Μια καραμπινάτη επίκαιρη κωμωδία το «Μάλιστα Μεγαλειότατε!». Είδαμε και σχολιάζουμε.

3586 Views
Μια καραμπινάτη επίκαιρη κωμωδία το «Μάλιστα Μεγαλειότατε!». Είδαμε και σχολιάζουμε. Μια καραμπινάτη επίκαιρη κωμωδία το «Μάλιστα Μεγαλειότατε!». Είδαμε και σχολιάζουμε.

Είδε και σχολιάζει ο Γιάννης Τσιρόγλου.

Η αλήθεια είναι πως χρόνια είχαμε να πάμε στο θέατρο Παράθλαση και ήταν διπλή η χαρά (και η προσμονή μεγάλη), καθώς το βράδυ της περασμένης Κυριακής θα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τους συντελεστές στα πλαίσια της Κουλτουροβραδιάς 
(για ό,τι ειπώθηκε +φωτό +βίντεο, δείτε εδώ). Προηγείται όμως το «Μάλιστα Μεγαλειότατε!», μια καυστική κωμωδία του Λουί Καλαφέρτ που ο θίασος επέλεξε στο δεύτερο μισό της θεατρικής περιόδου να ανεβάσει στο θέατρο της οδού Κασσάνδρου.
 
Όπου από το πουθενά δίνεται σ΄ ένα ανθρωπάκο η ευκαιρία (μα και δοκιμασία), να γίνει βασιλιάς και εκεί που φυτοζωούσε με την οικογένειά του να διοικεί μια οικουμένη…
 .
.
Ξεκινώντας από τα θετικά (+) της παράστασης το κείμενο του Λουί Καλαφέρτ είναι τόσο απολαυστικό που κυριολεκτικά δεν προλαβαίνεις να το χαρείς! Μια καταιγιστική τρελή κωμωδία που παρωδεί με πολύ εύστοχο τρόπο τα ενδότερα μιας ταπεινής  οικογένειας και πως μεγαλοπιάνονται σαν να ήταν πραγματικοί βασιλιάδες στη θέση των βασιλιάδων. Οι μεγαλοστομίες, το «εγώ θα κάνω καλύτερο τον κόσμο», ίντριγκες, συνωμοσίες, ρουσφέτια και άπειρα βασιλικά απωθημένα, έρχονται σύντομα σε αντιπαράθεση με το οικογενειακό περιβάλλον διεκδικώντας ένα κομμάτι εξουσίας καθώς όπως πιστεύουν το δικαιούνται. Έτσι ο νέος Βασιλιάς θα προικίσει με ένα σορό υπουργεία (και λεφτά), τον υπηρέτη του, τον μπαμπά του και την κόρη του, ακόμα και την γυναίκα του, που έως ένα σημείο είναι η φωνή της λογικής.
.
 
Εμπλουτισμένο με άπειρα ευτράπελα, έξοχα ο συγγραφέας καυτηριάζει την εξουσία, υπαρκτή ή «εσωτερική», τις κοινωνικές τάξεις, τις «καρέκλες», το χρήμα, φυσικά τις λαμογιές μα κυρίως πως αλλοιώνεται ένας χαρακτήρας, και πως αλλάζει όλη η κοσμοθεωρία ενός ανθρώπου μπρος στα κάλλη μιας οποιαδήποτε «υπέρτατης» δύναμης.  
 
 
Καταιγιστική υπήρξε η από κοινού σκηνοθεσία της Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη. Από το πρώτο έως και το τελευταίο λεπτό, ακατάπαυστα κυλούσε η ροή συμβάλλοντας στην ούτως ή άλλως παρανοϊκή ιδιοσυγκρασία της οικογένειας και όσων κωμικοτραγικών διαδραματιζόντουσαν στο βασίλειο τους.
 
 
Ερμηνευτικά η παράσταση ευτύχισε καθολικά.
.
Με την Μόνα Κιτσοπούλου όμως να κλέβει τις εντυπώσεις καθώς η ερμηνεία της είχε μέτρο, σταθερότητα, πειθαρχία και μια εξαιρετική διακύμανση χαρακτήρα. Η παρουσία της στη σκηνή πρόσδιδε κύρος, μια αύρα παλιάς σχολής, που πατά με αυτοπεποίθηση γερά στα πόδια της και ευχόμαστε να αλλάξει γρήγορα άποψη και να μην χρειαστεί να περάσουν άλλα δέκα και πλέον χρόνια, που θα την ξανά-απολαύσουμε στη σκηνή. Το οφείλει στο κοινό της.
 
 
Ο Κώστας Ταρπατζής, ένα από τα παλιά στελέχη του θιάσου, επωμίστηκε τον ρόλο του ανθρώπου σκιά του Βασιλιά. Αυτός που λύνει και δένει, αυτός που έχει για όλα άποψη και ονειρεύεται καρβέλια… Και όλα αυτά βέβαια με το αζημίωτο… Πρόκειται για έναν ηθοποιό κλόουν που παρά το μέγεθός του με ευκολία ελίσσεται και μεταμορφώνεται στην σκηνή συνδυάζοντας την βροντερή φωνή του και τις  απίστευτες γκριμάτσες με χάρη.
 
Ωραία παρουσία και η Κατερίνα Γανδά, μια ανερχόμενη ηθοποιός με πολλές εκφραστικές δυνατότητες που παρά την όποια ελαφρότητα του ρόλου, υποστήριξε ακέραια, δίνοντας και ένα διαφορετικό τόνο στην παράσταση. Αν και νωρίς, πιστεύουμε για πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, μια έτοιμη καρατερίστα.
 
 
Με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση ανταποκρίθηκε στον ρόλο του ο Γιώργος Καμπούρης φροντίζοντας να δώσει με το καλημέρα και την πραγματική εικόνα του καθεστώτος. Απλά πολύ αληθινός.
 
Ο Γιώργος Γκασνάκης είναι ένας ηθοποιός με μανιέρα. Δεν το αναφέρουμε αρνητικά. Πολλοί ηθοποιοί έκαναν μεγάλες και σπουδαίες καριέρες υποστηρίζοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα και το κοινό επιθυμεί να δει από αυτούς. Ο ίδιος σπάνια παρεκκλίνει και ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτό του Βασιλιά στο «Μάλιστα Μεγαλειότατε!» του βγήκε.
Πρόκειται για έναν ρόλο που δεν είναι καθόλου εύκολος, ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να γίνει καρικατούρα στα μάτια των θεατών και εκεί είναι που πρέπει να επέμβει ο ηθοποιός ώστε με μέτρο (και μαεστρία) να μην γελοιοποιηθεί, δίνοντας και την τραγικότητα αυτού του ήρωα. Όλη η υστερία, ο όποιος παραλογισμός, η μεγαλομανία και η τρέλα της εξουσίας, φάνηκε τόσο στο πρόσωπό του, όσο και στις κινήσεις του.
 
Προσθέτουμε στα θετικά της παράστασης, τα κοστούμια που δημιούργησε  ο  ηθοποιός Κώστας Ταρπατζής και στο εύθυμο περιβάλλον μιας κωμωδίας, οι μουσικές προσθήκες όπου απαιτούνταν.
 .
.
Στα αρνητικά (-) θα θέλαμε έναν λιγότερο καταιγιστικό ρυθμό, ή μια πιο ευδιάκριτη διακύμανση στην υπερβολή και στις ακρότητες. Ουσιαστικά στα «δράματα» έναν πιο ήπιο τόνο, με κάποια κενά ώστε να ισορροπήσουν τα μηνύματα του έργου. Τέλος, δεν μας συγκίνησαν τα σκηνικά.
 
Εν ολίγοις (=)
 
Πρόκειται για μια πολύ καλή στιγμή του θεάτρου Παράθλαση με το «Μάλιστα Μεγαλειότατε!». Και όχι, δεν είναι ούτε περίεργο, ούτε για λίγους. Είναι για όλους τους θεατές που θέλουν να απολαύσουν μια όπως την χαρακτηρίζουν, «δηλητηριώδη» κωμωδία. Θα προσθέταμε μια καραμπινάτη επίκαιρη κωμωδία που δεν αφήνει τίποτα όρθιο.
 
Βαθμολογία
6 στα 10
.
.
Φωτογραφίες: Ειρήνη Μπαιρακτάρη.
.
-k-
.
ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ
.
«ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΕ!» του Λουί Καλαφέρτ.
Κωμωδία

Μια “παράλογα”, τρελά αστεία κωμωδία. Μια πανέξυπνη, δηλητηριώδης κοινωνικοπολιτική σάτιρα, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Μεγάλο γεγονός η επιστροφή στην σκηνή της Μόνας Κιτσοπούλου ως ηθοποιού μετά την τελευταία της εμφάνιση το 2007
 
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9μμ

 
-k-
.
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 20/9/2018 έως 15/05/2019 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019 που θα πραγματοποιηθούν τέλη Μαίου 2019
-k-
–Πληροφορίες για τα 9α ΘΒΘ 2019 θα βρείτε εδώ - Facebook pages εδώ
.
Δείτε αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
k-
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αρχείο Θεατρικών παραστάσεων Θεσσαλονίκης: Οι πρεμιέρες του καλοκαιριού 2022 (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος)
Αρχείο Θεατρικών παραστάσεων Θεσσαλονίκης: Οι πρεμιέρες του καλοκαιριού 2022 (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος)
με 0 Σχόλια 1514 Views
Η πιο χρήσιμη θεατρική ατζέντα για κάθε θεατρόφιλο: τι είδε, τι έχασε αλλά και να ξαναθυμηθεί με όλες τις θεατρικές πρεμιέρες που δόθηκαν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2022 στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή