Πρέπει να ζητάμε προσκλήσεις για το θέατρο; Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

415 Views
Πρέπει να ζητάμε προσκλήσεις για το θέατρο; Από τον Ιάκωβο Μυλωνά. Πρέπει να ζητάμε προσκλήσεις για το θέατρο; Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

 Πρέπει να ζητάμε προσκλήσεις για το θέατρο; Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

Η ερώτηση δεν είναι αν πρέπει να ζητάμε ή όχι προσκλήσεις για το θέατρο. Δεν είναι αυτή η ερώτηση. Η ερώτηση είναι αν αγαπάτε το θέατρο. Αυτό είναι το σημαντικό. Γιατί αν το αγαπάτε τότε η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι απλή.
 
Αν αγαπάτε το θέατρο μη ζητάτε προσκλήσεις. Το θέατρο δεν μπορεί να επιβιώσει, οι δημιουργοί δεν μπορούν να επιβιώσουν, οι ηθοποιοί δεν μπορούν να επιβιώσουν και όλοι οι γύρω που ζούνε απ’ το θέατρο δεν μπορούν να επιβιώσουν. Απ’ τους γραφίστες, τους φωτογράφους, τους σκηνοθέτες τρέιλερ έως τους κομμωτές, τους ταξιθέτες, τις μακιγιέζ. τις καθαρίστριες.
 
Ξέρω ότι ποτέ δε σκεφτήκατε ότι υπάρχει μια αλυσίδα οικογενειών που ζει απ’ το θέατρο. Μια αλυσίδα που όσα περισσότερα λεφτά έχει ή μπορεί να φέρει μια παραγωγή τόσο μεγαλώνει. Αυτό είναι καλό, αυτό είναι υπέροχο, αυτό είναι που λένε ότι η επιχειρηματικότητα πάει καλά.
 
Όταν μια επιχείρηση μπορεί να επιβιώσει και να πληρώσει όλους αυτούς που δουλεύουν γι αυτήν, τότε μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της και να δίνει τροφή σε πολλούς μα πάρα πολλούς ανθρώπους.
 
Είναι πολύ ωραίο μια δουλειά να φέρνει λεφτά ώστε να μπορεί να συνεχίζει και στο μέλλον και να πληρώνει όλους αυτούς που απασχολούνται σ’ αυτήν αλλά και άλλους περισσότερους.
 
Φυσικά όλη αυτή η αλυσίδα μπορεί να υπάρξει μόνο αν μια παραγωγή μπορεί να φέρει λεφτά. Έτσι μπορεί να πληρωθεί το θέατρο, τα ένσημα και οι αμοιβές των ηθοποιών, ο ηχολήπτης, ο φωτιστής. Μπορεί να γίνει διαφήμιση. Να γίνει σποτάκι στο ραδιόφωνο, να πληρωθεί συνεργείο να κολλήσει αφίσες, φυλλάδια, αν υπάρχουν λεφτά μπορεί να γίνει και διαφήμιση στη τηλεόραση ώστε να γίνει πιο ευρέως γνωστό.
 
Η ερώτηση είναι και θα εξακολουθήσει να είναι αν αγαπάτε το θέατρο. Αν το αγαπάτε πρέπει να καταλάβετε ότι οι ηθοποιοί δεν μπορούν να κάνουν πρόβες απλήρωτοι, δεν μπορούν να είναι ανασφάλιστοι. Ο σκηνοθέτης, ο συγγραφέας, ο μεταφραστής, πρέπει να πληρωθούν για τη δουλειά τους.
 
Αν αγαπάτε το θέατρο δεν είναι το θέμα αν θα ζητήσετε προσκλήσεις, είναι ότι δε θα σκεφτείτε ποτέ να ζητήσετε, γιατί θα θέλετε να το υποστηρίξετε.
 
Σας αρέσει η ψυχαγωγία, να γελάτε, να προβληματίζεστε όταν βλέπετε ένα έργο, σας αρέσει η κουλτούρα, η επιθεώρηση, οι κωμωδίες, τα δράματα, τα κοινωνικά;
 
Σας αρέσει να βλέπετε από κοντά τους ηθοποιούς που αγαπάτε; Να τους βλέπετε ζωντανά μπροστά σας, να παίζουν για σας;
 
Αν σας αρέσουν όλα αυτά, υποστηρίξτε το θέατρο ώστε να αναπτυχθεί και να σας δώσει κι άλλες αμέτρητες χαρές.
 
Το θέατρο υπάρχει απ’ την αρχαιότητα και δημιουργήθηκε για να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι με το Θεό. Θέλετε να επικοινωνείτε με τον Θεό, θέλετε να επικοινωνείτε με την  ψυχή σας;  Βοηθήστε το θέατρο να συνεχίσει να υπάρχει.
 
Η ερώτηση δεν είναι αν πρέπει να ζητάτε προσκλήσεις για το θέατρο, η ερώτηση είναι αν αγαπάτε το θέατρο.
 
Βλέπετε οι περισσότεροι έχουν μια ερασιτεχνική σκέψη για το θέατρο. Είναι όπως μαζεύονται κάποιοι σ’ ένα δήμο που έχουν άλλες δουλειές και κάνουν θέατρο ερασιτεχνικά, σα χόμπι.
 
Το επαγγελματικό θέατρο δεν είναι χόμπι. Μην το βλέπετε έτσι. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το θέατρο το έχουν σαν δουλειά και πρέπει να επιβιώσουν απ’ αυτό. Να ζήσουν αξιοπρεπώς και να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να προσφέρουν κι άλλα κι άλλα στον πολιτισμό και στον συνάνθρωπο.
 
Ο χώρος που παίζεται ένα έργο θέλει κάποια λεφτά για να νοικιαστεί και να συντηρηθεί, πρέπει να πληρωθούν προβολείς, ηχητικά συστήματα, κονσόλες, σκηνικά, να πληρωθούν μοδίστρες, ξυλουργοί, να βγούνε φωτοτυπίες, να γίνουν κουστούμια, παπούτσια, να πληρωθούν χορογράφοι, μουσικοί.
 
Αγαπάτε το θέατρο; Βοηθήστε το να υπάρχει. Βοηθήστε να μπορούν να γίνουν μεγάλες παραγωγές και να ζούνε ένα σωρό άνθρωποι απ’ αυτό.
 
Αν είσαι η οικογένεια του ηθοποιού το καταλαβαίνω, αν είσαι του χώρου το καταλαβαίνω, αν είσαι άπορος το καταλαβαίνω. Αν όμως ζητάς πρόσκληση για το θέατρο και μετά πας και δίνεις 50 ευρώ σε ποτά αυτό δεν το καταλαβαίνω.
 
Είναι ντροπή να μη σέβεσαι τους ανθρώπους που δίνουν όλο το είναι τους για να σε ψυχαγωγήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι πόνεσαν, έκλαψαν, χτύπησαν, δούλεψαν απ’ το πρωί ως το βράδυ για σένα. Αυτό και μόνο να σκεφτόσουν δε θα ξαναζητούσες ποτέ πρόσκληση, ούτε καν εκπτωτικό.
 
Το θέατρο για να υπάρξει χρειάζονται χρήματα. Αυτά τα χρήματα μπορούν να τα δώσουν μόνο οι θεατές. Αν κόψουμε τη χρηματοδότηση απ’ τους θεατές, κόβουμε τον αναπνευστικό σωλήνα του θεάτρου, κόβουμε την επαφή με τον πολιτισμό μας, κόβουμε την επαφή με την ψυχή μας.
 
Μη ζητάτε προσκλήσεις, αν θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Εμείς δε ζητάμε απ’ το μανάβη της γειτονιάς ή τον κρεοπώλη να μας δώσει τζάμπα τίποτα. Δεν πάμε να ψωνίσουμε ρούχα δωρεάν. Δεν πάμε στο σούπερ μάρκετ και τα παίρνουμε τζάμπα.  Εμείς πληρώνουμε τα πάντα, άρα και οι πάντες όταν έρχονται σε μας πρέπει να πληρώνουν.
 
Εμείς είμαστε αξιοπρεπείς κι έτσι θέλουμε να ζούμε, με αξιοπρέπεια. Αν μας αγαπάτε, αν αγαπάτε το θέατρο μη σκέφτεστε πως θα γίνει να δείτε τζάμπα κάτι, να σκέφτεστε πως μπορείτε να το υποστηρίξετε ώστε να βγάλει κλωνάρια και να θρέψει κι άλλους ανθρώπους κι άλλες οικογένειες.
 
Είμαι σίγουρος ότι αγαπάτε το θέατρο γι αυτό και επιβίωσε τόσα χρόνια, γι αυτό και δεν μπόρεσε να το χτυπήσει ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, το βίντεο, το dvd,  το ίντερνετ.
 
Το θέατρο είναι κάτι ζωντανό που χρειάζεται ανθρώπους για να ζήσει και να συνεχίσει. Χρειάζεται εσάς που αγαπάτε την τέχνη, τον πολιτισμό, που θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σας και για όλο τον κόσμο.
 
Βοηθήστε μας να υπάρχουμε για να μπορούμε να σας βοηθούμε να υπάρχετε.
 
Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου μπορεί να μου στείλει μέηλ που βρίσκεται στο βιογραφικό μου πιο κάτω ή να αφήσει κάποιο σχόλιο επώνυμα όμως για να μπορώ να απαντήσω. Δυστυχώς τα ανώνυμα σχόλια όπως καταλαβαίνετε, είτε καλά είναι είτε κακά, είναι σαν να μην υπάρχουν.
=================================================================================

7α Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης 2017 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ - ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 – ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ
Πληροφορίες για τη μεγάλη βραδιά – Προσκλήσεις: Προσεχώς
=================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης 2020. Πρόγραμμα εκδηλώσεων σε Θέατρο Κήπου, Νέα Παραλία, Κήπο Γλυπτών, Πλατεία Μεγάρου.
Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης 2020. Πρόγραμμα εκδηλώσεων σε Θέατρο Κήπου, Νέα Παραλία, Κήπο Γλυπτών, Πλατεία Μεγάρου.
με 0 Σχόλια 668 Views

 Σε ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει βραδιές γεμάτες μουσική, χορό, θέατρο και παραστάσεις για τους μικρούς μας φίλους, με γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες που ικανοποιούν ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών και προτιμήσεων.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή