Ένα νέο (σχετικά) επάγγελμα: Εμψυχωτής θεάτρου.

2483 Views
Ένα νέο (σχετικά) επάγγελμα: Εμψυχωτής θεάτρου. Ένα νέο (σχετικά) επάγγελμα: Εμψυχωτής θεάτρου.

 

Aρθρο του κ. Σταμάτη Γαργαλιάνου

 
Εμψυχωτής θεάτρου είναι αυτός που αναλαμβάνει να καθοδηγήσει μια ομάδα παιδιών ή ενηλίκων να εκτελέσουν μια σειρά ασκήσεων ή παιχνιδιών με βάση το θέατρο και με στόχο την χαρά εντός μιας αίθουσας (ή και εξωτερικού χώρου), αλλά και την θεατρική επιμόρφωση. Στην Ελλάδα λειτούργησαν και εργάσθηκαν αρκετοί τέτοιοι εμψυχωτές. Τα γνωστότερα ονόματα είναι: Λάκης Κουρετζής, ΄Αλκηστις Κοντογιάννη, (γνωστή ως «΄Αλκηστις»), Μανώλης Φιλιππάκης, Σίμος Παπαδόπουλος, Γιάννα Μαμακούκα κ.ά. ΄Ολοι τους συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, υπάρχει όμως, πλέον, μια νέα γενιά, ίσως από δικούς τους μαθητές. Αυτοί είναι, κυρίως, απόφοιτοι των Τμημάτων Θεάτρου ελληνικών ή και ξένων Πανεπιστημίων. Διδάσκουν είτε σε Σχολεία, είτε σε ιδιωτικές σχολές (εργαστήρια), είτε επισκεπτόμενοι κάθε είδους ιδρύματα. Από μια άλλη πλευρά λειτουργούν σε έναν άλλο τομέα και κάποιοι που δεν είναι εμψυχωτές Θεάτρου, όπως ο Στέλιος Κρασανάκης, ο οποίος είναι ψυχολόγος - δραματοθεραπευτής, όμως η σχέση των όσων διδάσκει με το Θεατρικό Παιχνίδι (Θ.Π.) είναι μεγάλη. Αλλά και, αντιστρόφως, πολλοί εμψυχωτές Θεατρικού Παιχνιδιού χρησιμοποιούν κάποιες ασκήσεις Δραματοθεραπείας.
 
Πολύς κόσμος συγχέει το Θ.Π. με κάποιες άλλες ειδικότητες. Το Θ.Π. έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το Ομαδικό Παιχνίδι, με την Παντομίμα, τους Κλόουν, την Κινητική Αγωγή, με την Δραματοθεραπεία, όχι όμως με το Χοροθέατρο ή την Φυσική Αγωγή.
 
Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί συμμετέχει σε τέτοιες δραστηριότητες; Ιδού μερικά «ευεργετήματα» :
- Αποβάλλει την επιθετικότητά του.
- Αρχίζει να δημιουργεί προσωπικές επαφές και πολλές μορφές επικοινωνίας με τα μέλη της ομάδας.
- Αποκτά ηρεμία, ψυχική γαλήνη, χαλαρώνει.
- Εξωτερικεύει τις βαθύτερες τάσεις του σε συγκεκριμένες πράξεις, χωρίς κανείς να αξιολογεί αυστηρά το αποτέλεσμα.
 
 Η «ψυχή» του θεατρικού παιχνιδιού είναι ο εμψυχωτής. Αυτός μπορεί  να αλλάζει ρόλο και από καθηγητής μιας γνωστικής ύλης μετατρέπεται σ’ εμψυχωτή παιδιών και, ίσως, σε παίκτη.
Υπάρχουν τρεις «τύποι» εμψυχωτών και ανάλογοι τύποι θεατρικών παιχνιδιών :
α. Ο εμψυχωτής κάνει θεατρικό παιχνίδι στα παιδιά (δίνει εντολές)
β. Ο εμψυχωτής κάνει θεατρικό παιχνίδι ΜΕ τα παιδιά (συμμετέχει μαζί τους)
γ. Τα παιδιά κάνουν θεατρικό παιχνίδι και ο εμψυχωτής διορθώνει (αν εκείνα θέλουν) ή τα βοηθάει (αν ζητήσουν τη βοήθειά του). Ετσι, ο εμψυχωτής μετατρέπεται σε «θεατή» των δρώμενων.
 
 
Ο εμψυχωτής θεάτρου είναι εύθυμος, ενθουσιώδης (με μέτρο), ήπιος αλλά και δυναμικός (όταν πρέπει)Γνωρίζει καλά το Θέατρο και τους κανόνες του. Δεν παζαρεύει με τους εμψυχούμενους τα όσα θέλει να κάνει. ΄Εχει διαρκή χρονικό έλεγχο κάθε άσκησης (να μην είναι ούτε μικρή αλλά ούτε και μεγάλη) αλλά και όλης της συνάντησης. Κοιτά στα μάτια τους εμψυχούμενους και. έτσι, τροποποιεί τα όσα πρέπει να κάνει, ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις δυνατότητές τους. Πάντως μια καλή ομάδα ΘΠ πρέπει να μην περιέχει ανομοιογενείς ηλικίες, αλλά και να μην ξεπερνά τα 15 άτομα (με ελάχιστον τα 5).
 
 
Απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Γαργαλιάνου: "Θεατρικό Παιχνίδι - Θεατρική Αγωγή" - εκδ. Αλφα-Σίγμα - Θεσσαλονίκη
 
(συνεχίζεται)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σταμάτης Γαργαλιάνος
Σταμάτης Γαργαλιάνος
Ο Σταμάτης Γαργαλιάνος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Π.Δ.Μ. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Ντωφίν Γαλλίας PARIS-IX, κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle-Censier-PARIS-III, κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Pantheon-PARIS-II. Είναι πτυχιούχος Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle-Censier-PARIS-III και πτυχιούχος Οικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πρώην Α.Β.Σ.Θ.). ΄Εχει λάβει μέρος σε πλήθος ελληνικών και διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ΄Εχει γράψει πέντε μονογραφίες πάνω στην Σκηνοθεσία Θεάτρου, τη Διδασκαλία και Παιδαγωγική του Ηθοποιού, τη Θεατρική Αγωγή, την Οργάνωση Θεατρικών Παραστάσεων, το Μάνατζμεντ Θεατρικών Εκδηλώσεων. ΄Εχει γράψει πολλά άρθρα πάνω στα ίδια ως άνω γνωστικά αντικείμενα, σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Είναι ο υπεύθυνος της Θεατρικής ομάδας ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία ανέβασε δεκαοκτώ θεατρικές παραγωγές από το 2008 έως σήμερα. Επίσης των Ομάδων ΦΟΘΚ (Φοιτητικός ΄Ομιλος Θεάτρου Κινηματογράφου) και Μανιφέστο του ΑΠΘ ΄Εχει γράψει δώδεκα θεατρικά έργα, τα οποία παίχθηκαν σε Φλώρινα και Θεσσαλονίκη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
με 0 Σχόλια 10539 Views

Σε μια σεμνή όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις και χωρίς θεατές δόθηκαν πριν λίγο σε διαδικτυακή μετάδοση από το Βασιλικό Θέατρο τα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020. Μεγάλος νικητής η «Ιστορία χωρίς όνομα» του Σ. Δάνδολου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη που τιμήθηκε με 4 μεγάλα βραβεία εκ των οποίων Καλύτερη Παράσταση της Χρονιάς και Σκηνοθεσίας. Η παράσταση «Το Παλτό» κέρδισε 5 με αυτά του Α΄ και Β΄ Ανδρικού να ξεχωρίζουν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή