Ένας «σπάνιος» Κύκλωπας». Είδαμε & Σχολιάζουμε… (+βίντεο)

396 Views
Ένας «σπάνιος» Κύκλωπας».  Είδαμε & Σχολιάζουμε… (+βίντεο) Ένας «σπάνιος» Κύκλωπας». Είδαμε & Σχολιάζουμε… (+βίντεο)

 Ένας «σπάνιος» Κύκλωπας»… Είδαμε & Σχολιάζουμε… (+βίντεο)

Μια θα λέγαμε συλλεκτική παράσταση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη περασμένη εβδομάδα 13/7 στο θέατρο Δάσους. Πρόκειται για τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη. Ένα έργο που σπάνια επιλεγούν θίασοι ή κρατικοί οργανισμοί στο πρόγραμμα τους και πολύ πιο σπάνια να το απλώσουν σε καλοκαιρινή μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο και η συγκεκριμένη παράσταση σπάνια ήταν καθώς ελάχιστες δόθηκαν, αν δεν κάνω λάθος μόλις τέσσερις συνολικά σε όλη την επικράτεια. Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση γιατί αυτό το έργο του Ευρυπίδη δεν είναι τόσο αγαπητό, υποθέτω όμως, πως η θεματολογία του για το σύνολο του κόσμου δεν είναι τόσο «εύπεπτη», δεν κατατάσσεται στα λαϊκά του ποιητή, δεν πουλάει, άρα δεν το επιλέγουν… Όπως και να ΄χει το αδικούν.
 
Όπου ταλαιπωρημένος ο Οδυσσέας καταφθάνει στο νησί των Κυκλώπων για να΄ ρθει αντιμέτωπος με τις περίεργες ορέξεις και διαθέσεις του Κύκλωπα Πολύφημου όπου τελικά θα τον τυφλώσει…
 
Ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης είχε να διαχειριστεί ένα σατυρικό δράμα που μόνο τέτοιο δεν φαινόταν όταν σε ένα περιβάλλοντα ανδρικό χώρο επικρατούσε ο τρόμος, ο φόβος η  αλληλοεξόντωση και η ανθρωποφαγία. Ωστόσο δεν βλέπαμε ένα έργο τρόμου, οι χαρακτήρες απαρτίζονταν από ελαφράδα, γελοιότητα, πονηριά, καιροσκοπισμό, ηθική παρακμή και αγριότητα, ή αλλιώς ο σώζον εαυτό σωθείτο αλά Ευριπίδεια. Καλές λοιπόν υπήρξαν οι σκηνοθετικές του οδηγίες αρχικά προσηλωμένος στο πνεύμα του έργου και κατόπιν στη διαχείριση ηρώων και χορού. Όμως τίποτα το εντυπωσιακό.
 
Ερμηνευτικά ο σκηνοθέτης είχε την φαεινή ιδέα να ερμηνευτούν όλοι οι ανδρικοί [δεν υπάρχει κανένας γυναικείος ρόλος στον «Κύκλωπα»] αποκλειστικά από γυναίκες. Σύμφωνα με τα πιστεύω του, «η παράσταση διερευνά αυτόν τον άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση. Μέσα από τον ψυχισμό, τα εκφραστικά μέσα, το σώμα της γυναίκας. Και αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο, ανάμεσα στο σπλάτερ και την κωμωδία…». Παρόλο που δεν συναισθανθήκαμε απόλυτα τα οράματα του, η απόφασή του δεν μείωσε, αλλά ούτε και ανέδειξε αυτό τον γυναικείο ψυχισμό, η επιλογή του καστ όμως, υπήρξε εξαιρετική.
 
Καταρχάς ο κεντρικός ρόλος ευτύχισε να ερμηνευτεί από μια ηθοποιό πολυεργαλείο, την Στεφανία Γουλιώτη. Αυτή η σπουδαία ηθοποιός μας που ότι κι αν της ανατίθεται μόνο ενθουσιασμό προκαλεί. Μεταμορφωμένη, κάπως πιο ψηλή στα μάτια μας, πιο άγρια, απόλυτα ωμή, αλλάζοντας πονηρά τη χροιά της φωνής της κυρίως τη κίνηση του σώματος της, ως Κύκλωπας υπηρξε πάρα πολύ καλή. Παράλληλα ήταν για άλλη μια φορά διαθέσιμη να υποστεί ακραίες καταστάσεις, όταν για παράδειγμα το υποτιθέμενο κρασί που τη σαγήνευσε θα το ευχαριστηθεί πίνοντας όλο το βαρέλι ενώ με χάρη… θα γίνει λούτσα από πάνω ως κάτω… Ηθοποιός μεγάλων αποστάσεων και αντοχών, δεν έχουμε άλλα λόγια.
 
Μια άλλη πολύ σημαντική ηθοποιός που δυστυχώς η Θεσσαλονίκη ελάχιστα γνωρίζει θεατρικά ήταν η Άννα Καλαϊτζίδου. Επιβλητική, αποφασιστική, ατρόμητη. Εξαίρετη φωνητικά και σωματικά ερμήνευσε εμπνευσμένα τον δικό της Οδυσσέα.
 
Αντάξιο των πρωταγωνιστριών υπήρξε ο χορός, η μουσική μυσταγωγία, τα καλοφτιαγμένα κοστούμια και με λίγη φαντασία η «σπηλιά» του Κύκλωπα.
 
Παρότι στην παράσταση προστέθηκαν αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου και από το Ειδύλλιο ΙΑ' (Κύκλωψ) του Θεόκριτου, σε μετάφραση του  Παντελή Μπουκάλα, ως ελάχιστα παιγμένο έργο, δεν βρήκαμε/καταλάβαμε καμία παρασπονδία, θεωρώντας το μέρος του κειμένου.
 
Ιδιαίτερη μνεία στο γυμνό της παράστασης καθώς η εξουδετέρωση του Κύκλωπα «χαιρετίστηκε» ποικιλοτρόπως από τους κάτοικους του νησιού ως λύτρωση/γιορτή στη μακροχρόνια τυραννία τους.
κ
Ωστόσο από τη συνολική εικόνα μιας καλής γενικά παράστασης έλειπε αυτό το κάτι, αυτή η σπίθα που θα την ξεχώριζε…

Βαθμολογία

6 στα 10
Πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε ΕΔΩ
hj
Δείτε & αυτά:

-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2017. Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ κ.ά. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ -ΕΔΩ
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2017: Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες -ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές θεατρικές περιοδείες 2017 - ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές Συναυλίες 2017 -ΕΔΩ
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα. Πρόγραμμα παραστάσεων -ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ - ΕΔΩ
-Σινεμά με Θέα 2017 στο Μέγαρο Μουσικής: Πρόγραμμα προβολών – Ταινιών -ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ -ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ -ΕΔΩ
-Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2017 -ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Αγαπώντας τον Πάμπλο, μισώντας τον Εσκομπάρ;». Είδαμε και Σχολιάζουμε.
«Αγαπώντας τον Πάμπλο, μισώντας τον Εσκομπάρ;». Είδαμε και Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 596 Views

Η αναπαράσταση του βίου και πολιτείας του Πάμπλο Εσκομπάρ έχει ιδιαίτερη απήχηση στο ευρύ κοινό τα τελευταία χρόνια. Στο δρόμο που χάραξε το Narcos και βγαλμένο από την πένα της Βιρτζίνια Βαγιέχο, μια διαφορετική οπτική για τη ζωή του El Patron. Την ταινία είδε και σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Βαρούχας. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή