«Έντα Γκάμπλερ» σε σκην. Ν. Βουδούρη με την Αναστασία Θεοφανίδου στη Σοφίτα του Μπενσουσάν.

1170 Views
«Έντα Γκάμπλερ» σε σκην. Ν. Βουδούρη με την Αναστασία Θεοφανίδου στη Σοφίτα του Μπενσουσάν. «Έντα Γκάμπλερ» σε σκην. Ν. Βουδούρη με την Αναστασία Θεοφανίδου στη Σοφίτα του Μπενσουσάν.

 

. 

 
Το Σχήμα εκτός Άξονα επιστρέφει τον Ιανουάριο του 2020 στη Μαγική Σοφίτα του Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6). Μετά την μεγάλη επιτυχία του έργου «Συνομιλίες γυναικών. Woolf vs Joyce», τη ‘σκυτάλη’ θα πάρει στις 15-20 και 23-27 Ιανουαρίου η «Έντα Γκάμπλερ», ένας μονόλογος βασισμένος στο έργο του Χένρικ (Ερρίκου) Ίψεν.
 
Ο μονόλογος επικεντρώνεται στο πρόσωπο της ηρωίδας μέσα από ένα νέο κείμενο που προέκυψε για το συγκεκριμένο ανέβασμα. Με την ερμηνεία της η Αναστασία Θεοφανίδου, σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη, ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο με το χιούμορ, την ειρωνεία και όλα τα υπόλοιπα αντικρουόμενα και αντιθετικά στοιχεία που διαθέτει ο Ίψεν στο έργο του από γραφής.
 
Ένας μονόλογος μέσα στον οποίο θα μπορούσαν ίσως να χωρέσουν οι σκέψεις της Έντα Γκάμπλερ στην τελευταία ώρα της ζωής της.
 
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, επί σκηνής παρουσιάζεται «η αναίτια έκλαμψη μιας προσωπικότητας, όπως απορρέει από ένα ξεκάθαρο και συνειδητό μυστικό σύστημα αξιών της άρχουσας τάξης, καθώς προετοιμάζεται να κάψει τους γύρω της… Τελικά η φλόγα θα κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση».
 
Η ιστορία της Έντα Γκάμπλερ και το έργο του Ίψεν
Η Έντα Γκάμπλερ παντρεύεται τον ακαδημαϊκό Γιέργκεν Τέσμαν. Ακολουθεί ένα γαμήλιο ταξίδι που διαρκεί έξι μήνες. Η Έντα επιστρέφοντας έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει την πλήξη της παίζοντας με τις τύχες των ανθρώπων γύρω της. Τα περιθώρια όμως στενεύουν όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες φοβίες της. Η τραγική της κατάληξη μοιάζει να είναι η μόνη επιλογή.
 
.
«Παρανοϊκή», «ατομίστρια», «άτεγκτη», «οραματίστρια», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους κριτικούς για να περιγράψουν την αμφιλεγόμενη ηρωίδα του Ίψεν.
Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε το 1891 και στο πέρασμα του χρόνου έχει επισύρει την αποδοκιμασία αλλά και την εκτίμηση, τον θαυμασμό αλλά και τον αποτροπιασμό.
 
Ο Τζόζεφ Γουντ Κρατς κάνει μια σύνδεση μεταξύ της Γκάμπλερ και του Φρόυντ, του οποίου η πρώτη εργασία για την ψυχανάλυση δημοσιεύτηκε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα. Στην ανάλυση του Κρατς, η Έντα είναι ένας από τους πρώτους πλήρως νευρωτικούς γυναικείους πρωταγωνιστές της λογοτεχνίας. Με αυτό ο Κρατς εννοεί ότι η Έντα δεν είναι ούτε λογική, ούτε τρελή με την παλιά έννοια του να είναι τυχαία και ανυπόληπτος. Οι στόχοι και τα κίνητρα της έχουν μια μυστική, προσωπική λογική από μόνα τους. Παίρνει αυτό που θέλει, αλλά αυτό που θέλει δεν είναι κάτι που οι φυσιολογικοί άνθρωποι θα παραδέχονταν (τουλάχιστον όχι δημοσίως) ότι τους είναι επιθυμητό. Ένα από τα σημαντικά πράγματα που συνεπάγεται ένας τέτοιος χαρακτήρας, είναι η υπόθεση ότι υπάρχει ένας μυστικός, ενίοτε ασυνείδητος, κόσμος των στόχων και των μεθόδων, ίσως ένα μυστικό σύστημα αξιών που συχνά είναι πολύ πιο σημαντικό από το ορθολογικό και το κοινώς αποδεκτό σύστημα.
.
-Μια Ψυχολογική Προσέγγιση του Χαρακτήρα και Συγκρούσεων στη Λογοτεχνία’, Πανεπιστημιακός Τύπος της Νέας Υόρκης. Νέα Υόρκη, 1997.
 
INFO
«Έντα Γκάμπλερ»
Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
Σύλληψη- προσαρμογή κειμένου: Νίκος Βουδούρης, Αναστασία Θεοφανίδου
Ερμηνεία: Αναστασία Θεοφανίδου
Εικαστική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μπάμπης Ματεντζίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Νίνου
Φωτογραφίες: Elise Ntoremi Photography
Φωτογραφίες προβών: Ρωμούδης Κωνσταντίνος
Photography by Constantinos
Σχεδιασμός εντύπων: Ντίνα Στέφου
Εκτύπωση εντύπων: Graphica
Ψηφιακή υποστήριξη: Σοφία Νίνου
 
Μπενσουσάν Χαν
Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα
Παραστάσεις: 15, 16, 17, 18, 19, 20 και 23, 24, 25, 26, 27 Ιανουαρίου 2020 στις 9.15μμ
Διάρκεια: 60 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ και 8 ευρώ (ατέλειες, φοιτητικό και ανέργων)
Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: τηλ. 6932-615296 (απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων)
 
*Στο ηχογραφημένο κείμενο της έναρξης ακούγεται η φωνή του Στυλιανού Ντοκούζ

**Οι παραστάσεις γίνονται σε συνεργασία με το Eclipse GroupTheater.

.

Δείτε αυτά:
/
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 15/5/2019 έως 14/05/2020 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 10α -επετειακά- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020.
Πληροφορίες για τα ΘΒΘ θα βρείτε ΕΔΩ  ΕΔΩ
.
& αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή