Γκέι και γυναίκες ελευθέρων ηθών στο θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

876 Views
Γκέι και γυναίκες ελευθέρων ηθών στο θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά. Γκέι και γυναίκες ελευθέρων ηθών στο θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

 Γκέι και γυναίκες ελευθέρων ηθών στο θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

Πολλοί  λένε ότι το θέατρο είναι γεμάτο γκέι και γυναίκες ελευθέρων ηθών. Πολλοί λένε βέβαια κι ότι τους κατέβει για το θέατρο. Άνθρωποι αμόρφωτοι, ημιμαθείς, θρησκόληπτοι. Δυστυχώς ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και μερικοί γονείς παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική.
 
Στο άκουσμα  και μόνο του ονείρου του παιδιού ότι θέλει να γίνει ηθοποιός, η μάνα αρχίζει να κλαίει και ο πατέρας φωνάζει ότι δεν έχει γιο πλέον ή κόρη αν πρόκειται για κορίτσι. Στις χειρότερες περιπτώσεις υπάρχει και χειροδικία. Οι απειλές βέβαια είναι στην ημερήσια διάταξη. ‘’Θα σε αποκληρώσουμε’’ ‘’δεν υπάρχεις για μας’’ ‘’μη διανοηθείς να ζητήσεις βοήθεια’’ ‘’ να κόψεις το κεφάλι σου’’ και άλλα τέτοια πολύ γλυκά.
 
Όταν βλέπουν ότι δεν πιάνει τίποτα απ’ αυτά, αρχίζουν τη χειραγώγηση.’’ Να πας, εγώ δεν είπα να μην πας, αλλά μπες και σε μια άλλη σχολή πρώτα, σπούδασε κάτι άλλο και μετά κάντο κι αυτό’’
 
Αν είσαι βέβαια πλήρως αποφασισμένος να ακολουθήσεις το όνειρό σου, ξεκινάνε οι προσβολές και οι μειωτικές αναφορές πάνω στο επάγγελμα. ‘’Τι θες να γίνεις ε; Πούστης ή πουτάνα; Αυτό γίνονται όσοι ασχολούνται με το θέατρο.’’ Αν συνεχίζεις να επιμένεις θα χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους  να σε μεταπείσουν. Ίσως να σε χτυπήσουν στο φιλότιμο. ‘’Θα πεθάνει ο πατέρας σου, να το ξέρεις. Αυτό θέλεις; Να σκοτώσεις τον πατέρα σου;’’ ή ‘’η μάνα σου κλαίει απ’ το πρωί ως το βράδυ με την απόφαση που πήρες, θα την σκοτώσεις στο τέλος’’ Ο θάνατος δεν μπορεί να αποφευχθεί με τίποτα όπως κατάλαβες. Την ορφάνια δεν τη γλιτώνεις.
 
 Υπάρχει φυσικά και το κοινωνικό περιβάλλον. Στις μικρές πόλεις ή στην επαρχία, αν τολμήσεις να πεις ότι πάω να γίνω ηθοποιός όλοι γελάνε. Άλλοι μπροστά σου κι άλλοι πίσω απ’ την πλάτη σου. Κανένας δεν πιστεύει ότι θα τα καταφέρεις. Κανένας δεν πιστεύει ότι μπορείς να κάνεις κάτι. Όλοι πιστεύουν ότι θα σε φάει η μαύρη μαρμάγκα.
 
Ένα επάγγελμα διεφθαρμένο με πολλά ναρκωτικά μέσα, όργια και ανωμαλίες. Που πας αγόρι μου ξεβράκωτος στ’ αγγούρια; Όλοι αυτό θα σκεφτούνε και από μέσα τους θα πούνε κατευθείαν ‘’ήμουνα σίγουρος ότι του άρεσαν τα αγγούρια.’’
 
Αν είσαι κορίτσι θα σκεφτούνε ότι για να τα καταφέρει αυτή πρέπει να περάσει από εκατοντάδες κρεβάτια. Άλλα τι λέω, φαινόταν ότι ήταν εξώλης και προώλης. Πούστης ή πουτάνα δηλαδή. Και θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις λέξεις είναι σίγουρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί κάτι πιο λάιτ.
 
Η επίθεση που δέχονται τα περισσότερα παιδιά απ’ το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον είναι εξευτελιστική και καθοριστική πάρα πολλές φορές για το μέλλον του παιδιού. Το σίγουρο είναι πως όποια απόφαση και να πάρει το παιδί αν βιώσει αυτή τη συμπεριφορά, θα έχει μεγάλο θέμα ψυχολογικό με τους γονείς του στο μέλλον.
 
Η πεποίθηση πως όποιοι ασχολούνται με το θέατρο είναι πόρνες φωλιάζει βαθειά στις σκέψεις κάποιων απίστευτα πουριτανών και αμόρφωτων. Βέβαια έχει βοηθήσει και ο μεσαίωνας που βρίσκονται ακόμα πάρα πολλοί απ’ τους συνανθρώπους μας. Καλά που δεν υπάρχει η ιερά εξέταση γιατί θα σε βασάνιζαν μόλις τολμούσες να ξεστομίσεις κάτι τέτοιο και αν δε μετανοούσες γραπτώς θα σε καίγανε κιόλας.
 
Φυσικά σε περίπτωση που έρθεις αντιμέτωπος με οποιοδήποτε απ’ τα παραπάνω έχεις ήδη καεί μέσα σου είτε ακολουθήσεις το επάγγελμα είτε όχι.
 
Σε περίπτωση που δεν το ακολουθήσεις είναι σίγουρο πως όποτε συναντάς έναν ηθοποιό θα λες ‘’κι εγώ ήθελα να γίνω ηθοποιός αλλά δε μ’ αφήσανε’’ ή άλλες φορές θα λες μόνο το μισό γιατί θα ντρέπεσαι, γιατί θα μιλάς σε κάποιον που τόλμησε, που αψήφησε τους πάντες και ακολούθησε το όνειρό του. Θα λες μόνο  ‘’ κι εγώ ήθελα να γίνω ηθοποιός’’.
 
Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι γκέι στο επάγγελμα του ηθοποιού, σίγουρα υπάρχουν κάποια κορίτσια που είναι πιο απελευθερωμένα από κάποια άλλα, σίγουρα υπάρχουν και κάποια κορίτσια που είναι παρθένες και σίγουρα υπάρχουν και κάποια αγόρια που είναι στρέιτ. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που είναι παντρεμένοι και σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που είναι χωρισμένοι. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που ψηφίζουν το τάδε κόμμα  ή το δείνα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν στο Θεό και κάποιοι που δεν πιστεύουν.  Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται έτσι και κάποιοι που σκέφτονται αλλιώς. Τι μεγάλη ανακάλυψη θεέ μου στο επάγγελμα του ηθοποιού υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
 
Βέβαια το θέμα του γκέι δεν είναι μόνο στο επάγγελμα του ηθοποιού, είναι σε όλα τα επαγγέλματα. Απλά στα άλλα επαγγέλματα οι περισσότεροι κρύβουν αυτό που το κοινωνικό περιβάλλον δεν αποδέχεται. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και άνθρωποι που δε φοβούνται να πουν τι είναι ή τι πιστεύουν κι αυτό τους κάνει περισσότερο ανθρώπους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν στη δημοκρατία και σε όλες τις αξίες που την ακολουθάνε όπως είναι η ελευθερία λόγου και έκφρασης.
 
Απ’ την άλλη αν κάποια είναι πουτάνα στο κορμί είναι δικό της θέμα. Είναι δικό της το κορμί και το κάνει ότι θέλει. Αν όμως μια γυναίκα είναι πουτάνα στην ψυχή εκεί τα πράγματα είναι πολύ προβληματικά, πιστέψτε με. Με ότι και να ασχολείται αυτή η γυναίκα. Ακόμα και με οικιακά.
 
Το θέατρο από τη στιγμή που γεννήθηκε ήταν τόπος ιερός. Οι άνθρωποι έκαναν τελετές όταν άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν τις πρώτες ιστορίες. Το θέατρο ήταν που κοινώνησε στους πολίτες τις μεγάλες αξίες και τα ιδανικά. Στο θέατρο ήταν που η γυναίκα επιτέλους εξισώθηκε με τον άντρα. Στο θέατρο ήταν που ειπώθηκε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.
 
Ας μη γελιόμαστε το θέατρο μπορεί να υπάρξει μόνο εκεί που υπάρχει δημοκρατία. Αυτό και μόνο καθορίζει πραγματικά το θέατρο κι αυτό και μόνο καθορίζει τις κοινωνίες που αγκαλιάζουν το θέατρο.
 Είναι ένα μέρος έκφρασης, ένας τόπος ιερός, που η ελευθερία, η ισότητα, η ανεξιθρησκία  είναι βαθειά χαραγμένα μέσα του.
 
Τα παλιά μυαλά αλλάζουν βέβαια με τον καιρό αν και πολύ αργά. Οι νέες γενιές είναι πιο μορφωμένες, πιο απαγκιστρωμένες από μεσαιωνικές προκαταλήψεις. Είναι πιο κοντά στα νέα παιδιά και στις φιλοδοξίες τους.
 
Να έχεις εμπιστοσύνη στο παιδί σου ότι επάγγελμα και να θελήσει να κάνει στη ζωή του. Το θέμα είναι να το αγαπάει και να ξέρει ότι εσύ το υποστήριζεις. Άλλωστε εσύ το μεγάλωσες. Αν δεν του έχεις εμπιστοσύνη, σκατά δουλειά έκανες.
 
Το παιδί σου έχει δικαίωμα να γίνει ότι θέλει να γίνει, μην το εμποδίσεις γιατί είναι σίγουρο ότι θα το χάσεις.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή