Απαίδευτο και ακαλλιέργητο το θεατρικό κοινό της χώρας μας

1313 Views
Απαίδευτο και ακαλλιέργητο το θεατρικό κοινό της χώρας μας Απαίδευτο και ακαλλιέργητο το θεατρικό κοινό της χώρας μας

 

«Αφήστε με να σας τα πω» - Στήλη του:  Σταμάτη Γαργαλιάνου.

΄Οσοι πηγαίνουν θέατρο και είναι γνώστες αυτής της Τέχνης βρίσκονται συχνά δίπλα σε ένα απαίδευτο κοινό, το οποίο δεν λειτουργεί σωστά στη διάρκεια της παράστασης, με αποτέλεσμα να καθίσταται ενοχλητικό έως απαράδεκτο.

 
Πολλά τα παραδείγματα:
 
α. Χειροκροτούν στην αρχή της παράστασης, κάθε φορά που βλέπουν έναν ηθοποιό που είναι γνωστός από την τηλεόραση -και όχι τους άγνωστους ή μη προβεβλημένους από το "χαζοκούτι". Τι θέλουν να "πουν" με αυτό το χειροκρότημα; "Μπράβο σου για όσα έχεις κάνει στην τηλεόραση" ή "Ααα σε αναγνώρισα". ΄Οποιος και νά 'ναι ο λόγος τα χειροκροτήματα αυτά είναι απαράδεκτα, ενώ μειώνουν και την αξία των υπολοίπων ηθοποιών -που συχνά είναι καλύτεροι επί σκηνής από τους γνωστούς. Πόσο μειονεκτικά νοιώθουν αυτοί όταν ακούν ένα χειροκρότημα μόνο για τις φίρμες της τηλεόρασης και όχι για τους ιδίους;
 
β. Πολλοί από τους ίδιους απαίδευτους θεατές συνομιλούν και σχολιάζουν εν ώρα παράστασης τα όσα γίνονται επί σκηνής, αλλά και πολλά προσωπικά τους θέματα. Σε περιπτώσεις μάλιστα συναυλιών τραγουδούν μαζί με τον τραγουδιστή, εμποδίζοντας τους υπόλοιπους να απολαύσουν την συναυλία! Η δε φωνή τους είναι κακή έως τελείως φάλτσα, έτσι καταστρέφουν όλη την συνολική προσπάθεια των καλλιτεχνών επί σκηνής.
 
γ. Αρκετοί θεατές αφήνουν την θέση τους για να πάνε τουαλέτα ή στο μπαρ και περνούν επιδεικτικά μπροστά από τους θεατές και τους ηθοποιούς την ώρα που παίζουν!... Γιατί δεν περιμένουν το διάλειμμα ώστε να μην ενοχλούν; Το περασμένο Αύγουστο μια καλλίγραμμη νεαρή θεατής στο Θέατρο Δάσους έκανε το ανωτέρω εγχείρημα στη διάρκεια της παράστασης "Αχαρνής" και ο πολυτάλαντος Πέτρος Φιλιππίδης διέκοψε την παράσταση για 5 δευτερόλεπτα διακριτικά για να σχολιάσει την... κορμοστασιά της προκαλώντας το αβίαστο γέλιο και χειροκρότημα των θεατών!
 
δ. Το αποκορύφωμα είναι όταν οι απαίδευτοι θεατές χειροκροτούν λίγο πριν τελειώσει μια σκηνή και όχι στο πραγματικό φινάλε της, φυσικά μη γνωρίζοντας το τέλος αλλά απλά υποψιαζόμενοι ότι τελείωσε!.. Στερούν, έτσι, από τους υπόλοιπους την απόλαυση να καταλάβουν και να νιώσουν μια σκηνή και τα πλήρη νοήματά της.
 
Είναι επείγον να περάσουν όλοι τους από εντατικά μαθήματα "θεατρικής κουλτούρας" για μελλοντικούς θεατές -ίσως ακόμη και από το Νηπιαγωγείο - στα οποία κάποιος ειδικός πρέπει να τους διδάξει αντίστοιχες συμπεριφορές και πρακτικές και οι οποίες θα τους κάνουν να συμπεριφέρονται σωστά σε μια παράσταση, αφού σε ξένες χώρες άλλοι θεατές το κάνουν σίγουρα!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σταμάτης Γαργαλιάνος
Σταμάτης Γαργαλιάνος
Ο Σταμάτης Γαργαλιάνος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Π.Δ.Μ. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Ντωφίν Γαλλίας PARIS-IX, κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle-Censier-PARIS-III, κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Pantheon-PARIS-II. Είναι πτυχιούχος Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle-Censier-PARIS-III και πτυχιούχος Οικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πρώην Α.Β.Σ.Θ.). ΄Εχει λάβει μέρος σε πλήθος ελληνικών και διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ΄Εχει γράψει πέντε μονογραφίες πάνω στην Σκηνοθεσία Θεάτρου, τη Διδασκαλία και Παιδαγωγική του Ηθοποιού, τη Θεατρική Αγωγή, την Οργάνωση Θεατρικών Παραστάσεων, το Μάνατζμεντ Θεατρικών Εκδηλώσεων. ΄Εχει γράψει πολλά άρθρα πάνω στα ίδια ως άνω γνωστικά αντικείμενα, σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Είναι ο υπεύθυνος της Θεατρικής ομάδας ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία ανέβασε δεκαοκτώ θεατρικές παραγωγές από το 2008 έως σήμερα. Επίσης των Ομάδων ΦΟΘΚ (Φοιτητικός ΄Ομιλος Θεάτρου Κινηματογράφου) και Μανιφέστο του ΑΠΘ ΄Εχει γράψει δώδεκα θεατρικά έργα, τα οποία παίχθηκαν σε Φλώρινα και Θεσσαλονίκη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Με δύναμη και ποιητική έμπνευση οι «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο. Είδαμε και Σχολιάζουμε.
Με δύναμη και ποιητική έμπνευση οι «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο. Είδαμε και Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 925 Views

 Μια δυνατή τραγωδία, δοσμένη εμπνευσμένα με ευφυέστατη, ποιητική σκηνοθεσία και αξιοθαύμαστες ερμηνείες, σε μια παράσταση που τυπώνεται βαθιά στη μνήμη… Με δύναμη και ποιητική έμπνευση οι «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο.

Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Σούπερ (άτακτη) γιαγιά γιόρτασε τα 100στα της γενέθλια με γυμνούς «μπάτλερ»
  Σούπερ (άτακτη) γιαγιά γιόρτασε τα 100στα της γενέθλια με γυμνούς «μπάτλερ»

   Με δύο «μπάτλερ» (βλέπε στρίπερ) δώρο γιόρτασε την επέτειο των 100στων της γενεθλίων την Παρασκευή μια (σούπερ άτακτη) προπρογιαγιά που σίγουρα το λέει η… περδικούλα της.


  Περισσότερα ...
 • Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;
  Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;

   Ψάχνουμε στο ίντερνετ, κοιτάμε πορνό, διαβάζουμε βιβλία αυτοβοήθειας, παρακολουθούμε εκπομπές και αν είμαστε λίγο τολμηροί, το συζητάμε με τους φίλους  μας. Τα ερωτήματα πάνω – κάτω τα ίδια. Πόσο συχνά, πόσα λεπτά, πόσοι οργασμοί, πόσα εκατοστά, πού, πόσο, πότε και πώς;


  Περισσότερα ...
 • Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.
  Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.

  Επτά από τα πιο ερωτικά τραγούδια των εποχών για επτά διαφορετικές ιστορίες. Βρες τη δικιά σου και γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με Πάριο ή Placebo και άμα δε σε έψησα ακόμη, παράγγειλε σουβλάκια και άκου το ερωτικό playlist της Κ. Happy Valentine’s Day, καλέ! Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι Από την Ντόρα Παπάζη. 


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή