Ο Θανάσης Παπαγεωργίου δίνει «Διαλέξεις αθλιότητας» στις Θεατρικές Συναντήσεις-2015 της Καλαμαριάς.

470 Views
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου δίνει «Διαλέξεις αθλιότητας» στις Θεατρικές Συναντήσεις-2015 της Καλαμαριάς. Ο Θανάσης Παπαγεωργίου δίνει «Διαλέξεις αθλιότητας» στις Θεατρικές Συναντήσεις-2015 της Καλαμαριάς.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου δίνει «Διαλέξεις αθλιότητας» στις Θεατρικές Συναντήσεις-2015 της Καλαμαριάς.

            Με τις «Διαλέξεις αθλιότητας», το καινούργιο έργο του Γιάννη Τσίρου, γνωστού από τα «Αξύριστα πηγούνια», συνεχίζονται στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» οι Θεατρικές Συναντήσεις-2015 του Δήμου Καλαμαριάς, την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 9 μ.μ.
            Είναι μια παραγωγή του Θεάτρου Στοά, που παρουσιάστηκε τον χειμώνα στο Θέατρο Τέχνης, μια παράσταση-ρεσιτάλ υποκριτικής του Θανάση Παπαγεωργίου που προσγειώνει τον θεατή με σαρκαστικό χιούμορ στη σύγχρονη πραγματικότητα, στην Ελλάδα της κρίσης.
 
            Ένας πρόσφατα καταδικασμένος για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικός, λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, οργανώνει διαλέξεις με σκοπό να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Τα επιχειρήματά του στηρίζονται στην ανοχή που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στην αλαζονεία και τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων, προκειμένου να ικανοποιηθούν σε προσωπικό επίπεδο. Όπως λέει και ο ήρωας του έργου, «για κανένα λόγο δεν θα δεχτώ ότι πρόδωσα κάποιον περισσότερο απ’ ό,τι πρόδωσε ο ίδιος τον εαυτό του».
 
Σημείωμα του συγγραφέα: Τα τελευταία χρόνια άκουσα πολλές φορές από οργισμένους ανθρώπους να ζητούν για κάποιους πολιτικούς κρεμάλα. Κάποιοι από αυτούς με διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, ζητούσαν πραγματική αγχόνη. Ήθελαν να δουν τους πολιτικούς να οδηγούνται σε ικριώματα και ν’ απαγχονίζονται σε δημόσια θέα. Μερικοί είχαν επιλέξει κι έναν τόπο συμβολικής σημασίας: «Μπροστά στο κοινοβούλιο». Το τραγελαφικό είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι άνθρωποι υπήρξαν κάποτε ψηφοφόροι αυτών των πολιτικών. Κάποιοι μάλιστα δήλωναν ότι τους ψήφιζαν για δεκαετίες. Κανείς απ’ αυτούς βέβαια δεν είχε συναίσθηση των δικών του ευθυνών, γιατί κανείς δεν αποδίδει ποτέ ευθύνες στη λαϊκή βούληση. Πρόκειται για μια σιωπηρή συμφωνία όπου ο «σοφός» και «αθώος» λαός χαίρει μιας ασυλίας όπως αυτή των υπουργών. Είναι ένας φαύλος κύκλος όπου η ανεύθυνη πολιτεία δημιουργεί μια ανεύθυνη κοινωνία, η οποία με τη σειρά της εκλέγει την ανεύθυνη πολιτεία. Αλλά για μια ανεύθυνη κοινωνία δεν υπάρχει σωτηρία, όσα ικριώματα κι αν στηθούν έξω απ’ το κοινοβούλιο.
.
Εισιτήρια: 12, 10 και 8 € (φοιτητικό, ανέργων). Προπώληση και τηλεφωνικές κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου, 11-2 και 6-9, τηλ. 2310.458591.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο