Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά τη μνήμη του Νίκου Μπακόλα 20 χρόνια μετά το θάνατο του.

615 Views
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά τη μνήμη του Νίκου Μπακόλα 20 χρόνια μετά το θάνατο του. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά τη μνήμη του Νίκου Μπακόλα 20 χρόνια μετά το θάνατο του.

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά τη μνήμη του Νίκου Μπακόλα 20 χρόνια μετά το θάνατο του.
 
 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 20 χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Μπακόλα, τιμά το έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα, ο οποίος διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, με τη σκηνική μεταφορά του μυθιστορήματος της «Μεγάλης Πλατείας», αλλά και με ένα Αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.
 
Το αφιέρωμα «Ήταν ένας άνθρωπος σαν όλους του άλλους. Μόνο που ήξερε να προσφέρει», τίτλος εμπνευσμένος από την τελευταία φράση από το διήγημα «Το κορίτσι με το κόκκινο γαρύφαλλο», θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από τις 11:00 έως τις 13:00, και θα περιλαμβάνει, συζητήσεις, αναλόγια, παρουσιάσεις καθώς και οπτικοακουστικό υλικό (ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ Α.Ε. και προσωπικό αρχείο του συγγραφέα).
 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο πρωταγωνιστής του ΚΘΒΕ Κώστας Σαντάς θα διαβάσει το αδημοσίευτο διήγημα «Το κορίτσι με το κόκκινο γαρύφαλλο» και θα παρουσιαστεί το επίσης αδημοσίευτο έργο «Σενάριο σε τρία μέρη – Χωρίς τίτλο», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχάλη Σιώνα.
 
Την ίδια μέρα, το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, στο οποίο θα συμμετέχουν ο Δημήτρης Βάγιας, η Σοφία Νικολαΐδου, ο Παναγιώτης Πίστας. Το στρογγυλό τραπέζι θα συντονίσει ο Γιώργος Φράγκογλου. Στη συζήτηση θα πάρει μέρος και ο γιος του Νίκου Μπακόλα, Χριστόφορος Μπακόλας.
 
Το αφιέρωμα εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια του ΚΘΒΕ, που θα κορυφωθούν το 2021. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.
 
Πρόγραμμααφιερώματος
·    «Το κορίτσι με το κόκκινο γαρύφαλλο»
Το διήγημα του Νίκου Μπακόλα «Το κορίτσι με το κόκκινο γαρύφαλλο» ανήκει στα αδημοσίευτα κείμενα του συγγραφέα. Το κείμενο θα διαβαστεί από τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ, Κώστα Σαντά.
 
«Άρχισε να γράφεται Τετάρτη, ώρα 2 παρά 10 το πρωί στις 30-4-1958, κι ενώ το ραδιόφωνο έπαιζε το RoseTattoo» (από τις σημειώσεις του συγγραφέα)
 
Διαβάζει ο Κώστας Σαντάς (Ηθοποιός ΚΘΒΕ).
 
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια: 20 λεπτά
 
·    «… με τον απλό τρόπο του παραμυθιού»
Στρογγυλό Τραπέζι
 
Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Βάγιας (Ηθοποιός ΚΘΒΕ, πρώην Διευθυντής Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ), Σοφία Νικολαΐδου (Συγγραφέας), Παναγιώτης Πίστας (Φιλόλογος, Πρώην Ακαδημαϊκός)
Συντονισμός: Γιώργος Φράγκογλου (Φιλόλογος)
 
Στη συζήτηση θα συμμετέχει και ο Χριστόφορος Μπακόλας, γιός του Νίκου Μπακόλα.
 
Ώρα έναρξης: 11:30
Διάρκεια: 60 λεπτά
 
·  «Σενάριο σε τρία μέρη – Χωρίς τίτλο»
Παρουσίαση
 
Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας επιχειρεί μια σκηνική πρόταση ενός αδημοσίευτου κειμένου του Νίκου Μπακόλα, γραμμένου σε μορφή σεναρίου.
 
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μιχάλης Σιώνας
Παίζουν: Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρίστος Στυλιανού, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
 
Ώρα έναρξης: 12:45
Διάρκεια: 15 λεπτά
 
Τη διοργάνωση του αφιερώματος επιμελούνται οι: Αμαλία Κοντογιάννη, Άντα Λιάκου, Στέλλα Παπαδημητρίου, Φωτεινή Τσακίρη.
 
Ευχαριστούμε τον Χριστόφορο Μπακόλα για τη χορήγηση πλούσιου υλικού από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, καθώς και το ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ Α.Ε. για την άδεια χρήσης οπτικοακουστικού υλικού κατά τη διάρκεια του αφιερώματος.
 
Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Τ. 2315 200 200, www.ntng.gr

 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή