Μιμή Ντενίση προς Θεσσαλονικείς: «Απόδοση Τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν η «Σμύρνη μου Αγαπημένη». Δηλώσεις αποκλειστικά στην «Κ».

1133 Views
Μιμή Ντενίση προς Θεσσαλονικείς: «Απόδοση Τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν η «Σμύρνη μου Αγαπημένη». Δηλώσεις αποκλειστικά στην «Κ». Μιμή Ντενίση προς Θεσσαλονικείς: «Απόδοση Τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν η «Σμύρνη μου Αγαπημένη». Δηλώσεις αποκλειστικά στην «Κ».

Μιμή Ντενίση προς Θεσσαλονικείς: «Απόδοση Τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν η «Σμύρνη μου Αγαπημένη». Δηλώσεις αποκλειστικά στην «Κ».

Την Μιμή Ντενίση την γνώρισα από κοντά το 2010 και με γοήτευσε. Μου έδωσε τότε μια μεγάλη συνέντευξη (δείτε εδώ) και έκτοτε ξανασυναντηθήκαμε αρκετές φορές στα πλαίσια πάντα κάποιας επαγγελματικής της δραστηριότητας. Παραμένει πάντα μια γοητευτική και έξυπνη γυναίκα κι ας περνούν τα χρόνια. Είναι ένας έντιμος άνθρωπος, βαθιά καλλιεργημένη, απίστευτα απλή στη συμπεριφορά της κι ας είναι μια μεγάλη σταρ.
.
Τις μέρες αυτές βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να στήσει την παράσταση «Σμύρνη Αγαπημένη μου» στο Μέγαρο Μουσικής, που έχει γράψει, σκηνοθετήσει και παίζει την κεντρική ηρωίδα, την Φιλιώ. Μια παράσταση που κυριολεκτικά σάρωσε στην Αθήνα για 3 χρονιές και συγκλόνισε τους χιλιάδες θεατές που την είδαν δυο και τρεις φορές. Το ίδιο αναμένεται και εδώ, καθόσον η προπώληση και το ενδιαφέρον του κοινού είναι τεράστιο, φτάνοντας τα μηνύματα [και τα πούλμαν, σαν τον παλιό καλό καιρό…] από Γιάννενα μέχρι Έβρο…
 
Μου έκανε τη χάρη και διέκοψε τις πρόβες για να πούμε δυο λόγια, μια δήλωση, ένα μήνυμα προς θεατρόφιλους και μη για τη «Σμύρνη Αγαπημένη μου» που θα δει επιτέλους και η Θεσσαλονίκη. Πρεμιέρα τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σταματώ την φλυαρία… στην άλλη γραμμή η κυρία Μιμή Ντενίση
-Πως αισθάνεσαι που επιστρέφεις μετά από χρόνια στη Θεσσαλονίκη με την τόσο σημαντική αυτή παράσταση  και με την τεράστια επιτυχία που έχει;
«Θα σου πω αρχικά πως αυτή η παράσταση θα μπορούσε να μείνει στην Αθήνα για πάντα… στον "Ελληνικό Κόσμο" που παίζαμε για τρία χρόνια ήταν καθημερινά ασφυκτικά γεμάτο και μιλάμε για ένα θέατρο 1000 θέσεων. Αλλά η Θεσσαλονίκη και γενικά η Μακεδονία είναι ο τόπος που δέχτηκε και αγκάλιασε τους περισσότερους πρόσφυγες. Μικρασιάτες και Πόντιους… θεώρησα λοιπόν, υποχρέωση μου να’ ρθούμε στην Θεσσαλονίκη που τόσο αγαπώ.
 
-Και πολύ καλά έπραξες…
Γιάννη οι λόγοι δεν ήταν μόνο θεατρικοί και σου μιλώ ειλικρινά, με ξέρεις...  Από την πλευρά μου τουλάχιστον είναι Απόδοση Τιμής σε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που χάθηκαν, έχασαν το βιός τους, ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους… Και είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για τη μνήμη τους.
 
-Πες μου Μιμή, θα δούμε την ίδια παράσταση που είδαν και οι Αθηναίοι θεατές;
Εννοείται. «Η Σμύρνη αγαπημένη μου» μπορεί να είναι δύσκολη στη μεταφορά της, μεγάλη ορχήστρα, πολλά σκηνικά και κοστούμια, ιδιαίτερους φωτισμούς, πολλά βίντεο, ένα μεγάλο πλήθος ηθοποιών και τεχνικών που μας συνοδεύει, ωστόσο ξέρεις πολύ καλά πως δεν κάνω ποτέ εκπτώσεις στη δουλειά μου και δεν φέρνω κάτι διαφορετικό από ότι κάνω στην Αθήνα. Γι αυτό και είναι όλα ίδια με αυτή των Αθηνών.
 
-….και στα εισιτήρια;
Και στα εισιτήρια παρόλο που τα έξοδα είναι μεγαλύτερα όπως καταλαβαίνεις. Δεν ήρθαμε στο Μέγαρο για να βάλουμε 60 και 50 ευρώ που βάζουν ως συνήθως… Όσα κόστιζε στην Αθήνα, το ίδιο αφήσαμε και στο Μέγαρο, 35 μέχρι 12 ευρώ…
 
-Μιμή μου σ΄ ευχαριστώ, καλή επιτυχία και θα τα πούμε από κοντά, μετά τη παράσταση.

 -------------------

ΝΕΟ δελτίο Τύπου για την παράσταση 
που περιμένει να δει όλη η Βόρεια Ελλάδα.
Από 25 Δεκεμβρίου 2016
3ος Χρόνος Επιτυχίας!
Η παράσταση – ορόσημο για το ελληνικό θέατρο
συνεχίζεται για τρίτη χρονιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 
Η παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, που συγκλόνισε χιλιάδες θεατές, μετά από απαίτηση του κοινού, επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στην Αθήνα ανεβαίνει από 25 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
 
Για δύο συνεχόμενες χρονιές, στην κατάμεστη αίθουσα «Αντιγόνη», χωρητικότητας 1.000 θέσεων, οι θεατές βίωσαν μια μοναδική εμπειρία και έγιναν μάρτυρες της αυθεντικής ζωής της Σμύρνης: Οι χοροί, τα τραγούδια, η ξένοιαστη και κοσμοπολίτικη ζωή της πόλης, αλλά και λεπτό προς λεπτό τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην οδυνηρή καταστροφή και τον ξεριζωμό.
.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υλοποίησε την παράσταση με ένα επιτελείο εξαίρετων ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικό υλικό με τρισδιάστατες προβολές από τη θρυλική πόλη, πιστό πάντα στην προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Είναι ένα έργο που προσφέρει συγκίνηση, χαρά και νοσταλγία. Βασίζεται σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κείμενο και με τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών οι θεατές μεταφέρονται στη ζωή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, της Σμύρνης του ξεριζωμού και της ξενιτιάς.
 
Πλειάδα προσωπικοτήτων του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου παρακολούθησαν την παράσταση με κορυφαίες στιγμές, μεταξύ άλλων, την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου και την επίσκεψη της διάσημης ηθοποιού και ακτιβίστριας Βανέσας Ρεντγκρέιβ.
 
Το έργο που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από το κοινό στην Ελλάδα και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές συνεχίζεται για τρίτη χρονιά φέτος, αφού παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία τον Οκτώβριο στην Κύπρο, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, μετά από πρόσκληση της προέδρου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, Φωτεινής Παπαδοπούλου (συζύγου του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσου Παπαδόπουλου).

Η υπόθεση του έργου

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια,  και ξαναζεί στη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς. Ο άντρας της Φιλιώς, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός ζει με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη.  Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους κυριαρχούν στο έργο. Σημαντικό, όμως, ρόλο παίζουν και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής ομορφιάς της πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της Σμύρνης.
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική : Ανδρέας Κατσιγιάννης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κινησιολογία : Mάρω Μαρμαρινού
Ερμηνεύουν:
Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Tάσος Χαλκιάς, Μιχάλης Μητρούσης Τάσος Νούσιας,  Χριστίνα Αλεξανιάν, Μάνος Ζαχαράκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Σκοπελίτη, Μαρία Εγγλεζάκη, Νέλη Αλκάδη
Συμμετέχουν επίσης : Χρήστος Γεωργελής, Χρήστος Βελιάνο, Μαριλένα Δήμα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Νικόλας Γκιούλης, Μαριλένα Κάραλη, Φίλιππος Ζαρφειάδης.
 
Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα με τον Μπάμπη Τσέρτο και την Σοφία Μέρμηγκα.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ανδρέας Κατσιγιάννης
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
2 ώρες και 50 λεπτά με το διάλειμμα
 
Τιμές εισιτηρίων:
35€ (29€*/28€**/12€***)
29€(24€*/23€**/12€***)
24€(19€*/18€**/12€***),
19€ (14€*/14€**/12€***)
14€ (12*/12€**/12€***)
*Φοιτητικό-νεανικό / ** Ανέργων / *** Παιδικό (έως 15 ετών)
 
Από 11 Ιανουαρίου:
Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 19:00
Παρασκευή  20:00
Σάββατο 20:00
Κυριακή 18:30
 
Τις Παρασκευές 13 και 20/1, καθώς και τις Παρασκευές 10 και 24/2 δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις.
Παραγωγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
 
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Μέγαρο Μουσικής Τηλ. 895 938-9
Εκδοτήρια Πλ. Αριστοτέλους

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή