Rss title here http://www.kulturosupa.gr/theatromania/ put the rss description here. +Mon, 23 Jul 2018 11:00:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[18.000 θεατές είδαν την Ηλέκτρα στην Επίδαυρο [εικόνες] ]]> http://www.kulturosupa.gr/theatromania/18-ilektra-epidavros--25266/ http://www.kulturosupa.gr/theatromania/18-ilektra-epidavros--25266/#comments +Mon, 23 Jul 2018 11:00:00 +0300 3 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/18-ilektra-epidavros--25266/  H πολυαναμενόμενη παράσταση ενθουσίασε και χειροκροτήθηκε θερμά από 18.000 θεατές, οι οποίοι κατέκλυσαν το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιουλίου.

]]>
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
18.000 θεατές στην Ηλέκτρα από το Εθνικό Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
 
πολυαναμενόμενη παράσταση ενθουσίασε και χειροκροτήθηκε θερμά από 18.000 θεατές, οι οποίοι κατέκλυσαν το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιουλίου.

Η Ηλέκτρα, έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος, η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου.
Διανομή: Παιδαγωγός: Νίκος Χατζόπουλος, Ορέστης: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Πυλάδης: Μάριος Παναγιώτου, Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη, Χρυσόθεμις: Ελένη Μολέσκη, Κλυταιμνήστρα: Μαρία Ναυπλιώτου, Αίγισθος: Χρήστος ΛούληςΔιανομή: Παιδαγωγός: Νίκος Χατζόπουλος, Ορέστης: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Πυλάδης: Μάριος Παναγιώτου, Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη, Χρυσόθεμις: Ελένη Μολέσκη, Κλυταιμνήστρα: Μαρία Ναυπλιώτου, Αίγισθος: Χρήστος Λούλης
Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου», μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Σκύλλας
Χορογραφία/σχεδιασμός κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη Α΄: Μάριος Παναγιώτου
Βοηθός σκηνοθέτη Β΄: Βασίλης Βηλαράς
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Παπακωνσταντίνου
Διανομή: Παιδαγωγός: Νίκος Χατζόπουλος, Ορέστης: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Πυλάδης: Μάριος Παναγιώτου, Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη, Χρυσόθεμις: Ελένη Μολέσκη, Κλυταιμνήστρα: Μαρία Ναυπλιώτου, Αίγισθος: Χρήστος Λούλης
Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Ιωάννα Μιχαλά, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου.
Mουσικοί επί σκηνής: Θοθωρής Βαζάκας, Χρήστος Γιάκας, Μαρία Δελή, Αλέξανδρος Ιωάννου, Γιάννης Κρητικός
Η «Ηλέκτρα» θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τους αντίστοιχους Δήμους σε νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς και το Ίδρυμα Μπούμπουρα (Λέσβο 26/7, Λήμνο 30/7 και Αϊ Στράτη 1/8).
Αναλυτικά η περιοδεία:
5 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
25 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
28 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
4 Σεπτεμβρίου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
10 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο
14-15 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας
19 Σεπτεμβρίου, Παπάγου]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/18-ilektra-epidavros--25266/feed/
<![CDATA[Αλίκη Βουγιουκλάκη: 22 χρόνια χωρίς την μεγαλύτερη ελληνίδα σταρ όλων των εποχών (αφιέρωμα φώτο & βίντεο)]]> http://www.kulturosupa.gr/theatromania/22-vougiouklaki-25264/ http://www.kulturosupa.gr/theatromania/22-vougiouklaki-25264/#comments +Mon, 23 Jul 2018 10:17:00 +0300 3 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/22-vougiouklaki-25264/  Σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου 1996, έφυγε από τη ζωή η Αλίκη Βουγιουκλάκη, μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου με ταινίες οι οποίες αγαπήθηκαν από τέσσερις διαφορετικές γενιές και συνεχίζουν

]]>
 Σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου 1996, έφυγε από τη ζωή η Αλίκη Βουγιουκλάκη, μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου με ταινίες οι οποίες αγαπήθηκαν από τέσσερις διαφορετικές γενιές και συνεχίζουν να αποκτούν νέο κοινό, ακόμα και μετά τον θάνατό της. 


Σήμερα με την πάροδο των χρόνων η Αλίκη Βουγιουκλάκη ξέφυγε από τη σφαίρα του απλού ηθοποιού - καλλιτέχνη και έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.


Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς, δημοσιογράφους αλλά και από διεθνείς καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Γαβράς, σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο διότι καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. 

Η επιλογή της Αλίκης να υπηρετήσει ως το τέλος της καριέρας της την εικόνα που την καθιέρωσε στο μεγάλο κοινό και να μην δοκιμαστεί έντονα σε ρόλους του μεγάλου ρεπερτορίου, ήταν οι λόγοι που αμφισβητήθηκε από το πιο επιλεκτικό και απαιτητικό κοινό με ακραίες κάποιες φορές αντιδράσεις.

Διάφοροι κριτικοί είχαν επιφυλάξεις κυρίως με τα στερεότυπα τα οποία εισήγαγε και όχι με το ταλέντο ή με τον επαγγελματισμό της.


Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1934 στο Μαρούσι Αττικής. Τρεις μέρες αργότερα αρρώστησε με πνευμονία και αμέσως οι γονείς της φώναξαν ιερέα να τη βαφτίσει. Το όνομα που της έδωσαν: Αλίκη - Σταματίνα. Τα παιδικά της χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και φτωχικά. 

Από μικρή η Αλίκη λάτρευε τη Μαίρη Πίκφορντ και την Γκρέτα Γκάρμπο. Το πλούσιο υποκριτικό της ταλέντο διαφάνηκε από τα παιδικά της ακόμα χρόνια, πρωταγωνιστώντας στις περισσότερες σχολικές θεατρικές παραστάσεις.

Η οικογένειά της κατάγεται από το χωριό Λάγια της Μάνης. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο πατέρας της ήταν κατοχικός νομάρχης, και εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ και η μητέρα της ανέλαβε μόνη της να μεγαλώσει τα τρία παιδιά, την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη Βουγιουκλάκη.

Το 1952 έδωσε κρυφά από την οικογένειά της εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε τρία χρόνια μετά με Λίαν Καλώς, λόγω της αυστηρής βαθμολόγησης του Δημήτρη Χορν.Ο πρώτος της θεατρικός ρόλος ήταν στο έργο «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου το 1953 και η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία «Το Ποντικάκι» το 1954. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου συμμετείχε χωρίς άδεια της Σχολής στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Τότε συζητήθηκε από τον σύλλογο των διδασκόντων της Σχολής η παραμονή της ή όχι στη Σχολή: Ο Καρθαίος είχε ισχυρισθεί πως δέχθηκε την επίσκεψη της θείας του Νίκου Χατζίσκου, και του ζήτησε να επιτρέψει ως διευθυντής της Σχολής να παίξει η Βουγιουκλάκη στις παραστάσεις του Εθνικού Κήπου.

Ο διευθυντής είπε πως ο κανονισμός της Σχολής δεν το επέτρεπε, αλλά δεν διαβιβάστηκε σωστά στη Βουγιουκλάκη, η οποία παραπλανήθηκε και χωρίς να αντιμετωπίσει το ζήτημα υπεύθυνα, συμμετείχε στις παραστάσεις. Η Βουγιουκλάκη αιτήθηκε συγχώρεσης από το συμβούλιο των καθηγητών, επικαλούμενη πως και στο παρελθόν είχε αρνηθεί πρόταση συμμετοχής της σε παράσταση του θιάσου της Κοτοπούλη. Τελικά ο Καρθαίος πρότεινε την επιεική κρίση της σε κάτι που συμφώνησε και ο Ροντήρης. Σύντομα καθιερώθηκε στον χώρο και λόγω της εξαιρετικής δημοτικότητας που απέκτησε στο ευρύ κοινό ονομάστηκε (από τον Φιλοποίμενα Φίνο αρχικά) «Εθνική Σταρ» της Ελλάδας.

Το 1960, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Α' Γυναικείου ρόλου στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία «Μανταλένα», σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.

Το 1961 η Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκρότησε τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Ο Πρίγκιψ και η χορεύτρια» κ.α. Αργότερα γνωρίστηκε με τον Φιλοποίμενα Φίνο και άρχισε μια μόνιμη συνεργασία με την εταιρεία του, τη Φίνος Φιλμ. Μαζί έκαναν μερικές από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους οι ταινίες: «Αστέρω», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Μανταλένα», «Το κλωτσοσκούφι», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η ψεύτρα», «Το δόλωμα», «Η Αρχόντισσα και ο αλήτης», «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Η κόρη του ήλιου», «Η Μαρία της Σιωπής» κ.α.. Οι, μεταξύ άλλων, κινηματογραφικοί της ρόλοι, άλλοτε της χαριτωμένης σκανδαλιάρας μαθήτριας, άλλοτε του πλουσιοκόριτσου που επαναστατεί εναντίον του πλούσιου πατέρα της, άλλοτε της φτωχής και ασήμαντης κοπέλας που καταφέρνει να ανέβει κοινωνικά, να επιτύχει και να δοξαστεί, είχαν και συνεχίζουν να έχουν, μεγάλη απήχηση στο κοινό εξασφαλίζοντας στην ηθοποιό σπάνια δημοτικότητα ενώ η ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα» ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου για τρεις δεκαετίες. Επίσης οι δύο επόμενες μεγαλύτερες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύτηκε με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, συμφοιτητή της στη Δραματική Σχολή. Κουμπάροι ήταν ο Βίκτωρ Μιχαηλίδης, ο Θεοφάνης Δαμασκηνός και ο Δημήτρης Μακρίδης.

Στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης. Μαζί οι δύο καλλιτέχνες πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στις 5 Ιουλίου 1975, οι δύο ηθοποιοί πήραν διαζύγιο, λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων. Η Αλίκη, έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης, έκανε έναν δεύτερο γάμο με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη στις 25 Ιανουαρίου 1982, ο οποίος δεν κράτησε πολύ και έμεινε μυστικός ακόμα και μετά τη λήξη του.Τελευταίος σύντροφος της ζωής της για οκτώ χρόνια (1988- 1996) ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος. 

Η σημαντική εμπορική κάμψη που σημείωσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο ελληνικός κινηματογράφος ώθησε την Αλίκη να ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με το θέατρο παίζοντας συνολικά σε 53 θεατρικές παραστάσεις. Το 1975 αλλάζει τον μέχρι τότε τρόπο ανεβάσματος των μιούζικαλ, φέρνοντας στην Ελλάδα τα μιούζικαλ - υπερπαραγωγή, με το έργο του Νιλ Σάιμον «Καμπίρια». Ανέβασε επίσης με μεγάλη επιτυχία και άλλα έργα του είδους, όπως το Καμπαρέ, Ωραία μου κυρία, Τζούλια, Άννυ Εβίτα, Βίκτωρ-Βικτώρια με τελευταίο το μιούζικαλ, Η μελωδία της ευτυχίας.

Το 1990 υποδύθηκε την «Αντιγόνη» στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, μετά από δύο μήνες νοσηλείας πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από καρκίνο. Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 25 Ιουλίου 1996, η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και πλήθους κόσμου.


Δείτε το βίντεο:

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/22-vougiouklaki-25264/feed/
<![CDATA[Παρά τις αξιόλογες ερμηνείες, αδιάφορες οι «Θεσμοφοριάζουσες». Είδαμε και σχολιάζουμε]]> http://www.kulturosupa.gr/theatromania/eidαme-thesmoforiaouses-25250/ http://www.kulturosupa.gr/theatromania/eidαme-thesmoforiaouses-25250/#comments +Sat, 21 Jul 2018 10:55:00 +0300 12 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/eidαme-thesmoforiaouses-25250/ Είδαμε και σχολιάζουμε.. Ενώ λοιπόν οι ερμηνείες του έργου σημειώθηκαν ως επιτυχημένες, το αποτέλεσμα της παράστασης κρίθηκε αδιάφορο]]>  

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθετεί φέτος μια από τις καλύτερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις “Θεσμοφοριάζουσες”. Με μια πλειάδα νέων,ταλαντούχων ηθοποιών η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της θερινής της περιοδείας και παρουσιάστηκε για δύο μέρες στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης.
 
 
Το Δελτίο Τύπου αναφέρει: Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπιστεί. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος. Πράγματι οι Θεσμοφοριάζουσες − που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας −, αρχίζουν να κατηγορούν τον Ευριπίδη. Όταν πάρει τον λόγο, ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος επιτίθεται κι αυτός προσχηματικά στον Ευριπίδη, έπειτα όμως προσπαθεί να τον υποστηρίξει, λέγοντας ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από αυτά που τούς προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Και ενώ ο Χορός αγανακτεί με αυτά που ακούει, εμφανίζεται ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους. Πολύ γρήγορα, ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων, ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη, που παραφυλάει, ότι το σχέδιό τους έχει αποκαλυφθεί. Ο Ευριπίδης, στην προσπάθειά του να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων πολλές φορές με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση, και κάνει τελικά στις γυναίκες μια πρόταση: θα σταματήσει να τις κακολογεί στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον Μνησίλοχο. Οι γυναίκες δέχονται και οι δύο άντρες φεύγουν. Η κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμούς του Χορού.
 
Οι Θεσμοφοριάζουσες είναι κωμωδία του Aριστοφάνη, που έγραψε και παρουσίασε το 411 π.Χ. πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια,την ίδια χρονιά που παρουσιάστηκε και η Λυσιστράτη ,ακόμα ένα σπουδαίο έργο του ποιητή.
 
Στα θετικά του έργου (+)
           
Η μετάφραση του έργου, εκπονήθηκε από τον Παντελή Μπουκάλα κρατώντας ακέραιο το κυρίως σώμα της κωμωδίας. Στα περισσότερα έργα του Αριστοφάνη, θα λέγαμε ότι οι διασκευές είναι συνήθως περιττές διότι η διαχρονικότητα, η οξυδέρκεια και το καυστικό χιούμορ όπου διαθέτουν, καθιστούν σχεδόν μηδενική την παρέμβαση του κάθε μεταφραστή. Έτσι λοιπόν στην συγκεκριμένη παράσταση είχαμε μία πιστή μετάφραση με στοιχεία ποιητικότητας σε ένα κείμενο- κομψοτέχνημα όπου θίγονται ζητήματα φύλου, θεατρικοτήτας και πολιτικής. Η ποιότητα αυτών των αρχαίων έργων μας δημιουργεί επανειλημμένως έναν θαυμασμό ως προς την διαχείριση του μέτρου. Πως οι αστεϊσμοί και τα καυστικά σχόλια μέσα σε αυτά τα κείμενα διατηρούν ένα επίπεδο, χωρίς να αγγίζουν ούτε κατά διάνοια τον όρο του ευτελούς ή του ευκολοχώνευτου. Εδώ ο αστεϊσμός έχει να δηλώσει μια ουσία και ένα βαθύ νόημα δεύτερης ανάγνωσης, εδω ο θεατής γελάει αλλά το υποσυνείδητο διδάσκεται. Στην εποχή της “ευκολίας”, στην εποχή που η ίδια η ζωή μας έχει μετατραπεί σε “φαστ φουντ” ,αυτά τα έργα αποτελούν σημείο επαναπροσδιορισμού.
 
Το σκηνικό της παράστασης ,από τη Μαγδαληνή Αυγερινού, μια εικαστικά όμορφη εικόνα αποτελούμενη από μικρές σκηνές όπου έβρισκαν “καταφύγιο” οι Θεσμοφοριάζουσες. Ωραίοι χρωματισμοί όπου συνέθεταν έναν καμβά λιτότητας μιας παλαιότερης και σύγχρονης Ελλάδας χωρίς όμως να έχουν κάποιο κομβικό, λειτουργικό χαρακτήρα μέσα στο έργο. Τα κοστούμια της παράστασης διέθεταν έναν χαρακτήρα, στο ίδιο καλλιτεχνικό μοτίβο με τη σκηνογραφία, χωρίς να κατορθώσουν να ενθουσιάσουν.
 
Μεγάλος νικητής του όλου καλλιτεχνικού πονήματος, οι ερμηνείες του έργου. Αφουγκραζόσουν από τη πρώτη στιγμή τη φρεσκάδα, αυτή τη καινούργια πνοή που προσδίδουν νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί. Οι ερμηνείες ήταν απλές αλλά όχι απλοϊκές. Κωμικές ερμηνείες χωρίς υπερβολές, χωρίς καλλιτεχνική κόπωση, χωρίς ευτελείς εκβιασμούς ώστε να προκληθεί το γέλιο στους θεατές. Σύγχρονοι, καθαροί τρόποι θεατρικής απόδοσης που κατόρθωσαν να ανεβάσουν επίπεδο στο αποτέλεσμα της παράστασης.
 
Με πρωτεργάτη τον Μάκη Παπαδημητρίου στον ρόλο του Μνησίλοχου, κατανοώντας για ακόμα μια φορά γιατί έχει ξεχωρίσει στο θεατρικό γίγνεσθαι, ακολούθησαν με αξιέπαινες και δουλεμένες ερμηνείες, ο Γιώργος Χρυσοστόμου ως Αγάθονας και τοξότης, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ως Ευριπίδης και τέλος ο Γιώργος Παπαγεωργίου ως Κλεισθένης και υπηρέτης του Αγάθονα. Υπήρξαν όλοι τους ένα καλοκουρδισμένο ερμηνευτικό σύνολο που πολλές φορές η αμεσότητα τους, δημιουργούσε την αίσθηση στο κοινό ότι αυτή η καλλιτεχνική σύμπραξη πέρα από την απόλυτα επαγγελματική εικόνα που κατέθεσαν, ήταν και κάτι που ευχαριστούσε τους ίδιους ως προσωπικότητες. Και το θέατρο ανταμείβει πάντα την αλήθεια.
 
Σε αυτό το “γυναικείο” έργο του Αριστοφάνη, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι πολύ καλές ερμηνείες στο τμήμα του Χορού. (Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά ). Η Άνδρη Θεοδότου στον ρόλο της Κρίτυλλας, απέδωσε μια ερμηνεία ζωτικότητας και ήταν χάρμα οφθαλμών η παρατήρηση της όλης θεατρικής απόδοσης της. Η Νάντια Κοντογιώργη αποτελεί πολυεργαλείο για κάθε σκηνοθέτη καθώς διαθέτει ταλέντο, τεχνική και καλλιεργημένα στο έπακρον εκφραστικά μέσα. Η Μαρία Κατσανδρή ως Φιλίστη κατέθεσε εμπειρία πάνω στην σκηνή και δυστυχώς δεν διακρίναμε μέσω της ερμηνείας της, το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της Ελένης Ουζουνίδου στον ρόλο της Κυρήκαινας.
 
Στα αρνητικά του έργου (-)
Ενώ λοιπόν οι ερμηνείες του έργου σημειώθηκαν ως επιτυχημένες, το αποτέλεσμα της παράστασης κρίθηκε αδιάφορο. Πρώτο και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η απουσία σκηνοθετικής καθοδήγησης. Από τη παράσταση έλειπε ρυθμός, σκηνοθετική ζωτικότητα, στίγμα και ταυτότητα. Οι ηθοποιοί βρίσκονταν σχεδόν αβοήθητοι πάνω στην σκηνή και πολλές φορές δινόταν η εντύπωση δημιουργίας αυτοσχεδιασμού από τους ίδιους. Καμία σκηνοθετική κορύφωση από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Σε πολλές στιγμές οι σκηνές κόβονταν άτσαλα, οι ερμηνευτές εισέρχονταν αλλά και αποχωρούσαν σχεδόν αμήχανα από τη σκηνή και οι όποιες σκηνοθετικές προσθήκες χαρακτηρίστηκαν από μια αδικαιολόγητη καλλιτεχνική απλοϊκότητα. Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη αποτελούν ουσιαστικά ένα μίνι θέατρο μέσα στο θέατρο. Το έργο αναπαράγει ένα μανιφέστο ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης. Το κείμενο της παράστασης με όπλο του το χιούμορ, δίνει τη δυνατότητα στον κάθε δημιουργό ,από όποιο καλλιτεχνικό μετερίζι και αν υπηρετείται, να διαμορφώσει ένα πολυεπίπεδο αποτέλεσμα σε όλα τα τμήματα της κωμωδίας. Είτε σκηνογραφικά, είτε ερμηνευτικά, είτε σκηνοθετικά κάτι που δεν είδαμε δυστυχώς εδώ.
 
Tη μουσική επένδυση του έργου επιμελήθηκε ο Νίκος Κυπουργός και με τη βοήθεια των μουσικών Σοφίας Κακουλίδου και Αναστάση Σαρακατσάνου στήθηκε η μουσική σκηνή της παράστασης. Οι μελωδίες του έργου χαρακτηρίστηκαν ως επίπεδες, μην καταφέρνοντας να εξελίξουν τη παράσταση, παρά είχαν μια μορφή ανώριμης τέχνης όπου διαφάνηκε αρκετά και μέσα από τα ερμηνευτικά κομμάτια του Χορού. Οι “φωνές” του Χορού είχαν τη δυνατότητα να κορυφωθούν και να δημιουργηθούν στιγμές έκστασης ,κάτι που δεν κατόρθωσε να επιτευχθεί.
 
Εν κατακλείδι,
'Ολα είναι γυναίκες” στις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη. Σε αυτή τη κωμωδία όπου παρουσιάστηκε σε στιγμές πολιτικής αναταραχής, ο ποιητής εκθέτει τα στάδια της θεατρικής διαδικασίας, το ποιεῖν, το σκευάζειν, το ὑποκρίνεσθαι και το θεᾶσθαι. Επίσης διαμορφώνει το πλαίσιο για την ανατροπή της τάξης των πραγμάτων σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.Την πολυδιάστατη αυτή σημασία του έργου δεν κατόρθωσε δυστυχώς να αναδείξει η συγκεκριμένη παράσταση.Διέθετε δουλεμένες και προσεγμένες ερμηνείες αλλά υστερούσε στην σκηνοθετική επιμέλεια και σε κάποια άλλα επιμέρους στοιχεία,όπως αναφέραμε παραπάνω, διαμορφώνοντας ένα καλλιτεχνικά αδιάφορο αποτέλεσμα.
 
“Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, εγώ σε λέω γυναίκα αμέσως. Όχι γιατί γυναίκα σε παρέδωσε στο μάρμαρο ο γλύπτης κι υπόσχονται οι γοφοί σου ευγονία αγαλμάτων, καλή σοδειά ακινησίας. Για τα δεμένα χέρια σου, που έχεις όσους πολλούς αιώνες σε γνωρίζω, σε λέω γυναίκα.

Σε λέω γυναίκα γιατ’ είσ’ αιχμάλωτη.”
Κική Δημουλά

Βαθμολογία:
5,5/10
 
Πληροφορίες για την παράσταση + πρόγραμμα περιοδείας, εδώ
=
Δείτε & αυτά:

-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Σινεμά με Θέα 2018 στο Μέγαρο Μουσικής ΕΔΩ
-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2018. Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ κ.ά. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΔΩ
.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2018 ΕΔΩ

Τι θα δείτε στη Μονή Λαζαριστών Ιούνιο & Ιούλιο 2018 - Όλες οι συναυλίες ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές θεατρικές περιοδείες 2018 ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/eidαme-thesmoforiaouses-25250/feed/
<![CDATA[Νέες προγραμματικές συμβάσεις για τα ΔΗΠΕΘΕ]]> http://www.kulturosupa.gr/theatromania/2532652120-25246/ http://www.kulturosupa.gr/theatromania/2532652120-25246/#comments +Sat, 21 Jul 2018 09:20:00 +0300 3 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/2532652120-25246/  Στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας πολιτικής του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την αναμόρφωση και ανάπτυξη του θεσμού των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υπογραφή 

]]>
 


Στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας πολιτικής του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την αναμόρφωση και ανάπτυξη του θεσμού των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υπογραφή της πρώτης Προγραμματικής Σύμβασης που αφορά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Οι νέες Προγραμματικές Συμβάσεις ως αποτέλεσμα γόνιμης διαβούλευσης των συμβαλλομένων μερών, με ανανεωμένα κριτήρια, όρους και κίνητρα ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις που θέτει η σημερινή εποχή.

Με τριετή διάρκεια και με βασική υποχρέωση την πρόσληψη Καλλιτεχνικού Διευθυντή, οι νέες Προγραμματικές Συμβάσεις, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, διασφαλίζουν την καλύτερη ροή χρηματοδότησης και τον μακροπρόθεσμο καλλιτεχνικό προγραμματισμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Παράλληλα δίνουν το έναυσμα για συνεργασία μεταξύ φορέων του Κέντρου και της Περιφέρειας, τη δημιουργία διεθνών συνεργασιών, τη διασφάλιση του καλλιτεχνικού επιπέδου της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, την εξασφάλιση θέσεων εργασίας για επαγγελματίες καλλιτέχνες απόφοιτων δραματικών σχολών αναγνωρισμένων από το κράτος, την ενίσχυση της νεανικής δημιουργίας και της κινητικότητας.


]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/2532652120-25246/feed/
<![CDATA[Παράξενο Ζευγάρι του Νιλ Σάιμον στο Θέατρο Δάσους]]> http://www.kulturosupa.gr/theatromania/paraxeno-zevgari-dsos-25237/ http://www.kulturosupa.gr/theatromania/paraxeno-zevgari-dsos-25237/#comments +Fri, 20 Jul 2018 23:03:00 +0300 3 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/paraxeno-zevgari-dsos-25237/  Το αστείο, τρυφερό και συγκινητικό έργο του Σάιμον «Παράξενο Ζευγάρι» με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Ζουγανέλη και Βλαδίμηρο Κυριακίδη σε καλοκαιρινή περιοδεία.


]]>
 


Το αστείο, τρυφερό και συγκινητικό έργο του Σάιμον «Παράξενο Ζευγάρι» με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Ζουγανέλη και Βλαδίμηρο Κυριακίδη σε καλοκαιρινή περιοδεία.

Στο υπέροχο αυτό έργο, το τόσο κωμικό και ανατρεπτικό, πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Μαζί τους, μια δυνατή ομάδα από καλούς ηθοποιούς, οι: Βάσω Γουλιελμάκη, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Χατζής, Ντίνος Σπυρόπουλος, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Ερμόλαος Ματθαίου.

Ο Όσκαρ είναι ένας αθλητικός συντάκτης σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης, καλοπληρωμένος αλλά λίγο… χαλαρός στα έξοδα. Η πρώην σύζυγός του μάταια περιμένει την διατροφή και η εφορία αδίκως την δήλωσή του.

Γοητευτικός και άστατος, κοινωνικός και σκορποχέρης, ξενύχτης και τρομερά τσαπατσούλης, ο Όσκαρ είναι ο αντίποδας του φίλου του του Φέλιξ που είναι και οικονόμος και μονογαμικός και σπιτόγατος και άσσος στο νοικοκυριό. Οι δυο τους, εκτός από μια βαθιά φιλία, μοιράζονται και την εμπειρία ενός διαλυμένου γάμου. Διότι όταν η σύζυγος του Φέλιξ τον πετάει έξω από το σπίτι, ο φίλος του ο Όσκαρ του προσφέρει το δικό του ως καταφύγιο. Η συμβίωση των δύο αυτών ανθρώπων, έχει ανατρεπτικά, εκρηκτικά, ξεκαρδιστικά αποτελέσματα…

Τα υπόλοιπα… επί σκηνής...

«Παράξενο Ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον
Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Βάσω Γουλιελμάκη, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Χαζής, Ντίνος Σπυρόπουλος, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Ερμόλαος Ματθαίου.
Από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις ΑΦΟΙ ΤΑΓΑΡΗ ΟΕ

στο Θέατρο Δάσους
Τρίτη 31 Ιουλίου
Τιμή Εισιτηρίου
Κανονικό 18 ευρώ, προπώληση 15 ευρώ.
Φοιτητικό, Ανέργων, Πολυτέκνων, έως 12 ετών 15 ευρώ
Προπώληση
https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/parakseno-zevgari/
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/paraxeno-zevgari-dsos-25237/feed/
<![CDATA[Οιδίπους - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες στο Θέατρο Δάσους.]]> http://www.kulturosupa.gr/theatromania/oidipous-dasos-25224/ http://www.kulturosupa.gr/theatromania/oidipous-dasos-25224/#comments +Wed, 18 Jul 2018 11:25:00 +0300 3 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/oidipous-dasos-25224/  Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές

]]>
 


ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ
«ΟΙΔΙΠΟΥΣ - 
Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες»
Αισχύλος – Σοφοκλής- Ευριπίδης

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018, στις 21.30
 
Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνίκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα την οποία στις μέρες μας  βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή.
 

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα: των τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».
 
Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα.

H παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά  και  πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από του αγγελιοφόρους ή τον χορό.
 
  
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ- ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ
ΚΙΝΗΣΗ: ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΒΟΗΘ. ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ
 
ΔΙΑΝΟΜΗ:              
ΙΟΚΑΣΤΗ: ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ
ΟΙΔΙΠΟΥΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ
ΚΡΕΩΝ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ
ΕΤΕΟΚΛΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ
ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ: ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΙΜΩΝ - ΒΟΣΚΟΣ Α: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ
ΘΗΣΕΑΣ - ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ -ΒΟΣΚΟΣ Β : ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ
ΑΙΘΡΑ - ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ : ΝΑΝΣΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΣ- ΙΣΜΗΝΗ - ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ: ΛΕΝΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
& ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΙΙ,ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ,ΚΑΔΜΟΣ: O ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ
 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Προπώληση:
Γενικό: 12€
Φοιτητές, άνω των 65, ομαδικό, μαθητικό: 10€
-----------------------------------------
Κανονικό: 18€
Φοιτητές, ΆΝΩ ΤΩΝ 65, Ομαδικό, μαθητικό: 14€
Άνεργοι, AMEA: 8€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200), Γερμανός, ticketmaster.gr
 
ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
  • Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
    • Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.30- 21.30
  • Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
    • Δευτέρα, Τετάρτη: 10:00 - 15:30
    • Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/oidipous-dasos-25224/feed/
<![CDATA[Το μυστικό κλειδί στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου]]> http://www.kulturosupa.gr/theatromania/mistiko-kleidi-kipos-25222/ http://www.kulturosupa.gr/theatromania/mistiko-kleidi-kipos-25222/#comments +Wed, 18 Jul 2018 10:39:00 +0300 3 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/mistiko-kleidi-kipos-25222/  Πρόκειται για ένα υπέροχο έργο, της συγγραφέως που σημάδεψε με την πένα της την Ελλάδα του 20ου αιώνα και όχι μόνο.

]]>
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ακροβατώντας ανάμεσα στην αγάπη για το παιδί και την αγάπη για το θέατρο σας παρουσιάζουμε την θεατρική παράσταση με τίτλο "Το Μυστικό Κλειδί", που είναι βασισμένη στο διήγημα της Πηνελόπης Δέλτα "Η καρδιά της Βασιλοπούλας".

Πρόκειται για ένα υπέροχο έργο, της συγγραφέως που σημάδεψε με την πένα της την Ελλάδα του 20ου αιώνα και όχι μόνο. Με σεβασμό, αγάπη, σύγχρονη ματιά και μεράκι μεταφέρουμε αυτό το μοναδικό διήγημα στη σκηνή, πλαισιώνοντάς το με ζωντανή μουσική, ευρηματικά σκηνικά - κοστούμια και μαγικούς φωτισμούς...

Είναι ένα κλασσικό έργο που προσεγγίζει την σύγχρονη πραγματικότητα της έλλειψης συναισθημάτων. 

Μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη έντονες στιγμές, γρήγορες εναλλαγές και όμορφη μουσική που θα αγγίξει την ψυχή όλων...

Οι ηθοποιοί ζωντανεύοντας τους ρόλους με μαεστρία, προκαλούν μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στο παραμύθι και να αναζητήσουν το νόημα της ζωής...
την αγάπη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓO
Μια φορά κι έναν καιρό σ ένα μεγάλο νησί ήταν ένας Βασιλιάς καλός που είχε φροντίσει να έχει δουλειά όλος ο λαός. Έτσι, όλοι ζούσαν ήρεμοι κι αγαπημένοι και κανένας δεν γύρευε ν' αφήσει την πατρίδα του για να βρει πλούτη έξω. Ένα πρωί λοιπόν, έμαθε με χαρά ο λαός όλος πως γεννήθηκε στο παλάτι μια Βασιλοπούλα. Όλοι εύχονταν στην μικρή. Πρώτη ήρθε η Μοίρα και ευχήθηκε στην μικρή να μην έχει καρδιά, να μην νιώθει. Όλοι λυπήθηκαν,   όμως μετά ήρθε η ζωή συμπληρώνοντας πως αν η Βασιλοπούλα ήθελε, μπορούσε να βρει ξανά την καρδιά της. Και της έδωσε ένα κλειδί. Μεγαλώνοντας και μη νιώθοντας ακόμα χαρά, λύπη ή αγάπη, παίρνει την απόφαση ακολουθώντας αυτό το κλειδάκι, να αναζητήσει την καρδιά της. Ένα ταξίδι γεμάτο δοκιμασίες ξεκινά κι η δικαίωση δεν αργεί να έρθει.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ: Πηνελόπη Δέλτα
ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: Φώτης Σπύρος - Νίκος Χρηστίδης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Χρηστίδης
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ/ ΣΝΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Βαλεντίνο Βαλάσης - Νάγια Ζαχαράτου
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιάννης Μιχαήλ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Απόστολος Τσιτσώνης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: Αναστασία Λουκρέζη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Γιάννης Μιχαήλ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Υπατία Κορνάρου
VIDEO-TRAILER: Απόστολος Τσιτσώνης
ΓΡΑΦΙΣΤΗΚΑ : Μικαέλα Κακκαρίδη Δελληγιάννη
ΒΟΗΘΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Κώστας Αγιασσώτης
MAKEUP: Cathy Jones, Ρετζίνα Κούπε, Μαίρη Μπακάλη, Μαριάννα Παγιάτη
 
ΠΑΙΖΟΥΝ
Φώτης Σπύρος,  Φιλίτσα Καλογεράκου, Μελίνα Σπετσιέρη, Νίκη Λειβαδάρη, Γιάννης Παπαθανασίου, Νίκος Χρηστίδης

Θέατρο Κήπου
(τηλ. 2310 256 775)
Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018
Ωρα έναρξης : 9.00 μμ
Τιμές εισιτήριου :
8 ευρώ γενική είσοδος, 6 ευρώ προπώληση


Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942555031
Προπώληση  viva.gr & Θερινός κινηματογράφος ΕΛΛΗΝΙΣ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/mistiko-kleidi-kipos-25222/feed/
<![CDATA[Επιτυχημένη πρεμιέρα για τις «Θεσμοφοριάζουσες» στη Δωδώνη, άπατη στο Δάσος…]]> http://www.kulturosupa.gr/theatromania/thesmoforiazouses-dodoni-25215/ http://www.kulturosupa.gr/theatromania/thesmoforiazouses-dodoni-25215/#comments +Wed, 18 Jul 2018 09:19:00 +0300 3 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/thesmoforiazouses-dodoni-25215/  Με μικρή προσέλευση θεατών πραγματοποιήθηκαν οι δυο παραστάσεις, 16 και 17 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης. Είδαμε και σχολιάζουμε προσεχώς στην "Κ"


]]>

/

ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
Ψιλοαδιάφορες τελικά και οι «Θεσμοφοριάζουσες» χθες βράδυ σε ένα ψιλοάδειο από κόσμο… θέατρο Δάσος (ίδια άχαρη εικόνα και Δευτέρα, γιατί βρε παιδιά;). Ωστόσο, ωραίος θίασος με καλές ερμηνείες που έβγαζαν γέλιο αλλά… αλλά ως εκεί. Αναλυτικά για την παράσταση θα τα πούμε οσονούπω στην «Κ» 
.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρεμιέρα έκανε την Παρασκευή 13 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης η παράσταση «Θεμοσφοριάζουσες», μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και με μια στρατιά σπουδαίων ηθοποιών στη διανομή. 

Πλήθος κόσμου έδωσε το πιο θερμό του χειροκρότημα στους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης, η οποία απέσπασε πολλά εγκωμιαστικά σχόλια και θα συνεχίσει την περιοδεία της σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δίον, Επίδαυρο και Κρήτη, ενώ άμεσα θα ανακοινωθούν και νέες ημερομηνίες.Το έργο, ένα από τα «γυναικεία» του Αριστοφάνη, κατορθώνει να προσεγγίσει με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία -και με όπλα το χιούμορ και την εξυπνάδα- ζητήματα φύλου, θεατρικότητας και πολιτικής. 

Πρωταγωνιστούν οι Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Νάντια Κοντογεώργη, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδότου, Μαρία Κατσανδρή, Γιώργος Παπαγεωργίου.
Περιγραφή

Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν τη μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπιστεί. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος. Πράγματι οι Θεσμοφοριάζουσες − που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας −, αρχίζουν να κατηγορούν τον Ευριπίδη. Όταν πάρει τον λόγο, ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος επιτίθεται κι αυτός προσχηματικά στον Ευριπίδη, έπειτα όμως προσπαθεί να τον υποστηρίξει, λέγοντας ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από αυτά που τούς προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Και ενώ ο Χορός αγανακτεί με αυτά που ακούει, εμφανίζεται ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους. Πολύ γρήγορα, ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων, ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη, που παραφυλάει, ότι το σχέδιό τους έχει αποκαλυφθεί. Ο Ευριπίδης, στην προσπάθειά του να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων πολλές φορές με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση, και κάνει τελικά στις γυναίκες μια πρόταση: θα σταματήσει να τις κακολογεί στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον Μνησίλοχο. Οι γυναίκες δέχονται και οι δύο άντρες φεύγουν. Η κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμούς του Χορού.Συντελεστές:

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού
Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Ζωγραφική κοστουμιών: Μαρία Ηλία
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Δεντάκης
Βοηθός σκηνογράφου: Τζίνα Ηλιοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Σεμίνα Λανταβού, Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Μουσική διδασκαλία: Αναστάσης Σαρακατσάνος

Παίζουν:

Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος)
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης)
Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθονας, τοξότης)
Νάντια Κοντογεώργη (Μίκα)
Ελένη Ουζουνίδου (Κηρύκαινα)
Άνδρη Θεοδότου (Κρίτυλλα)
Μαρία Κατσανδρή (Φιλίστη)
Γιώργος Παπαγεωργίου (Υπηρέτης του Αγάθονα, Κλεισθένης)

Και ο Χορός:
Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά

Μουσικοί επί σκηνής: Αναστάσης Σαρακατσάνος, Σοφία Κακουλίδου, Γιώτα Παναγή.

Συμπαραγωγή: Α. Μ. Τέχνη Χώρος - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων - Ε.Φ.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Ιουλίου στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων
Κανονικό: 20 ευρώ
Φοιτητικό, Άνω των 65 : 17 ευρώ
Ανέργων, Πολυτέκνων, ΑμεΑ, Παιδιά έως 18 ετών: 15 ευρώ

Προπώληση Εισιτηρίων:
https://www.viva.gr/tickets/theater/greekfestival/thesmoforiazouses-tou-aristofani/

Σταθμοί Περιοδείας


Παρασκευή 13/7/2018 Δωδώνη Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
Σάββατο 14/7/2018 Δωδώνη Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
Δευτέρα 16/7/2018 Θεσσαλονίκη Θέατρο Δάσους
Τρίτη 17/7/2018 Θεσσαλονίκη Θέατρο Δάσους
Τετάρτη 18/7/2018 Καβάλα Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Πέμπτη 19/7/2018 Καβάλα Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παρασκευή 20/7/2018 Δίον Αρχαίο Θέατρο Δίου
Παρασκευή 27/7/2018 Επίδαυρος Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Σάββατο 28/7/2018 Επίδαυρος Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Τετάρτη 1/8/2018 Χανιά Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Πέμπτη 2/8/2018 Χανιά Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Παρασκευή 3/8/2018 Χανιά Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Σάββατο 4/8/2018 Ηράκλειο Κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης"
Κυριακή 5/8/2018 Ηράκλειο Κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης"
Δευτέρα 6/8/2018 Ρέθυμνο Φρούριο Φορτέτζα

/
=
Δείτε & αυτά:

-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Σινεμά με Θέα 2018 στο Μέγαρο Μουσικής ΕΔΩ
-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2018. Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ κ.ά. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΔΩ
.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2018 ΕΔΩ

Τι θα δείτε στη Μονή Λαζαριστών Ιούνιο & Ιούλιο 2018 - Όλες οι συναυλίες ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές θεατρικές περιοδείες 2018 ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/thesmoforiazouses-dodoni-25215/feed/
<![CDATA[Μοναδική ευκαιρία για Βορειοελλαδίτες -Τρέξτε στους Φιλίππους για να δείτε τους συναρπαστικούς «Πέρσες»]]> http://www.kulturosupa.gr/theatromania/perses-kavala-25204/ http://www.kulturosupa.gr/theatromania/perses-kavala-25204/#comments +Tue, 17 Jul 2018 12:24:00 +0300 3 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/perses-kavala-25204/  Στον πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας για δεύτερη χρονιά, δεν έχει προγραμματιστεί παράσταση σε άλλη πόλη της Βορείου Ελλάδος. Οπότε αν θέλετε να δείτε, και πρέπει να δείτε καθότι είναι ότι καλύτερο έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, μετά την «Ορέστεια» του Χουβαρδά, τρέξτε…

]]>

Στον πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας για δεύτερη χρονιά, δεν έχει προγραμματιστεί παράσταση σε άλλη πόλη της Βορείου Ελλάδος. Οπότε αν θέλετε να δείτε, και πρέπει να δείτε καθότι είναι ότι καλύτερο έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, μετά την «Ορέστεια» του Χουβαρδά, τρέξτε… «Κ»

Είδαμε 2017 και σχολιάζουμε:
Η μουσική και το θέατρο γέννησαν φωτιά. 
.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

61o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
 
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Σάββατο 21 Ιουλίου, ώρα 21.30
 
2ος χρόνος παραστάσεων για τους «Πέρσες» του Αισχύλου από το ΘΟΚ, με σημαντική περιοδεία στην Ελλάδα.
 
Η μεγάλη περσινή καλοκαιρινή επιτυχία του ΘΟΚ, που εντυπωσίασε κοινό και κριτική, επαναλαμβάνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στην Κύπρο και στην Ελλάδα και έρχεται το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων.
 
Οι Πέρσες, το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, καταγράφει την ήττα της περσικής αλαζονείας και το θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος, υιοθετώντας μια ξεχωριστή αφηγηματική φόρμα.
 
Το έργο παρουσιάζεται από τον ΘΟΚ σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη-ενός νέου σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για τις εκρηκτικές παραστάσεις του-με τη συμμετοχή μιας δυναμικής ομάδας καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Νίκος Ψαρράς, ο Αντώνης Μυριαγκός και ο Χάρης Χαραλάμπους.
 
 
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός και προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης. Απελευθερώνει την ουσία του αισχυλικού έργου και οδηγεί τον θεατή στην κατανόηση του πανανθρώπινου χαρακτήρα του αρχαίου δράματος.
 
Οι ηθοποιοί προσεγγίζουν τα νοήματα, τους ρυθμούς και τους ήχους του ποιητικού κειμένου, με τη μουσικότητα ως όχημα για την αναπαράσταση και τη μεταμόρφωση.
Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο Χορός, ερμηνεύονται αποκαλύπτοντας τη μουσική υφή του έργου.
 
Χρησιμοποιώντας μια τέτοια απλή σύνθεση η παράσταση εκδηλώνεται μέσα από βασικά επίπεδα- δράση, λέξη, τραγούδισμα, χορός- κατακτώντας μια απλότητα, επαρκή για να αποκαλύψει τις αδιάκοπες δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος και την απήχησή του στο σημερινό κόσμο».
 
Ο Άρης Μπινιάρης και οι συνεργάτες του προσεγγίζουν τον τραγικό λόγο του Αισχύλου, με μια παράσταση συνόλου που καθηλώνει τους θεατές και σύμφωνα με το Φεστιβάλ Αθηνών «διεκδικεί μια θέση στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου […] αναδεικνύοντας τον Άρη Μπινιάρη σαν ένα από τους πιο πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες της νέας γενιάς».
 
Σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Ψαρρά, Αντώνη Μυριαγκό, Χάρη Χαραλάμπους και 12μελή Χορό.
 
Πέρσες του Αισχύλου
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Σάββατο 21 Ιουλίου, ώρα 21.30

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.

 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 16 €, Μειωμένο 12 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών, ομαδικό άνω των 20 ατόμων), ΑΜΕΑ - Ανέργων 8 €
 
Προπώληση:
Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ την ημέρα της παράστασης θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.
 
Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090
 
Δράμα: «Granazi Store» Γ. Παπανδρέου 21, Τηλ. 2521045812
 
Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ», Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777
 
Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

. .

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/perses-kavala-25204/feed/
<![CDATA[«Aπό το γάμο… στο διαζύγιο;» του Ζωρζ Φευντώ στο θέατρο Κήπου, 23 & 24 Ιουλίου.]]> http://www.kulturosupa.gr/theatromania/apo-game-diazigio-kipos-25197/ http://www.kulturosupa.gr/theatromania/apo-game-diazigio-kipos-25197/#comments +Mon, 16 Jul 2018 20:50:00 +0300 3 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/apo-game-diazigio-kipos-25197/  Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει την κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ «Από το γάμο στο διαζύγιο;» που περιλαμβάνει τα δύο μονόπρακτα: «Η εφτάψυχη πεθερά» και «Η δυσκοιλιότητα του μπέμπη».

]]>
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ - ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 23  & ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΤΗ

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει την κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ «Από το γάμο στο διαζύγιο;» που περιλαμβάνει τα δύο μονόπρακτα: «Η εφτάψυχη πεθερά» και «Η δυσκοιλιότητα του μπέμπη».

Το κεντρικό θέμα είναι η αποθέωση των παρεξηγήσεων στη σχέση του ζευγαριού, που από μία λέξη ξεκινάει μια απρόβλεπτη χιονοστιβάδα κωμικών συγκρούσεων. Ο Φεϋντώ οδηγεί την κωμική φάρσα σε μια αριστουργηματική μορφή.

 
Στο πρώτο μονόπρακτο "Η εφτάψυχη πεθερά" ο σύζυγος γυρνάει από ένα πάρτι μεταμφιεσμένων, αργά στο σπίτι του και επαινεί το στήθος της μεταμφιεσμένης "Διηάνειρας". Αυτό είναι αρκετό για να ξεσπάσει ανάμεσα σ΄ αυτόν και τη γυναίκα του ένας καυγάς περί του ωραιότερου στήθους. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά έρχεται και η είδηση μες τα μαύρα μεσάνυχτα ότι πέθανε η πεθερά του. Οι παρεξηγήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. 
 
Στο δεύτερο μονόπρακτο "Η δυσκοιλιότητα του μπέμπη", ο σύζυγος, κατασκευαστής πορσελάνινων δοχείων νυκτός, περιμένει σπίτι του έναν προμηθευτή του Στρατού, ευελπιστώντας σε μια μεγάλη παραγγελία δοχείων νυκτός για το Στρατό. Η γυναίκα του βρίσκεται σε κατάσταση υστερίας επειδή ο γιος τους έχει δυσκοιλιότητα και δεν θέλει να πάρει το καθαρτικό σιρόπι. Επειδή θεωρεί ότι ο σύζυγός της αδιαφορεί για την υγεία του παιδιού τους, "συμμαχεί" με τον καλεσμένο τους και τον βάζει να πιει το καθαρτικό ώστε να παραδειγματίσει τον μπέμπη. Ο σύζυγος προσπαθεί να προστατέψει τον καλεσμένο του και η σύζυγός του έξαλλη του επιτίθεται, λέγοντας ότι δεν αξίζει να προστατεύει έναν γνωστό "κερατά". Από κει και κάτω όλα ανατρέπονται καθώς στο σπίτι φτάνει και η σύζυγος του "κερατά" με τον εραστή της. 
 
Συντελεστές
Μετάφραση: Λιακοπούλου Βίκυ 
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη 
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου 
Επιμέλεια Κίνησης-Χορογραφίες: Κική Μπάκα 
Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος 
Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολίνα Καραθύμιου 
Β' Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταματία Καγκελάρη 
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης 
Make-Up Φωτογράφισης: Νελίτα Λυκούρα 
 
Πρωταγωνιστούν:
Κώστας Αποστολάκης, Ευγενία Δημητροπούλου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. 
Μαζί τους οι: Ειρήνη Κουτρουμάνου, Δημήτρης Τσικούρας 
 
Διάρκεια: 120 λεπτά χωρίς διάλειμμα
 
Από το γάμο ... στο διαζύγιο του Ζωρζ Φεϋντώ
Θεσσαλικό Θέατρο
στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου
Δευτέρα 23 - Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 στις 21.00
 
Εισιτήρια
Προπώληση 10  ευρώ, ταμείο 12 ευρώ
Φοιτητικό 8 ευρώ
Προπώληση
https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/apo-to-gamo-sto-diazigio/

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/theatromania/apo-game-diazigio-kipos-25197/feed/