Η περιοδεία και το θέατρο. Γράφει ο ηθοποιός Ιάκωβος Μυλωνάς.

2295 Views
Η περιοδεία και το θέατρο. Γράφει ο ηθοποιός Ιάκωβος Μυλωνάς. Η περιοδεία και το θέατρο. Γράφει ο ηθοποιός Ιάκωβος Μυλωνάς.

Γράφει ο ηθοποιός Ιάκωβος Μυλωνάς.

 
Τις περιοδείες τις ξεκίνησα όταν ήμουν 16-17 χρονών με τον Στέλιο Αμανατίδη που είχε μια δραματική σχολή στη Θεσσαλονίκη και είχε κι ένα φολκς βάγκεν βαν που μας φόρτωνε όλους πάνω, μαζί με τα σκηνικά και πηγαίναμε σε όλα τα χωριά της Βόρειας Ελλάδας.
 
Παίζαμε Μολιέρο, αν δεν κάνω λάθος. Φορτώναμε, ξεφορτώναμε, στήναμε και παίζαμε παντού, σε πλατείες, σε πρόχειρα φτιαγμένες εξέδρες, σε πλατφόρμες από τρακτέρ, σε θέατρα. Ο μέσος όρος ηλικίας των θεατών ήταν 70 χρονών και στο τέλος ο πρόεδρος του χωριού μας κερνούσε σουβλάκια.
 
Κάποια στιγμή σ’ ένα χωριό που ήταν να παίξουμε, εκεί που καρφώναμε τα σκηνικά, κάνω έτσι και βλέπω μια πανέμορφη κοπέλα στις θέσεις μπροστά. Είχα να δω νέα κοπέλα αρκετό καιρό. Φωνάζω κατευθείαν τον φίλο μου και συνάδελφο Στέφανο και του λέω τρέχα είναι μια κουκλάρα κάτω. Για να μην πω ποια λέξη χρησιμοποίησα. Ε, τρέχει και ο Στέφανος κοιτάει και μετά γυρνάει απογοητευμένος και μου λέει ‘’καλά είσαι ηλίθιος; Η γυναίκα μου είναι’’.
 
Αξέχαστες στιγμές. Πανέμορφες. Με υπέροχους ανθρώπους. Μετά έφυγα Αθήνα. Πέρασα στο θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και κάναμε κι εκεί περιοδείες. Άλλο πλαίσιο βέβαια πολύ πιο οργανωμένο και επαγγελματικό. Πηγαίναμε σχεδόν παντού, σε όλη την Ελλάδα. Πάρα πολλά χρόνια συνέχεια περιοδείες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
 
Ήταν τέλεια. Με αγαπημένους συμμαθητές και συναδέλφους και δασκάλους. Περάσαμε μαγικά.
 
Βέβαια η κούραση, κούραση και η ταλαιπωρία απ’ τα συνεχόμενα ταξίδια πολλές φορές εξαντλητική. Αλλά βγάζαμε πολλά λεφτά και γνωρίζαμε πολλά καινούρια μέρη.
 
Έκανα και με άλλους θιάσους περιοδεία πολλές φορές, πάντα με πολύ όμορφες στιγμές και περιστατικά.
 
Κάποια στιγμή παρακουράστηκα όμως και είπα φτάνει. Ωραία ήταν, αλλά φτάνει. Κι άρχισα να αποφεύγω τις περιοδείες γενικά. Μέχρι πέρσι που πήγα μια μικρή περιοδεία με το έργο μου ‘’ η τέλεια γυναίκα’’ και πέρασα πάλι πολύ ωραία.
 
Κι επειδή πέρασα πολύ ωραία είπα να το ξανακάνω και φέτος που έκανα το έργο ‘’11’’ της Μίρκας Στρατικοπούλου. Πέρασα πάλι καταπληκτικά αλλά η κούραση αυτή τη φορά ήταν σε σημείο εξάντλησης γιατί ξεκινούσαμε από μια πόλη στις 5 το πρωί και πηγαίναμε στην άλλη για να κάνουμε πρόβα, φώτα, ήχο κι επειδή σε κάθε πόλη ένα μικρό ρόλο του έργου τον έκανε ένα κορίτσι απ’ την τοπική κοινωνία κάναμε πρόβα και σ αυτό.
 
Το αποτέλεσμα ήταν να φτάνουμε στην ώρα της παράστασης χωρίς να έχουμε ξεκουραστεί καθόλου. Οι φίλοι μας βέβαια όπου πηγαίναμε, μας κάνανε να νιώθουμε υπέροχα. Είναι πολύ σημαντικό που καταφέραμε να έχουμε φίλους σε άλλες πόλεις.
 
Και μιλάμε για φιλίες που κρατάνε χρόνια. Και κάναμε και καινούριους φίλους. Και πήγαμε και εκδρομές και φάγαμε και καταπληκτικά. Αλλά πάντα με τη βαλίτσα στο χέρι.
 
Ένα έργο για να πάει περιοδεία θέλει πάρα πολύ καλή οργάνωση. Απ το που θα κοιμηθεί ο θίασος το βράδυ μέχρι πως θα μετακινηθεί, τι θα φάει, τα εισιτήρια του και γενικά όλα αυτά που χρειάζεται για να μετακινηθεί ένας θίασος.
 
Πρέπει να υπάρχει ο προπομπός που θα ασχολείται με τη διαφήμιση και την προώθηση της παράστασης και κάποιος που θα είναι υπεύθυνος για τα εξωτερικά της παράστασης, όλα αυτά που αφορούν δηλαδή τους ηθοποιούς.
 
Δεν μπορεί να τα κάνει ένα άτομο όλα. Δε γίνεται. Έχω ακούσει παραγωγούς με μεγάλους θιάσους να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας απ’ τις συνεχείς ανατροπές και απρόσμενα προβλήματα που εμφανίζονται σε μια περιοδεία.
 
Εγώ ευτυχώς είμαι καλά στην υγεία μου, αλλά εγώ δεν είμαι και μεγάλος παραγωγός.
 
Ο πρώτος κύκλος της περιοδείας μας έκλεισε με την παράσταση των Σερρών. Τώρα έχουμε την πρεμιέρα μας στην Αθήνα την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στο θέατρο Λύχνος και μετά θα πάμε κι αλλού.
 
Ανεξάρτητα απ’ την κούραση θα θελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας στα μέρη που πήγαμε.
 
Τους ευγνωμονώ και υπόσχομαι ότι πολύ σύντομα θα τα ξαναπούμε. Θα μπορούσα να γράψω για πάρα πολλά περιστατικά αστεία και μη που μας συνέβησαν αλλά δε θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας.
 
Αν εσείς οργανώνετε μια περιοδεία, σας εύχομαι καλή επιτυχία. Να ξέρετε ότι η εξάντλησή σας θα φύγει κατευθείαν όταν θα συναντήσετε τα ζεστά χαμόγελα των ανθρώπων που θα σας περιμένουν εκεί. 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή