Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αποτίουν φόρο τιμής στον Σπύρο Ευαγγελάτο

426 Views
Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αποτίουν φόρο τιμής στον Σπύρο Ευαγγελάτο Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αποτίουν φόρο τιμής στον Σπύρο Ευαγγελάτο

 Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αποτίουν φόρο τιμής στον Σπύρο Ευαγγελάτο.

Στην μεγάλη προσφορά του Σπύρου Ευαγγελάτου επικεντρώνεται η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, στα συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του ακαδημαϊκού και σκηνοθέτη που έφυγε από τη ζωή στα 77 του χρόνια.

Στην απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο Twitter, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

«Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Σπύρος Ευαγγελάτος, δάσκαλος, μελετητής και ανανεωτής του θεάτρου μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του.

«Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου, ενός από τους σημαντικότερους και ακαταπόνητους εργάτες του ελληνικού θεάτρου» αναφέρει συλλυπητήριο μήνυμα του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την πρώτη του σκηνοθεσία, σε ηλικία 21 ετών, υπηρέτησε αδιάλειπτα μέχρι πολύ πρόσφατα τη δραματική τέχνη, ανανεώνοντας τρόπους και μορφές, ενσαρκώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τους ρόλους του σκηνοθέτη, του μεταφραστή, του εμβριθούς ερευνητή και μελετητή, αλλά και του αφοσιωμένου δασκάλου. Στο θεατρικό του σπίτι, το Αμφιθέατρο, αλλά και στις συνεργασίες του με κρατικά θέατρα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό εργάστηκε με τόλμη και σεβασμό πάνω σε όλα τα είδη θεάτρου, με έμφαση στο αρχαίο δράμα, στο μεγάλο κλασικό ρεπερτόριο, αλλά και στο λυρικό θέατρο» προσθέτει.

Επισημαίνει το ξεχωριστό ενδιαφέρον του Σ. Ευαγγελάτου «για την ανάδειξη και την παράσταση άγνωστων και παλαιών νεοελληνικών έργων, που συνοδεύτηκε και από σπουδαία ερευνητική δουλειά, κυρίως για το επτανησιακό και το κρητικό θέατρο». «Υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις πολιτιστικών οργανισμών (ΚΘΒΕ και Εθνική Λυρική Σκηνή), υπήρξε ένας από τους πρώτους καθηγητές Θεατρολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και διετέλεσε συχνά πρόεδρος του αντίστοιχου τμήματος της σχολής. Η προσφορά του αναγνωρίστηκε πολλάκις και δικαίως από την ελληνική πολιτεία, ενώ το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το έργο του Σπύρου Ευαγγελάτου σφράγισε την ελληνική θεατρική πρωτοπορία και οι μαθητές του εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αξιοποιούν τα πολύτιμα μαθήματά του. Η καλλιτεχνική του προσφορά, το ήθος και η ευγένειά του αποτελούν απαράμιλλη παρακαταθήκη για όλους όσοι αγαπούν, μελετούν και ασκούν την τέχνη του θεάτρου στη χώρα μας» υπογραμμίζει το μήνυμα, καταλήγοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα Πολιτισμού του συμμετέχουν στο πένθος για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου και εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.»

"Ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος ανήκει στους Έλληνες εκείνους που με το έργο τους, την ευρυμάθειά τους και την εν γένει παρουσία τους στη δημόσια σφαίρα, έγιναν σημεία αναφοράς και ενέπνευσαν γενιές συμπατριωτών τους" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού και τόνισε ότι "ο Σπύρος Ευαγγελάτος γνώρισε την αποδοχή και την εκτίμηση του κοινού και των φοιτητών του επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο". 

"Είναι μεγάλη η θλίψη για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου, του μεγάλου θεατρικού δημιουργού, δασκάλου και ακαδημαϊκού, που σφράγισε με το έργο του τον πολιτισμό της χώρας μας, που δίδαξε πολιτισμό σε πολλές γενιές συμπατριωτών μας" δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης για την απώλεια του ακαδημαϊκού και σημαντικού σκηνοθέτη, εκφράζοντας εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων τα βαθύτατα συλλυπητήριά του.

"Ένας ακόμη μεγάλος του θεάτρου που σημάδεψε με την παρουσία του και το έργο του την θεατρική τέχνη και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, ο σκηνοθέτης, καθηγητής και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Από σήμερα, πέρασε στην αθανασία, έχοντας προσφέρει ένα σπουδαίο έργο ερευνητικό, μεταφραστικό και κυρίως σκηνοθετικό", αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τον θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου, υπογραμμίζοντας ότι «για όλο αυτό το έργο κέρδισε το σεβασμό και την αναγνώριση από Έλληνες και ξένους. Σημαντική παρακαταθήκη και προσφορά του η δημιουργία του "Αμφι-Θεάτρου", που για δεκαετίες συντρόφεψε το θεατρικό κοινό.»

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην κόρη του Σπύρου Ευαγγελάτου, Κατερίνα.

"Αποχαιρετούμε τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον σπουδαίο σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό, τον θεατράνθρωπο που με τις παραστάσεις του μας ταξίδεψε σε κόσμους μαγικούς, που μας έκανε πιο πλούσιους πνευματικά. Αποχαιρετούμε τον δάσκαλο εκατοντάδων σκηνοθετών, ηθοποιών, θεατρολόγων" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού.

«Ο Σπύρος Ευαγγελάτος υπήρξε ένας μεγάλος θεατράνθρωπος που αφιέρωσε κυριολεκτικά τη ζωή του στο θέατρο. Ήταν ένας χαρισματικός σκηνοθέτης που προσέγγισε με τη δική του ξεχωριστή ματιά τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, τον Αριστοφάνη και τα έργα του κλασικού και του σύγχρονου θεατρικού ρεπερτορίου» αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Πραγματικά, η λέξη «αναντικατάστατος» αδυνατεί να περιγράψει το μέγεθος της απώλειας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια» καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου.

«Μια σπουδαία θεατρική προσωπικότητα ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο χαρισματικός σκηνοθέτης  δεν είναι πια μαζί μας. Μέσα από το «αμφιθέατρο» του έφερε στο προσκήνιο σπουδαίες παραστάσεις και εξαιρετικούς πρωταγωνιστές. Έδωσε έμφαση στις αρχαίο δράμα αλλά και στα έργα του κλασικού και του σύγχρονου θεατρικού ρεπερτορίου. Ακαδημαϊκός  με σπουδαίο ερευνητικό έργο ήταν από τους πρώτους καθηγητές θεατρικών σπουδών. Το Ελληνικό θέατρο θρηνεί την απώλεια ενός ξεχωριστού πνευματικού ανθρώπου που έγραψε την δική του ιστορία. Στην οικογένεια του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ.

Δημοσία δαπάνη η κηδεία. 

Δημοσία δαπάνη θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου, κατόπιν απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτσιμού αναφέρει: "Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο άνθρωπος που φώτισε με το έργο του το ελληνικό θέατρο, έφυγε από τη ζωή. Όπως όλοι οι σημαντικοί σκηνοθέτες στην Ελλάδα, με το δικό του θεατρικό ύφος και υψηλό επίπεδο αισθητικής, προσέγγισε με μοναδικό τρόπο την εθνική κληρονομιά, από το αρχαίο δράμα μέχρι την ελληνική λαϊκή παράδοση, γνωρίζοντας την καταξίωση και αναγνώριση από καλλιτέχνες και κοινό.

Χάρη στο πηγαίο ταλέντο, στη βαθιά του μόρφωση και στην άσβεστη αγάπη του για την ελληνική δραματουργία, κατόρθωσε να γίνει κοινωνός της ελληνικής πραγματικότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τέχνη.

Με τη θεατρική ομάδα «Νεοελληνική Σκηνή», με το «Αμφι-θέατρο» αλλά και στο Εθνικό θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας λαμβάνοντας τακτικά μέρος στα Φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ, με έργα αρχαίου δράματος, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής ελληνικής λογοτεχνίας -κάνοντας γνωστά παραγνωρισμένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας- καθώς και με έργα διεθνούς δραματολογίου. Ήδη από νεαρή ηλικία σκηνοθέτησε έργα από το κρητικό, το επτανησιακό και το λαϊκό θέατρο που μέχρι τότε θεωρούνταν αναχρονιστικά και απροσπέλαστα. Στο τόσο δύσκολο αυτό πλαίσιο, ο Σπύρος Ευαγγελάτος κατάφερε να παράγει εξαιρετικά σκηνικά αποτελέσματα θεμελιωμένα στη θεατρολογική έρευνα και την επιστημονική ακρίβεια και τελικά να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τα κείμενα αυτά και το λαϊκό πολιτισμό. Γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρόεδρός αυτής, καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρός του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο Σπύρος Ευαγγελάτος συνδύασε τη θεωρία με την πράξη όσο ελάχιστοι στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου.

Η απώλειά του Σπύρου Ευαγγελάτου αποτελεί απώλεια για το ίδιο το ελληνικό θέατρο αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα".


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Σπύρος Ευαγγελάτος

Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή