Κουλτουροβραδιά στην ιστορική Παράθλαση για το «Μάλιστα Μεγαλειότατε!» (ρεπορτάζ – βίντεο - φωτό).

2142 Views
Κουλτουροβραδιά στην ιστορική Παράθλαση για το «Μάλιστα Μεγαλειότατε!» (ρεπορτάζ – βίντεο - φωτό). Κουλτουροβραδιά στην ιστορική Παράθλαση για το «Μάλιστα Μεγαλειότατε!» (ρεπορτάζ – βίντεο - φωτό).

 

33η θεατρική Κουλτουροβραδιά (10/02/2019)

(ρεπορτάζ-βίντεο-φωτό).


Ένα θέατρο μια ιστορία. Και τι ιστορία! Που μετρά 33 ολόκληρα χρόνια θεατρικής παρουσίας στην Θεσσαλονίκη. Με περισσότερες από 60 παραστάσεις, με ένα ζωντανό θεατρικό εργαστήρι που από εκεί έχουν περάσει –και μαθητεύσει- εκατοντάδες μαθητές, με δεκάδες από αυτούς να έχουν την δική τους πορεία στο θεατρικό σανίδι, (Θεσσαλονίκη και Αθήνα), ενώ και κάποιοι άλλοι, όπως η Εύα Καιλή και η Κατερίνα Νοτοπούλου να κάνουν καριέρα στην πολιτική σκηνή. Αυτό είναι ίσως και το παράδοξο αυτού του σχήματος. Πλήθος νεαρόκοσμου (και όχι μόνο), να έλκεται από την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία τους, το πέπλο που τους περιβάλλει ως εναλλακτικοί, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν που θα οδηγήσει αυτή η επιλογή τους.
.
Όπως είναι και οι παραστάσεις τους. Ιδιαίτερες, μυστήριες για κάποιους περίεργες, σε τέτοιο βαθμό όμως, που προκαλούν εξαιρετικό ενδιαφέρον να τις παρακολουθήσεις από κοντά και απέναντι τους, κυριολεκτικά στο ένα μέτρο. Να την ζήσεις και να βιώσεις μαζί τους, σα να είσαι μέρος αυτής της καλλιτεχνικής πράξης.
 .
.
Για το θέατρο Παράθλαση όλα αυτά, που είχαμε την μεγάλη χαρά να επισκεφτούμε στην (33η) Θεατρική Κουλτουροβραδιά με αφορμή την εξαίρετη παράσταση «Μάλιστα Μεγαλειότατε!» του .
 
Και αμέσως μετά να ακολουθήσει μια ανοιχτή – σε μάκρος-συζήτηση με τις ψυχές του θιάσου, την Μόνα Κιτσοπούλου και τον Γιώργο Γκασνάκη. Δυο άνθρωποι, δυο σπουδαίοι καλλιτέχνες της πόλης μας, που έκλεισαν αυτιά και μάτια σε «ρεύματα» και τάσης της εποχής και ακέραια αφοσιώθηκαν στα δικά τους πιστεύω, στο δικό τους καλλιτεχνικό όραμα.
.
.
Αυτά τα δυο πρόσωπα, που σημειωτέων δεν ανοίγονται εύκολα, δεν δίνουν συνεντεύξεις, δεν χαραμίζονται εδώ και εκεί και ποτέ δεν συμμετέχουν σε άλλες δράσεις πέραν του οίκου τους, μας υποδέχτηκαν μετά την παράσταση στο φουαγιέ του θεάτρου, να μιλήσουν για όλα. Και βέβαια, χωρίς να μασάνε τα λόγια τους.
 
Μια κουβέντα που λόγω ημέρας και περασμένης ώρας, δυστυχώς δεν είχε την ανάλογη προσέλευση, αλλά ευτυχώς υπήρχαν κάμερες και κασετόφωνα καταγράφοντας ότι ειπώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 10 Φεβρουαρίου 2019, έτσι ώστε να δουν (και να μάθουν) περισσότεροι.
 
.
Για την πορεία αυτού του σχήματος, τις απίθανες παραστάσεις που στον καιρό τους θεωρούνταν (και όχι άδικα) πρωτοποριακές, τα θεατρικά εργαστήρια και τους μαθητές που πέρασαν, ωστόσο εύκολα δεν τους παίρνεις λόγια για τις σημερινές «βεντέτες»… καθώς όλα είναι παιδιά τους και όλους τους αγαπούν.
 
Το πόσο μόχθησαν να γίνει εστία πολιτισμού ένα τεράστιο παρατημένο στην μοίρα του ξυλουργείο, «αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα  υπέροχο υπόγειο θέατρο» είπε μόλις αντίκρισε τον χώρο η μητέρα της Κιτσοπούλου, ενώ λίγο αργότερα το αγόρασε κάνοντας το δώρο στην κόρη της.
 
Την μεγάλη ευγνωμοσύνη που νιώθουν σε όλους αυτούς που νύχτα μέρα και χωρίς καμία αμοιβή, συνέβαλλαν με προσωπική εργασία να μεταμορφωθεί και να γίνει πράξη το 1982 το θέατρο Παράθλαση.
 .
H
Στην κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί γιατί ως ηθοποιός η Μόνα Κιτσοπούλου απέχει τόσα χρόνια από τη σκηνή και πως είναι να συν-σκηνοθετεί μαζί με το έτερο ήμισυ;
 
Για τις «Αγκάθες», το θεατρικό σήριαλ –φαινόμενο- με έργα της Αγκάθας Κρίστι, που παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και φέτος διανύει τον 17ο χρόνο!
 /
/
Το πόσο τους στεναχώρησε που η προηγούμενη τους δουλειά, το «Οι Γίγαντες του Βουνού» του Πιραντέλο, «μια από τις καλύτερες  μας» το χαρακτήρισαν, πήγε άπατο με αποτέλεσμα να κατέβει άρον – άρον… ανεβάζοντας στα μέσα της περιόδου την κωμωδία «Μάλιστα Μεγαλειότατε», που τώρα απολαμβάνουν και οι ίδιοι.
 
Σαφώς στην συζήτηση πήραν τον λόγο και οι υπόλοιποι συντελεστές, Κώστας Ταρπατζής, Κατερίνα Γανδά και Γιώργος Καμπούρηςκαταθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες από την συνύπαρξη με το θέατρο Παράθλαση και την παράσταση. 
                 
      

Κριτική για την παράσταση θα βρείτε εδώ

ΔΕΙΤΕ:
Βίντεο θεατρικής Κουλτουροβραδιάς - όλη η συζήτηση + τυχαία πλάνα από τη παράσταση + χειροκρότημα [10/02/2019].
.
.
Πλήθος άλλων φωτογραφιών θα βρείτε εδώ
.
-k-
.
ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ
.
«ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΕ!» του Λουί Καλαφέρτ.
Κωμωδία

Μια “παράλογα”, τρελά αστεία κωμωδία. Μια πανέξυπνη, δηλητηριώδης κοινωνικοπολιτική σάτιρα, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Μεγάλο γεγονός η επιστροφή στην σκηνή της Μόνας Κιτσοπούλου ως ηθοποιού μετά την τελευταία της εμφάνιση το 2007
 
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9μμ
.
. 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:
.
Την Ειρήνη Μπαιρακτάρη για την φωτογραφική κάλυψη της βραδιάς.
.
Τo Καφέ - μπαρ Σάρωθρον για την προσφορά κρασιών.
.
Τον ραδιοφωνικό σταθμό ΜHΝYΜΑ 107,7 που υποστήριξε την θεατρική βραδιά.
.
Ολους τους συντελεστές της παράστασης, το θέατρο Παράθλαση για την φιλοξενία και όλους τους φίλους της «Κ» που γι΄ άλλη μια φορά αγκάλιασαν την θεατρική Κουλτουροβραδιά της "Κ".

-Θεατρικές Κουλτουροβραδιές- Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς Θιάσους/Ομάδες ΕΔΩ
-Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης - Κάντε like στη σελίδα ΕΔΩ 
-Δείτε όλες τις Θεατρικές Κουλτουροβραδιές έως σήμερα, ΕΔΩ
=
-k-
.
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 20/9/2018 έως 15/05/2019 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019 που θα πραγματοποιηθούν τέλη Μαίου 2019
-k-
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή