Γνωρίζουμε άραγε τι σημαίνει ερασιτεχνικό θέατρο τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη;

1347 Views
Γνωρίζουμε άραγε τι σημαίνει ερασιτεχνικό θέατρο τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη; Γνωρίζουμε άραγε τι σημαίνει ερασιτεχνικό θέατρο τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη;

 
Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΦΩΝΙΔΗ  - Artύσιμο...!!!  


Σε άρθρο του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πάνος Σκουρολιάκος έχει τονίσει πως “δεν είναι απλώς ένας χώρος όπου κάποιοι «αδαείς»  προσεγγίζουν  μια τέχνη δύσκολη και απαιτητική. Είναι κυρίως ένα πεδίο όπου ασκείται κάποιος στην  συμμετοχή  στην ομάδα και στην συλλογική δημιουργία. Το θέατρο δεν είναι μοναχική τέχνη όπως η ποίηση ή η ζωγραφική.  Είναι τέχνη συλλογική  η οποία  και εμπεριέχει τις άλλες τέχνες. Τις θέλει συνδημιουργούς και  απαιτεί  «θεατρική και σκηνική συντροφικότητα». Για να  κατακτήσει κανείς  αυτή την συντροφικότητα, πρέπει και να την θέλει, αλλά  και να  αφοσιωθεί  στην εμπέδωση της. 
 
Μέσα από αυτή την διαδικασία,  ο ερασιτέχνης  καλλιεργείται, εντρυφώντας σε κείμενα, ιστορικότητα, κοινωνικές συνθήκες, ψυχολογικές παραμέτρους. Μορφώνεται  εντός της ομάδας και του στόχου της, συνεισφέροντας και ο ίδιος στη μόρφωση και την καλλιέργεια των άλλων με την δική του συμβολή, την δική του προίκα.”
.
Στο ίδιο άρθρο του λέει επίσης εύγλωττα ότι “το Ερασιτεχνικό Θέατρο δίνει την ευκαιρία σε πολλά μέλη του να ανακαλύψουν το τάλαντό τους και κάποιοι  από αυτούς  να ακολουθήσουν την τέχνη του  Διόνυσου  ως αποκλειστικοί  θεράποντές της. Προικίζει λοιπόν το επαγγελματικό θέατρο με νέο, πολύτιμο δυναμικό. Αλλά κυρίως, χαρίζει σε όσους συμμετέχουν την ικανοποίηση της  συλλογικής προσπάθειας, την  χαρά  της δημιουργίας  και την  εμπειρία της ανακάλυψης νέων κόσμων και  ανθρώπινων πτυχών που δεν είχαν φανταστεί ακόμα και για διπλανά τους, γνωστά, οικία  πρόσωπα.  Πάνω από όλα όμως, δίνει τη χαρά της  προσφοράς στη μικρή τους πόλη, στο σχολείο, στο εργατικό συνδικάτο, στην κοινωνία.”
 
Οι ερασιτεχνικές ομάδες δε στερούνται εν τέλει ταλέντου, δημιουργίας και “επαγγελματισμού”. Και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αποδώσει κείμενα και παραστάσεις καλύτερα και από τους λεγόμενους επαγγελματίες.
 
Μία τέτοια ομάδα που μας έκανε εντύπωση είναι η θεατρική ομάδα Κέας που παρουσίασε φέτος τη γνωστή κωμωδία των Ρέππα - Παπαθανασίου “Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μάνεση. Καλοφτιαγμένη, καλοκουρδισμένη, που αβίαστα κέρδισε το γέλιο και το χειροκρότημα των θεατών.
 
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)Γιάννης Βρέτταρος, Θοδωρής Καμίλης, Βαρβάρα Κορασίδη,
Δήμητρα Κορασίδη, Έφη Λέπουρα, Μαρία Λέπουρα, Παναγιώτης Ξέστερνος, Πέτρος Πασπάτης,Βαρβάρα Σταβάρη, Χριστίνα Τσούλου
Σκηνικά: Πεπέτα Αρβανίτη & Νίκος Ζουλός. Κοστούμια: Celia Ma. Ήχος & Φωτισμοί: Αλέξης Αγγελόπουλος
.
Φαίνεται όμως και πως η περίεργη και πολύ δυνατή και ενδιαφέρουσα ενέργεια του νησιού συμβάλει στην απόδοση της ομάδας. Η Αρχαία Καρθαία, η γειτνίαση με την ιστορική Μακρόνησο, η θέση του νησιού στο Αιγαίο, η κουλτούρα της χώρας “Ιουλίδα”, αλλά και τα μπισκότα από βελανίδια, που παράγει αποκλειστικά εκεί η πολιτογραφημένη Ελληνίδα Μάρσυ Μάγιερ από τις ΗΠΑ, μυρίζουν πολιτισμό και είναι παντελώς Artύσιμα. 
 
Θα μπορούσε άλλωστε να πει κανείς πως και η θεατρική ομάδα Κέας μοιάζει γευστικά με μπισκότο από βελανίδια, που για να παραχθούν ως μπισκότα ξεπικρίζονται πρώτα, αλλά το αποτέλεσμα εν τέλει είναι μοναδικό. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Κυφωνίδης
Γιάννης Κυφωνίδης
Με λένε Ιωάννη (Γιάννη) Κυφωνίδη και αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι πως θέλω να εκφράζομαι και πως ότι κάνω το κάνω με αγάπη και συναίσθηση. Σπούδασα αρχικά Κοινωνικές Επιστήμες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στη συνέχεια Live Art Theater, γιατί πάντα ήθελα να εκφραστώ μέσα από την υποκριτική και τη συγγραφή και ενίοτε τη σκηνοθεσία. Συνειδητά ή μη συνδεόμουν πάντοτε με τις τέχνες και την έκφραση μέσα από αυτές. Σε ηλικία, εάν θυμάμαι καλά, 7 ετών κέρδισα και ένα Β΄Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα το διάστημα, που κανείς δεν το περίμενε τότε, παρά μόνο η φαντασία μου η πλανεύτρα. Ακόμη και τη δημοσιογραφία στη ζωή μου την αντιμετώπισα ως ένα είδος παραστατικής τέχνης. Μέσα από τη στήλη αυτή, θα ήθελα και πάλι να εκφράζομαι χωρίς αναστολές, αλλά με ειλικρίνεια και αγάπη για ότι και όσα λέω. Πάντα με γνώμονα την ταπεινή υποκειμενική μου αίσθηση και χωρίς διάθεση ορισμών και αφορισμών, και πάνω από όλα με απόλυτο και ουσιαστικό σεβασμό στη διαφορετική γνώμη και θεώρηση. Το Kif Express του Γιάννη Κυφωνίδη στις σελίδες του Kulturosupa.gr. Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή