Η φιλανθρωπία και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

163 Views
Η φιλανθρωπία και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά. Η φιλανθρωπία και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

 Η φιλανθρωπία και το θέατρο. Από τον Ιάκωβο Μυλωνά.

Η τέχνη από φύση της είναι φιλανθρωπική. Έχουμε εκατοντάδες παραδείγματα εκδηλώσεων που έγιναν και τα έσοδα πήγαν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη.

Όπως επίσης έχουμε και εκατοντάδες παραδείγματα που έγιναν θεατρικές παραστάσεις και μαζεύτηκαν τρόφιμα ή άλλου είδους προϊόντα πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δυσμενή θέση.
 
Δυστυχώς σε παγκόσμια κλίμακα, οι συνάνθρωποι μας που έχουν ανάγκη είναι εκατομμύρια, αλλά στα περισσότερα μέρη του κόσμου που συμβαίνει αυτό, παίζονται και παιχνίδια εξουσίας, οικονομικής και πολιτικής.
 
Για μεγάλη μας ατυχία ένα τέτοιο παιχνίδι παίχτηκε και σε βάρος της χώρας μας και συνεχίζει να παίζεται. Οι μισοί Έλληνες πλέον ζουν στα όρια της φτώχιας κι αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν ένα πιάτο φαγητό να βάλουν στα παιδιά τους να φάνε. Η κατάσταση είναι τραγική. Και σας το λέω και να το βάλετε καλά στο μυαλό σας.
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ, ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟ.
 
Όποιος σας πει ότι θα ‘ρθουν καλύτερες μέρες σας λέει ψέματα! Έκτος αν εννοεί σε 100 χρόνια που έτσι κι αλλιώς δε θα ζούμε για να δούμε αν λέει αλήθεια. Αλλά τι σημασία έχει; Άλλωστε για τους πολιτικούς πάντα ο προηγούμενος φταίει. Έστω κι αν ο προηγούμενος ήταν αυτοί οι ίδιοι. Σήμερα όμως δε θέλω να μιλήσουμε ούτε για τις κυβερνήσεις που τα κάνανε σκατά, ούτε για τους πολιτικούς που μας έχουν φλομώσει στα ψέματα.
 
Σήμερα θα μιλήσουμε για τους απλούς ανθρώπους που είναι παρών σε οποιοδήποτε θέμα κοινωνικής αλληλεγγύης έρχεται μπροστά τους.
 
Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ‘’όταν έχεις να δίνεις. Κι αν δεν έχεις χρήματα μπορείς να συμβάλεις αλλιώς. Με την προσωπική σου εργασία.’’
 
Τρόποι να βοηθήσεις υπάρχουν. Αρκεί να θέλεις.  Ξέρω ότι έτσι πως μας έχουν καταντήσει, έχει βυθιστεί μια ολόκληρη χώρα σε βαθιά κατάθλιψη, που όχι τον διπλανό μας αλλά ούτε και τον εαυτό μας δεν μπορούμε να βοηθήσουμε.
 
Ο Μπρεχτ είπε ότι αν δεν νοιαστείς για κανέναν, τότε κανένας δε θα νοιαστεί για σένα. Πρέπει να νοιαστούμε για τους άλλους ανθρώπους. Πρέπει να φτιάξουμε ένα τέτοιο δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους γύρω μας που τουλάχιστον όλοι να έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.
 
Εμείς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μην σκεφτείτε ποτέ πως ότι γίνεται από έναν, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Να σκέφτεστε ότι ο ωκεανός αποτελείται από σταγόνες.
 
Και βέβαια πρέπει να κοιτάξετε πρώτα τον εαυτό σας να είναι καλά και μετά να δώσετε και σε άλλους. Είναι όπως όταν είσαι στο αεροπλάνο και πέφτουν οι μάσκες οξυγόνου, πρώτα πρέπει να βάλετε την δική σας και μετά να βοηθήσετε τους άλλους.
 
Μην νομίσετε ούτε για μια στιγμή ότι οι άνθρωποι δε νοιάζονται για τους άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα παιχνίδι εξουσίας που προσπαθεί να διαιρέσει για να επικρατήσει. Φυσικά και οι άνθρωποι νοιάζονται. Κι εσύ νοιάζεσαι. Και αν δεν το δείχνεις έμπρακτα είναι γιατί προσπαθείς να επιβιώσεις και γιατί σου μάθανε ότι στη ζούγκλα επιβιώνει ο πιο σκληρός και ο πιο αναίσθητος.
 
ΨΕΜΑΤΑ! Έχουμε φύγει απ’ τη ζούγκλα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και φύγαμε από κει γιατί θέλαμε να ζήσουμε μαζί, γιατί χρειαζόμασταν ο ένας τον άλλον. Όσοι  μιλάνε για ζούγκλα οι περισσότεροι είναι άτομα που δεν αγαπήθηκαν ποτέ, ούτε αγάπησαν και προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή του κόσμου με άλλα μέσα όπως είναι τα λεφτά και η εξουσία.
 
Υπάρχουν άνθρωποι να βοηθήσουν! Αν αρχίσετε να νοιάζεστε για τους άλλους, θα νοιαστούν κι αυτοί για σας. Μην περιμένετε να φτάσετε στο κατώτατο σκαλί για να ψάξετε τους άλλους ανθρώπους. Δημιουργήστε σχέσεις ξεκινώντας απ’ το κοντινό σας περιβάλλον, ΝΟΙΑΣΤΕΙΤΕ, αν το κάνετε αυτό κανένας άνθρωπος πουθενά δε θα πεθάνει απ’ την πείνα. Βοηθήστε με όποιον τρόπο μπορείτε.
 
Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Μπράβο τους!
 
Πριν από 4 μήνες περίπου μου ήρθε ένα μήνυμα από μία κοπέλα Ελληνίδα που ζούσε στην Ελβετία. Μου είπε ότι θέλει να οργανώσουμε μια παράσταση που για αρχή θα παιχτεί στην Αθήνα και μετά στη Θεσσαλονίκη και όλα τα έσοδα να πάνε στα παιδικά χωριά sos.
 
Δέχτηκα αμέσως, όπως αμέσως δέχτηκαν οι ηθοποιοί που τους το πρότεινα. Όπως αμέσως δέχτηκαν στο παλαιό Φάληρο που μένω να το παρουσιάσουμε στο δημοτικό θέατρο, όπως αμέσως δέχτηκαν οι άνθρωποι απ’ το Ίδρυμα Κακογιάννη να το παρουσιάσουμε κι εκεί.
 
Στην Κέρκυρα που την αγαπάω πολύ, οι άνθρωποι δέχτηκαν αμέσως όταν ήθελα να παρουσιάσω μια παράσταση και αντί για εισιτήριο οι θεατές να έφερναν τρόφιμα για τις κοινωνικές δομές του δήμου. Μπράβο στον κύριο Σπύρου περιφερειακό σύμβουλο για την αμέριστη βοήθεια που μας παρείχε.
 
Στο σπίτι του ηθοποιού που κάναμε παραστάσεις και τα έσοδα πήγαν στους ανθρώπους εκεί που τα είχαν ανάγκη, όλοι οι συνεργάτες μου δέχτηκαν αμέσως να το κάνουμε. Μπράβο στην Άννα Φόνσου για τη δουλειά της εκεί.
 
Όποτε μου πρότειναν κάτι παρόμοιο είπα ναι. Όπως ναι είπαν κι όλοι που τους το πρότεινα. Άρα πως οι άνθρωποι δε νοιάζονται; Νοιάζονται και παρανοιάζονται. Ναι ξέρω ότι θα μιλήσουμε πάλι για σταγόνες αλλά σας είπα, ο ΩΚΕΑΝΟΣ ΑΠΟ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ.
 
Θέλω να πω ότι στην παράσταση που θα κάνουμε στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αλέξανδρος 5 και 6 Μαρτίου στις 21.00 με τη μαύρη κωμωδία   ‘’ Η Τέλεια γυναίκα’’ αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής για τις άπορες οικογένειες που στηρίζει η ΑΡΩΓΗ Θεσσαλονίκης. Μπράβο στην Άννα Μυκονίου γι’ αυτή την πρωτοβουλία.
 
Στην παράσταση που θα κάνουμε Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 19.00 με το ερωτικό θρίλερ ‘’Χωρίς ανάσα’’ στο δημοτικό θέατρο Παλαιού Φαλήρου θα μαζευτούν τρόφιμα για την ενίσχυση των γυναικών και των μονογονεϊκών οικογενειών. Μπράβο στο Δήμαρχο Διονύση Χατζηδάκη, στη Μαρία Ζάγκα και στη δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων. Επίσης μπράβο στους συνεργάτες μου Αθηνά Βαλκώνη και Μαρία Τσολάνα.
 
Στην παράσταση που θα κάνουμε 15/06 στο Ίδρυμα Κακογιάννη με την κωμωδία ‘’σχέσεις 2 επί 3’’ τα έσοδα θα πάνε στα παιδικά χωριά sos. Για την ίδια παράσταση που θα γίνει στο δημοτικό θέατρο Παλαιού Φαλήρου στις 16/05, θα μαζευτούν τρόφιμα για τα παιδικά χωριά. Μπράβο στην Κατερίνα Schwyter Giamalidis για την αρχική ιδέα και σε όλους τους ηθοποιούς που θα πάρουνε μέρος. Μπράβο στους ανθρώπους στο Ίδρυμα Κακογιάννη που μας έδωσαν τον χώρο, μπράβο στη Βίκυ Ανδρικοπούλου που μόλις της είπα να το κάνουμε και στο Παλαιό Φάληρο αυτή κι ο Δήμαρχος σπεύσανε άμεσα να ανταποκριθούνε θετικά.
 
Μπράβο στο υπέροχο site Κουλτουρόσουπα που μας δίνει το βήμα για να τα λέμε όλα αυτά.
 
Ξέρω ότι κανένας δεν περιμένει μπράβο όταν κάνει τέτοιες πράξεις αλλά αυτό το μπράβο είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που νοιάζονται.
 
Άνθρωποι που νοιάζονται υπάρχουν. Γίνε κι εσύ ένας απ’ αυτούς! Ο ΩΚΕΑΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΤΑΓΟΝΕΣ!
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μια «Lemon» συμπαράσταση στον αγώνα για ελεύθερο νερό στις Σταγιάτες του Πηλίου. Η «Κ» ήταν εκεί.
Μια «Lemon» συμπαράσταση στον αγώνα για ελεύθερο νερό στις Σταγιάτες του Πηλίου. Η «Κ» ήταν εκεί.
με 0 Σχόλια 863 Views

 Βρεθήκαμε στις Σταγιάτες στο πανέμορφο χωριό των Πηλίων για να (ξανα) δούμε το «Lemon που αυτή τη φορά είχε ένα πρόσθετο λόγο παρουσίασης.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή