«Αγαπώ το καλό θέατρο»... στον θεατρόκοσμο της Νταίζης Λεμπέση.

4720 Views
«Αγαπώ το καλό θέατρο»... στον θεατρόκοσμο της Νταίζης Λεμπέση. «Αγαπώ το καλό θέατρο»... στον θεατρόκοσμο της Νταίζης Λεμπέση.

 

Στον θεατρόκοσμο της Νταίζης Λεμπέση οι «Φυλές» που έρχονται Θεσσαλονίκη, ιστορίες κατοχής... στο «Μάρτυρες Αθηνών» και μία παιδική παράσταση γεμάτη από τη μυθολογία μας, από μία γυναίκα που έχει βάλει το δικό της λιθαράκι: Κάρμεν Ρουγγέρη…


Ο Μάνος δύο στα δύο

Είναι συγκινητικό το να βλέπεις νέους ανθρώπους να προσπαθούν χωρίς ευκολίες να αφήσουν το δικό τους στίγμα στην θεατρικό γίγνεσθαι αυτού του τόπου.
 .
.
Ο Μάνος Καρατζογιάννης, πολυεργαλείο θεάτρου, όλα τα κάνει, παίζει, γράφει, σκηνοθετεί, έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Σταθμός… είναι ένας από αυτά τα νέα παιδιά που όντως προσπαθούν. Έχει πέσει στα βαθιά νερά από επιλογή του και αυτό στις μέρες μας είναι  εξαιρετικά ενδιαφέρον.
 
Είδα τις "Φυλές" της  Νίνα Ρέιν, σε σκηνοθεσία του ικανότατου Τάκη Τζαμαργιά. Το πολυβραβευμένο έργο, έρχεται Θεσσαλονίκη μου στο θέατρο Αμαλία (σχετικά διαβάστε εδώ) και πρέπει να πας να το δεις.
 .
.
Γιατί μυρίζει θέατρο, γιατί είναι καλοδουλεμένο, γιατί πραγματεύεται με βαθύτατα ανθρώπινες καταστάσεις. Γιατί μιλάει ενώ απεικονίζει τη σιωπή. Γιατί παρουσιάζεται από εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς. Γιατί δεν είναι αρπαχτή. Γιατί είναι γραμμένο με τέτοιον χιουμοριστικό τρόπο, που γελάς και γελάς πολύ. Γιατί προβληματίζεσαι, θυμώνεις, συγκινείσαι, καμαρώνεις, συμπάσχεις. Γιατί ο Μάνος Καρατζογιάννης δείχνει εκεί επάνω στο σανίδι ότι ήρθε για να μείνει χωρίς να εκμεταλλεύεται την εξωτερική του εμφάνιση, χωρίς να παίζει ρόλο ωραίου και μοιραίου. 
.
.
Το αντίθετο κάνει. Παίζει έναν εκ γενετής κωφό, που ζει σε μία οικογένεια "κανονική " και ερωτεύεται και ζει και δικαίως έχει βραβευθεί για την ερμηνεία του. Τρείς μήνες έκανε εντατικές πρόβες για να ανταπεξέλθει στη νοηματική και η δική μου συγκίνηση είναι διπλή γιατί θυμήθηκα τα εξαιρετικά "Παιδιά ενός κατώτερου θεού" ... με ταξίδεψε εκεί ο Μάνος Καρατζογιάννης.
 
 
Ιστορίες κατοχής...
Και μετά από τις " Φυλές " είδα στο ίδιο θέατρο τους "Μάρτυρες Αθηνών" σε κείμενο και σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη. Ιστορίες που θα μας έλεγε ο παππούς και η γιαγιά μας της κατοχής.... ιστορίες που εγώ όντως άκουσα από τον παππού και την γιαγιά  μου όταν ήμουν παιδί.
 .
.
Εδώ παίρνουν σάρκα και οστά επί σκηνής από οκτώ ταλαντούχους ηθοποιούς με τόλμη γιατί θέλει τόλμη το να κάθεσαι σε μία καρέκλα και να εξιστορείς  τον πόνο σου, την αγάπη σου, το πένθος σου, την αγωνία σου, την απορία σου, τον αναστεναγμό σου, το τραγούδι σου, την θλίψη σου, την μοναξιά σου, τον καημό σου. 
.
Η Αθηνά (μου) Τσιλύρα ακόμα μία φορά μας δείχνει τι πάει να πει καλός ηθοποιός. Τι πάει να πει σου μεταδίδω εσένα θεατή από κάτω την στεναχώρια μου, την απόγνωση μου, το πονάω μου. Έχει μέτρο, φωνή στέρεα και βλέμμα που στα δείχνει όλα. Όλα τα βουβά, όλα τα κρυμμένα, όλα αυτά που έχει θάψει βαθιά μέσα της.
 .
.
Η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου μας θυμίζει τι πάει να πει ηθοποιός σημαίνει ΦΩΣ. Φωτίζει τον χώρο με έναν αέρα δροσιάς και μία εσάνς χαριτωμενιάς απίστευτης και εντός ορίων. Μα είναι τόσο χαριτωμένος ο τρόπος που εκφέρει τον λόγο, η ματιά της, ο τονισμός στις ατάκες και στις λέξεις. Είναι αυτή που δίνει τον ρυθμό, αυτή που παίζει το τύμπανο, αυτή που οριοθετεί όσους βρίσκονται στη σκηνή. Πραγματικά μία πολύ ταλαντούχα θεατρίνα που χαίρεσαι να βλέπεις.
 .
.
Έκπληξη για εμένα ο Μάρκος Μπούγιας, χάρμα θεατρικών οφθαλμών, στη σκηνή που περιγράφει το πόσο πεινάει και πώς κόβει με τον φίλο του το γαλακτομπούρεκο λες τι ωραίος ηθοποιός.
 
Το φινάλε, που δεν θα προδώσω, είναι ευρηματικότατο από σκηνοθετικής άποψης, όπως ευρηματικό είναι και ο τρόπος που βάζει την Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου  να δίνει τον ρυθμό με το ταμπούρλο στις εναλλαγές θέσεων των ηθοποιών.
 
Κοινώς δύο στα δύο για τον ταλαντούχο Μάνο Καρατζογιάννη, που ήρθε για να μείνει. 
 

Φεύγεις απόλυτα ικανοποιημένος…
Και θα κλείσω με μία παιδική παράσταση γεμάτη από τη μυθολογία μας, από μία γυναίκα που έχει βάλει το δικό της λιθαράκι στην ιστορία του παιδικού θεάτρου, την Κάρμεν Ρουγγέρη και το έργο της "Θησέας και Μινώταυρος".
 
 
Μου αρέσουν πολύ οι ομάδες και οι οικογενειακές προσπάθειες γιατί έτσι μεγάλωσα. Μου αρέσει που η Κάρμεν Ρουγγέρη και κόρη της Χριστίνα Κουλουμπή επιμένουν στην παράδοση, στην ελληνική μυθολογία. Κάνουν παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, με μεράκι, φροντίδα και αγάπη. Ξεχώρισα τον Γιώργο Μπανταδάκη, φαίνεται η εμπειρία του και σίγουρα ακούγεται η βροντερή φωνή του. Εξίσου καλός ο Βασίλης Τσιγκριστάρης.
 .
.
Ευφάνταστα τα κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή. Εξαιρετικά τα βίντεο της παράστασης. Συμπερασματικά μία καλοδουλεμένη παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για όλη την οικογένεια, που φεύγεις απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.
.
Για το ΘΕΑΤΡΟ, για το ΘΕΑΤΡΟ, για το ΘΕΑΤΡΟ 
#ΟθεατρόκοσμοςτηςΝταίζης #Κουλτουρόσουπα 

.
Δείτε αυτά:
/
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 15/5/2019 έως 14/05/2020 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 10α -επετειακά- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020.
Πληροφορίες για τα ΘΒΘ θα βρείτε ΕΔΩ  ΕΔΩ
.
& αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νταίζη Λεμπέση
Νταίζη Λεμπέση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τον Σταύρο Παρχαρίδη στο Θέατρο Μαίωτρον (βίντεο).
Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τον Σταύρο Παρχαρίδη στο Θέατρο Μαίωτρον (βίντεο).
με 0 Σχόλια 564 Views

Η Σωφέρ Θεάτρου συναντά και συνομιλεί με  τον ηθοποιό, σκηνοθέτη, θεατρικό συγγραφέα, παραγωγό ταινιών μικρού μήκους, δάσκαλος θεάτρου και συν-ιδρυτής του Θεάτρου Μαίωτρον,  Σταύρο Παρχαρίδη....

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή