Οι πρόβες και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

296 Views
Οι πρόβες και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά. Οι πρόβες και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

 Οι πρόβες και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

Το πιο μαγικό μέρος απ’ την προετοιμασία μιας παράστασης. Οι πρόβες είναι το πιο δημιουργικό πράγμα που υπάρχει στο θέατρο. Είναι κάτι θεϊκό. Ιδίως αν όλοι στην ομάδα μοιράζονται το ίδιο όνειρο και την ίδια χαρά γι’ αυτό που κάνουν όλα είναι τέλεια.
 
Η εμπειρία του να είσαι σε μια ομάδα που όλοι δουλεύουν για ένα κοινό στόχο και σκοπό είναι καταπληκτική. Δεν την αλλάζεις με τίποτα. Το να ξυπνάς και να πηγαίνεις με χαρά στη δουλειά που αγαπάς και δε στο χαλάει κανένας αυτό στην πρόβα, είναι αξία ανεκτίμητη.
 
Είναι τόσο δύσκολη η δουλειά μας και κακοπληρωμένη που το μόνο που μας μένει είναι αυτή η βουτιά στις ζωές των ρόλων που υποδυόμαστε κάθε φορά. Μια βουτιά που πρέπει να γίνεται με τις καλύτερες συνθήκες που μπορούν να υπάρξουν κι όχι με κάποιον καρχαρία που καραδοκεί για να μας ξεσκίσει.
 
Οι πρόβες είναι το στάδιο που ο ηθοποιός θα δουλέψει με την ομάδα, τον σκηνοθέτη του και τον εαυτό του για να μεταλλαχθεί σε κάτι καινούριο. Να ψάξει μέσα του και να ανακαλύψει ότι ψήγμα χρειάζεται και να προσπαθήσει να το μεγεθύνει ανάλογα με τον ρόλο που κάνει.
 
Όλοι έχουμε μέσα μας τα πάντα. Απλά άλλα τα έχουμε σε καταστολή και άλλα τα έχουμε σε πολύ μικρά μεγέθη. Στην πρόβα καλούμαστε να απελευθερώσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να χρησιμοποιήσουμε ότι μας είναι χρήσιμο κάθε φορά για τον ρόλο που καλούμαστε να υποδυθούμε. Οι άνθρωποι που είναι γύρω μας και ειδικά ο σκηνοθέτης πρέπει να μας φτιάξουν τη σκάλα που θα σκαρφαλώσουμε για να ανεβούμε στο ύψος που πρέπει. Και έχει καταπληκτική θέα όταν ανέβουμε σ’ αυτή τη σκάλα.
 
Πιστέψτε με όταν υπάρχει καλή ομάδα με αγάπη, γέλιο, δημιουργία και κοινή θέληση να παρουσιάσουμε κάτι καλό τότε οι πρόβες είναι τέλειες. Ανυπομονείς να ‘ρθει η ώρα να ξαναπάς. Να βουτήξεις ξανά και να ανασύρεις καινούρια μαργαριτάρια.
 
Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο παραδεισένια. Δυστυχώς πολλές φορές εμπλέκονται εγωισμοί, ανασφάλειες και κακίες και δημιουργούν ένα μείγμα καταστροφικό για τις πρόβες. Ένα μείγμα που το μόνο που θα επιφέρει θα είναι εκρήξεις, πολλές φορές ικανές να σκοτώσουν την ίδια την παράσταση.
 
Πάντα λένε ότι το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι. Άρα πρέπει ο αρχηγός της πρόβας, που είναι ο σκηνοθέτης, να ξέρει τι του γίνεται, να είναι υπομονετικός, να διοχετεύει τη ψυχραιμία του στη δημιουργική σκέψη, να μην έχει απωθημένα ή τουλάχιστον να μην τα κουβαλάει στη δουλειά, να μην ξεσπάει στους ηθοποιούς του και βασικά το μόνο που να τον ενδιαφέρει να είναι πως θα βγάλει τον καλύτερο εαυτό απ’ τον καθένα που έχει στην ομάδα του.
 
Πολύ δύσκολο βέβαια γιατί αυτός είναι ένας και τις περισσότερες φορές πρέπει να χειρίζεται αρκετά άτομα με διαφορετικές προσωπικότητες και αρκετές φορές και δύσκολες προσωπικότητες που έχουν σκαμπανεβάσματα, είναι ευαίσθητες και ανασφαλείς. Αλλά αυτό είναι το θέατρο κι αυτοί είναι οι ηθοποιοί.
 
Ο σκηνοθέτης πρέπει να είναι εκεί για να εμψυχώνει τους ηθοποιούς του κι όχι να τους τιμωρεί ή να τους μαλώνει. Ο καθένας ανάλογα με τις συνθήκες που υπάρχουν και την ομάδα που βρίσκεται φτάνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο.
 
Δυστυχώς υπάρχουν σκηνοθέτες που δεν έχουν ιδέα απ’ την ψυχολογία του ηθοποιού. Και ιδίως αν δεν έχουν και έμπνευση τότε κάνουν τη ζωή όλων πάρα πολύ δύσκολη. Ο σκηνοθέτης πρέπει οτιδήποτε και να του συμβαίνει να μην το μεταφέρει στο χώρο της δουλειάς του. Οι ηθοποιοί είναι σε πολύ ευάλωτη θέση όταν προσπαθούν να φτιάξουν έναν χαρακτήρα απ’ το μηδέν. Ο σκηνοθέτης τους πρέπει να είναι σύμμαχος τους κι όχι κάποιος που θα τους βάζει εμπόδια.
 
Δεν πρέπει με τίποτα να μπλεχτούν τα προσωπικά στη δουλειά. Μεγάλοι σκηνοθέτες έχουν πει ότι ναι ο σκηνοθέτης είναι καλό να είναι ερωτευμένος με τους ηθοποιούς του αλλά αυτό πρέπει να είναι καθαρά πλατωνικό. Οτιδήποτε άλλο μόνο την καταστροφή μπορεί να φέρει.
 
Δεν πρέπει να μπλέκεται η προσωπική σχέση με την επαγγελματική. Δεν πρέπει να υπάρχει σεξ και ούτε υποψία σεξ ανάμεσα στον σκηνοθέτη και σε οποιονδήποτε ηθοποιό.
 
Έχουν καταστραφεί παραστάσεις και παραστάσεις μ’ αυτόν τον τρόπο. Τα πράγματα σκαλώνουν κάποια στιγμή και η έκρηξη είναι θέμα χρόνου.
 
Ποιος βλάκας σκηνοθέτης το θέλει αυτό; Πρέπει να είσαι πολύ για τα μπάζα, να μην έχεις καμιά αγάπη για την τέχνη για να αφήσεις κάτι τέτοιο να συμβεί. Δεν πρέπει να γίνει με τίποτα. Η παράσταση είναι πάνω απ’ όλα. Γι’ αυτό το λόγο βρέθηκαν μαζί όλοι αυτοί οι άνθρωποι κι όχι για να κάνουν αλλαξοκωλιές. Υπάρχουν ειδικά μέρη για όποιον θέλει να το κάνει αυτό, δε χρειάζεται να το κάνει στο θέατρο.
 
Ένας σκηνοθέτης πρέπει να ξέρει τι θέλει , να έχει όραμα και γνώση, να είναι καλός με τους ηθοποιούς του, φίλος και πατέρας τους και πάνω απ’ όλα καθοδηγητής τους. Να τους δικαιολογεί και να προσπαθεί να μπει στη θέση τους, για να τους βοηθήσει να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι ηθοποιοί.
 
Ένας έξυπνος σκηνοθέτης βοηθάει την ομάδα να εξελιχθεί και εξελίσσεται μαζί της. Μόνο έτσι μπορεί να πάει μπροστά. Δεν υπάρχει χώρος για μαλώματα, κακίες και εκδικητικές συμπεριφορές. Αυτά καταστρέφουν το θέατρο, δεν το βοηθάνε να ανθίσει και να γίνει ένας τόπος που το παλιό συναντάει το νέο και πορεύεται αρμονικά μαζί του με αγάπη και κατανόηση.
 
Φυσικά θα υπάρξουν διαφωνίες, φυσικά θα υπάρξουν διαφορετικές γνώμες αλλά αυτό είναι καλό, αυτό είναι δημιουργικό. Αν συμφωνούσαμε όλοι με όλα δε θα υπήρχε κανένα προχώρημα και καμιά δημιουργία άσε που θα ήταν και απίστευτα βαρετό.
 
Οι ηθοποιοί απ’ την άλλη θα πρέπει να σέβονται κάποια πράγματα για να μπορεί το πράγμα να δουλεύει ρολόι. Θα πρέπει να σέβονται τους εαυτούς τους, θα πρέπει να σέβονται τους άλλους. Θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο της πρόβας τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν. Δε δικαιολογείται ηθοποιός να αργήσει χωρίς να έχει ειδοποιήσει πρώτα. Δεν μπορείς να στήνεις τους συναδέλφους σου χωρίς λόγο ή επειδή είχες κάποια άλλη δουλειά. Όλοι έχουν τα προβλήματα τους και τις δουλειές τους, γιατί να διαφέρεις εσύ; Αν θέλεις να είσαι μέλος μιας ομάδας να είσαι μαζί τους κι όχι ξεχωριστά. Κανένας δεν είναι υπεράνω της ομάδας. Όλα πρέπει να γίνονται με συνεννόηση κι όχι επειδή έτσι μας κατέβηκε στο κεφάλι.
 
Επίσης ποτέ δεν  κρατάμε πράγματα μέσα μας όσο μικρά και να είναι. Αν κάτι σας πειράζει , αν κάτι δε σας αρέσει ή χειρότερα ακόμα αν νιώθετε ότι κάτι σας μειώνει, πρέπει να το μοιραστείτε άμεσα με την ομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση είναι θέμα χρόνου η έκρηξη.
 
Αν θέλεις να είσαι μόνος σου τότε να πας στο καλό. Αν όμως θέλεις να ανήκεις στην ομάδα πρέπει να μάθεις να παίζεις ομαδικά. Όποιο πόστο και να έχεις κι όσο μεγάλο ρόλο και να έχεις. Στην πρόβα δεν υπάρχει χώρος για βεντετισμούς αλλά ούτε και για άσχημες συμπεριφορές.
 
Δεν μπορούμε να ζητάμε μόνο απ’ τους άλλους και να πιστεύουμε ότι μόνο εμείς έχουμε δίκιο. Στην ομάδα έχουν όλοι την ίδια φωνή. Πρέπει να σεβόμαστε τον συμπαίχτη μας, να τον βοηθάμε να γίνει καλύτερος κι έτσι να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι κι εμείς.
 
Πρέπει να ξεφύγουμε επιτέλους απ’ την κατάρα του μέτριου ηθοποιού που προσπαθεί να κρατήσει τους άλλους κάτω για να φανεί περισσότερο αυτός.  Αυτό πρέπει βέβαια να το κάνουμε και σαν κοινωνία αλλά αυτό είναι άλλο άρθρο. Τώρα ασχολούμαστε με την πρόβα.
 
Η πρόβα είναι ευκαιρία για τον καθένα μας να γίνει καλύτερος. Βοηθήστε τους άλλους και αφήστε και τους άλλους να βοηθήσουν εσάς.
 
Μόνο μαζί μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι ξεχωριστά!
 
Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου μπορεί να μου στείλει μέηλ που βρίσκεται στο βιογραφικό μου πιο κάτω ή να αφήσει κάποιο σχόλιο επώνυμα όμως για να μπορώ να απαντήσω. Δυστυχώς τα ανώνυμα σχόλια όπως καταλαβαίνετε, είτε καλά είναι είτε κακά, είναι σαν να μην υπάρχουν.
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή