θέατρο και ντοπιολαλιά...!!! Γράφει ο ηθοποιός Γιάννης Κυφωνίδης.

998 Views
θέατρο και ντοπιολαλιά...!!! Γράφει ο ηθοποιός Γιάννης Κυφωνίδης. θέατρο και ντοπιολαλιά...!!! Γράφει ο ηθοποιός Γιάννης Κυφωνίδης.

Κατέεις από ντοπιολαλιά; Αλήθεια τι απαντάει κανείς σε αυτό το ερώτημα. Γιατί από την απάντηση θα κριθεί πόσο έτοιμος είναι να παρακολουθήσει θέατρο με ντοπιολαλιά, θέατρο σε τοπικό ιδίωμα, διάλεκτο.

 
Και ειδικά αυτήν την εποχή το καλοκαίρι, θα μπορούσαν να περιοδεύσουν παραστάσεις σε τοπικό ιδίωμα. Γιατί και το καλοκαίρι εκτός από ψυχαγωγικό θα μπορούσε να είναι εκπαιδευτικό, κατά μία έννοια.

Το θέατρο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι διδακτικό ή αποτέλεσμα αυτοσκοπών. Αλλά κάλλιστα μπορεί να είναι πηγή για σκέψη, διάλογο, έμπνευση, προβληματισμό, άρα πηγή παιδείας.

Θέατρο στα Ποντιακά, στα Κυπριακά, στα Κερκυραικά, στα Ροδίτικα, στα Κρητικά, στα Βλάχικα. 


Και ειδικά με κείμενα που υπογράφουν Πόντιοι, Κύπριοι, Επτανήσιοι, Ροδίτες, Κρήτες, Βλάχοι κτλ.

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον εάν αυξάνονταν αυτές οι παραστάσεις και εάν δεν περιορίζονταν σε τοπικές περιοχές ή με κοινό από τις αντίστοιχες ενώσεις και συλλόγους.

Βέβαια πολύς κόσμος πιστεύει ότι διαλεκτικός λόγος στρεβλώνει την Ελληνική γλώσσα , αλλά δεν είναι έτσι.


Το αντίθετο, ο διαλεκτικός λόγος δείχνει πλούτο. Και αυτός ο πλούτος παραμένει ανεκμετάλλευτος. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ μάλιστα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν το ρόλο του φορέα αυτών των παραστάσεων. Όχι αποκλειστικά. Αλλά ένα έργο κάθε χρόνο στο ρεπερτόριό τους σε ιδίωμα θα είχε πολλαπλά οφέλη στην εξέλιξη του θεάτρου και παράλληλα στην εξέλιξη και ωρίμανση του θεατρικού κοινού.
 
Φανταστείτε πχ μία μουσικοθεατρική παράσταση σε στυλ εθνο ροκ όπερας για την Αργοναυτική Εκστρατεία σε στίχους μουσική και εκτέλεση του Θεσσαλονικιώτικου συγκροτήματος των ARGO, πρώηνEUROPOND.
 
Ο συνδυασμός της ποντιακής διαλέκτου με την παραδοσιακή ποντικά μουσική σε μείξη με τη ροκ και σύγχρονη μουσική δε θα ήταν μόνο μία πρόταση, αλλά και μία ευκαιρία να διεισδύσει η Ποντιακή διάλεκτος ως άκουσμα ανάμεσα στη νεολαία και σε ένα θεατρικό κοινό που σε άλλες περιπτώσεις δε θα είχε λόγο να παρακολουθήσει Ποντιακό Θέατρο.
 
Πριν από πέντε χρόνια ο Σύλλογος Νέων Αφάντου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του συλλόγου, παρουσίασε τη θεατρική παράσταση του Νικόλαου Διμέλη με τον τίτλο «ΤΑ ΡΑΟΥΝΙΑΣΜΑΤΑ». 

Το έργο περιγράφει την περίοδο του μεσοπολέμου, τον αυταρχικό χαρακτήρα του άντρα και συγκεκριμένα το έθιμο του αρραβώνα με όλα τα απρόοπτα που συμβαίνουν κάθε φορά και που προκαλούν την αντίδραση και της μια και της άλλης πλευράς. Το έργο είναι γραμμένο στην Αφαντενή τοπική διάλεκτο που προκάλεσε αρκετές δυσκολίες ως προς την κατανόηση ορισμένων λέξεων αλλά εν τέλει κέρδισε το κοινό, έστω το τοπικό , και άνοιξε δρόμους.


Η Κοζάνη πάντως τον περασμένο Μάρτιο φιλοξένησε ένα ειδικό συνέδριο 16 - 17 Μαρτίου για το λεγόμενο ιδιωματικό θέατρο στην Ελλάδα. Ήταν μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του πολιτιστικού Οργανισμού "Θεατροδρόμιο Κοζάνης", ενός συλλόγου με ισχυρή παρουσία στα θεατρικά δρώμενα της πόλης, που έχει ως στόχο την αναγνώριση και την διάδοση του ιδιωματικού θεάτρου.
 
Στην Κοζάνη τελικά συναντήθηκαν επτά θίασοι, από την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο, την Σύμη την Λέσβο, την Κάρπαθο και την Κρήτη, όλες νησιωτικές περιοχές εκτός της Κοζάνης, που συνεχίζουν να κάνουν θέατρο, με κείμενα γραμμένα στα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα των περιοχών τους. Στόχος των οργανωτών και των συμμετεχόντων πρώτα και κύρια ήταν να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε το Ιδιωματικό Θέατρο να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, όπως και η επιτυχία των εργασιών, ενώ τα εισιτήρια των παραστάσεων που παρουσιάστηκαν είχαν εξαντληθεί από νωρίς.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Κυφωνίδης
Γιάννης Κυφωνίδης
Με λένε Ιωάννη (Γιάννη) Κυφωνίδη και αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι πως θέλω να εκφράζομαι και πως ότι κάνω το κάνω με αγάπη και συναίσθηση. Σπούδασα αρχικά Κοινωνικές Επιστήμες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στη συνέχεια Live Art Theater, γιατί πάντα ήθελα να εκφραστώ μέσα από την υποκριτική και τη συγγραφή και ενίοτε τη σκηνοθεσία. Συνειδητά ή μη συνδεόμουν πάντοτε με τις τέχνες και την έκφραση μέσα από αυτές. Σε ηλικία, εάν θυμάμαι καλά, 7 ετών κέρδισα και ένα Β΄Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα το διάστημα, που κανείς δεν το περίμενε τότε, παρά μόνο η φαντασία μου η πλανεύτρα. Ακόμη και τη δημοσιογραφία στη ζωή μου την αντιμετώπισα ως ένα είδος παραστατικής τέχνης. Μέσα από τη στήλη αυτή, θα ήθελα και πάλι να εκφράζομαι χωρίς αναστολές, αλλά με ειλικρίνεια και αγάπη για ότι και όσα λέω. Πάντα με γνώμονα την ταπεινή υποκειμενική μου αίσθηση και χωρίς διάθεση ορισμών και αφορισμών, και πάνω από όλα με απόλυτο και ουσιαστικό σεβασμό στη διαφορετική γνώμη και θεώρηση. Το Kif Express του Γιάννη Κυφωνίδη στις σελίδες του Kulturosupa.gr. Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Άγριες Μέλισσες»: Όλες οι εξελίξεις στα νέα επεισόδια της εβδομάδας 18– 21/01/2021
«Άγριες Μέλισσες»: Όλες οι εξελίξεις στα νέα επεισόδια της εβδομάδας 18– 21/01/2021
με 0 Σχόλια 836 Views

 Από Δευτέρα 18/1 - 21/1/2021 έρχονται πολλές ανατροπές, νέες αποκαλύψεις που θα μας καθηλώσουν. Η σειρά που δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή της τηλεθέασης συνεχίζει το δεύτερο κύκλο πολύ δυναμικά.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή