Το ΚΘΒΕ στις Βρυξέλλες με την παράσταση τσέπης, Lysistrata project!

566 Views
Το ΚΘΒΕ στις Βρυξέλλες με την παράσταση τσέπης, Lysistrata project! Το ΚΘΒΕ στις Βρυξέλλες με την παράσταση τσέπης, Lysistrata project!

Το ΚΘΒΕ στις Βρυξέλλες με την παράσταση «τσέπης»,  Lysistrata project!

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την παράσταση “Lysistrata project”, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 8 Απριλίου. Το “Lysistrata Project” είναι μια παράσταση «τσέπης»,  βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 316 π.Χ. – 2014 μ.Χ. Σταυροδρόμι πολιτισμών στο χώρο και το χρόνο».
Την πρωτοβουλία για την έκθεση, που έχει ως στόχο τηνανάδειξη της πόλης της Θεσσαλονίκης στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε η καθηγήτρια και ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη και για την υλοποίησή της συνέπραξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Η συμβολική επιλογή της πολιτικής σκέψης, του δηκτικού λόγου και της βαθιάς ανθρώπινης ματιάς του στον κόσμο, σε μια περίοδο που ευρωπαϊκά κράτη μαστίζονται ή απειλούνται από την κοινωνικο-οικονομική κρίση, ο Αριστοφάνης, απαλλαγμένος από φολκλορικά στοιχεία ή τη χυδαιότητα με την οποίαν αντιμετωπίζεται συχνά, ανοίγει ένα πεδίο διαλόγου του τότε με το τώρα και δίνει τη δυνατότητα για μιαν ανατρεπτική, διαχρονική αλλά και επίκαιρη προσέγγιση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη.
Η θεματολογία της «ουτοπίας» και η γνήσια κριτική - σατιρική διάσταση του έργου του εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με σαφή πολιτική διάσταση.
Ο μύθος της Λυσιστράτης, ιδωμένος μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου και των συνεπειών τους ενσαρκώνεται στις φιγούρες τεσσάρων γυναικών, που ετοιμάζονται να καταλάβουν το Κοινοβούλιο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο κάθε είδους πόλεμος.
Στόχος της παράστασης – δρωμένου είναι να αποκτήσει το κείμενο μια παγκόσμια διάσταση, να συνδεθεί με τη σύγχρονη συνθήκη και να υπενθυμίσει ότι το στοιχείο της «διαμαρτυρίας» δεν στέκεται ενάντια στην όποια εξουσία αλλά συμβάλλει στην αφύπνιση και την αναγκαιότητα της συμμετοχής στα κοινά.
Το έργο
Μέσα στην καρδιά του εικοσαετούς Πελοποννησιακού πολέμου, το 411 π.χ., ο Αριστοφάνης επινοεί τη Λυσιστράτη. Η ηρωίδα του ομώνυμου έργου του, συγκεντρώνει τις γυναίκες από όλες τις περιοχές της χώρας για να τους προτείνει ένα σχέδιο εξόδου από τον πόλεμο. Το σχέδιο που έχει συλλάβει η Λυσιστράτη, έχοντας σαν απώτερο στόχο την επίτευξη της ειρήνης, είναι διπλό. Από τη μια η σεξουαλική αποχή. Από την άλλη η κατάληψη του δημοσίου ταμείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται το κωμικό στοιχείο και η πολιτική διάσταση του έργου. 
Η Λυσιστράτη, αυτή η ιδεαλίστρια, στο έργο του Αριστοφάνη, καταφέρνει τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Χάρη στο «λαμπερό και εύθραυστο» σχέδιο της ηρωίδας, στο τέλος του έργου η συμφιλίωση είναι ο μεγάλος νικητής. Με ποιον όμως συνδιαλέγεται η Λυσιστράτη, αν η πλοκή της κωμωδίας του Αριστοφάνη μεταφερθεί στην κάρδια της Ευρώπης; Ποιος είναι ο στόχος της μέσα στην έδρα του Κοινοβουλίου; Οι γυναίκες που καλεί θα μπορούσαν να είναι οι εκπρόσωποι των χωρών τις Μεσόγειου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Και η ειρήνη που θέλει να επιβάλει είναι η αφύπνιση της συνείδησης τους. Και ο πόλεμος; Μήπως είναι αυτό που στέκεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας και φοβόμαστε πότε θα ξεσπάσει;
 
Συντελεστές
Ελεύθερη απόδοση- Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Κουμανδράκη, Απόστολος Καραούλης
Ειδική συνεργάτης: Αμαλία Κοντογιάννη
(Ευχαριστούμε τη Θώμης Παπαδημητρίου για την ευγενική παραχώρηση μέρους των κοστουμιών της παράστασης)
 
Ηθοποιοί:
Λυσιστράτη: Γιολάντα Μπαλαούρα
Καλονίκη: Λουκία Βασιλείου
Μυρίνη: Ιωάννα Παγιατάκη
Λαμπιτό: Μομώ Βλάχου
 
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Lysistrata Project
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες
8 Απριλίου 2014, 12.30
ASP 3, zone D, Bar Area
 
Με αφορμή την έκθεση

«Θεσσαλονίκη 316 π.Χ. – 2014 μ.Χ. Σταυροδρόμι πολιτισμών στο χώρο και το χρόνο»

 
Συντονισμός Έκθεσης: καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ευρωβουλευτής
Διοργάνωση Έκθεσης: Δήμος Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
To ξεκατίνιασμα συνεχίζεται: δεν ήταν δικά μου τα περιττώματα στο κρεβάτι του Ντεπ, λέει η Χερντ.
To ξεκατίνιασμα συνεχίζεται: δεν ήταν δικά μου τα περιττώματα στο κρεβάτι του Ντεπ, λέει η Χερντ.
με 0 Σχόλια 2371 Views

«Είχε φάει από τη μαριχουάνα του Τζόνι, όταν ήταν κουτάβι και έκτοτε αντιμετωπίζει προβλήματα με το έντερό του» ισχυρίστηκε η ηθοποιός στο δικαστήριο


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή