Τεχνητή νοημοσύνη στο θέατρο. Γράφει ο ηθοποιός Γιάννης Κυφονίδης.

1318 Views
Τεχνητή νοημοσύνη στο θέατρο. Γράφει ο ηθοποιός Γιάννης Κυφονίδης. Τεχνητή νοημοσύνη στο θέατρο. Γράφει ο ηθοποιός Γιάννης Κυφονίδης.


Με τον όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται κανείς στον κλάδο της πληροφορικής  που έχει να κάνει με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Και πρόκειται για στοιχεία τέτοια που έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ. Αλήθεια η τεχνητή νοημοσύνη πόσο “χωράει” στο θέατρο και τις άλλες μορφές τέχνης και πολιτισμού. Πάντως αποτελεί σημείο τομής μεταξύ πολλαπλών επιστημών, όπως της πληροφορικής, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της επιστήμης μηχανικών, με τελικό στόχο τη σύνθεση ευφυούς συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τις διάφορες πηγές του διαδικτύου διαιρείται στη συμβολική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία επιχειρεί να εξομοιώσει την ανθρώπινη νοημοσύνη αλγοριθμικά χρησιμοποιώντας σύμβολα και λογικούς κανόνες υψηλού επιπέδου, και στην υποσυμβολική τεχνητή νοημοσύνη, που προσπαθεί να αναπαράγει την ανθρώπινη ευφυΐα χρησιμοποιώντας στοιχειώδη αριθμητικά μοντέλα.

Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα έχουν δώσει στο ευρύ κοινό την αίσθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη αφορά την προσπάθεια κατασκευής μηχανικών ανδροειδών ή αυτοσυνείδητων προγραμμάτων υπολογιστή. Στο θέατρο όμως, τι γίνεται στο θέατρο; Κι όμως ήδη έδωσε τα δείγματά της. Πρώτα και κύρια με τη χρήση ρομπότ αντί ηθοποιού που συνέπραξε με άλλους ηθοποιούς στη σκηνή στο Τόκυο. Και παράλληλα με τη χρήση παιχνιδιού- ρομπότ που συνέπραξε με την Ελληνίδα ηθοποιό Αθηνά Παππά στην παράσταση “Μαγεμένη Βασιλοπούλα” στη Θεσσαλονίκη πριν από 4 χρόνια. Είναι όντως μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης που συμπράττει με άνθρωπο στη σκηνή. 

Στην πρώτη περίπτωση στο Τόκυο με εξελιγμένες και απελευθερωμένες τις μιμητικές πρακτικές και τη στοιχειώδη ευφυία, ενώ στη δεύτερη περίπτωση με τη “νοημοσύνη” να κατευθύνεται και να σκηνοθετείται. Στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης και σκηνοθεσίας που έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της παράστασης και όχι να υποκαταστήσει την ανθρώπινη παρουσία του ηθοποιού , αν και κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τίποτε για το μέλλον, κυρίως στις χώρες που εξελίσσουν με πολύ ταχείς ρυθμούς τις νέες τεχνολογίες. Η πλειοψηφία των επιστημόνων που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη προσπαθούν να κατασκευάσουν λογισμικό ή πλήρεις μηχανές που να επιλύουν με αποδεκτά αποτελέσματα ρεαλιστικά υπολογιστικά προβλήματα οποιουδήποτε τύπου.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια “Βικιπαιδεία” κατά τη δεκαετία του 1940 εμφανίστηκε η πρώτη μαθηματική περιγραφή τεχνητού νευρωνικού δικτύου, με πολύ περιορισμένες δυνατότητες επίλυσης αριθμητικών προβλημάτων. Καθώς ήταν εμφανές ότι οι ηλεκτρονικές υπολογιστικές συσκευές που κατασκευάστηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένα τελείως διαφορετικό είδος μηχανής από ό,τι προηγήθηκε, η συζήτηση για την πιθανότητα εμφάνισης μηχανών με νόηση ήταν στην ακμή της. Το 1950 ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ, πατέρας της θεωρίας υπολογισμού και προπάτορας της τεχνητής νοημοσύνης, πρότεινε τη δοκιμή Τούρινγκ• μία απλή δοκιμασία που θα μπορούσε να εξακριβώσει αν μία μηχανή διαθέτει ευφυΐα. Η τεχνητή νοημοσύνη θεμελιώθηκε τυπικά ως πεδίο στη συνάντηση ορισμένων επιφανών Αμερικανών επιστημόνων του τομέα το 1956. Τη χρονιά αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και το Logic Theorist, ένα πρόγραμμα το οποίο στηριζόταν σε συμπερασματικούς κανόνες τυπικής λογικής και σε ευρετικούς αλγορίθμους αναζήτησης για να αποδεικνύει μαθηματικά θεωρήματα.

Πάντως στον κινηματογράφο, τη μουσική και το χορό έχουν ήδη συνδυαστικά με την παρουσία ανθρώπων χρησιμοποιηθεί ψηφιακές προσομοιώσεις χαρακτήρων και ολογράμματα και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και σε ποιό βαθμό.
.
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ - ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΙΟΥ ΩΡΑ 8.30 -  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Κυφωνίδης
Γιάννης Κυφωνίδης
Με λένε Ιωάννη (Γιάννη) Κυφωνίδη και αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι πως θέλω να εκφράζομαι και πως ότι κάνω το κάνω με αγάπη και συναίσθηση. Σπούδασα αρχικά Κοινωνικές Επιστήμες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στη συνέχεια Live Art Theater, γιατί πάντα ήθελα να εκφραστώ μέσα από την υποκριτική και τη συγγραφή και ενίοτε τη σκηνοθεσία. Συνειδητά ή μη συνδεόμουν πάντοτε με τις τέχνες και την έκφραση μέσα από αυτές. Σε ηλικία, εάν θυμάμαι καλά, 7 ετών κέρδισα και ένα Β΄Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα το διάστημα, που κανείς δεν το περίμενε τότε, παρά μόνο η φαντασία μου η πλανεύτρα. Ακόμη και τη δημοσιογραφία στη ζωή μου την αντιμετώπισα ως ένα είδος παραστατικής τέχνης. Μέσα από τη στήλη αυτή, θα ήθελα και πάλι να εκφράζομαι χωρίς αναστολές, αλλά με ειλικρίνεια και αγάπη για ότι και όσα λέω. Πάντα με γνώμονα την ταπεινή υποκειμενική μου αίσθηση και χωρίς διάθεση ορισμών και αφορισμών, και πάνω από όλα με απόλυτο και ουσιαστικό σεβασμό στη διαφορετική γνώμη και θεώρηση. Το «ΓΥΜΝΟ ΓΕΥΜΑ» του Γιάννη Κυφωνίδη στις σελίδες του Kulturosupa.gr. Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το μπάσκετ και... η φιλανθρωπία.... ως πράξη πολιτισμού και κουλτούρας.
Το μπάσκετ και... η φιλανθρωπία.... ως πράξη πολιτισμού και κουλτούρας.
με 0 Σχόλια 827 Views
Χθες Δευτέρα και ώρα απογευματινή, οι πολίτες της Καλαμαριάς, κατά κύριο λόγο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών διαβίωσης και πρώτης ανάγκης για τα παιδικά χωριά S.O.S. Πλαγιαρίου στη Θεσσαλονίκη. Από τη στήλη Artύσιμο του Γιάννη Κυφωνίδη 
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή