Ο «Ρινόκερος» έχει πρωταγωνιστή, τον ταλαντούχο μεν (άγνωστο δε) Αιμιλιανό Σταματάκη.

2392 Views
Ο «Ρινόκερος» έχει πρωταγωνιστή, τον ταλαντούχο μεν (άγνωστο δε) Αιμιλιανό Σταματάκη. Ο «Ρινόκερος» έχει πρωταγωνιστή, τον ταλαντούχο μεν (άγνωστο δε) Αιμιλιανό Σταματάκη.

 

Ο Αιμιλιανός Σταματάκης είναι αυτός που θα επωμιστεί τον δύσκολο πρωταγωνιστικό ρόλο του Μπερανζέ στην πολυσυζητημένη παράσταση “Ρινόκερος” από την οποία πρόσφατα αποχώρησε ο Άρης Σερβετάλης επειδή δεν ήθελε να παίζει αποκλειστικά σε εμβολιασμένο κοινό θεατών.

Μεγάλο το στοίχημα για τον νεαρό αυτό ηθοποιό, καθώς εκτός από τον εμβληματικό αυτό ρόλο, έχει να αναμετρηθεί και με τον ταλαντούχο προκάτοχό του, που είχε δώσει στον ίδιο ρόλο μία συγκλονιστική ερμηνεία.

Ποιος είναι όμως ο Αιμιλιανός Σταματάκης;
Ο Αιμιλιανός Σταματάκης είναι 31 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ έχει πτυχίο Θεατρικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε συναντήθηκε με τον Άρη Σερβετάλη στον “Ορέστη” που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας -μία παράσταση που ανέβηκε και στην Επίδαυρο και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα- υποδυόμενος τον Πυλάδη.
Είναι ένας ταλαντούχος ηθοποιός, με εξαιρετικές φωνητικές και κινησιολογικές δυνατότητες που έχει ξεχωρίσει με τις ερμηνείες του κυρίως σε παραστάσεις μιούζικαλ.

Σχεδόν με το που αποφοίτησε από τη σχολή πρωταγωνίστησε στις ‘‘Καμπάνες του Edelweiss" στο θέατρο Πάνθεον, την ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα και επελέγη στις οντισιόν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλευρό της Άννας Βίσση και η υποκριτική του παρουσία είχε δημιουργήσει εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις. Ακολούθησαν εξαιρετικές ερμηνείες στις οποίες συνδύαζε άριστα την υποκριτική με το τραγούδι στις παραστάσεις Jesus Christ Superstar (2018) που παρουσιάστηκε στο θέατρο Ακροπόλ σε σκηνοθεσία Θέμιδος Μαρσέλλου, αλλά και στον “Άνθρωπο που γελά” (2019) που ανέβηκε στο Εθνικό Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.

Λίγο πριν επιβληθεί η πολιτιστική σιωπή είχε δώσει μία εξαιρετική ερμηνεία στον ρόλο του Ισμαήλ στο “Moby Dick the musical” του Δημήτρη Παπαδημητρίου που επίσης είχε σκηνοθετήσει ο Γιάννης Κακλέας στο θέατρο Παλλάς. Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί μάλιστα εκ νέου από τις 9 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Christmas Theater.
.
Η ομάδα του «Ρινόκερου» και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας με πίστη στην αξία της θεατρικής πράξης ανασυντάσσονται και - με την αγάπη του θεατρόφιλου κοινού - σε λίγες μέρες ο «Ρινόκερός» μας θα ανέβει και πάλι στη σκηνή με τη σύμπραξη του αγαπημένου μας ηθοποιού Αιμιλιανού Σταματάκη που έχει την χαρά και την τόλμη να αναμετρηθεί με τον ρόλο του Μπερανζέ. (πηγή)Οι πρόβες έχουν ήδη αρχίσει. Oι π
αραστάσεις του «Ρινόκερου» θα επαναληφθούν από τις 16 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Κιβωτός

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένα παιχνίδι της φαντασίας ή μια δυστοπική πραγματικότητα; Ένα γεγονός τραγικό ή γελοίο; στο θέατρο Κιβωτός από 16 Δεκεμβρίου.

Από τα εμβληματικά έργα του Θεάτρου του Παραλόγου, «Ο Ρινόκερος» αν και γραμμένος το 1959, παραμένει διαχρονικός και εξαιρετικά επίκαιρος στις μέρες μας.

Οι κάτοικοι μιας πόλης μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Τελικά, ο μόνος άνθρωπος που δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση είναι ο Μπερανζέ, μία πανανθρώπινη μορφή σε σύγχυση, που συνέχεια επικρίνεται ότι πίνει και αργεί.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Ιονέσκο, o «Ρινόκερος» ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο.

Η Κοινωνία

Καμία κοινωνία δεν κατάφερε να διώξει την μελαγχολία μας. Κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να μας απελευθερώσει από την οδύνη της ζωής,τον φόβο του θανάτου, την δίψα μας για τελειότητα, την απληστία μας για υλικά αγαθά και την ανάγκη να εκλογικεύουμε τα πάντα.

Πώς να αποδείξεις ένα νόημα εκεί που δεν βρίσκεις κανένα; Πώς να αποδεχτείς την «τάξη» όταν αυτή είναι συνώνυμη με την αγριάδα;

Το Θέατρο

Στα έργα μου προσπάθησα να κάνω ορατά αυτά που κρυβόταν βαθιά μέσα μου: τον φόβο, την μετάνοια, τις τύψεις,την αποξένωση και την μοναξιά.

Να παίξω με τις λέξεις.
Να προεκτείνω την γλώσσα του θεάτρου.

Το Γέλιο

Μόνο το γέλιο δεν σέβεται κανένα ταμπού. Μόνο το γέλιο αναχαιτίζει την δημιουργία μιας κατάστασης ολοκληρωτισμού. Μόνο το κωμικό μπορεί να μας δώσει δύναμη να αντέξουμε την τραγωδία της ύπαρξης.

Η Φαντασία

Η αληθινή φύση των πραγμάτων, η αλήθεια, μόνο στην φαντασία μπορεί να μας αποκαλυφθεί.
Μια φαντασία που είναι πιο ρεαλιστική από τους ρεαλισμούς.

Ο Ρινόκερος

Ο «Ρινόκερος» είναι ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών.
Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο.
Που τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν σκλάβο του συστήματος.
Η Εμπειρία της Μεταμόρφωσης

Στην πορεία της ζωής μου πάντα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει «ρεύμα της κοινής γνώμης. Είχα μείνει κατάπληκτος με την αστραπιαία εξάπλωση του. Οι άνθρωποι αφήνουν ξαφνικά τον εαυτό τους να κατακτηθεί από ένα καινούργιο δόγμα, ένα κοινωνικό ρεύμα, μια μόδα, έναν φανατικό τρόπο σκέψης. Σε τέτοιες στιγμές γινόμαστε μάρτυρες μιας αληθινής πνευματικής μεταβολής.
Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, μα όταν οι άνθρωποι δεν συμφωνούν με την γνώμη σας, όταν δεν μπορείτε πια να γίνετε κατανοητός στους άλλους, έχετε την εντύπωση πως αντιμετωπίζετε τέρατα-ρινόκερους για παράδειγμα.

Διαθέτουν ένα μείγμα ειλικρίνειας και θηριωδίας που τους επιτρέπει να σας σκοτώσουν με ήσυχη τη συνείδηση. Κι η ιστορία μας έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι οι άνθρωποι που μεταμορφώνονται έτσι, όχι μόνο μοιάζουν με ρινόκερους, αλλά πραγματικά γίνονται ρινόκεροι.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης, Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη
Σχεδιασμός βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας
Παίζουν: Αιμιλιανός Σταματάκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Αναστασία Στυλιανίδη, Ροζαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Νούσης,  Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Κελέση.
Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ
Ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00  
Σάββατο: 18:00 και 21:00  
Κυριακή: 20:00
Εισιτήρια: 12€ – 18€
Προπώληση στη viva.gr
Διεύθυνση: Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Αθήνα 118 54
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3427426

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θεατράλε βραδιά στην παρουσίαση της «Δωδεκάτης νύχτας συν κάποιες ακόμη» του Κ. Ζαχαριάδη στο Σοφούλη
Θεατράλε βραδιά στην παρουσίαση της «Δωδεκάτης νύχτας συν κάποιες ακόμη» του Κ. Ζαχαριάδη στο Σοφούλη
με 0 Σχόλια 2201 Views

Μπορεί το κοινό να αγκάλιασε θερμά την παρουσίαση του θεατρικού βιβλίου «Η Δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη» του Κρίτωνα Ζαχαριάδη ακόμη όμως πιο ζεστή υπήρξε η παρουσία των ηθοποιών που παρέστησαν για να μιλήσουν για τον συνάδελφο και φίλο σε μια παρουσίαση που ελάχιστα θύμιζε κλασσική περίπτωση 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη