Σταμάτα να γλύφεις σε βαρέθηκα! Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

351 Views
Σταμάτα να γλύφεις σε βαρέθηκα! Από τον Ιάκωβο Μυλωνά. Σταμάτα να γλύφεις σε βαρέθηκα! Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

 Σταμάτα να γλύφεις σε βαρέθηκα! Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

Σταμάτα να γλύφεις! Πόσο ποιο χαμηλά θα πέσεις; Δεν έχεις καθόλου υπερηφάνεια; Μόνο στα τέσσερα που δεν έχεις στηθεί ακόμα για να πάρεις τη δουλειά. Που φυσικά δε θα αργήσει να γίνει κι αυτό.
 
Έχεις χρησιμοποιήσει τα πάντα. Από το να σκύβεις συνέχεια τη μέση σου για να υποδηλώσεις και καλά την ευγένεια σου και τους καλούς σου τρόπους μέχρι να γεμίζεις τον άλλο με σάλια και κολακείες και ψεύτικα υπονοούμενα. Τον προσεγγίζεις απ’ όλες τις μεριές και δείχνεις ότι έχεις και ανοιχτούς σεξουαλικούς ορίζοντες.
 
Πόσο πιο ανοιχτούς; Πλέον οι ορίζοντες σου χωράνε τα πάντα, να μην πω για άλλα μέρη του σώματος σου.
 
Σταμάτα να γλύφεις! Η γλώσσα σου έχει γίνει δύο μέτρα. Περπατάς και την πατάς. Λίγη τσίπα δεν έχεις; Οι γονείς σου έτσι σε μεγάλωσαν; Να ξεφτιλίζεσαι για να πάρεις ένα ρόλο;
 
Βαρέθηκα να σε βλέπω παντού. Έχεις όλα τα πρόσωπα. Γυναίκας, άντρα, αντρογυναίκας. Πλησιάζεις τον σκηνοθέτη ή τον παραγωγό και είσαι έτοιμος να δώσεις τα πάντα. Την αξιοπρέπεια σου, το σώμα σου, το μυαλό σου.
 
Και μη μου μιλάς εμένα για επιβίωση. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Ξέρω τι σημαίνει επιβίωση. Την έχω νοιώσει μέσα στο πετσί μου. Τη βλέπω καθημερινά στα παιδάκια που δουλεύουν στα μπαρ ή μοιράζουν φυλλάδια ή κάνουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά για να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Δεν ξεπουλιούνται, δεν ξεφτιλίζονται, δε γίνονται προδότες!
 
Ναι και βέβαια σε ξέρω καλά. Εσένα που πλησιάζεις τον διευθυντή οποιουδήποτε θεατρικού οργανισμού και γίνεσαι το καρφί του. Προδίδεις τους πάντες μόνο και μόνο για να ανήκεις στη μικρή παρέα αυτού που έχει εξουσία.
 
Ντροπή σου! Έχεις ρουφιανέψει τους πάντες. Δε σ’ ενδιαφέρει αν θα μείνουν χωρίς δουλειά οικογενειάρχες με παιδιά ή άτομα που δεν έχουν κανέναν να τους βοηθήσει. Το μόνο που σε νοιάζει είναι να δείξεις τι καλός σπιούνος είσαι.
 
Κι εσύ που πας και πηδιέσαι με τον σκηνοθέτη ή τον παραγωγό όχι βέβαια επειδή σου αρέσει αλλά για να έχεις την εύνοια του και να παίρνεις ρόλους, δεν έχεις καθρέφτη στο σπίτι σου; Αν έχεις σε παρακαλώ ρίξε στον εαυτό σου μια ροχάλα από σένα, αλλά κι απ’ όλους εμάς που βλέπουμε πόσο χαμηλή αξία έχει για σένα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
 
Αλήθεια πιστεύεις ότι αν πάρεις κάνα δυο ρόλους ανοίγοντας τα πόδια σου ή πέφτοντας στα τέσσερα θα είσαι ευτυχισμένος μετά; Κούνια που σε κούναγε! Είναι θέμα χρόνου  να αντικατασταθείς από κάποιον άλλο που χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια μέσα με σένα.
 
Σε βλέπω παντού! Στην τηλεόραση, στο θέατρο, στον κινηματογράφο. Ξεφτίλα! Συνεχόμενη ξεφτίλα!
 
Κι αν νομίζεις ότι μόνο έτσι μπορείς να πάρεις μια δουλειά, λάθος επάγγελμα διάλεξες! Φύγε όσο είναι νωρίς. Πήγαινε σ’ έναν οίκο ανοχής. Εκεί θα είσαι ο εαυτός σου, θα βγάζεις χρήματα και δε θα πάει και χαμένο το χάρισμα σου.
 
Σταμάτα να γλύφεις! Έχω βαρεθεί να σε συναντάω παντού. Δίπλα πάντα σ’ αυτόν που έχει την εξουσία, που αν για οποιοδήποτε λόγο την χάσει, θα εξαφανιστείς σε κλάσματα δευτερολέπτου. Το έχω δει να γίνεται άπειρες φορές.
 
Νομίζετε ότι ο επιχειρηματίες δεν ξέρουν γιατί πηγαίνετε μαζί τους. Για ξεσκονόπανο σας έχουν! Να μην πω καμιά άλλη λέξη σε …πανο.
 
Χαλάτε όλη την πιάτσα, την καταστρέφετε, ξεσκίζετε την αξιοκρατία. Με τα σάλια σας και τους δουλικούς σας τρόπους. Με τα ψέματα σας και τις κατηγορίες σας απέναντι σ’ αυτούς που αξίζουν πραγματικά. Είστε τόσο κάτω του μηδενός που προσπαθείτε να μειώσετε τους πάντες μόνο και μόνο για να φανείτε, για να υπάρξετε.
 
Σταμάτα να γλύφεις! Ή εξαφανίσου! Βαρέθηκα να σε βλέπω να παίρνεις τη δουλειά από άξια άτομα. Από άτομα που έχουν μοχθήσει, που έχουν κλάψει, που έχουν πονέσει γι’ αυτό το όνειρο.
 
Ναι, ναι το ξέρω. Φυσικά και όλα αυτά δε γίνονται μόνο στο θέατρο. Γίνονται σε όλα τα επαγγέλματα. Απ’ την πολιτική μέχρι τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τους δήμους, παντού!
 
Ήταν από πριν τα πράγματα σκατά αλλά κι  έτσι όπως κατάντησαν τον κόσμο σήμερα, οι περισσότεροι έχουν ξεπουλήσει όχι μόνο την περηφάνια τους αλλά και τις αξίες τους και τη γυναίκα τους και τα παιδιά τους και ότι είχαν να ξεπουλήσουν.
 
Κάποιοι έχουν συρθεί τόσο χαμηλά που πλέον δεν περπατάνε έρπουν. Ξέρω έναν υπεύθυνο φαγάδικου που έχει πηδήξει τα μισά κορίτσια της γειτονιάς τάζοντας ότι θα τους κάνει σερβιτόρες.
 
Ποιον να πρωτοβρίσω; Τους πολιτικούς; Τα κορίτσια; Τους γονείς; Τους εκμεταλλευτές;
 
Εσένα όμως, εσένα, σε βλέπω και πριν την κρίση. Σε βλέπω να κοιμάσαι με διευθυντή μεγάλου οργανισμού θεάτρου πολλά χρόνια πριν.  Σε βλέπω να κοιμάσαι με σκηνοθέτες με παραγωγούς. Σε βλέπω να κοιμάσαι με όποιον μπορεί να σου δώσει έναν ρόλο. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να πάρεις ρόλο και να υπάρξεις.
 
Η αξία σου σαν άνθρωπος είναι μηδενική κι έτσι τα βάζεις με όλους και προσπαθείς με τα χειρότερα λόγια να τους υποβιβάσεις. Δε σου αρέσουν οι καλοί, οι άξιοι, αυτοί που προχωράνε μόνοι τους και με την αξία τους. Σου καταστρέφουν όλο τον σκατένιο κόσμο σου. Στον τελειώνουν. Γι αυτό και πρέπει να παραγκωνιστούν, πρέπει να εξαφανιστούν.
 
Σταμάτα να γλύφεις σε βαρέθηκα! Σε βλέπω συνέχεια και οι άλλοι σε βλέπουν. Να τα έχεις καλά με όλους τους παραγωγούς για να παίρνεις ρόλους. Είσαι κάτω του μετρίου ηθοποιός κι όμως είσαι πρωταγωνιστής. Μέχρι και στις συνελεύσεις του Σ.Ε.Η σε βάζουν οι επιχειρηματίες να πας για να τινάξεις στον αέρα τη συνέλευση και οι ηθοποιοί να μη βρουν το δίκιο τους. Σε βλέπουμε, σε ξέρουμε. Σε σιχαινόμαστε.
 
Σταμάτα να γλύφεις σε βαρέθηκα! Δε θα σ’ αφήσουμε να μας σταματήσεις. Δε σε φοβόμαστε! Σε λυπόμαστε αλλά μέχρι εκεί. Ο καθένας έχει τον παράδεισο που του αξίζει. Κι αν εσύ νομίζεις ότι γεύεσαι τον Παράδεισο περνώντας απ’ την κόλαση, στην κόλαση θα μείνεις μια ζωή. Δυστυχώς όταν θα το καταλάβεις θα είναι πολύ αργά. Δε θα έχεις ούτε έναν πραγματικό φίλο δίπλα σου γιατί όντας σκουλήκι, σκουλήκια θα έχεις κοντά σου. Κι αυτά θα εξαφανιστούν μόλις σε αντικαταστάσει αυτός που πηδιέσαι ή που του καρφώνεις τα πάντα.
 
Σταμάτα να γλύφεις σε σιχάθηκα!
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή