Χαρές και συγκίνηση για «Το Παλτό» στο θέατρο Σοφούλη: Αποδόθηκαν τα έπαθλα στους νικητές των 10ων ΘΒΘ 2020

7631 Views
Χαρές και συγκίνηση για «Το Παλτό» στο θέατρο Σοφούλη: Αποδόθηκαν τα έπαθλα στους νικητές των 10ων ΘΒΘ 2020 Χαρές και συγκίνηση για «Το Παλτό» στο θέατρο Σοφούλη: Αποδόθηκαν τα έπαθλα στους νικητές των 10ων ΘΒΘ 2020

 Τίποτα και κανένας κορωνοϊός δεν μπορεί να σταματήσει την ανάγκη μας για ψυχαγωγία και πολύ περισσότερο να απολαμβάνουμε θέατρο. Ωστόσο τα νέα δεδομένα που έφερε στη ζωή μας η πανδημία έφεραν και ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας με κύριο μέλημα, μέχρι αυτός ο ιός να θυμίζει κακή ανάμνηση (ή να’ ναι αντιμετωπίσιμος), να παραμείνουμε υγιείς. Έτσι, με υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε τη νέα πρόκληση και  φυσικά δεν το βάζουμε κάτω.
 
Όπως και με τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης που παρ’ όλη την ακύρωση μιας επετειακής λαμπρής τελετής, πραγματοποιήθηκαν και μεταδόθηκαν διαδικτυακά αλλά χωρίς την παρουσία καλλιτεχνών και κοινού τον περασμένο Ιούνιο στο Βασιλικό θέατρο.
 
Τα χειροποίητα έπαθλα όμως που φιλοτεχνήθηκαν από την κεραμίστρια Σάντρα Λεπτοκαροπούλου όφειλαν να αποδοθούν στους κατόχους τους.
 .
.
Αυτό συνέβη χθες βράδυ στο κατάμεστο θέατρο Σοφούλη για την παράσταση «Το Παλτό» του Νικολάι Γκογκόλ, που μετά την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του την περσινή θεατρική περίοδο, ξεκίνησε νέες παραστάσεις που θα διαρκέσουν αν δεν παραταθούν λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού, έως αρχές Νοεμβρίου.
.
.
Η συγκίνηση πραγματικά ξεχείλισε απ’ όλους που μετά το τέλος της παράστασης (παραταγμένοι όλοι οι συντελεστές στη σκηνή), βίωσαν δυνατά συναισθήματα πρώτα με την «επιστροφή» στο θέατρο και στη συνέχεια με την παραλαβή των 5 επάθλων που κέρδισαν στα 10 Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020.

 .
Το βραβείο καλύτερης μουσικής παρέλαβε για τη θεσπέσια μουσική που έγραψε για την παράσταση και τόσο μαγικά αγκαλιάζει τον ήρωα του έργου αλλά και την παγωμένη Πετρούπολη, ο καταξιωμένος μουσικός Γιώργος Καζατζής.
 .
.
Ένα δεύτερο βραβείο για τους καλύτερους φωτισμούς της χρονιάς (μετά το «Μακμπέθ, 2017 ) κατέκτησε ο έμπειρος Ανέστης Ατακτίδης αναφέροντας πως «το θέατρο Σοφούλη είναι γι’ αυτόν "οικογένεια" και μέσα σε αυτό το χώρο κάνουν εξαιρετικές δουλειές, μια από αυτές ήταν και η συγκεκριμένη παράσταση».
 .
.
Ως καλύτερος τοπικός θίασος της χρονιάς αναδείχτηκε η Καλλιτεχνική Εταιρεία Θεάτρου που εδρεύει με πλήθος παραγωγών στο θέατρο Σοφούλη και που στα χέρια της Παυλίνας Χαρέλα τόσο ο χώρος όσο και οι παραστάσεις έχουν αναγνωριστεί και αγκαλιαστεί από το θεατρόφιλο κοινό της πόλης.
 .
.
Το βραβείο αυτό απευθυνόταν και στον Κρίτωνα Ζαχαριάδη που ως συμπαραγωγός της παράστασης, χάρισε –προς μεγάλη έκπληξη-  το έπαθλο στον σκηνοθέτη του Αντώνη Καραγιάννη καθώς όπως είπε «χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε η παράσταση», προκαλώντας έντονο ενθουσιασμό και πολλά χειροκροτήματα για τον άξιο σκηνοθέτη.
.
.
Η δε Παυλίνα αγκαλιασμένη με τον πρωταγωνιστή ανέφερε πως η σχέση μαζί του είναι πλέον αδελφική έχοντας «απόλυτη επαγγελματική εμπιστοσύνη στις όποιες προτάσεις του».
.
.
Στα βραβεία ερμηνείας, ένας από τους καλύτερους αναμφισβήτητα ηθοποιούς της πόλης, ο Βασίλης Κανελλόπουλος, κατέκτησε το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου της χρονιάς για την συγκλονιστική πολυεπίπεδη ερμηνεία του ως «επιφανές πρόσωπο» ή Αλεξάντερ, ή… το οποίο βουρκωμένος αφιέρωσε στην μητέρα του που σχετικά πρόσφατα έχασε...
 .
.
Από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς, η απόδοση του βραβείου καλύτερης ερμηνείας της χρονιάς σε έναν καλλιτέχνη πολυεργαλείο. Γράφει κείμενα, στίχους (το αισθαντικό τραγούδι που ακούγεται στην παράσταση από τα χείλη της Ναντίνας Κυριαζή είναι δικό του), σκηνοθετεί, διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους, υπήρξε –και μέχρι πρόσφατα- υπεύθυνος σε άπειρα ΙΕΚ, ενώ οργανώνει και επικοινωνεί με επιτυχία από το μηδέν μια παράσταση. Και αυτά είναι κάποια από τα τρόπαια που τον έχουν κάνει περιζήτητο αλλά και τόσο αγαπητό.
.
.
Γι’ αυτό και η χθεσινή βραδιά θεωρούμε δικαιωματικά άνηκε στον Κρίτωνα Ζαχαριάδη, καθώς παραμερίζοντας την ιδιότητα του ηθοποιού τα τελευταία χρόνια λόγω των παραπάνω ασχολιών που προαναφέραμε, η επιστροφή του στο σανίδι έπειτα από μια διεισδυτική ερμηνεία που μας καθήλωσε όλους ως Ακάκιο Ακάκιεβιτς, τον δικαίωσε πανηγυρικά.
.
Βαθιά συγκινημένος και τρακαρισμένος, αφιέρωσε τον βραβείο στους γονείς του και σε όλους όσους τον υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια.
.
Θερμή παράκληση να τον βλέπουμε στο σανίδι πιο τακτικά.
 .
.
Ήταν πραγματικά μια όμορφη με πολλές συγκινήσεις λιτή τελετή απονομής επιβραβεύοντας τους καλλιτέχνες που μας χάρισαν υπέροχες στιγμές. Αλλά ήταν και μια τεράστια χαρά (αν μετριέται…) που επιτέλους ξεκίνησε η σεζόν και τα θέατρα άνοιξαν.
 .
.
Τα βραβεία απένειμε ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος, μέλος του Δ.Σ. Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης (δυστυχώς η αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού κα Μαρία Καραγιάννη για σοβαρούς λόγους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί).
.
.
Η  βραδιά έκλεισε με ωραίο κρασάκι και αλμυρά βουτήματα στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου.
,
.
Φωτογραφίες: Πάνος Κόνιος
 .
.
Οι αποδόσεις των επάθλων των 10ων ΘΒΘ συνεχίζονται.

Σήμερα 17/10 απόδοση βραβείων για την παράσταση «Ιστορία Χωρίς όνομα» που κατέκτησε 4 έπαθλα, μεταξύ άλλων «Καλύτερη παράσταση Χρονιάς 2020» στο τέλος της βραδινής παράστασης, στο θέατρο Αριστοτέλειον.

  
-k-
 
ΣΟΦΟΥΛΗ
«ΤΟ ΠΑΛΤΟ» του Νικολάι Γκογκόλ.
5 μεγάλα βραβεία στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020 (Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Τοπικού θιάσου, Μουσική, Φωτισμοί) (όλη η τελετή, εδώ).
.
Ο Ακάκιος, ο κεντρικός ήρωας του έργου, γύρω από τον οποίο σχηματίζονται ομόκεντροι κύκλοι, είναι ένας τίμιος, ευσυνείδητος κι αγνός υπάλληλος, που υπηρετεί έναν μηχανισμό, επινοημένο και φτιαγμένο ώστε να υποτάσσει, να αποβλακώνει και να αμείβει ελάχιστα. 
 
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης.
Ερμηνεύουν: Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Βασίλης Κανελλόπουλος. 
 .
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Από Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

..

Δείτε αυτά:

 

-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.

-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

  1. <strong>Aναγνωστης</strong>
    Aναγνωστης
    Ερώτηση στον αγαπητό συντάκτη και αρχισυντάκτη... Αν δεν έγραφε στο site ο κύριος Ζαχαριάδης θα έπαιρνε τόσα βραβεία; Δείξτε λίγη αντικειμενικότητα για τα μάτια του κόσμου. Που απέμεινε να σας διαβάζει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή