Ο σπάνιος δίσκος με το λιμπρέτο και τις παρτιτούρες της ροκ όπερας Jesus Christ Super Star. Γράφει ο ηθοποιός Γ. Κυφονίδης.

1536 Views
Ο σπάνιος δίσκος με το λιμπρέτο και τις παρτιτούρες της ροκ όπερας Jesus Christ Super Star. Γράφει ο ηθοποιός Γ. Κυφονίδης. Ο σπάνιος δίσκος με το λιμπρέτο και τις παρτιτούρες της ροκ όπερας Jesus Christ Super Star. Γράφει ο ηθοποιός Γ. Κυφονίδης.


Ο «Ιησούς Χριστός, Υπέρλαμπρο Άστρο» είναι η κλασική πλέον ΡΟΚ ΟΠΕΡΑ του Άντριου Λόυντ Γουέμπερ και του Τιμ Ράις που ανέβηκε στα μεγαλύτερα θέατρα της Υφηλίου και διασκευάστηκε και σε κινηματογραφική ταινία, που τότε θεωρήθηκε αιρετική και απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες, κατά τη διάρκεια της πρώτης της προβολής.
.
Προτού ανέβει στο Μπροντγουέι  όμως,  κυκλοφόρησε το 1970  ως άλμπουμ με τον αρχηγό των Deep Purple Ian Gilan στο ρόλο του Ιησού, την Yvonne Elliman στο ρόλο της Μαρίας Μαγδαληνής και τον Murray Head στο ρόλο του Ιούδα, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων και προσφέροντας στο κοινό κομμάτια που έγιναν τεράστια hits

Το αυθεντικό άλμπουμ του 1970 είναι ένα από τα πλέον καλαίσθητα και σπάνια που κυκλοφόρησαν και περιελάμβανε μάλιστα τις παρτιτούρες και το λιμπρέτο του έργου. 

Τόσο η θεατρική ροκ όπερα όσο και η κινηματογραφική μεταφορά παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια της ζωής του Χριστού, την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη σύλληψη και  σταύρωσή του.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Νόρμαν Τζούισον

ΠΑΙΖΟΥΝ:  Τεντ Νίλι, Καρλ Αντερσον, Ιβόν Έλιμαν

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  Νόρμαν Τζούισον, Ρόμπερτ Στίγκγουντ

ΜΟΥΣΙΚΗ:  Αντριου Λόιντ Βέμπερ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  Μπάρι Ντένεν
 
Είναι πολλοί όμως αυτοί που λένε, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρησκευτική καταβολή, πως ο Ιησούς Χριστός είναι ούτως ή άλλως ο μεγαλύτερος «σταρ» όλων των εποχών, η διαχρονική προσωπικότητα των αιώνων, ο δημοφιλέστερος και πλέον αναγνωρίσιμος "πνευματικός ηγέτης και φιλόσοφος"  στο σύμπαν.
 
Η κύρια πηγή πληροφόρησης για τον Ιησού είναι τα Χριστιανικά, κανονικά Ευαγγέλια (σε αντίθεση με τα μη κανονικά ή Απόκρυφα Χριστιανικά κείμενα).
 
Αυτά τα κείμενα, δεν αποτελούν λεπτομερείς και αναλυτικές βιογραφίες του Ιησού Χριστού, ούτε και είναι έργα καθαρά ιστορικά με την έννοια των έργων Θουκυδίδη ή του Ιώσηπου, ή άλλων ιστορικών της αρχαιότητας. Βέβαια μέσα τους βρίσκουμε αναφορές σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα (όπως η απογραφή του Κυρηνίου, ο αυτοκράτορας της Ρώμης Τιβέριος, ο Πόντιος Πιλάτος, ο Ηρώδης Αντίπας, ο τετράρχης Λυσανίας κ.ά.), όμως δεν εξαντλείται ο χαρακτήρας τους στην ιστορία, αλλά αποτελούν κυρίως μαρτυρίες πίστης, βιώματος και μετάδοσης του χριστιανικού μηνύματος. Τα Ευαγγέλια είναι τέσσερα και μαζί με τα υπόλοιπα 23 βιβλία που κατά τους χριστιανούς περιέχουν τη «νέα οικονομία του Θεού», ονομάζονται όλα μαζί «Καινή Διαθήκη». 
 
Ο Ιησούς, δεν έγραψε κανένα κείμενο αλλά φαίνεται ότι εμπιστεύτηκε στη μνήμη των μαθητών και των ακολούθων του το μήνυμά του και τα έργα του. Μέσα στα κείμενα της κανονικής γραμματείας της Καινής Διαθήκης περιλαμβάνεται η προφορική αυτή παράδοση όχι ως υποκειμενική αυθαίρετη καταγραφή, αλλά ως μια αποκρυσταλλωμένη παράδοση, εκφρασμένη από την συγκεκριμένη πρωτοχριστιανική κοινότητα. Ο Ιησούς με τη στάση και τη διδασκαλία του δεν φάνηκε να ακολουθεί ή να συνεχίζει κάποια γνωστή ραββινική παράδοση. Το ιδιόμορφο έργο του, μάλλον δεν θυμίζει κάποιο από τα κοινωνικά ή πνευματικά κινήματα της εποχής του. Δεν φαίνεται να συνεχίζει ούτε την αυστηρή γραμμή του Βαπτιστή, ούτε και τις ασκητικές τάσεις των μοναστικών κοινοτήτων της Νεκράς Θάλασσας καθώς αρκετές διαφορές παρουσιάζει από τις αρχές τους. Χαράσσει μια προσωπική γραμμή, χωρίς να κηρύσσει ούτε αποστασία άλλα ούτε και τυφλή υποταγή στο Νόμο. Προβάλλει την ανθρώπινη ελευθερία ως υπέρτατο αγαθό και καλεί τον άνθρωπο να την εναρμονίζει με το καλό και με τις βουλές του Θεού. Στο έργο και τη στάση ζωής του, τα πράγματα παρουσιάζονταν με μια εντελώς άλλη όψη εγκαινιάζοντας μια διαφορετική κατανόηση του κόσμου και των ανθρώπων.
 
Γι αυτούς όλους τους λόγους και πολλούς άλλους και ενέπνευσε, εκτός από τους πιστούς, ακόμη και σκηνοθέτες, συγγραφείς, γλύπτες, ζωγράφους και μουσουργούς.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Κυφωνίδης
Γιάννης Κυφωνίδης
Με λένε Ιωάννη (Γιάννη) Κυφωνίδη και αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι πως θέλω να εκφράζομαι και πως ότι κάνω το κάνω με αγάπη και συναίσθηση. Σπούδασα αρχικά Κοινωνικές Επιστήμες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στη συνέχεια Live Art Theater, γιατί πάντα ήθελα να εκφραστώ μέσα από την υποκριτική και τη συγγραφή και ενίοτε τη σκηνοθεσία. Συνειδητά ή μη συνδεόμουν πάντοτε με τις τέχνες και την έκφραση μέσα από αυτές. Σε ηλικία, εάν θυμάμαι καλά, 7 ετών κέρδισα και ένα Β΄Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα το διάστημα, που κανείς δεν το περίμενε τότε, παρά μόνο η φαντασία μου η πλανεύτρα. Ακόμη και τη δημοσιογραφία στη ζωή μου την αντιμετώπισα ως ένα είδος παραστατικής τέχνης. Μέσα από τη στήλη αυτή, θα ήθελα και πάλι να εκφράζομαι χωρίς αναστολές, αλλά με ειλικρίνεια και αγάπη για ότι και όσα λέω. Πάντα με γνώμονα την ταπεινή υποκειμενική μου αίσθηση και χωρίς διάθεση ορισμών και αφορισμών, και πάνω από όλα με απόλυτο και ουσιαστικό σεβασμό στη διαφορετική γνώμη και θεώρηση. Το Kif Express του Γιάννη Κυφωνίδη στις σελίδες του Kulturosupa.gr. Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή