Shakespeare's Globe Theatre: Αντιδρούν για το ανέβασμα της Ιωάννας της Λωρραίνης ως non-binary

2837 Views
Shakespeare's Globe Theatre: Αντιδρούν για το ανέβασμα της Ιωάννας της Λωρραίνης ως non-binary Shakespeare's Globe Theatre: Αντιδρούν για το ανέβασμα της Ιωάννας της Λωρραίνης ως non-binary


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία μία παράσταση που ανεβάζει στο διάσημο Shakespeare's Globe Theatre και πρόκειται να παρουσιάσει τον χαρακτήρα της Ιωάννας της Λωρραίνης (Ζαν ντ' Άρκ) ως non-binary.


Σύμφωνα με την Daily Mail, το «I, Joan» πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στις 25 Αυγούστου και στη διαφημιστική καμπάνια του παρουσιάζεται ως μια «ισχυρή και πολύ θετική» παράσταση που «θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυαδικό φύλο».

Στο υλικό που έχει κυκλοφορήσει πριν από την πρεμιέρα του θεατρικού έργου χρησιμοποιούνται οι αντωνυμίες «they/them» για την Ιωάννα της Λωρραίνης, κάτι που ορισμένοι θεωρούν προσβλητικό απέναντι στην ιστορία και το πρόσωπο της θρυλικής φιγούρας που έχει ανακηρυχθεί αγία από την Καθολική Εκκλησία και θεωρείται προστάτιδα της Γαλλίας.


Σε αναρτήσεις του θεάτρου Shakespeare's Globe (που αποτελεί ανακατασκευή του ελισσαβετιανού Globe Theatre για το οποίο ο Σαίξπηρ έγραφε τα έργα του) επισημαίνεται ότι στη νέα παράσταση πρωταγωνιστεί μια ηγετική μορφή που χρησιμοποιεί τις αντωνυμίας «they/them». «Δεν είμαστε οι πρώτοι που παρουσιάζουμε την Ζαν ντ' Αρκ με αυτόν τον τρόπο, ούτε θα είμαστε και οι τελευταίοι. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτήν την παραγωγή με τον κόσμο και να τον βοηθήσουμε να ανακαλύψει αυτό το πολιτισμικό είδωλο».

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που δεν ανυπομονούν καθόλου να δουν στη σκηνή του διάσημου θεάτρου το «I, Joan». Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Φρανκ Φουρέντι, που μίλησε στην Daily Mail, αυτή η νέα θεώρηση της φιγούρας της Ζαν ντ' Αρκ παραβιάζει την ιστορική πραγματικότητα και λεηλατεί την ιστορία, για να νομιμοποιήσει σημερινές απόψεις και ιδέες.«Οι θεατρικοί συγγραφείς λειτουργούν σε κάποιο βαθμό ποιητική αδεία αλλά το ενδιαφέρον με αυτό το έργο είναι ότι συντάσσεται με την ιδέα ότι η ιστορία μπορεί να ξαναγραφτεί. Κάποια σαν την Ζαν ντ' Αρκ δεν θα είχε ιδέα τι είναι non-binary» σημειώνει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

«Φαντάζομαι σε λίγο καιρό κάποιος θα υπονοήσει ότι η Τζέιν Ώστιν ήταν διεμφυλική και ότι η Τζορτζ Έλιοτ (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαίρυ Ανν Έβανς) ήταν non-binary» προσθέτει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ζαν ντ' Αρκ είναι μια φιγούρα πολύ ξεχωριστή και αγαπητή για τους Γάλλους, που αισθάνονται ότι ο ηρωισμός της είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός λόγω της ταυτότητάς της ως γυναίκα στη συγκεκριμένη εποχή που έζησε.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου πάντως επισημαίνει σε δική της τοποθέτηση ότι η χρήση της αντωνυμίας «they» για ένα άτομο ανιχνεύεται από το Oxford English Dictionary στο 1375, χρόνια πριν γεννηθεί η Ζαν ντ' Αρκ.

«Όπως και να 'χει, το αντικείμενο του θεάτρου δεν είναι η ιστορική πραγματικότητα. Ο Σαίξπηρ δεν έγραφε ιστορικά ακριβή θεατρικά έργα. Έπαιρνε φιγούρες του παρελθόντος και τις χρησιμοποιούσε για να θέτει ερωτήματα για τον κόσμο γύρω του», γράφει στο κείμενό της η Μισέλ Τέρι.

ΠΗΓΗ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία»: Ο Ρόντρικ Μπίτον συζητά για το βιβλίο του στο Μ2
«Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία»: Ο Ρόντρικ Μπίτον συζητά για το βιβλίο του στο Μ2
με 0 Σχόλια 1422 Views
Το Ο.Μ.Μ.Θ. εγκαινιάζει μια νέα θεματική ενότητα με τίτλο «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο» και υποδέχεται στο κτήριο Μ2 τον Ρόντρικ Μπίτον.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη