Με την κωμωδία «Το κομμάτι της ντροπής» ανοίγει το νέο θέατρο Μαίωτρον.

2017 Views
Με την κωμωδία «Το κομμάτι της ντροπής» ανοίγει το νέο θέατρο Μαίωτρον. Με την κωμωδία «Το κομμάτι της ντροπής» ανοίγει το νέο θέατρο Μαίωτρον.

.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Στο θέατρο Μαίωτρον, Αθηνάς 21 (στο ύψος του Προξενείου της Τουρκίας) ανεβαίνει το θεατρικό έργο «Το κομμάτι της ντροπής», σε σκηνοθεσία του Σταύρου Παρχαρίδη, ο οποίος και το έχει συγγράψει.
 
Είναι μία κωμωδία σε τρεις πράξεις. Ένα κομμάτι πίτσας γίνεται η αφορμή για να ανατραπούν οι οποιεσδήποτε σχέσεις μιας παρέας που γιορτάζει.
.
«Το κομμάτι της ντροπής» είναι μία κωμωδία σε τρεις πράξεις. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η διαδραστική σχέση των ηθοποιών με τους θεατές. Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης αυτής της παράστασης, Σταύρος Παρχαρίδης, μέσα από τους χαρακτήρες του έργου διεισδύει σε μία πραγματικότητα η οποία αρχίζει πια να μοιάζει με ένα σύγχρονο παραμύθι, όπου στο επίκεντρο είναι μία μικρή παρέα, η μάζωξή της οποίας έχει γίνει με αφορμή μία γιορτή.
 
Στον πυρήνα αυτού του μύθου δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από την απληστία των ανθρώπων, τη συνεχόμενη προσπάθειά τους να κερδίσουν όλο και περισσότερα, πέρα από κάθε ηθικό όριο, πέρα από κάθε πανανθρώπινη αξία. Αυτή η συμπεριφορά που μπορεί να διαλύσει τη συνοχή του κοινωνικού συνόλου στηλιτεύεται σε αυτό το θεατρικό έργο, με κωμικό τρόπο, μέσα στον οποίο ελλοχεύει η πίκρα και η οργή για την αδικία.
 
Είναι επίσης ένα μικρό «ταξίδι» στον ορίζοντα της ενοχής, της ευθύνης, της λεπτής γραμμής ανάμεσα στο ηθικά δίκαιο και το νόμιμο, όχι έτσι όπως το ορίζει ο νόμος αλλά η συνείδηση του καθενός χωριστά, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, ολιστικά. Ένα ταξίδι που γίνεται από τους ηθοποιούς, με πολύ χιούμορ, καλώντας τους θεατές να συνδράμουν σε αυτή την περιηγητική χαρά.
.
 
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
 
Στα γενέθλιά του ο Τζίμ κλείνει ρεζερβέ μία ολόκληρη πιτσαρία. Η παρέα του γλεντά και διασκεδάζει για ώρες. Το μόνο που απέμεινε στο τραπέζι είναι ένα κομμάτι πίτσας, ένα κομμάτι που κανείς δε θέλει, είναι το λεγόμενο κομμάτι της ντροπής. Αυτό θα σταθεί και η αφορμή να αρχίσει μία διαμάχη ανάμεσα στην παρέα που θα εξελιχθεί σύντομα σε καυγά και αυτός, απρόσμενα, σε δίκη. Μια δίκη με κατηγορούμενο τον «σπορέα» της ενοχής στο υποσυνείδητο «κάθε ανθρώπου που κονόμησε πέντε δεκάρες παραπάνω». Τίποτα όμως δεν είναι αυτό που φαίνεται, ούτε το γλέντι ούτε καν η ίδια η δίκη, το «μήλο της έριδος» τελικά είναι… η συνέχεια επί σκηνής.
 
Καλή σας διασκέδαση. Α.. ναι… να μην ξεχνάμε πως η δίκη θα γίνει πίνοντας κρασί…
 
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 
Αφορμή για να γραφτεί αυτό το έργο υπήρξε μία πραγματική παρέα που συμμετείχα και ένα βράδυ αφού έφαγε το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που είχε παραγγείλει, άφησε ένα κομμάτι πίτσα το οποίο κανείς δεν τολμούσε να το πάρει. Η ιδέα ήρθε εκείνη την στιγμή και στην συνέχεια το «Κομμάτι της ντροπής» Έλαβε «σάρκα και οστά» .
 
Έτσι προέκυψε μία ανατρεπτική νεοελληνική κωμωδία που επιχειρεί να διεισδύσει στο ουσιαστικό αίτιο της αποδόμησης μιας κοινωνίας η οποία αργά και σταθερά χάνει την ανθρωποκεντρική της δομή. Ορίζει με ανορθόδοξο τρόπο το πρόβλημα και υπενθυμίζει το υπέρτατο δικαίωμα , μα και την ευθηνή του καθενός μας, στην σωστότερη λειτουργία μιας ανθρωποκεντρικής και μόνο κοινωνίας. Και προσπαθεί να το καταφέρει αυτό μέσα από την δια δραστική σχέση της παράστασης με το θεατρόφιλο κοινό.
 
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
 
Ο Σταύρος Παρχαρίδης γεννήθηκε το 1966 στην Μπάκνακ Γερμανίας έζησε εκεί μέχρι δέκα ετών και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε δημοσιογραφία και υποκριτική. Σκηνοθετεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους «Πορεία» (βραβείο «κίνητρο» στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, συμμετοχή στο Πανόραμα Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης, συμμετοχή στο αφιέρωμα στο Ελληνικό Φιλμ Νουάρ του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προτεινόμενη καλύτερη ελληνική ταινία από την Kodak στο φεστιβάλ Καννών), «Αγαπημένη πόλη» (συμμετοχή στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας υποψηφιότητα για το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου, Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, στην Αθήνα, φεστιβάλ μικρού μήκους Λάρισας) καθώς και ντοκιμαντέρ.
 
Έχει συμμετάσχει σαν ηθοποιός σε ταινίες μεγάλου μήκους σκηνοθετών όπως Θ. Αγγελόπουλος, Π. Βούλγαρης ,Σταμ. Τσαρουχάς, Π. Καρκανεβάτος, Ν. Βεζυργιάννης, Ζάχος Σαμολαδάς. Γράφει σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει γράψει δέκα θεατρικά έργα, τραγούδια παραμύθια και ένα μυθιστόρημα. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Η καλλιτεχνική του δράση επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στις δράσεις της καλλιτεχνικής-θεατρικής, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Μαίωτρον», με τις ιδιότητες του ηθοποιού και σκηνοθέτη. Μέσα από την οποία έχει οργανώσει πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων. Ασχολείται με τη φωτογραφία, το βίντεο και τις εικαστικές τέχνες, έργα του έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό.
 
ΤΟ ΕΡΓΟ
 
«Το κομμάτι της ντροπής»
Συγγραφέας: Σταύρος Παρχαρίδης
Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης
Παίζουν: (με σειρά εμφάνισης) Βάσω Δήμογλου, Λευτέρης Θερμός, Μαρία Ιωαννίδου, Σταύρος Παρχαρίδης, Πασχάλης Μουδούρης
Σκηνικά-κοστούμια. Μαρία Παπατζέλου
Μουσική: Λάρρυ Κράμμα
Στίχοι τραγουδιού: Σταύρος Παρχαρίδης
Φωτισμοί: Μαίωτρον
Φωτογραφίες πλατό: Γιάννης Φραγκούλης
Βίντεο-τρέιλερ: Σταύρος Παρχαρίδης
 
Θα σερβίρεται μπουφές στο θέατρο για τους θεατές.
 
Πρεμιέρα: 18-1-2019
Διάρκεια παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 9.00 μμ.
Περιορισμένος αριθμός παραστάσεων.
 
Θέατρο Μαίωτρον
Αθηνάς 21
(στο ύψος του Προξενείου της Τουρκίας)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6932633127
Τιμή εισιτηρίων: ταμείο 10 ευρώ, 8 ευρώ με κράτηση στο τηλέφωνο 6932633127 μήνυμα ή τηλεφωνικώς (ισχύει για παραλαβή από το ταμείο μισή ώρα πριν), 5 ευρώ ανέργων, 6 ευρώ φοιτητών. Για συλλόγους και φορείς ΚΑΠΗ κ.τ.λ. 6 ευρώ (αφορά ομαδικές κρατήσεις άνω των 15 ατόμων και μέχρι 50 ). Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

 
-k-
.
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 20/9/2018 έως 15/05/2019 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019 που θα πραγματοποιηθούν τέλη Μαίου 2019
-k-
–Πληροφορίες για τα 9α ΘΒΘ 2019 θα βρείτε εδώ - Facebook pages εδώ
.
Δείτε αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
k-
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
Σε πρόβες η Γλυκερία Καλαϊτζή για την  «Μόλλυ Σουήνυ» που προορίζεται για το Φουαγιέ της ΕΜΣ.
Σε πρόβες η Γλυκερία Καλαϊτζή για την «Μόλλυ Σουήνυ» που προορίζεται για το Φουαγιέ της ΕΜΣ.
με 0 Σχόλια 336 Views

Οι ήρωες μιλούν με ειλικρίνεια και ωμότητα αλλά και με δόσεις χιούμορ, σαν να διαβάζουν σελίδες από τα προσωπικά τους ημερολόγια. Ίσως δεν ήταν τυφλή η Μόλλυ Σουήνυ − τυφλοί να ήταν οι άλλοι...

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή