Η διασημότητα και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

357 Views
Η διασημότητα και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά. Η διασημότητα και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

Η διασημότητα και το θέατρο. Από τη «Στήλη Άλατος» του Ιάκωβου Μυλωνά.

Αυτή τη φορά, σ’ αυτό το άρθρο, δε θα ασχοληθούμε με τίποτα κακό. Δε θ’ ασχοληθούμε με τίποτα που μπορεί να φαίνεται ή να είναι κακό στο επάγγελμα του ηθοποιού. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με την καθαρή, με την αγνή, με την υπέροχη αίσθηση της διασημότητας. Δεν έχει σημασία αν κρατήσει ένα χρόνο ή αιώνια.  Όσο περισσότερο κρατήσει τόσο το καλύτερο για σας! Είστε έτοιμοι; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.
 
Θυμάσαι που από μικρός έκλαιγες για να σε προσέξουν και να σου δώσουν σημασία; Θυμάσαι πόσο ευχάριστα ένιωθες όταν το κατάφερνες αυτό και σε αγκάλιαζαν με αγάπη; Οι περισσότεροι άνθρωποι λοιπόν αυτό κάνουνε στη ζωή τους. Προσπαθούν να βρουν τρόπο να τραβήξουν την προσοχή των άλλων ανθρώπων.  Ε, κάτι παρόμοιο είναι και η ενασχόληση με το θέατρο.  Στρέφεις όλη την προσοχή του κόσμου πάνω σου. Είτε είσαι σε μια σκηνή θεάτρου είτε εμφανίζεσαι σε κάποιο σήριαλ, είτε σε κάποιο κινηματογραφικό πανί. Φωνάζεις για προσοχή. Εκλιπαρείς θα έλεγα. Η αγκαλιά του κόσμου είναι το χειροκρότημα του και η αγάπη του είναι η επιδοκιμασία που βλέπεις στα μάτια του κοινού μετά το τέλος της παράστασης.  Είσαι οικείος τους πλέον, είσαι δικός τους άνθρωπος, γιατί μοιράστηκαν μαζί σου κάτι ιερό. Μοιράστηκαν μαζί σου ένα ταξίδι. Αν σε γνωρίζουν κι απ’ την τηλεόραση κιόλας, η αγάπη διπλασιάζεται.
 
Όταν παίζουμε στην τηλεόραση μας καλεί το κοινό στο σπίτι του. Όταν παίζουμε στο θέατρο το καλούμε εμείς στο δικό μας.
 
Δεν ξέρω αν ήθελες να γίνεις ηθοποιός από μικρός ή σου βγήκε στην πορεία. Δεν ξέρω αν ξεχώριζες στην παρέα και ήσουν πάντα το επίκεντρο. Δεν ξέρω αν ήσουν ο πιο όμορφος ή ο πιο αστείος. Ότι και να ήσουν, αν τα καταφέρεις, η αγάπη που θα πάρεις απ’ τον κόσμο είναι σίγουρη. Κι αν είσαι και καλός και έχεις και την τύχη να κάνεις και μια δύο επιτυχίες θα ζήσεις αυτό που λέμε διασημότητα. Δεν έχει σημασία για πόσο, αλλά θα τη ζήσεις.
 
Η διασημότητα είναι ένα απ’ τα καλύτερα στάδια στη ζωή του ηθοποιού αν καταφέρει φυσικά να φτάσει σ’ αυτό το στάδιο. Βέβαια θα συναντήσεις και ηθοποιούς που θα σου πουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να γίνουν διάσημοι και θα σε φλομώσουν στις αρλούμπες. Μην τους πιστέψεις. Αυτοί που μισούν τη διασημότητα είναι αυτοί που την ήθελαν πιο πολύ αλλά δεν τους έκατσε. Είναι σαν το σεξ. Αυτοί που είναι εναντίον του είναι αυτοί που δεν το κάνουν καθόλου.  Και η αλήθεια είναι φυσικά πως για τη διασημότητα γίνονται όλα, μια και στην Ελλάδα δεν μπορείς να γίνεις πλούσιος απ’ αυτή τη δουλειά.
 
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η διασημότητα είναι το πιο όμορφο, το πιο μαγικό πράγμα που υπάρχει. Δεν έχει σημασία αν είσαι ματαιόδοξος ή φιλόδοξος ή ψώνιο ή ότι θέλεις να είσαι τέλος πάντων, σημασία έχει πως όταν φτάσεις σ’ αυτό το στάδιο θα είσαι ευτυχισμένος. Δεν ξέρω για πόσο αλλά θα είσαι ευτυχισμένος. Θα ζεις σ’ έναν ονειρικό κόσμο που όλοι θα θέλουν να γίνουν φίλοι σου ή ακόμα και ερωτικοί σου σύντροφοι. Η ζωή σου όσον αφορά στις σχέσεις σου με τους άλλους θα είναι όπως λένε οι αμερικάνοι piece of cake. Λόγω της οικειότητας που θα νιώθουν μαζί σου, όλα θα είναι παιχνιδάκι.
 
Άλλωστε διασημότητα στο χώρο μας τι σημαίνει; Η μεγάλη και καλή φήμη που αποκτήθηκε λόγω της εμφάνισης σου στην τηλεόραση στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Εντάξει υπάρχει η καλή και η κακή διασημότητα αλλά εμείς δε θα ασχοληθούμε σήμερα με την κακή. Είπαμε σήμερα δε θα πούμε τίποτα κακό.  Επίσης στη διασημότητα δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο αν είσαι πολύ καλός ηθοποιός ή όχι. Ούτε και μ’ αυτό θ’ ασχοληθούμε.  Σήμερα θα ασχοληθούμε μόνο με τη διασημότητα και τα οφέλη που μπορείς να έχεις απ’ αυτήν.
 
Τι μπορεί να σου προσφέρει λοιπόν η διασημότητα; Η απάντηση είναι σχεδόν τα πάντα. Ναι, ναι καλά διαβάσατε. Σχεδόν τα πάντα.  Μέχρι και αθανασία. Υπάρχουν ηθοποιοί που έχουν πεθάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά ακόμα τους θυμόμαστε. Ακόμα βλέπουμε τις ταινίες τους και ακόμα μιλάμε γι αυτούς. Μιλάμε για τις συνήθειες τους, για τις προσωπικές τους επιλογές, λέμε ατάκες που λέγανε, τους φέρνουμε ως παραδείγματα. Μιλάμε. Ασχολούμαστε. Ενδιαφερόμαστε. Τους κρατάμε αιώνια ζωντανούς.
 
Εντάξει, εντάξει, σίγουρα υπάρχει και η περίπτωση να μη γίνεις διάσημος ποτέ, αλλά δε μιλάμε γι’ αυτό τώρα. Τώρα μιλάμε για το τι θα γίνει αν καταφέρεις να μπεις στο κλαμπ. Θα τα έχεις όλα. ΌΛΑ; Καλά όχι και όλα αλλά θα έχεις πράγματα που οι άλλοι θα ιδροκοπάνε για να τα καταφέρουν κι εσένα θα σου δίνονται απλόχερα. Και θα σου δίνονται από άλλους ανθρώπους γιατί απλά θα χαίρονται που θα συνδιαλέγονται μαζί σου. Όποια συνδιαλλαγή και να έχουν μαζί σου. Οποιασδήποτε φύσεως. Ναι πολύ καλά καταλάβατε. Οποιασδήποτε φύσεως.
 
Οι άνθρωποι αγαπάνε αυτούς που εμφανίζονται στον κινηματογράφο,  στην τηλεόραση ή τους βλέπουν στο θέατρο. Καλά δεν ξέρω πόσο κρατάει αυτή η αγάπη αλλά όσο και να κρατάει αξίζει. Αξίζει να της αφιερώσεις τη ζωή σου.  Άλλωστε αυτό το επάγγελμα αυτό σου ζητάει, να του αφιερώσεις τη ζωή σου, αλλιώς πολύ απλά δεν μπορείς να το κάνεις.
 
Βέβαια εξαρτάται και πως το βλέπεις. Υπάρχουν πολλών ειδών καλά που μπορείς να αποκομίσεις απ’ τη διασημότητα. Αν ας πούμε σ’ ενδιαφέρει να σε βάζουνε σε όλα τα μαγαζιά και να σου δίνουν και το καλύτερο τραπέζι τους, αυτό θα το έχεις με κλειστά τα μάτια. Άσε που πολλά μαγαζιά θα σε πληρώνουν και μόνο για να εμφανιστείς σ’ αυτά.
Θα σου συμπεριφέρονται καλά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Μέχρι και οι αστυνομικοί όταν σε σταματάνε, θα σου συμπεριφέρονται  καλύτερα απ’ όλους τους άλλους.
 
Απ’ την άλλη αν σ’ ενδιαφέρει να σ ‘ εκτιμούνε γιατί πρεσβεύεις τη δουλειά σου ακολουθώντας μια πολύ ποιοτική γραμμή μπορεί να γίνει κι αυτό. Εντάξει δε θα είναι στον ίδιο βαθμό όπως αν δε σ’ ενδιέφερε και τόσο η αυστηρά ποιοτική γραμμή αλλά θα σ’ εκτιμούνε. Μικρότερη ποσότητα ανθρώπων αλλά τι σημασία έχει; Έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε στο Χόλυγουντ που μπορεί να έχεις εκατομμύρια θαυμαστές, εδώ είναι η Ελλαδίτσα μας, άρα όπως και να ‘ναι λίγους θα έχεις.
 
Μπορείς να γίνεις βουλευτής, υπουργός και δεν ξέρεις ποτέ μπορεί να βγάλουμε και πρωθυπουργό ηθοποιό κάποια στιγμή. Στην Αμερική έχει βγει πρόεδρος. Σου είπα η διασημότητα έχει πολλά οφέλη. Επαφίεται σε σένα πως θα τα χρησιμοποιήσεις.
 
Δεν έχει σημασία πόσο θα κρατήσει. Δεν έχει σημασία που ζούμε σε μια μικρή χώρα. Σημασία έχει ότι εσύ με τη δουλειά που κάνεις μπορείς να γίνεις διάσημος πολύ πιο εύκολα απ’ ότι σε άλλα επαγγέλματα. Ναι έχει και τα κακά της η διασημότητα αλλά είπαμε σήμερα δε μας νοιάζουν αυτά.  Η διασημότητα είναι διασημότητα κι εσύ θα περάσεις ζάχαρη μέσα σ’ αυτή.  Μη με ρωτάς πως θα την αποκτήσεις. Μη με ρωτάς τι πρέπει να κάνεις. Θα μάθεις στην πορεία. Σου είπα δεν ασχολούμαστε με τίποτα άσχημο αυτή τη φορά.
 
Αυτή τη φορά λέμε κυρίες και κύριοι να ένας ηθοποιός παρακαλούμε υποκλιθείτε.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Το καρέ του έρωτα» του Κώστα Πρετεντέρη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Το καρέ του έρωτα» του Κώστα Πρετεντέρη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 456 Views

 Στην ατμόσφαιρα και την εποχή της ξένοιαστης και πολύχρωμης δεκαετίας του '70 μας μεταφέρει η φετινή καλοκαιρινή παράσταση “Το καρέ του έρωτα”,  που ανεβάζει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή