Είσαι ηθοποιός στάζεις θέατρο και από τ΄ αυτιά και ψάχνεσαι; Γιααα ρίξε μια ματιά! Από τον Κ. Ζαχαριάδη.

4209 Views
Είσαι ηθοποιός στάζεις θέατρο και από τ΄ αυτιά και ψάχνεσαι; Γιααα ρίξε μια ματιά! Από τον Κ. Ζαχαριάδη. Είσαι ηθοποιός στάζεις θέατρο και από τ΄ αυτιά και ψάχνεσαι; Γιααα ρίξε μια ματιά! Από τον Κ. Ζαχαριάδη.

 

Έφτασαν  οι ημέρες των Χριστουγέννων που από παιδιά μετρούσαμε πάντα αντίστροφα από την πρώτη μέρα ξεκινώντας το σχολείο. Τις σχολές. Τη δουλειά....
 
Ψώνια, φίλους, καφέδες, εξόδους, λέμε ξεκούραση μα την ψάχνουμε με το κυάλι και ίσως απολογισμοί και λίστες. Μια τέτοια λίστα θα ήθελα και εγώ να σας δωρίσω μέρες που είναι, κυρίως προς τα νέα παιδιά που τελειώνουν μια σχολή θεάτρου και δεν ξέρουν τι να κάνουν μετά. Που να το ψάξουν...Πάμε να δούμε μαζί κάποιους προτεινόμενους τρόπους, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να κινηθείς. 
 
Ίσως είναι από τις λίγες σχολές, η σχολή υποκριτικής, που εμείς οι ίδιοι θέλουμε να ασχοληθούμε. Κάνουμε άπειρες θυσίες χρόνου, χρήματος, ακόμη και ανθρωπίνων σχέσεων πολλές φορές για να ασχοληθούμε με κάτι που πιστεύουμε ότι λατρεύουμε και νομίζουμε ότι μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε.
 
Μπορεί κλισέ απάντηση μοντέλου GNTM ή και εν δυνάμει τραγουδιστή VOICE, αλλά είναι απλός τρόπος για να εκφράσει ένα παιδί το οποίο ξεκινά τώρα, τη ζωή του για το τι θα ήθελε πραγματικά. Έτσι βγαίνει από τη σχολή, παίρνει το πτυχίο και....;
 
Και αυτό...
 
Τελειώνει τη σχολή.
 
.
Αν είναι τυχερό και τελειώσει Αθήνα ή Θεσσαλονίκη πιστεύει πως ένα από τα ονομάτων των καθηγητών που είχε, ηθοποιός ή σκηνοθέτης, θα τον έχει στα υπ’όψιν του για να τον πάρει σε μια επόμενη παραγωγή. Και έτσι όπως περιμένεις, ή πιστεύεις στα λόγια κάποιον πάρε και ένα μπουφανάκι μην παγώσεις στο... περίμενε.
 
Σπανίζουν δυστυχώς οι καλοί άνθρωποι, όπως σπανίζουν και τα χρήματα για να κάνουν παραγωγή. Τί σου μένει; Στέλνεις βιογραφικά. Σε εταιρίες παραγωγής μέσο mail. Εταιρίες κινηματογραφικών παραγωγών, τηλεοπτικών και έπειτα θεατρικών (με τυχαία σειρά). Ζητάς από φίλο σου η φίλο φίλης μια διεύθυνση, ένα τηλέφωνο, ένα mail και ελπίζεις... Αν μαθαίνεις για casting ή audition τρέχεις από όπου και αν είσαι.
 
Τί και αν αυτές είναι με λίστα αναμονής, τι και αν ζητάνε μόνο ένα από τα δύο φύλα ή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ηλικία, τί και αν σε αντιμετωπίζουν σαν κρέας (να περάσουν πρώτα οι κοντοί με καστανά μάτια και μαύρα μαλλιά πχ ), τί και αν όλες είναι στημένες και γίνονται απλά και μόνο για να σταλεί το Δελτίο Τύπου και να κάνουν γνωστή την επικείμενη τους παράσταση, τί και αν ψάχνουν ίσως μόνο δυο άτομα ενώ δηλώνουν για δεκαοχτώ, εσύ πιστεύεις... και πας.... 
 
Επόμενη κίνηση προσπαθείς να βρεις γνωστούς σου ηθοποιούς από σχολή, από καθηγητές, από γνωστούς γνωστών και να κανονίσεις μια επαφή. Ένα ραντεβού. Πας θέατρο τελικά όχι για να δεις, αλλά για να σε δουν, ότι υπάρχεις και εσύ που πιστεύεις στο εαυτό σου που ξεχωρίζει και δεν είσαι  ένας από τους πολλούς...
 
Αρκούν.... ;;; οοοοοοόχι!
 
.
Για εμένα πρέπει να στάζεις θέατρο και από τα αφτιά. Κάθε σου πόρος να λέει θέατρο. Άκου θέατρο, δες θέατρο, διάβαζε θέατρο, πάνε θέατρο, σπούδασε θέατρο, συνέχισε να ασχολείσαι και να διευρύνεις τις γνώσεις σου... έπειτα δες την και αλλιώς παράλληλα με το θέλω σου. Μην ντραπείς να κάνεις αρχή από όπου....απλά (ανάλογα των συνθηκών) πάντα με ένσημα και χρήματα, για να μην σε πιάνουν μαλάκα και να μην ρίχνεις το κλάδο σου... Έπειτα αφού μαζέψεις ένσημα και (από τα τίποτα του χώρου που θα συνεργαστείς)  τις μηδαμινές εμπειρίες σου,  κάνε τις επιλογές σου. Μακάρι να καλοτυχίσεις και να πέσεις εξ αρχής σε αξιόλογους συνεργάτες και σκηνοθέτες...
 
Παααρ όλα αυτά μη μένεις σε παρακαλώ μόνο στην περπατημένη.
 
Τι μπορείς να κάνεις;
 
Συνέχισε να σπουδάζεις αν σε παίρνουν τα χρόνια και τα χρήματα. 
 
Κάνε τα χαρτιά σου σε μια ιδιωτική σχολή να διδάξεις αν έχεις θάρρος, τσαγανό, όρεξη, καλές σημειώσεις και αξιόλογους φίλους από το χώρο με εμπειρία που μπορεί να σε βοηθήσουν. Αν δε σε θέλουν εκεί γιατί μπορεί να μη σε θεωρούν όνομα η πιστεύουν ότι έχεις τα χαρτιά αλλά όχι την εμπειρία, κάνε χαρτιά σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Έπειτα σε δημόσια ΙΕΚ. Στους δήμους κάθε τόσο, αν και ξέρουν συνήθως ποιον θα επιλέξουν, βγάζουν προκηρύξεις με συγκεκριμένα σκιαγραφημένες γνώσεις και τίτλους που έχει ο γνωστός που θα πάρουν. Αν όμως τα έχεις και εσύ; Αν προλάβεις και βρεις και εσύ γνωστό; Ποτέ δεν ξέρεις. Ξεκίνησε σε ομάδες θεατρικές για αρχή θέατρο. Να διδάσκεις εσύ. Στο πανεπιστήμιο, σε οργανώσεις, σε ιδιωτικά σχολεία,σε συλλόγους, σε σωματεία, σε Μ.Κ.Ο, σε θέατρα, σε θεατρικά εργαστήρια.
 
.
Αν γνωρίζεις μια άλλη γλώσσα άρχισε να μεταφράζεις θεατρικά έργα και αν το έχεις με το γράψιμο, κατόπιν σχετικής έρευνας και άδειας , διασκεύασε ή γράψε κάτι δικό σου.
 
Προσπάθησε αν το θες να μπει στην τηλεόραση σε κάποιο talent show σε κάποιο πάνελ, στο δημιουργικό μιας εκπομπής.
 
Προσέγγισε κάποιον γνωστό σου σκηνοθέτη και αν δεν μπορεί να σε βοηθήσει ακόμα αυτός, βοήθα τον εσύ. Στη σκηνοθεσία. Δέξου και γίνε βοηθός σκηνοθέτη. Κάτι θα έχεις να πάρεις, κάπου θα σε βγάλει, σίγουρα κάτι θα κερδίσεις. 
 
Συμμετείχε σε ταινίες μικρού μήκους σπουδαστών κινηματογράφου του Α.Π.Θ και των ΙΕΚ. Φαντάζομαι δε θα είναι όλες με ναρκωτικά, πουτάνες, μπούλιγκ, μια βρύση να στάζει, μια κουρτίνα να κουνιέται για δυο λεπτά, κάποιον να αυτοκτονεί, βρισίδι και ασύνδετα πλάνα... κάπου πέραν από αυτό το συνονθύλευμα ψευτοπρωτότυπης χιλιοειπωμένης ποιότητας, θα βρεις κάποιο διαμάντι σενάριο, κάποιο διαμάντι εκκολαπτόμενο σκηνοθέτη (Τσιμπίνη, Γρηγοράκη, Βαβάτση, Γκρίμπα, Βασιλειάδη, Φλωρή, Καντόρο κ.α) όπως θα σε βρει και αυτός.
 
.
Αν έχεις χρήματα εσύ ή οι γονείς σου, προσπάθησε εσύ να δημιουργήσεις θέση εργασίας για εσένα και έπειτα για τους άλλους. Άνοιξε δικό σου θεατρικό εργαστήριο, συνεργάσου με κάποιον άλλον. Ξεκίνα να κάνεις εσύ σεμινάρια για κάτι που πραγματικά πιστεύεις πως γνωστικά κατέχεις καλά. Μη μένεις μόνο στο φαίνεσθαι του Facebook και του Instagram. Συνέχισε να δουλεύεις οπουδήποτε, πάλι για το θέατρο θα έχεις να κερδίζεις εμπειρίες, να παρατηρείς ανθρώπους που θα έρθετε πιο κοντά και μάζεψε χρήματα για να συνεχίσεις πχ το τραγούδι. Φωνητική. Χορό. Κάνε μια δική σου σελίδα. Πήγαινε σε όλα τα πρακτορεία. Βγάλε φωτογραφίες επαγγελματικές να έχεις να στέλνεις. Ξεκίνησε γυμναστήριο (ναι δεν παίζει ρόλο μόνο το ταλέντο αλλά και ο κοιλιακός).
 
Έπειτα από όλα αυτά για να συμπληρωθεί το πάζλ προσπαθειών, στείλε τη φωνή σου  σε στούντιο για μεταγλωττίσεις, γράψε αν σου το επιτρέπουν σε σχετικό πολιτιστικό μπλογκ, κάνε ραδιόφωνο, κατέβασε μια πρόταση στα πολιτιστικά προγράμματα των δήμων για επιχορήγηση η στείλε πρόταση στο υπουργείο πολιτισμού (όχι ότι θα γίνει κάτι αλλά δεν πρέπει να σταματάς να ελπίζεις).
 
Και μην σταματάς να συνεχίζεις, να διαβάζεις, να επιμένεις να ζητάς ραντεβού, να πηγαίνεις και να μη βαριέσαι, να θέλεις να σε δουν και με όμορφο τρόπο να δηλώνεις συνεχώς παρόν.
 
Είκοσι πόρτες θα χτυπήσεις αλλά μία θα ανοίξει. Τέλος μη διστάζεις να ρωτάς. 
 
Εγώ προσπαθώ και κάνω παραγωγές ή συνεργάζομαι ή κατάφερα με κόπο να μπω πέραναπόυποκριτική και σκηνοθεσία και στο κομμάτι της οργάνωσης παραγωγής. Στείλτε και σε εμένα και δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται... critonasproduction@gmail.com 
 
Όσοι είστε ή έρθετε αυτό τον καιρό στη Θεσσαλονίκη, σας περιμένω να τα πούμε και από κοντά στο show που ετοιμάσαμε και φέτος, στο: Κρίτωνα Κάλαντα και... Χρόνια Πελλά!
Παρέα με την Πέλη Χρυσανθοπούλου στο πιο γλυκό θέατρο της πόλης στο θέατρο Σοφούλη.
Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου στις 22:00.
 
.
Καλές Γιορτές να έχετε με υγεία και μη σταματάτε να αγαπάτε, να διαβάζετε και να προσπαθείτε... 

. 
---
--
-
«Η Ιδέα μου είναι;»
Κάθε Δευτέρα στις σελίδες της Θεατρομανίας της "Κ"
---
--
-
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Κρίτωνας Ζαχαριάδης
Κρίτωνας Ζαχαριάδης
ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ..... Η στήλη του Κρίτωνα Ζαχαριάδη ορίζεται από επίκαιρα θέματα της καθημερινότητας τα οποία απασχολούν κυρίως τους νέους και βρίσκουν εφαρμογή το θέατρο, η τέχνη της υποκριτικής , η τηλεόραση, ο κινηματογράφος, τα θεάματα.... Ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα συμμετέχοντας σαν ηθοποιός σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Εδώ και δέκα χρόνια σκηνοθετεί, γράφει, κάνει οργάνωση παραγωγής και δημόσιες σχέσεις σε σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Βραβεύσεις και διακρίσεις συνοδεύουν το βιογραφικό του. Έχει διοργανώσει το πανευρωπαικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους FILME , έγραψε θεατρικά βιβλία και αποτέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντικό στέλεχος στον τομέα των τεχνών στα δυο μεγαλύτερα ΙΕΚ. Email: mail kritwnaszachariadis@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Το καρέ του έρωτα» του Κώστα Πρετεντέρη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Το καρέ του έρωτα» του Κώστα Πρετεντέρη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 455 Views

 Στην ατμόσφαιρα και την εποχή της ξένοιαστης και πολύχρωμης δεκαετίας του '70 μας μεταφέρει η φετινή καλοκαιρινή παράσταση “Το καρέ του έρωτα”,  που ανεβάζει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή