Ο Κωνσταντίνος Αθυρίδης στο σκηνοθετικό «τιμόνι» της βραδιάς των 8ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2018

2773 Views
Ο Κωνσταντίνος Αθυρίδης στο σκηνοθετικό «τιμόνι» της βραδιάς των 8ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2018 Ο Κωνσταντίνος Αθυρίδης στο σκηνοθετικό «τιμόνι» της βραδιάς των 8ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2018

.
Στα ΘΒΘ, ο Κωνσταντίνος Αθυρίδης τιμήθηκε με 3 βραβεία: 2ο βραβείο Κοινού, «Alexander The great. Rock opera», 2013. Ερμηνευτικού συνόλου (συν/σκηνοθεσία Γιάννης Βούρος) και μουσικής για το «Alexander The great. Rock opera», 2015.
.
Λίγο πιο… πρώιμα και ανοιξιάτικα φέτος, τα 8α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης βρίσκονται προ των πυλών και στη φάση της πυρετώδους προετοιμασίας, με όλη την αγωνία για ένα αποτέλεσμα αντάξιο των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργεί ένας φιλόδοξος θεατρικός θεσμός της πόλης, με αποκορύφωμα την λαμπερή Τελετή Απονομής. Της οποίας το κύριο βάρος φέρει μοιραία στις (ηρωικές) πλάτες του ο έχων τη σκηνοθετική επιμέλεια… Πέρυσι, τέτοιες πάνω- κάτω μέρες, σημειώναμε σε σχέση με τον Κωνσταντίνο Αθυρίδη, στον οποίο προτείναμε τη σκηνοθεσία της βραδιάς:
«Είχαμε ήδη εκτιμήσει δύο εξαιρετικά δείγματα δουλειάς του, την παράσταση «Alexander the Great Rock Opera» που προκάλεσε αίσθηση ως φιλόδοξη παραγωγή και μοναδική στο είδος της παράσταση, καθώς και την ατμοσφαιρική «Αφροδίτη με Γούνα» που άφησε άριστες εντυπώσεις. Δύο δουλειές πολύ αξιόλογες, που ανέδειξαν τόσο το σκηνοθετικό, όσο και το συνθετικό ταλέντο του ως μουσικού. Επιπλέον, ως μέλος της κριτικής επιτροπής και «δικός μας» άνθρωπος, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά ένα συγκροτημένο, οργανωτικό, ευφυές άτομο, με στέρεες, καθαρές απόψεις και ενδιαφέρουσες ιδέες, που έχει το χάρισμα να τις επικοινωνεί με αμεσότητα, σαφήνεια, εξαιρετικό λόγο…. Οπότε η επιλογή προέκυψε αυθόρμητα και εισπράξαμε με μεγάλη χαρά την αποδοχή της πρότασης.» Ενώ μεταξύ άλλων καταλήγαμε «…είμαστε σίγουροι ότι η σκηνοθετική του ματιά στην Τελετή Απονομής, θα προσδώσει ποιότητα, ρυθμό, αποτελεσματικότητα και βεβαίως μουσικότητα! Ήδη στο οργανωτικό κομμάτι είναι έτοιμος να στοιχηματίσει για τη… διάρκεια της βραδιάς που «απαγορεύεται να ξεπερνά τις 2,5 ώρες μέγιστο»…
 
Αξιολογώντας την περσινή διοργάνωση στο σκηνοθετικό κομμάτι που τον αφορά, όλα τα ανωτέρω επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά και μάλιστα πορευόμενος σε δρόμο όπου τα «αγκάθια» πλειοψηφούσαν σαφώς των «ρόδων». Που σημαίνει ότι κέρδισε το στοίχημα με προσωπική υπέρβαση και συγκινητική αυταπάρνηση στο στόχο, χάρη στις προφανείς ικανότητες, την προσωπικότητα, το ήθος ενός έμπειρου δημιουργού, που «ξέρει ακριβώς τί θέλει και πώς το θέλει», καταφέρνοντας να ξεπερνά εμπόδια και να βρίσκει λύσεις, όταν όλα μοιάζουν τρομακτικό χάος… Οπότε η πρόθεση της «Κ» για συνέχεια της συνεργασίας στη φετινή διοργάνωση ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη, κι όταν εισπράξαμε ένα ακόμα πολύτιμο «ναι», πέραν της χαράς νιώσαμε φυσικά μεγάλη ανακούφιση. Για τον ίδιο βέβαια ξεκίνησε ένας νέος δημιουργικός μαραθώνιος για ένα ακόμα δυσκολότερο στοίχημα…
 
Μελετώντας την πορεία του μέσα από ένα πλούσιο βιογραφικό, μαθαίνουμε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη σε μια οικογένεια με ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική. Σε ηλικία έξι ετών αρχίζει μαθήματα κλασικού πιάνου με τον αρχιμουσικό και μαέστρο της Κρατικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος Γιώργο Θυμή, ενώ στα εφηβικά του χρόνια η ροκ μουσική τον κερδίζει και για μια εικοσαετία συμμετέχει σε μουσικά σχήματα της πόλης (Rodondo Rocks, Nylon Melody, Grasshoppers κ.α.). Το 1974 γνωρίζει το μουσικό θέατρο συμμετέχοντας στα musicals Brigadoon, The Man of La Mancha, West Side Story.
 
Το 1976-1980, παράλληλα με τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα του North London University στην Αγγλία, παρακολουθεί σεμινάρια υποκριτικής και κινησιολογίας και υπήρξε από τους ιδρυτές του Anatolia Alumni Drama Club (1983), της μεγαλύτερης, τότε, ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα: Cabaret, Godspell, Το Σώσε, What the battler saw, Μαύρη Κωμωδία, Ταρτούφος κ.α. Από το 1989 έως το 1995 σκηνοθετεί τα musicals Tommy Rock Opera (1990), Cats (1992), Jesus Christ Superstar (1995), που φιλοξενήθηκαν στο Βασιλικό Θέατρο και το Θέατρο Κήπου και υπήρξαν υπερπαραγωγές για τα τότε δεδομένα της πόλης.
.
 
Από το 1998 δισκογραφεί και συνεργάζεται ως συνθέτης με την ερμηνεύτρια και στιχουργό Γεωργία Βεληβασάκη. Το 2012-2013 σκηνοθέτησε και παρουσίασε τη μουσική του σύνθεση «Alexander» στην πρώτη της εκδοχή, σε στίχους της Penny Turner και την ίδια χρονιά έγραψε τη μουσική για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή».
 
Toν Οκτώβριο 2014, σε συνεργασία με ομάδα Ελλήνων και ξένων ιστορικών, φιλολόγων και κειμενογράφων, με επικεφαλής την Alexandra Charanis, παρουσιάζει ένα νέο έργο, το Alexander The Great. Rock Opera, σε παραγωγή του ΚΘΒΕ, για το οποίο βραβεύτηκε στην κατηγορία της Καλύτερης Μουσικής, από το θεσμό των Θεατρικών Βραβειων της «Κ» που φέτος καλείται να σκηνοθετήσει.
 
Toν Ιανουάριο του 2017 παρουσιάζει την Αφροδίτη με Γούνα του David Ives στο θέατρο Αριστοτέλειον, ενώ τον Απρίλιο υπογράφει τη σκηνοθεσία και συμπρωταγωνιστεί στη μουσικοθεατρική περφόρμανς «Κοντσέρτο Για Μία Μέρα Που Δεν Πέρασε» σε κείμενα της Γεωργίας Βεληβασάκη στο θέατρο Αμαλία και φέτος για δεύτερη φορά στο Θέατρο Τ.
 
Κατόπιν όλων αυτών, κατόπιν του περσινού δείγματος δουλειάς του στη σκηνοθεσία των 7ων Θεατρικών Βραβείων, αλλά κυρίως όσων ουσιαστικών εμπνέει η προσωπικότητά του δια ζώσης, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κ. Αθυρίδη είναι πλέον πολλαπλά πιστοποιημένη. Και παρότι φέτος ο πήχυς δυσκολίας ανεβαίνει, έχοντας να διαχειριστεί μια «πληθωρική» βραδιά με πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις, πιστεύουμε ότι με τα αποδεδειγμένα προσόντα του - που κάποια στιγμή μπορεί να αγγίζουν και τις δεξιότητες… ταχυδακτυλουργού, θα καταφέρει να προσφέρει μια αλησμόνητη εκδήλωση που θα κάνει τη διαφορά! 
 
Του ευχόμαστε καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο του και φυσικά τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΆ!
.
Κείμενο: Καλλιόπη Στασινοπούλου.
.
.
ΔΕΙΤΕ & ΑΥΤΑ 
 
Ενημερώσεις έως την βραδιά Απονομής. 
-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ πρώτη ανακοίνωση.
(ημερ. δημ: 15/4/2018)  -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.

-Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ δημιουργός της παράστασης «Alexander the Great. Rock Opera» σκηνοθετεί για δεύτερη χρονιά την Τελετή Απονομής.
(ημερ. δημ: 23/5/2018)  -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
-Τα Θ.Β.Θ. τιμούν  την ΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ηθοποιό σκηνοθέτη και δημιουργός του θεατρικού χώρου studio NΕΜΕΣΗ, πρωτοπόρα στη θεατρική διδασκαλία.
(ημερ. δημ: 25/4/2018)  -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
- 
Τα ΘΒΘ τιμούν τη μνήμη του 
 
ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΜΠΕΣΗ
 
, κορυφαίου θεατρικού παραγωγού που άφησαν εποχή τόσο οι παραστάσεις όσο και οι συνεργασίες του με κορυφαίους πρωταγωνιστές (θα παρευρεθεί η σύζυγος Νινέτα και η κόρη του Νταίζη Λεμπέση).
(ημερ. δημ: 4/5/2018)  -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
- 
Τα Θ.Β.Θ. στηρίζουν και σε αυτή τη διοργάνωση το περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ για τον σπουδαίο κοινωνικό του στόχο και εκπρόσωποί του θα το διαθέτουν προς πώληση 
 
έναντι 4 ευρώ 
 
στη διάρκεια της βραδιάς.
(ημερ. δημ: 6/5/2017) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ 
.
-ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ όλων των κατηγοριών. 
(ημερ. δημ: 7/5/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
/
- 
Τη μνήμη της αξέχαστης ΖΩΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ τιμούν τα 8α ΘΒΘ. 
 
Η βραδιά θα είναι εξ΄ ολοκλήρου αφιερωμένη στη μνήμη της. Θα παρευρεθούν ο σύζυγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η κόρη, Μαρία Ελένη Λυκουρέζου για να μιλήσουν και να παραλάβουν το τιμητικό βραβείο.
(ημερ. δημ: 4/5/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
-Πρόσκληση Συμμετοχής σε θεατρόφιλους να απονείμουν οι ίδιοι τα 3 Βραβεία Κοινού.
(ημερ. δημ: 9/5/2018)  -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ  
.
-Ο  κορυφαίος μουσικός, κειμενογράφος, stand up comedian ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ  
παρουσιάζει τα 8α Θ.Β.Θ. 2018
(ημερ.δημ:11/5/2018) -Αναλυτικά διβάστε EΔΩ
.
-Το  
χειροποίητο 
 
ΕΠΑΘΛΟ
 
 φιλοτέχνησε και φέτος, για 4η συνεχόμενη χρονιά, η κεραμίστα Σάντρα Λεπτοκαροπούλου και θα απονεμηθεί στους νικητές από εξέχουσες προσωπικότητες του θεατρικού και γενικότερα πολιτιστικού χώρου.
(ημερ. δημ: 17/5/2018) -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
- 
Φετινό –κεντρικό- τιμώμενο πρόσωπο είναι η σπουδαία ηθοποιός 
 
ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ 
(ημερ. δημ: 14/4/2018)  -Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
,
-ΑΦΙΣΑ & ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2018 
(ημερ.δημ: 15/5/2018) 
 
 
-Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
.
-Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
(ημερ.δημ: 18/5/2018)  
-Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
.
- Σήμερα η μεγάλη βραδιά Απονομής των 8ων ΘΒΘ 2018 - Θέατρο Κολοσσαίον, Τρίτη 22 Μαίου, ώρα 21:00.  
-Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ
-
- Στη μεγάλη γιορτή του Θεάτρου ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλους.
.
Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, προσκλήσεις κ.α. για τα 8α ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΣΣΛΟΝΙΚΗΣ 2018, θα «προλογίσουν»  όλο αυτό το διάστημα στην «Κ» τη σημαντική βραδιά. Δεν έχετε παρά να μείνετε συντονισμένοι: ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ
.
-Ενημέρωση μέσω εκδήλωσης στο Facebook ΕΔΩ
-Κάντε  like στη σελίδα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης  ΕΔΩ 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη