Τα ΘΒΘ καθιερώνουν νέο βραβείο «καλύτερης ερασιτεχνικής ομάδας», που φέτος απονέμεται στο θίασο ΤΥΦΛΩΝ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»!

4383 Views
Τα ΘΒΘ καθιερώνουν νέο βραβείο «καλύτερης ερασιτεχνικής ομάδας», που φέτος απονέμεται στο θίασο ΤΥΦΛΩΝ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»! Τα ΘΒΘ καθιερώνουν νέο βραβείο «καλύτερης ερασιτεχνικής ομάδας», που φέτος απονέμεται στο θίασο ΤΥΦΛΩΝ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»!


9α ΘΒΘ 2019: ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ:
ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ
ΩΡΑ: 21:00 - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
EΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ σίγουρες ΘΕΣΕΙΣ κλικ εδώ
 
Καιρός ήταν! Το συζητούσαμε ήδη σοβαρά εξ αρχής και τον τελευταίο χρόνο πάρθηκε η απόφαση, δίκαιη από κάθε πλευρά, καθότι από έναν καλλιτεχνικό θεσμό είναι άδικο να αποκλείονται οι «εραστές της τέχνης» και εν προκειμένω της θεατρικής. Το γιατί μοιάζει αυτονόητο για πολλούς λόγους… Καταρχάς διότι πρόκειται για την πιο άδολη, «ανόθευτη», αυθεντική έκφραση τέχνης, από ανθρώπους που την υπηρετούν με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους ή ακριβέστερα τον… παθιασμένο έρωτά τους γι αυτήν! Άνθρωποι που μπορεί να δουλεύουν 8ωρα σε βαριές δουλειές, να σπουδάζουν με φορτωμένο πρόγραμμα μελέτης, να έχουν άπειρες επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, και τον ελάχιστο έως ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο τους να επιλέγουν να τον επενδύσουν με τη συμμετοχή τους σε μια θεατρική ομάδα, που γι αυτούς μεταφράζεται σε πολύτιμο πνευματικό και ψυχικό δώρο…
 .
.
Οι μαρτυρίες τους από την μοναδική εμπειρία συγκινούν, νιώθοντας «εκ των έσω» την καταλυτική δύναμη του θεάτρου, ικανή να συμβάλλει σε αυτό το τόσο σπουδαίο που εκφράζουν με την απλοϊκή φράση «γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι»… κι αυτό το επιχείρημα που μπροστά του οτιδήποτε άλλο μοιάζει ανίσχυρο, είναι σε θέση να οδηγεί σε υπερβάσεις που σε άλλη περίπτωση κανείς δεν θα τολμούσε προκειμένου να υπηρετήσει έναν στόχο- όνειρο με μοναδικό όφελος την «αυτοβελτίωση»… η οποία επέρχεται μέσα από μια μαγική διαδικασία ενδοσκόπησης - σχεδόν ψυχοθεραπείας, μέσα από τη μελέτη σπουδαίων κειμένων και εννοιών, μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία, την εξερεύνηση των ορίων καθενός, την μελέτη διαφορετικών χαρακτήρων, δικαιώνοντας την μέγιστη αποστολή και τον «παιδευτικό» χαρακτήρα του θεάτρου…
 
.
Κατά δεύτερον, μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως προθάλαμος ή φυτώριο των μελλοντικών επαγγελματιών ηθοποιών, καθώς πολύ συχνά οι μετέχοντες σε αυτήν ανακαλύπτουν απρόσμενα την ύπαρξη ταλέντου που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επαγγελματικό επίπεδο, ακολουθώντας πλέον σπουδές υποκριτικής σε δραματικές σχολές. Είναι πολλά τα παραδείγματα καταξιωμένων ηθοποιών, που ξεκίνησαν πχ. από μια φοιτητική θεατρική ομάδα, η οποία τους ενέπνευσε ή παρείχε το πρώτο βήμα για την ανάδειξη ενός χαρίσματος που αγνοούσαν… Κατά τρίτον, κάποιες από τις εν λόγω ομάδες παρουσιάζουν τόσο άρτιες παραστάσεις και με τόσο άψογες ερμηνείες, που πραγματικά αδυνατεί κανείς να διακρίνει πού σταματά ο ερασιτεχνικός και πού αρχίζει ο επαγγελματισμός! Ενίοτε δε σε σημείο να λες… τύφλα να ‘χουν οι επαγγελματίες! Διότι το αυθεντικό ταλέντο ως πρώτη ύλη, έστω και ακατέργαστη, έστω και με ελλιπή τεχνική, δεν θα πάψει να λάμπει στη σκηνή, ενώ δεν αποκλείεται οι «ελλείψεις» να προσδίδουν κάποιες φορές μια συγκινητική αθωότητα…
 .
.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτές οι ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης με την αξιέπαινη δουλειά, εφάμιλλη σχεδόν των επαγγελματιών, αλλά χωρίς τη δική τους αίγλη και ποικίλα οφέλη, έχουν αναμφίβολα μια θέση στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης, που από φέτος καθιερώνουν ειδική κατηγορία βραβείου για την «Καλύτερη Ερασιτεχνική Ομάδα». Και για τα… εγκαίνια του εν λόγω βραβείου την φετινή χρονιά, επιλέξαμε μια πολύ ιδιαίτερη, ξεχωριστή ομάδα- τόσο για τη σύνθεση των μελών της, όσο και για το εξαιρετικό δείγμα δουλειάς της και είναι ο θίασος του Α.Σ. ΤΥΦΛΩΝ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ένα σχήμα αποτελούμενο από ηθοποιούς τυφλούς και βλέποντες σε αρμονική συνεργασία, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα το θεατρικό έργο του Thornton Wilder «Η μικρή μας πόλη» σε διασκευή και σκηνοθεσία Αστέριου Παλιούγκα. Μια υπέροχη ατμοσφαιρική παράσταση που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση παίζοντας με το δίπολο «φως και σκοτάδι» στις φιλοσοφικές τους διαστάσεις, καθώς «το φως είναι ορατό είτε από τα μάτια είτε από την ψυχή μας κι έτσι οι ουτοπίες καταργούνται…».
,
.
Και νιώθουμε ευτυχείς που θα τιμήσουμε για πρώτη φορά με το ειδικό βραβείο «καλύτερης ερασιτεχνικής ομάδας» μια τόσο άξια σε πολλά επίπεδα ομάδα.
 
Κείμενο: Καλλιόπη Στασινοπούλου

-
Τα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019, [Βραβεία Κριτικής Επιτροπής και Κοινού], θα απονεμηθούν τη Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 στο θέατρο Κολοσσαίον και ώρα 21.00, σε μία άκρως ψυχαγωγική βραδιά με μουσικοθεατρικά δρώμενα, τιμητικά αφιερώματα, επώνυμους καλεσμένους κ.α., προσκαλώντας το κοινό και συντελεστές του θεατρικού χώρου να συμμετέχουν σε αυτήν.
 
Κατά τη διάρκεια της 3ωρης βραδιάς θα παρουσιαστούν βίντεο αποσπάσματα κατηγοριών όλων των υποψήφιων παραστάσεων, τιμητικά αφιερώματα και θεατρικά δρώμενα.
  
Τα Θ.Β.Θ. προωθούν και υποστηρίζουν το περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ με την φυσική τους παρουσία.
.
Είσοδος στη Τελετή Απονομής των Βραβείων με προσκλήσεις ΚΛΙΚ ΕΔΩ
.
Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, προσκλήσεις κ.α. για τα 9α ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2019, θα προλογίσουν όλο αυτό το διάστημα στην «Κ» τη σημαντική βραδιά. Δεν έχετε παρά να μείνετε συντονισμένοι:  ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ 
.
.
ΔΕΙΤΕ & ΑΥΤΑ 
 
Ενημερώσεις έως τη βραδιά Απονομής. 
Με χρονολογική σειρά.
.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ολες οι πληροφορίες.
 
(ημερ. δημ: 20/2/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδω
.
-Ο σπουδαίος Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής  των Βραβείων.
(ημερ. δημ: 13/5/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ
,
-Οι Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής & Κοινού.
 
(ημερ. δημ: 21/5/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ
.
-Τον μοναδικό και κορυφαίο Γιώργο Κιμούλη τιμούν τα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019
(ημερ. δημ: 29/5/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ
,
-Στη μνήμη του θεατρανθρώπου Αχ. Ψαλτόπουλου το φετινό χρηματοδοτούμενο βραβείο Καλύτερου Τοπικού Θιάσου
(ημερ. δημ: 22/5/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ

Ο Γιώργος Τζιαφέττας και η εκλεκτή «παρέα» του υπόσχονται μουσικές εκπλήξεις στα 9α ΘΒΘ!
 
(ημερ. δημ: 22/5/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ

-Ο ταλαντούχος κι αξιαγάπητος Ντένης Μακρής στην παρουσίαση των 9ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης.  
(ημερ. δημ: 31/5/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ
..
-Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που θα συζητηθούν στη βραδιά των 9ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης!
(ημερ. δημ: 1/6/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ
.
-Η γοητευτική Βανέσσα Μπαρρέ στο πλευρό του Ντένη Μακρή. 
(ημερ. δημ: 2/6/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ
.
-Τον εξαίρετο διακεκριμένο σκηνογράφο-ενδυματολόγο Απόστολο Βέττα τιμούν τα 9α  ΘΒΘ
(ημερ. δημ: 3/6/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ

.
-Τα ΘΒΘ καθιερώνουν νέο βραβείο «καλύτερης ερασιτεχνικής ομάδας», που φέτος απονέμεται στο θίασο ΤΥΦΛΩΝ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»!
(ημερ. δημ: 3/6/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ
.
-LIVE η Τελετή Απονομής των Θεατρικών Βραβείων από το ραδιόφωνο του ΕΟΕ +σχολιασμό +παραλειπόμενα.  
 
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ  LIVE ΚΛΙΚ ΕΔΩ
(ημερ. δημ: 4/6/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ
.
-Τη μνήμη του Κοσμά Ζαφειρίου ως «η ιστορία του σινεμά» στην πόλη, τιμούν τα 9α ΘΒΘ  
(ημερ. δημ: 4/6/2019)  -Αναλυτικά διαβάστε εδώ

.-
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: 
8α ΘΒΘ 2018 -  ΕΔΩ. 7α ΘΒΘ 2017 - ΕΔΩ 6α ΘΒΘ 2016 -  ΕΔΩ. 5α ΘΒΘ 2015 -  ΕΔΩ4α ΘΒΘ 2014 -  ΕΔΩ.  3α ΘΒΘ 2013 -  ΕΔΩ. 2α ΘΒΘ 2012 - ΕΔΩ 1α ΘΒΘ 2011 -  ΕΔΩ.
.
-
-Ενημέρωση μέσω εκδήλωσης στο Facebook ΕΔΩ
-Κάντε  like στη σελίδα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης  ΕΔΩ 
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή