Οι ερωταποκρίσεις μεταξύ Λιγνάδη και ανακρίτριας: "Είμαι αμφιφυλόφιλος, δεν είχα ερωτικές σχέσεις με ανηλίκους"

22022 Views
Οι ερωταποκρίσεις μεταξύ Λιγνάδη και ανακρίτριας: Οι ερωταποκρίσεις μεταξύ Λιγνάδη και ανακρίτριας: "Είμαι αμφιφυλόφιλος, δεν είχα ερωτικές σχέσεις με ανηλίκους"

 
Κατασκευασμένη σε «δικηγορικό γραφείο» χαρακτήρισε την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή σε βάρος του ο Δημ. Λιγνάδης ο οποίος παραδέχτηκε ότι είχε σχέσεις με ανηλίκους γιατί του αρέσει να «ξεφεύγει από τα στερεότυπα», αλλά όχι σεξουαλικές, αφού, όπως υποστήριξε, αυτός δεν είναι σαν τους άλλους ηθοποιούς.

«Είμαι ένας αμφιφυλόφιλος, που στη ζωή μου μέχρι τώρα είχα πολλές σχέσεις και με το ένα και με το άλλο φύλο. Χωρίς να αποκλείω ότι είχα μέχρι τώρα και εφήμερες επαφές. Αυτές όμως δεν ήταν ποτέ με ανηλίκους. Είχα επαφές και με αλλοδαπούς και με αλλοδαπές και με αμοιβή και χωρίς αμοιβή…» είπε ο Δημ. Λιγνάδης, απαντώντας στις ερωτήσεις της ανακρίτριας. 

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός-σκηνοθέτης ισχυρίστηκε ότι στοχοποιήθηκε για να φύγει από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. «O σκοπός τους ήταν να φύγω από αυτή τη θέση. Μετά αυτό χρησιμοποιήθηκε και πολιτικά. Στην αρχή είπαν "τελειώστε τον Λιγνάδη", αυτή είναι η άποψή μου» υποστήριξε και πρόσθεσε:


«Όλα αυτά είναι κατασκευασμένα κατ΄ αρχάς στο "εργαστήριο" του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου, από τη στιγμή που ανέλαβα διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τον Σεπτέμβριο του 2019, βρίσκονταν σε ιδεολογική αντίθεση με το πρόσωπό μου. Κατ΄ αρχάς και για τις πολιτικές μου πεποιθήσεις (πριν από τις εκλογές είχα καταφερθεί πολιτικά εναντίον της τότε κυβέρνησης), δεύτερον επειδή προέβην σε δυο εμβληματικές για εμένα ενέργειες που είμαι σίγουρος ότι είναι η ονοματοδοσία μιας αίθουσας του Εθνικού Θεάτρου με το όνομα "Ελένη Παπαδάκη" και η κατάργηση της μέχρι τότε "Πειραματικής Σκηνής" όπου ήταν προσανατολισμένη στην αποδόμηση και στον μοντερνισμό και στη θέση της την ίδρυση Ερευνητικής Σκηνής για το Αρχαίο Δράμα. Δεν μου συγχωρέθηκε η αγάπη μου στην Πατρίδα, στην Ιστορία και στο ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε στην παράσταση "Πέρσες", την οποία είχα σκηνοθετήσει εγώ στην Επίδαυρο, η οποία προβλήθηκε σε παγκόσμια μετάδοση μέσω “live streaming”, και στην υπόκλιση φίλησα το ομοίωμα του Παρθενώνα. Για τον λόγο αυτό μου έγινε bullying από τα αριστερίζοντα media».

Οι ερωταποκρίσεις μεταξύ κατηγορούμενου και ανακρίτριας

Ερώτηση: Αυτοί οι λόγοι θεωρείτε ότι συνετέλεσαν στην κατασκευή καταγγελιών εναντίον σας;

Απόκριση: «Αυτοί οι λόγοι και θα μπορούσα να προσθέσω, πάντα εικάζοντας, τη ζηλοφθονία για την ανάληψη αυτού του ύψιστου αξιώματος για τον πολιτισμό, καθώς και ότι ο τρόπος διοίκησης που άσκησα εγώ μέχρι να παραιτηθώ, για λόγους οικονομικού και εργασιακού εξορθολογισμού, ξεβόλεψε πολλούς».

«Έκαναν "open call" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»
Για πρώτη φορά μάλιστα τα βέλη στρέφονται σε βάρος δικηγόρων που, όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος ηθοποιός-σκηνοθέτης, έκαναν «open call» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ελάτε να καταγγείλετε».


Ερώτηση: Λέτε λοιπόν ότι το ανοιχτό κάλεσμα για καταγγελίες σεξουαλικών παρενοχλήσεων εκ μέρους σας έγινε για να σας καθαιρέσουν από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντού;

Απόκριση: Επειδή δεν έγινε καμία καταγγελία, τα κατασκεύασαν οι ίδιοι οι δικηγόροι.

Ερώτηση: Λέτε, λοιπόν, ότι η μήνυση του Α. είναι κίβδηλη; Πιο συγκεκριμένα, ότι ο ως άνω δικηγόρος κατασκεύασε τη μήνυση του Α…;

Απόκριση: Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έφτιαξε μια καταγγελία από το πουθενά. Δεν ξέρω ποιο ήταν το έναυσμα. Λέω, λοιπόν, ότι το περιεχόμενο της μήνυσης το κατασκεύασε ο ως άνω δικηγόρος.

Ομολόγησε πως γνώριζε τα θύματα, αλλά αρνήθηκε όσα του αποδίδονται
Όσον αφορά τους καταγγελλόμενους βιασμούς σε βάρος δύο ανήλικων αγοριών, ο Δημ. Λιγνάδης ομολόγησε πως γνώριζε τα θύματα, αλλά αρνήθηκε όσα του αποδίδονται.

Απόκριση: Δεν είχα καμία σχέση με τον Α… Απλώς γνωρίζω ποιος είναι.

Ερώτηση: Θα είχε κάποιο λόγο να προβεί σε κάποια κατηγορία τόσα χρόνια μετά;

Απόκριση: Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο, θα μπορούσα όμως να εικάσω ότι, επειδή εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει προεξοφληθεί μια προαναγγελθείσα καταιγίδα φημών και καταγγελιών σε βάρος μου, θεωρώ ότι άνοιξε μια χοάνη που ο καθένας θα μπορούσε για «χ» λόγους να πει το κατιτίς του. Εάν θα έπρεπε να εικάσω κάποιον λόγο, θα ήταν ίσως ότι δεν μπόρεσε να γίνει στη ζωή του, όπως μου είχε πει, αυτό που ήθελε, ένα μοντέλο-τραγουδιστής στυλ Ρουβάς. Προσπαθώ να βρω γιατί αυτός ο τύπος πήγε να πει αυτά τα απόλυτα ψεύδη για το άτομό μου.

Ερώτηση: Από πού γνωρίζετε τον Χ…., τον ξάδελφο του Α.;

Απόκριση: Τον Χ… τον γνωρίζω από τα ματσάκια που παίζαμε στα γηπεδάκια του μπάσκετ έναντι του Σταθμού Λαρίσης, όπου μόλις είχα μετακομίσει. Ήταν χαρακτηριστική φυσιογνωμία, λόγω του ότι ήταν αφύσικα μικροσκοπικός. Ο Α… μου έστειλε μήνυμα μέσω ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας ότι ήθελε να γίνει «famous».

Ερώτηση: Εσείς, απαντήσατε στο μήνυμα του Α.;

Απόκριση: Δεν θυμάμαι να απάντησα.

Ερώτηση: Δεν τον συναντήσατε ποτέ;

Απόκριση: Ποτέ.

Ερώτηση: Ήρθε ποτέ σπίτι σας ο Α…;

Απόκριση: Στο σπίτι μου δεν ήρθε ποτέ, ούτε μόνος του, ούτε με άλλους. Δεν γνωρίζω ούτε τα αναφερόμενα  στη μήνυση του Α… φυσικά πρόσωπα που φέρεται ότι ήρθαν στο σπίτι μου, δηλαδή τους Α.Κ…. Υπάρχει site στο διαδίκτυο το οποίο ονομάζεται «Spitishoot.com», και εδώ και πολλά χρόνια είχε φωτογραφήσει σπίτια «επωνύμων» και είχε φωτογραφήσει όλους τους χώρους και του δικού μου σπιτιού, προκειμένου να καταδείξει τον τρόπο ζωής τους. Έχω αναρτήσει και ο ίδιος φωτογραφίες του σπιτιού μου, καθώς και της θέας από αυτό σε λογαριασμούς μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται κάποια παιδιά απεικονίζουν εμένα σε παιδική ηλικία»
Ο Δημ. Λιγνάδης κλήθηκε να απαντήσει και για τις φωτογραφίες που φέρονται ότι τραβήχτηκαν στο σπίτι του και απεικονίζουν παιδιά αλλά και για ανάρτηση μιας από τις φωτογραφίες που απεικονίζει ανήλικο αγόρι, ένα ανήλικο αγόρι γυμνό να φοράει το εσώρουχό του, με υψωμένο το δεξί του χέρι. 

Απόκριση: Όταν ο παππούς μου Δημήτριος Λιγνάδης, ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας, ήρθε από τη Σμύρνη, έφερε κάποιους πίνακες και αυτός είναι ένας από αυτούς. Είναι ένας πίνακας του 1800 κάτι και είναι ένα από τα πιο συγκινησιακά μου κειμήλια. Είναι το μόνο που μου θυμίζει τον παππού μου, τον Δημήτρη. Οι φωτογραφίες πάνω σε ένα ταμπλό στις οποίες φαίνονται κάποια παιδιά απεικονίζουν εμένα σε παιδική ηλικία.

«Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ' ουδενί λόγο»
«Βροχή» ερωτήσεων δέχθηκε ο Δημ. Λιγνάδης για τη σχέση που είχε αναπτύξει με ανηλίκους.
«Σε ερώτησή σάς εάν καλούσα νεαρά άτομα 15 ή 14 ετών στο σπίτι μου, δηλώνω κατηγορηματικά "όχι", ούτε έκανα χρήση ναρκωτικών ουσιών ούτε ο ίδιος, ούτε θα προσέφερα ποτέ σε κανέναν. Δεν έχω προλάβει ακόμα να κινηθώ νομικά σε βάρος αυτών που με καταγγέλλουν. Δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ καρκίνο μέχρι τώρα ή κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια. Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ' ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού».
«Δεν κάνω παρέα μόνο με ανθρώπους του σιναφιού μου»

Ερώτηση: Εσείς, με την ιδιότητά σας ως ενός καταξιωμένου σκηνοθέτη-ηθοποιού, κάνατε συχνά παρέα με τον S., τον Θ. και τα άλλα παιδιά;

Απόκριση: Κάναμε σχετική παρέα με τον S., τον Θ. και τη Ν., η οποία εμπλουτιζόταν και με άλλα άτομα, ηθοποιούς και καλλιτέχνες. Γνώριζα ότι ο S. προερχόταν από μια κατεστραμμένη οικογένεια, όπως έλεγε ο ίδιος. Ο S… τότε βαφόταν, δεν το αναφέρω αυτό ως μεμπτό. Προσπαθούσε να επιδείξει τη σεξουαλική του ταυτότητα, που συνίστατο στην έντονα θηλυκή εμφάνιση. Αυτό όμως δεν το θεωρώ αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα του.

Ερώτηση: Του είχατε κάνει ποτέ κάποια φιλοφρόνηση;
Απόκριση: Δεν θυμάμαι εάν του είχα κάνει φιλοφρόνηση για την εμφάνισή του, δεν το αποκλείω όμως κιόλας.

Ερώτηση: Του είχατε πει ποτέ ότι είναι ωραίο αγόρι;

Απόκριση: Όχι.

Ερώτηση: Είχατε ποτέ σεξουαλική σχέση μαζί του;

Απόκριση: Ποτέ.

Ερώτηση: Είχατε ποτέ ερωτικές περιπτύξεις με τον S.;

Απόκριση: Ποτέ, είχαμε όμως φιλική οικειότητα. Εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους ηθοποιούς. Δεν κάνω παρέα μόνο με ανθρώπους του σιναφιού μου, μπορώ να κάνω παρέα και με ανθρώπους που γνώρισα σε ένα παγκάκι, όπως και με μια τρελή που έχω γνωρίσει στο Σύνταγμα, πράγμα που έχει συμβεί.

Ερώτηση: Όταν γνωρίσετε κάποιον σε κάποιο παγκάκι, θα τον συναντήσετε πού;

Απόκριση: Μπορεί να φύγω από μια παρέα ηθοποιών και να πάω να πιώ μια μπίρα με κάποιον που κάθεται σε ένα παγκάκι. Μου αρέσει να γνωρίζω κόσμο και να ξεφεύγω από τα στερεότυπα. Αυτό πολλές φορές είναι και παρερμηνεύσιμο. Φανταστείτε ότι εγώ, ενώ έχω μια βεράντα που βλέπει θάλασσα, μπορεί να πάω να πιω τον φραπέ μου στο πεζούλι του Αγίου Παύλου ή στον Σταθμό Λαρίσης. Στα γηπεδάκια του Σταθμού Λαρίσης έπαιζα μπάλα, μέχρι πριν από δυο χρόνια, με όλους τους αλλοδαπούς… Με τον S. μείναμε μαζί, όταν μια μέρα αρχές του 2016 μού χτύπησε την πόρτα, με μια βαλίτσα στο χέρι, και είπε: «Δεν έχω που να μείνω, με έδιωξαν οι δικοί μου» και του είπα «μπες, αλλά θα μείνεις στον καναπέ μου, όχι στο κρεβάτι μου». Νομίζω ότι έμεινε τρεις μέρες το πολύ. Αυτές τις τρεις μέρες δεν ήρθα σε επαφή με τον S… Δεν θυμάμαι να έχω βγάλει φωτογραφίες στο σπίτι μου με τον S…».

Ερώτηση: Τον Αύγουστο του 2015, πού ήσασταν;

Απόκριση: Στην Ιθάκη. Από 1-19 Αυγούστου του 2015, ήμουν εκεί.

Ερώτηση: Όταν έμενε ο S… μαζί σας, ποιος σας βοηθούσε στην καθαριότητα στο σπίτι;

Απόκριση: Τότε είχα μια κυρία, η οποία είναι Γεωργιανή και είναι κόρη της κυρίας που φροντίζει την κατάκοιτη μητέρα μου. Ουδέποτε είχα κάποιο ανήλικο αγόρι να καθαρίζει το σπίτι μου, όπως με ρωτάτε. Ούτε είχα ανήλικα παιδιά να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι μου. Σε κάθε κατάθεση υπάρχει πάντα και ένα κεφάλαιο ύπαρξης ανηλίκων. Δηλαδή φωτίζεται κατ’ επιλογή η πλευρά του βιαστή και του παιδόφιλου. Εγώ έκανα κάποιες παραστάσεις μόνο με παιδιά, όπως το «Billy Eliot» και δεν βρέθηκε κανένα παιδί, καμία μάνα και κανένας πατέρας να κάνει κάποια καταγγελία. Είχαμε 50 παιδιά στην εν λόγω παράσταση.


Η επίθεση με το μαχαίρι
Ο Δημ. Λιγνάδης ρωτήθηκε και για την «περίεργη» υπόθεση της επίθεσης που είχε δεχτεί μέσα στο σπίτι του.  «Το 2002, που έλαβε χώρα η επίθεση με μαχαίρι σε βάρος μου, δεν γνωρίζω και αν βρέθηκε ποτέ ο δράστης. Κινδύνεψε σοβαρά η ζωή μου. Ήμουν στην εξώπορτα του σπιτιού μου όταν δέχθηκα την επίθεση. Ποτέ δεν κατάλαβα τον σκοπό της επίθεσης σε βάρος μου, δεν είχα ποτέ άλλη επίθεση σε βάρος μου και δεν θα μπορούσα να καταλάβω ποιος θα μπορούσε μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας να προβεί σε μια τέτοια πράξη».

Ερώτηση: Χρησιμοποιούσατε ποτέ τη φράση «τα παιδιά του Λιγνάδη»;

Απόκριση: Όχι, δεν μου λέει κάτι η φράση αυτή.

Ερώτηση: Με τον κύριο Χ… τι σχέση είχατε;

Απόκριση: Κάναμε παρέα με τον Γ.Χ., τον εκτιμούσα, με ερωτεύτηκε πολύ, πήγαινα σπίτι του και κάποια στιγμή χωρίσαμε...Ψεύδεται ασυστόλως όταν λέει ότι διατηρούσα εξωσχολικές σχέσεις με παιδιά του Αρσάκειου το 1999-2000. Εγώ στο Αρσάκειο εργάστηκα από το 1993 περίπου έως το 2001, γιατί το 2002 πήγα στο Κολλέγιο, όπου εργάστηκα για τρία χρόνια. Και στα δυο σχολεία είχα το εργαστήριο θεάτρου και έκανα μάθημα και σε αγόρια και σε κορίτσια.
Οι γονείς και τα παιδιά του Αρσάκειου καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου εκεί είχαν και έχουν τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπό μου. Περίπου 500 παιδιά του Αρσάκειου, Γυμνάσιου και Λυκείου, διδάχτηκαν θέατρο από εμένα.

Ερώτηση: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο Χ. λέει αυτά που λέει για εσάς;

Απόκριση: Κακώδης συμπλεγματισμός επειδή δεν έκανε την καριέρα που ήθελε. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πέτυχε χωρίς να χρησιμοποιώ τα στερεότυπα των συναδέλφων μου.
 
Ερώτηση: Έχετε απειλήσει ποτέ τον S;

Απόκριση: Όχι. Ποτέ δεν έχω απειλήσει τον S. για τίποτα, γιατί δεν έχω κάνει τίποτα.

Ερώτηση: Την κυρία Κ… την έχετε απειλήσει ποτέ;

Απόκριση: Την Κ… δεν την έχω απειλήσει, την έχω όμως προειδοποιήσει ότι μετά τον πατέρα της το επόμενο βήμα είναι η αστυνομία. Έχει εμμονή με εμένα πάθους και μίσους πια. Πήρα τρεις φορές τον πατέρα της και του είπα να κάνει κάτι να σώσει την κόρη του... Όσα λέει στην κατάθεσή της είναι νοσηρά ψεύδη από αρχή μέχρι κεραίας. Ποτέ δεν είπα στην Κ… ότι, εάν μιλήσει θα της κάνω κακό, θα της τινάξω τα μυαλά με ένα πιστόλι, ότι θα βλάψω την οικογένειά της και ότι δεν θα βρει ποτέ δουλειά. Με συγκεκριμένη γυναίκα δεν είχα ποτέ καμία ερωτική σχέση.

«Παραιτήθηκα γιατί έβλεπα ότι έρχεται ένα τσουνάμι»

Ο Δημ. Λιγνάδης ρωτήθηκε και για τη μήνυση σε βάρος του που έχει πια παραγραφεί. «Είναι μια μυθοπλασία από την αρχή μέχρι το τέλος... Παραιτήθηκα γιατί έβλεπα ότι έρχεται ένα τσουνάμι.

Ερώτηση: Όλοι αυτοί οι καταγγέλλοντες στη δικογραφία που αναφέρουν περιστατικά γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους, εμπεριέχοντες βία και μη, λένε ψέματα;

Απόκριση: Είναι μια διαδοχική ανάφλεξη, διότι γίνεται «open call» που το τρέχει το Σωματείο Ηθοποιών. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κ… λένε όλοι τα ίδια πράγματα, γιατί ο σκοπός τους ήταν να φύγω από αυτή τη θέση. Μετά αυτό χρησιμοποιήθηκε και πολιτικά. Στην αρχή είπαν «τελειώστε τον Λιγνάδη», αυτή είναι η άποψή μου, και μετά και τον αδερφό μου. Ο Κ…, τον οποίο εγώ δεν γνωρίζω, ο άνθρωπος μπορεί πράγματι να ήρθε στο θέατρο, λέει ότι είχαμε μια τετράχρονη σχέση.Ερώτηση: Έχετε κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν για οποιαδήποτε αιτία;

Απόκριση: Δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν για οποιαδήποτε αιτία. Από την παραίτησή μου και μετά, επειδή ελάμβανα απειλές και στο κινητό μου από ψεύτικους λογαριασμούς και κυρίως από τον «ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ», διέμεινα στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα για δύο ημέρες και στο σπίτι ενός φίλου μου που λέγεται Ι.Ρ., που μένει στο Αιγάλεω.

Τα άλλοθι του Λιγνάδη 
Στην κατάθεσή του ο αδελφός του Δημ. Λιγνάδη επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου σκηνοθέτη ότι τον Αύγουστο του 2015 ήταν μαζί του, στην Ιθάκη, ενώ, όπως ανέφερε, έχει στην κατοχή του το κλειστό κινητό του αδελφού του και επισκέπτεται το σπίτι του για να ποτίζει τα λουλούδια και να ταΐζει τη γάτα του.  

«Τον Αύγουστο του 2015 βρισκόμασταν μαζί με τον αδερφό μου στην Ιθάκη. Πήγαμε εκεί μαζί με την κόρη μου και φιλοξενηθήκαμε στο σπίτι που νοίκιαζε η Ελένη Κούρκουλα με τον σύζυγό της. Ήμουν με την κόρη μου, την κα. Κούρκουλα, τον κ. Παναγιωτάκη και τον αδερφό μου στην Ιθάκη από την 1n μέχρι περίπου τις 20 Αυγούστου. Το διάστημα που επέστρεψα την κόρη μου στην Αθήνα, έλειψα από την Ιθάκη. (…) Παρέδωσα την κόρη μου στη μητέρα της, εγώ γύρισα με τη μηχανή μου, την οποία άφησα σε μια πάροδο του λιμανιού της Πάτρας, πήγα ξανά στην Ιθάκη και γύρισα με τον αδερφό μου περί τα τέλη Αυγούστου. Υπάρχει μια μαρτυρία ότι ήμουν μαζί με την κόρη μου, τουλάχιστον μέχρι τις 16 Αυγούστου, γιατί έχω στον υπολογιστή μου μια δική μου φωτογραφία στην οποία φαίνεται η ημερομηνία».


Ελένη Κούρκουλα: Ήμασταν μαζί, δεν έφυγε ούτε λεπτό από την Ιθάκη
Τον ισχυρισμό του σκηνοθέτη επιβεβαίωσε η πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Ελένη Κούρκουλα, υποστηρίζοντας ότι όλο το νησί ήξερε την παρουσία του εκεί. «Βρισκόταν στην Ιθάκη μαζί μας. Πήγαμε όλοι μαζί την 1n Αυγούστου. (…) Όλο αυτό το διάστημα ήταν μαζί μας και το ξέρει όλη η Ιθάκη. Το διάστημα αυτό γίνονται πολλά πανηγύρια στην Ιθάκη και επειδή η παρουσία του κυρίου Λιγνάδη είναι εμφανής στα πανηγύρια, επειδή τραγουδάει, τον είδαν πολλοί άνθρωποι εκεί. Δεν έφυγε καθόλου από την Ιθάκη, ούτε δευτερόλεπτο. Έχω φωτογραφίες από το κινητό μου που το αποδεικνύουν και είναι τραβηγμένες από 1n Αυγούστου. Ήμασταν 22 ημέρες στην Ιθάκη (…) Τον Δημήτρη τον Λιγνάδη τον ξέρω 30 χρόνια, έχουμε συνεργαστεί στο θέατρο και είναι ένας πάρα πολύ γλυκός άνθρωπος» ανέφερε συγκεκριμένα.


Την κατάθεση του αδελφού του σκηνοθέτη, αλλά και της Ελένης Κούρκουλα επιβεβαίωσε ο ιδιοκτήτης του Action24, Διονύσης Παναγιωτάκης. «Μείναμε όλοι μαζί στο σπίτι που νοικιάζουμε στην Ιθάκη. Ήμασταν εκεί σίγουρα μέχρι τις 20 Αυγούστου, μπορεί και παραπάνω. Λόγω του παιδιού, πηγαίναμε μόνο στα πανηγύρια, τα οποία αρχίζουν από τις 4 Αυγούστου και διαρκούν έως τις 15 Αυγούστου, σχεδόν κάθε μέρα γίνεται ένα πανηγύρι. Ο κ. Λιγνάδης δεν έφυγε καθόλου από την Ιθάκη, γι΄ αυτό είμαι απόλυτα σίγουρος» είπε.


Στο 2010 και το ταξίδι του Δημήτρη Λιγνάδη στην Αίγυπτο αναφέρθηκε η αδελφή της πρώην συζύγου του αδελφού του σκηνοθέτη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον έρωτα της 40χρονης μάρτυρος στο πρόσωπό του. «Το 2010, μετά το ταξίδι του στην Αίγυπτο, ο κατηγορούμενος ήρθε κατευθείαν στην Επίδαυρο, διότι 2-3 ημέρες πριν πήγαιναν για να ετοιμαστούν για την παράσταση» είπε σχετικά με το πού βρισκόταν ο σκηνοθέτης, επιμένοντας ότι δεν βρέθηκε στην Αθήνα.

«Ξέρω ότι η 40χρονη μάρτυρας ήταν πολύ ερωτευμένη με τον Λιγνάδη. Το γνωρίζω αυτό από την κουνιάδα μου, η οποία είναι φίλη με τη μητέρα της μάρτυρος. Πριν από 6-7 χρόνια, είχα ρωτήσει την κουνιάδα μου τι κάνει η 40χρονη και μου είπε ότι είναι στη Θεσσαλονίκη και είναι παντρεμένη. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορώ να υποθέσω γιατί καταθέτει όλα αυτά για τον Λιγνάδη (…) Είναι πολύ περίεργο πώς, εφόσον τον ξεπέρασε και παντρεύτηκε, λέει τώρα αυτά. Είναι πολύ περίεργο και δεν μπορώ να το εξηγήσω».

Γιατί κρίθηκε προφυλακιστέος
Στο πνεύμα του εντάλματος σύλληψης κινήθηκε και το σκεπτικό για την προφυλάκιση του Δημ. Λιγνάδη, με την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα να μην πείθονται από την απολογία του κατηγορούμενου ηθοποιού-σκηνοθέτη, ο οποίος επέμεινε περί της αθωότητάς του.

Τόσο η 19η τακτική ανακρίτρια όσο και ο εισαγγελέας έκριναν ότι προκύπτουν σε βάρος του «σοβαρές ενδείξεις ενοχής για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή» που καθιστούν αναγκαία την προσωρινή κράτηση του  Δημήτρη Λιγνάδη. Η φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων αυτών σε συνδυασμό με τους χρόνους τέλεσής τους, που απέχουν μεταξύ τους 5 χρόνια, αλλά και ο τρόπος που τελέστηκαν καταδεικνύουν «εμμονή, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και σταθερή εγκληματική ροπή του κατηγορουμένου στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας», φέρεται να αναφέρει το ένταλμα. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η ανάκριση, υπήρξε ένα σταθερό και επαναλαμβανόμενο πλαίσιο δράσης του σκηνοθέτη:
  • Συγκεκριμένη μεθοδολογία.
  • Συστηματική προσέγγιση των παθόντων από τον κατηγορούμενο.
  • Επιμονή από μέρους του στην καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών σε ιδιωτικούς χώρους φυσικής του εξουσίασης για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με αυτούς, καθώς εκμεταλλευόταν, αφενός, τη δική του κοινωνική αναγνώριση και επαγγελματική καταξίωση, αφετέρου την επιθυμία των παθόντων για κοινωνική αναβάθμιση και ενασχόληση με τον χώρο του θεάματος.
  • Άσκηση σωματικής βίας ή περιαγωγής των παθόντων σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση.
Για τον λόγο αυτό, στο ένταλμα σημειώνεται πως «αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις, σε κάθε δε περίπτωση, ομοειδείς με την κακουργηματική πράξη του βιασμού κατά συρροή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακρίτρια κάνει ιδιαίτερη μνεία σε στοιχεία που «προκύπτουν εναργώς από τη συνδυαστική και συνολική εκτίμηση του συλλεγέντος υλικού, το οποίο δεν κλονίζεται από την απολογία και τα εισφερθέντα αποδεικτικά στοιχεία εκ μέρους του κατηγορουμένου». Μάλιστα φέρεται να κάνει λόγο για «αδιάλειπτη επιθυμία του για ικανοποίηση, της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα, κυρίως άρρενα, άτομα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους και της γενετήσιας ελευθερίας τους». 

Λόγω των στοιχείων αυτών, η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας δεν έκαναν ούτε σκέψη να τον αφήσουν εκτός φυλακής, με κατ’ οίκον περιορισμό του και με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης, καθώς, βάσει των στοιχείων και της αξιολόγησής τους, οδηγήθηκαν στην κρίση ότι «καταδεικνύεται η σαφής εξακολουθητική εγκληματική ροπή του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, για τον λόγο δε αυτό κρίνεται ότι δεν καθίσταται επαρκής η επιβολή σε αυτόν, του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, για την αποτροπή του από την τέλεση νέων αδικημάτων, η δε κρίση αυτή τελεί σε ανεξαρτησία από την εκ μέρους του υποβολή αντιστοίχου αιτήματος ή μη».
 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Δημήτρης Λιγνάδης

Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
με 0 Σχόλια 4258 Views

Τον ρόλο του πληγωμένου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή