Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη: Αδικίες ευνοϊκών διατάξεων για κορωνοϊό στις θεατρικές επιχειρήσεις

4126 Views
Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη: Αδικίες ευνοϊκών διατάξεων για κορωνοϊό στις θεατρικές επιχειρήσεις Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη: Αδικίες ευνοϊκών διατάξεων για κορωνοϊό στις θεατρικές επιχειρήσεις

 

     

   

Με αφορμή τις ευνοϊκές  διατάξεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορονοϊού, οι Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη επισημαίνουν σημαντικά προβλήματα - αδικίες που δημιουργούνται στο χώρο των θεατρικών επιχειρήσεων..

Αναλυτικά: 


ΘΕΜΑ 1ον
 
Οι θεατρικές επιχειρήσεις λειτουργούν εποχικά συνήθως από τον Οκτώβριο κάθε έτους ως και την Κυριακή των Βαϊων και οι εργαζόμενοι σε αυτές (Ηθοποιοί-Τεχνικοί-Μουσικοί και λοιπό προσωπικό) απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου η έργου.
.
Η θεατρική σεζόν για φέτος έληγε στις 12/4/2020. Λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στην χώρα μας με τον κορονοϊό και καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη προσέλευση κοινού, πολλά θέατρα αναγκάστηκαν να προβούν σε λήξεις των συμβάσεων πολύ νωρίτερα από την αρχική προβλεπόμενη ημερομηνία ( 12/4/2020) και έκλεισαν από τις αρχές Μαρτίου ( μέρες νωρίτερα πριν την διακοπή λειτουργίας των θεάτρων από την Δημόσια Αρχή). Οι συμβάσεις αυτές έγιναν με το Έντυπο Ε7 Λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου/έργου, το οποίο δυστυχώς δεν έχει συμπεριληφθεί στις ευνοϊκές διατάξεις για το επίδομα των 800,00 ευρώ που λαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με Υπουργική απόφαση καθώς και στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και είναι είτε σε αναστολή είτε καταγγέλθηκε η σύμβασή τους με Καταγγελία σύμβασης Έντυπο Ε6, είτε με Οικειοθελή αποχώρηση Έντυπο Ε5.

Θεωρούμε το μέτρο άδικο για την κατηγορία των εργαζομένων στα θέατρα καθώς είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτά που έμειναν άνεργοι νωρίτερα χωρίς να μπορούν να ξεκινήσουν νέα εργασία αλλού με το δεδομένο πως οι θεατρικές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν και δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων.

Παρακαλούμε να ενταχθεί στην Πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ στην Δήλωση Αναστολής Λειτουργίας και όσοι εργαζόμενοι έληξαν οι συμβάσεις τους από την 1η Μαρτίου και μετά, με το έντυπο Ε7. 

 
ΘΕΜΑ 2ον
 
Αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα και με τον ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας καθώς αρχικά είχε προβλεφθεί στην Λίστα των επιχειρήσεων μόνο ο ΚΑΔ 9004 Εκμετάλλευση Αιθουσών και Δημοσίων Θεαμάτων. Οι υπόλοιποι ΚΑΔ 9002 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος και 9003 Καλλιτεχνική δημιουργία που εντάχθηκαν αργότερα στην λίστα, δεν τους δίνει το δικαίωμα της Αναστολής από Δημόσια Αρχή αλλά μόνο το δικαίωμα των επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά, με συνέπεια την μη ένταξή τους στην ευνοϊκή ρύθμιση πληρωμής των ενοικίων τους.
.
Επειδή τα θέατρα ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που έκλεισαν με Υπουργική απόφαση από τις 13/3/2020 θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να ληφθεί υπόψιν και ο ΚΑΔ της δευτερεύουσας δραστηριότητας που έχει και τα υψηλότερα έσοδα στην ειδική πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ στην Δήλωση Αναστολής Λειτουργίας.
.
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΓΑΡΗ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Νίκος Κουρής διαβάζει το πεζογράφημα Ιογενής πνευμονία του Ζήσιμου Λορεντζάτου
Ο Νίκος Κουρής διαβάζει το πεζογράφημα Ιογενής πνευμονία του Ζήσιμου Λορεντζάτου
με 0 Σχόλια 749 Views

 Την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 19.00 συνεχίζεται η διαδικτυακή ηχητική σειρά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) Αναγνώσεις με το πεζογράφημα Ιογενής πνευμονία του Ζήσιμου Λορεντζάτου.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή