Πώς θα λειτουργήσουν συναυλιακοί χώροι, θέατρα και σινεμά - Ανακουφισμένοι δηλώνουν καλλιτέχνες και διοργανωτές

1915 Views
Πώς θα λειτουργήσουν συναυλιακοί χώροι, θέατρα και σινεμά - Ανακουφισμένοι δηλώνουν καλλιτέχνες και διοργανωτές Πώς θα λειτουργήσουν συναυλιακοί χώροι, θέατρα και σινεμά - Ανακουφισμένοι δηλώνουν καλλιτέχνες και διοργανωτές

 

Δεν τράβηξε, τελικά, την πρίζα των πολιτιστικών εκδηλώσεων η πολιτική προστασία όπως πιθανολογούσαν πολλοί τις προηγούμενες ημέρες. Το σενάριο αυτό υπήρχε στο τραπέζι αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του συνόλου του καλλιτεχνικού κόσμου και την εισήγηση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιλέχθηκε, τελικά, η λύση της μείωσης, για 15 ημέρες, των επιτρεπόμενων ορίων χωρητικότητας των ανοιχτών χώρων που φιλοξενούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια τήρησης των αποστάσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, από αύριο και μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, οι ανοιχτοί συναυλιακοί χώροι θα λειτουργούν με το 50% της συνολικής χωρητικότητας τους, από 75% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Παράλληλα, παραμένει ενεργός ο όρος των καθήμενων θεατών οι οποίοι υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και κατά την είσοδο και την έξοδό τους.

Όσον αφορά στους κινηματογράφους, θερινούς και κλειστούς, αυτοί θα λειτουργούν, σύμφωνα με τα νέα μέτρα με πληρότητα 60% , δηλαδή, με ένα ποσοστό μειωμένο κατά 10% σε σχέση με αυτό που ίσχυε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ειδικά για το Ηρώδειο, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν αρκετές μεγάλες παραγωγές, μεταξύ των οποίων και η πολυαναμενόμενη παράσταση της Μόνικα Μπελούτσι, το όριο παραμένει στο 45% που μεταφράζεται σε 2000 άτομα από τα 4.800 που είναι η συνολική χωρητικότητα.
Τέλος αναστέλλεται, για δύο εβδομάδες και μέχρι νεωτέρας η λειτουργία των κλειστών νυχτερινών κέντρων και χώρων με ζωντανή μουσική.

Θετικές οι αντιδράσεις διοργανωτών – καλλιτεχνών

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν οι διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και οι περισσότεροι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού την ανακοίνωση των νέων μέτρων καθώς φοβούνταν πως θα ανακοινωθεί αναστολή όλων των εκδηλώσεων, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο τους ειδικά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο λόγω του πλήθους των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες.

Μιλτος_Πασχαλιδης
Λογικά χαρακτηρίζει τα μέτρα ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης

Ικανοποιημένος δηλώνει στο protothema.gr  ο γνωστός τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης ο οποίος έχει προγραμματίσει να δώσει μια μεγάλη συναυλία στις 26 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι λογικά και κατανοητά. Όλοι εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Παρόλα αυτά το συνολικό κλείσιμο των πολιτιστικών εκδηλώσεων δεν ήταν λογική λύση. Από την προσωπική εμπειρία που είχα φέτος παίζοντας στο Ηρώδειο, στο Βεάκειο και στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης, μπορώ να διαβεβαιώσω πως πιο εύκολα μπαίνει κανείς σε ένα νοσοκομείο παρά σε μια συναυλία στους συγκεκριμένους χώρους. Κάνουμε όλοι ότι περνάει από το χέρι μας για να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα».

Την ικανοποίησή της για αυτή την θετική εξέλιξη εξέφρασε και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και επικεφαλής της εταιρείας Prospero Κατερίνα Σταματάκη. «Είμαστε ανακουφισμένοι που, έστω και την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο χάρη στην παρέμβαση των σωματείων και την καλή επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά στο protothema.gr. Όσο για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την νέα μείωση του ορίου χωρητικότητας η κ. Σταματάκη θεωρεί την πρόσθεση μιας δεύτερη ημερομηνίας σε κάθε συναυλία έτσι ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν όλοι όσοι είχαν αγοράσει εισιτήρια με το προηγούμενο καθεστώς. 

Η επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών 

Πριν από λίγο ο  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση μέσω της οποίας δηλώνουν αρωγοί των αποφάσεων της υγειονομικής επιτροπής, βιαβεβαιώνουν πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παρακολουθήσει εκδήλωση χωρίς μάσκα ενώ εφιστούν την προσοχή σχετικά με διασπορά ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών που σχετίζονται με τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εκδηλώσεων.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών βάζοντας ως πρώτη μέριμνα την προστασία της δημόσιας υγείας θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ασφαλείας που χρειάζονται οι θεατές προκειμένου να λήξει ομαλά αυτή η δύσκολη περίοδος. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται μέσα στις δυσκολότερες συνθήκες που πέρασε ποτέ ο κλάδος. Μετά από γόνιμο διάλογο του ΠΣΔΠΕ και της ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ με το ΥΠΠΟ, διαμορφώθηκε ποσοστό 50% πληρότητας για τις συναυλίες και 60% πληρότητας για τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Γεγονός αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο θα σεβαστούμε, παρ όλο που συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο κάθε βιοποριστικό έσοδο εργαζομένων και επιχειρήσεων. Γι αυτό και δεν θα επιτρέψουμε την παραμονή στο χώρο των συναυλιών και των θεατρικών παραστάσεων σε οποιονδήποτε δεν φοράει μάσκα κατά την είσοδο και κατά τη διάρκειά τους. Υποχρεωτική επίσης η χρήση μάσκας και κατά την αποχώρηση των θεατών.Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και της αποφυγής της εξάπλωσης των κρουσμάτων , βρισκόμαστε αρωγοί των αποφάσεων της υγειονομικής επιτροπής, δεδομένου ότι χρειαζόμαστε τη λειτουργία των χώρων πολιτισμού ακόμα και με μειωμένη χωρητικότητα προκειμένου να επιβιώσει ο κλάδος έστω και με αυτά τα λίγα έσοδα.

Παρακαλούμε θερμά όσους αναπαράγουν ειδήσεις να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στα δημοσιεύματα και στα ρεπορτάζ και να μην διασπείρουν στοχοποιημένες και παραπλανητικές πληροφορίες, όπως έγινε στην περίπτωση των συναυλιών του Μάριου Φραγκούλη και της Νατάσας Θεοδωρίδου, χωρίς να έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους. Οι χώροι θεαμάτων- ακροαμάτων είναι ασφαλείς χώροι γιατί τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό. Λειτουργώντας με σεβασμό στη δημόσια υγεία, δεν δεχόμαστε να στοχοποιούν τον κλάδος μας και να κινδυνεύουμε με επαγγελματικό αφανισμό.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΣΔΠΕ
Η πρόεδρος Κατερίνα Σταματάκη
Η γραμματέας Δήμητρα Μαντζούκα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Διονύσης Παναγιωτάκης

Πηγή: Πρώτο Θέμα


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
με 0 Σχόλια 380 Views

 Όπως γνωρίζετε, η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή