θέατρο Αμαλία: Ο νέος παίκτης της θεατρικής πιάτσας δεν αστειεύεται…

6177 Views
 θέατρο Αμαλία: Ο νέος παίκτης της θεατρικής πιάτσας δεν αστειεύεται… θέατρο Αμαλία: Ο νέος παίκτης της θεατρικής πιάτσας δεν αστειεύεται…

 

. 

Από τον Γιάννη Τσιρόγλου. 

.

Η Θεσσαλονίκη από τούτη τη βδομάδα υποδέχεται το νέο θέατρο Αμαλία και η θεατρική πιάτσα αναδιπλώνεται καθώς όπως φαίνεται, ο «παίκτης» δεν αστειεύεται…
.
Με το καλημέρα… ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Πετούσης, επέλεξε –καταρχάς-, καλές γενικά παραστάσεις, ενώ τα αφεντικά του χώρου, οι «Όψεις Πολιτισμού», φούλαραν ασφυκτικά όλο το μήνα Μαίο με 13 παραστάσεις εκ των οποίων οι δώδεκα τελικά, (προστέθηκε και ο πολυσυζητημένος «Χαρτοπόλεμος»), θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, άρα μιλάμε για πρεμιέρες.
 
Ένα πρωτοφανές για τη Θεσσαλονίκη γεγονός, καθώς ο μέσος όρος νέων παραστάσεων τον ανοιξιάτικο –έξω καρδιά- αυτό μήνα, δεν ξεπερνά συνολικά τις 12, το πολύ 15. Προσθέστε τώρα και των αλλονών για να καταλάβετε πως μιλάμε για τον πιο καυτό θεατρικό μήνα της χρονιάς χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε τις επαναλήψεις και αυτές που θα συνεχίζουν να δίνουν παραστάσεις. Από τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία μας συνολικά θα δοθούν 22... πρεμιέρες στη Θεσσαλονίκη.
 
Τώρα, ποιες θα δουλέψουν και ποιες θα βαράνε μύγες, είναι νωρίς να εκτιμηθεί ωστόσο κάποιες ήδη συζητιούνται πολύ, άρα έχουν και καλή προπώληση. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι οι ηλεκτρονικές προπωλήσεις. Είναι ένας καθρέφτης «ενδιαφέροντος κοινού», όπου αρχικά ο κόσμος δείχνει ποιες παραστάσεις αναζητά, άρα ενδιαφέρεται και ποιες τελικά θα δει αγοράζοντας ο ίδιος το εισιτήριο του. Αλλά ο πιο μεγάλος εχθρός σε όλες τις παραστάσεις του Μαίου είναι ο καιρός. Ως συνήθως στη Θεσσαλονίκη το κλίμα είναι ιδιαίτερα καλό, εντελώς ανοιξιάτικο (και αγαπησιάρικο...) αλλά και με αρκετές σύντομες βροχούλες που δεν ενοχλούν. Αν όμως παραζεστάνει, η διάθεση του κόσμου αλλάζει και η Χαλκιδική δεν ηττείται από κανέναν.
 
Το θέατρο Αμαλία, χωρίς να το θεωρώ ιστορικό, ωστόσο είναι ένας χώρος που συνδέθηκε τα τελευταία 30 χρόνια με την Θεσσαλονίκη, θα είναι όπως φαίνεται από τις πρώτες κινήσεις, ένας σκληρός ανταγωνιστής.  Οι δώδεκα πρεμιέρες που ετοιμάζονται να δοθούν μέσα στο μήνα ακούγονται υπερβολικές και φυσικά είναι, με τον κίνδυνο οι καλές παραστάσεις (και πραγματικά κάποιες δεν χάνονται), από τις όλο κι όλο 3ήμερες παραμονές τους, κυριολεκτικά να καούν... Ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να παραμείνουν για πολύ περισσότερες μέρες ακόμη και για δυο βδομάδες. Από δυο 4ήμερα δηλαδή... τόσο ώστε να άφηναν "χώρο" και να επικοινωνηθούν και να "αναπνεύσουν" καλύτερα με το κοινό και δεν εννοώ το εμπορικό και μόνο κομμάτι. Βέβαια, εμείς που είμαστε έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε και το τι παίζεται παρασκηνιακώς (διαθεσιμότητες, ελεύθερος χρόνος, ταμείο κοκ) μόνο αυτοί ξέρουν. Καλούμαστε όμως να καταθέσουμε την άποψη μας. Και αν νομίζετε πως αμέσως μετά κατεβάζει ρολά, γελιέστε… Θα σπιντάρει και τον Ιούνιο και όσο καιρικά αντέξει…
 
Όμως η Διεύθυνση του θεάτρου Αμαλία, ετοιμάζεται φουλ και για την επόμενη θεατρική χειμερινή περίοδο με ανακοινώσεις που προκάλεσαν θετική έκπληξη στο θεατρόφιλο κοινό όπως η σύμπραξη με το θέατρο Τέχνης, ενώ σε αναζήτηση ηθοποιών βρίσκονται αυτό τον καιρό για την παιδική σκηνή με το έργο της Άλκης Ζέη, «Το  Καπλάνι της   Βιτρίνας» (διαβάστε εδώ). Και βέβαια, από Οκτώβρη, (μη σας πω και νωρίτερα), θα τρέχουν εργαστήρια, μαθήματα, μουσικές μεταμεσονύκτιες εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες.
 
Στις σκέψεις του Μάνου Πετούση είναι και συνεργασίες με δημιουργικά πρόσωπα και τοπικές ομάδες που έχουν όμως ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια τους στην πόλη μέσω των  παραστάσεων τους, αλλά και δικές τους παραγωγές, εκεί δηλαδή που θα «φανεί» το «αληθινό» πρόσωπο της νέας εποχής και όχι άλλος ένας χώρος όπου απλά μεταφέρονται κάποιες παραστάσεις από Αθήνα.
 
Ο ανταγωνισμός –στην μικρή θεατρική πιάτσα της Θεσσαλονίκης- αναμένεται πολύ σκληρός, με κύριο «θύμα» το θέατρο Αυλαία, όπου κατά βάση απευθύνονται στους ίδιους θεατές και με την ίδια λογική... Την υπερπληθώρα διαφόρων παραστάσεων. Οποιος παίξει με στρατηγική κυρίως με όραμα και σωστό προγραμματισμό και όποιος πιάσει τον σφυγμό των παραστάσεων που θέλει να δει ο κόσμος, θα γεμίζει με άνεση τις θέσεις του θεάτρου του καθώς θα έχει δημιουργήσει ένα καλό όνομα στη συνείδηση των θεατών. Ο άλλος απλά θα ακολουθεί μαζεύοντας ακόμη και υπολείμματα για να κλείσει τρύπες...
 
Και το κοινό;
 
Το θεατρόφιλο κοινό είναι αλήθεια, αναμένει πολλά από έναν χώρο που στο παρελθόν απήλαυσε ωραίες παραστάσεις, δυσανασχέτησε από το κλείσιμο αλλά και την μετέπειτα τραυματική πορεία του και προσδοκά πλέον όχι πειραματισμούς αλλά να δει καλλιτεχνικό έργο, σε μια Θεσσαλονίκη που οι χώροι της στερούνται ταυτότητας. 
.
Στο θέατρο Αμαλία και στους ανθρώπους της, εύχομαι τα καλύτερα.
.
.
Ερχονται 13 παραστάσεις (εκ των οποίων 12 πρεμιέρες) τον Μάιο στο Θέατρο Αμαλία
- Δείτε τι θα δείτε... κλικάρετε εδώ
.
Δείτε αυτά:
/
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 20/5/2017 έως 15/05/2019 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019 που θα πραγματοποιηθούν Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 στο θέατρο Κολοσσαίον.
 
Πληροφορίες για τα 9α ΘΒΘ θα βρείτε ΕΔΩ  ΕΔΩ
.

αυτά:

Actors Portfolio:
Εμπλουτίστε το βιογραφικό σας με φωτογραφίες υψηλών προδιαγραφών.
Επιπλέον αναλαμβάνουμε: Φωτογράφησης προβών, πρεμιέρας, φωτογραφίες δελτίων Τύπου, συνεντεύξεις, προώθηση φωτογραφιών κοινωνικών δικτύων κ.ά.
.
,

 & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
με 0 Σχόλια 3334 Views

Χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους 10 παραστάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει στις πρώτες θέσεις Η 1η Ψηφοφρία συνεχίζεται έως την Κυριακή 22 Μαίου Για να ψηφίσεις κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή