Επεισοδιακή «Μήδεια» χθες βράδυ στο κατάμεστο Γης – Μπούκαρε αστυνομία και ...μαύρη γάτα! (video)

12256 Views
Επεισοδιακή «Μήδεια» χθες βράδυ στο κατάμεστο Γης – Μπούκαρε αστυνομία και ...μαύρη γάτα! (video) Επεισοδιακή «Μήδεια» χθες βράδυ στο κατάμεστο Γης – Μπούκαρε αστυνομία και ...μαύρη γάτα! (video)

 

 ΒΙΝΤΕΟ

Απολαυστική μεν επεισοδιακή δε... 

 
Μία από τις λίγες παραστάσεις που «τόλμησαν» να περιοδεύσουν αυτό το πραγματικά «φτωχό» θεατρικά καλοκαίρι, έμελε να είναι και επεισοδιακή στη μοναδική της παρουσία στη Θεσσαλονίκη.
 
Κάτω από τη λάμψη μιας παρά λίγο πανσελήνου, με θερμοκρασία που έφτανε τους 30 βαθμούς κελσίου και παρά τον φόβο του κορωνοϊού, ένα πολύ μεγάλο πλήθος θεατών συνέρρευσε χθες βράδυ Τρίτης, στο Θέατρο Γης για να παρακολουθήσουν την «Μήδεια» του Μπόστ, παραγωγής "Μυθωδία".
 .
.
Μια παράσταση που είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία τον χειμώνα όταν ανέβηκε στο θέατρο Αυλαία, προφανώς αγαπήθηκε από το κοινό της Θεσσαλονίκης, η προσέλευση του οποίου ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη από κάθε άλλη παράσταση που δόθηκε φέτος, με το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου να καλύπτεται από θεατές.
.
Κι ενώ είχαν ανακοινωθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή αποστάσεις και χρήση μάσκας καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης, η πραγματικότητα απείχε αρκετά. Όσο πιο κοντά ήταν οι θέσεις στην σκηνή οι αποστάσεις μεταξύ των θεατών ήταν μηδαμινές και μόνο στα ψηλότερα διαζώματα ο κόσμος καθόταν κάπως αραιά. Επίσης παρόλο που στην πλειοψηφία τους οι θεατές φορούσαν μάσκες, υπήρχαν αρκετοί, κυρίως νεαρής ηλικίας που είτε δεν φορούσαν καθόλου μάσκα ή την φορούσαν στο πηγούνι, όπως συνηθίζεται τελευταία. Υπήρχαν και αρκετά άτομα που διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για την μη τήρηση των μέτρων και διαπληκτίζονταν με τους ταξιθέτες, που φυσικά προσπαθούσαν να δικαιολογηθούν. 
 
 
 
Κι ενώ μια ανησυχία την ένιωθες στον αέρα από τον συνωστισμό, σχεδόν στο μέσον της παράστασης, ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκαφίδας που έπαιζε τον ρόλο της τροφού των παιδιών της Μήδειας, ζητά από τους φωτιστές να ανάψουν τα φώτα και ανακοινώνει πως ήρθε η ασφάλεια (έπειτα από καταγγελία θεατή που βρισκόταν στην παράσταση) και θα πρέπει οι θεατές να μετακινηθούν ώστε να αφήσουν αποστάσεις μεταξύ τους.
.
Έδωσε μάλιστα ένα πεντάλεπτο στον κόσμο για να μπορέσει να τακτοποιηθεί στις νέες θέσεις του. Αρχικά επικράτησε μια αμηχανία. Ήταν μέρος της παράστασης όλο αυτό ή πραγματικά είχε έρθει η αστυνομία; Γρήγορα καταλάβαμε πως το θέμα ήταν σοβαρό και πράγματι μετακινήθηκαν κάποια άτομα, χωρίς όμως φυσικά να αραιώσουν σημαντικά. Η αλήθεια είναι πως ήταν δύσκολο εκείνη την ώρα να γίνει μια ορθή επαναδιευθέτηση του χώρου και των θέσεων. Μετά από την αναγκαία αυτή διακοπή η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά. 
 
 
 
Περίπου δηλαδή κανονικά... γιατί λίγα λεπτά αργότερα μια κατά τα άλλα συμπαθέστατη μαύρη γάτα, μόνιμος ένοικος του χώρου απ’ ότι φάνηκε, μπήκε στη σκηνή και έμεινε εκεί, ανάμεσα στους ηθοποιούς, χωρίς να δείχνει διάθεση να μετακινηθεί. Εκ νέου διακοπή λοιπόν από ένα μέλος του θιάσου, που πήρε στα χέρια του το απρόσκλητο ζωάκι και το απομάκρυνε ευγενικά. Μετά και από αυτή τη μικρότερη διακοπή η παράσταση συνεχίστηκε, χωρίς άλλα απρόοπτα και το σημαντικότερο χωρίς να χαθεί ο ειρμός και η επαφή της σκηνής με το κοινό. Ίσα – ϊσα που η παρουσία της γατούλας ήταν ακόμη ένα εύθυμο δρώμενο μέσα στην όλη ευχάριστη ατμόσφαιρα της βραδιάς.
 .
.
Βίντεο Κυριάκος Ξανθόπουλος (ερασιτεχνική λήψη))
 .
Ωστόσο οφείλω να επισημάνω πως η μη τήρηση των μέτρων, δηλαδή των αποστάσεων και της μάσκας, από τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι αγαπούν το θέατρο, πέρα από ανεύθυνη, είναι και επικίνδυνη γενικότερα για τον θεατρικό κόσμο.
 .
Τέτοιου είδους συμπεριφορές δίνουν έδαφος μελλοντικά ακόμα και για απαγόρευση των θεατρικών παραστάσεων σε ανοικτούς χώρους ως επικίνδυνων για την δημόσια υγεία, αν εμείς οι ίδιοι αποδεικνύουμε ότι είναι ανέφικτη η επιβολή και τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων. Η συμπεριφορά όλων εμάς ως θεατών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν θα συνεχίσουμε ή όχι να παρακολουθούμε παραστάσεις. Οι νέες συνθήκες έπληξαν σημαντικά το θέατρο. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι πραγματικά λυπηρό να πηγαίνεις να παρακολουθήσεις μια παράσταση και ενώ θα έπρεπε η προσοχή σου να είναι 100% στο έργο να έχεις να ασχοληθείς με τις αποστάσεις, με το αν ο διπλανός σου φοράει μάσκα, αν κάποιος έβηξε ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Η αίσθηση του πηγαίνω «θέατρο» δεν είναι πια η ίδια. Πρέπει όμως να στηρίξουμε το θεσμό που αγαπάμε για να τον κρατήσουμε ζωντανό και να τον διατηρήσουμε ως κομμάτι της ζωής μας.
.
Κλείνοντας, πέρα από την επεισοδιακή εξέλιξη που ελάχιστα επηρέασε αρνητικά την όλη συνοχή του έργου, οφείλω να πω ότι η παράσταση ήταν γενικά απολαυστική και άξιζε να την παρακολουθήσει κανείς.
 
 
Χάρισε άφθονο γέλιο και χαλάρωση, κάτι που όλοι είχαμε ανάγκη, στην περίεργη εποχή που ζούμε, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που περιμένουμε.
 
Οι ηθοποιοί μετέδωσαν το κέφι και τη ζωντάνια τους, χόρεψαν, τραγούδησαν, διασκέδασαν τους θεατές και επάξια κέρδισαν θερμά και αυθόρμητα χειροκροτήματα. Εξαιρετική η σκηνοθεσία, ευφυέστατο το κείμενο με πολλές παραπομπές στην σύγχρονη εποχή και πολύ καλές ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών.
 
Αναλυτική κριτική της παράστασης έχει δημοσιευτεί στην σελίδα μας, δείτε παρακάτω.
.
"Μήδεια": 5 υποψηφιότητες στα 10 Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020:
Καλύτερη παράσταση Χρονιάς 2020, σκηνοθεσία (Νικορέστης Χανιωτάκης), Β’ Ανδρικού (Γιάννης Δρακόπουλος), ερμηνευτικού συνόλου, Νέου προσώπου (Άννα Κλάδη).
.

.
Πλάνα από τη παράσταση στο θέατρο Αυλαία.
.
-k-
.
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, κλικ εδώ.
.
Τι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
΄΄
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, κλικ εδώ.
.
Τι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
΄΄
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Άννια Κανακάρη
Άννια Κανακάρη
Αγαπώ το θέατρο και όπως συνηθίζω να λέω όταν αγαπάς κάτι το απολαμβάνεις περισσότερο όταν το μοιράζεσαι. Κάθε εβδομάδα λοιπόν, ή και όποτε άλλοτε προκύψει, θα μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις μου από τις παραστάσεις που παρακολουθώ, αλλά και από διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο... Email επικοινωνίας : kanakariourania@hotmail.com EMAIL επικοινωνίας : kanakariourania@hotmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σεξισμός: Γένους ουδετέρου
Σεξισμός: Γένους ουδετέρου
με 0 Σχόλια 821 Views

 Σάλος έχει προκληθεί με τη διαδοχική δημοσιοποίηση ροζ βίντεο, ατόμων που έχουν συμμετάσχει σε reality. Αναρωτιέμαι όμως αν όλοι αυτοί που καταδίκασαν την πράξη είδαν τα βίντεο ή όχι. Από την Μιχαέλα Χατζηπαρασκευά.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή