ΟΙ 15 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015

411 Views
ΟΙ 15 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015 ΟΙ 15 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015

ΟΙ 15 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015

Ότι μπορούν κάνουν, αυτό είναι το συμπέρασμα άλλης μιας δύσκολης χρονιάς για το θέατρο και τους δημιουργούς που μετά κόπων και βασάνων προσπαθούν να εκφραστούν και παράλληλα να επιβιώσουν. Από ένα αρκετά γόνιμο θεατρικό χειμώνα σ΄ένα καταστροφικό καλοκαίρι, το θέατρο άντεξε παρουσιάζοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης κοντά στις 200 παραστάσεις από τις οποίες εύκολα ξεχωρίσαμε τις 15 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς. Στον κλάδο, ευχές για καλύτερες μέρες. (Στην επίσημη λίστα της «Κ» συνέβαλαν οι θεατρικές συντάκτριες: Α. Καναβάκη, Ν. Νικολού και Π. Στασινοπούλου.)

1.
«O ΠΟΥΠΟΥΛΕΝΙΟΣ» του Μάρτιν Μακ Ντόνα. Το σκηνοθέτησε εμπνευσμένα ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Ερμήνευσε ο ίδιος μαζί με Πυρπασόπουλο, Κουρή και Παπασπηλιόπουλο
Μια υποδειγματική παράσταση που ενώ ονοματίστηκε ως μαύρη κωμωδία συγχρόνως ήταν και ψυχολογικό θρίλερ και σουρεαλιστική φάρσα και ένα σκοτεινό παραμύθι και πολλά ακόμα… Ένα έργο που ξάφνιασε, τρόμαξε, προβλημάτισε και από πλήθος κόσμου αγαπήθηκε για την άψογη μεταφορά του στη σκηνή.
.
Η παράσταση στα 5α Θεατικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης κέρδισε 5 μεγάλα βραβεία, Καλύτερης παράστασης της χρονιάς 2014/15, σκηνοθεσία (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), ανδρικής ερμηνείας (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), δεύτερου ανδρικού ρόλου (Γιώργος Πυρπασόπουλος), μετάφρασης (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), ενώ ήταν υποψήφια σε άλλες 6 κατηγορίες (δεύτερου ανδρικού ρόλου Νίκος Κουρής, δεύτερου ανδρικού ρόλου Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, άρτιας παράστασης, καλύτερου θεατρικού συνόλου, σκηνικά, μουσική, φωτισμοί.)
.
Είδαμε στο Θέατρο Αριστοτέλειον - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ 
.
2.  
«ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΙΚΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΟΚ. Ή Η ΑΝΟΥΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΖΕΙΣ» της Λένας Κιτσοπούλου. Την παράσταση σκηνοθέτησε η Λένα Κιτσοπούλου στην οποία και πρωταγωνίστησε μαζί με τον Γιάννη Κότσιφα.

H ευφάνταστη και βασανιστική σκηνοθεσία, οι καλοζυγισμένες ερμηνείες, η μουσική επιμέλεια και η έκδηλη αμηχανία του κοινού καθιστούν το εξαιρετικό πόνημα μιας ρομαντικής θεατρικής δημιουργού όπου η έντεχνη δραματουργική επεξεργασία για τη γνώση του καθημερινού υπαρξιακού μας άγχους, με την έκδηλη αναφορά της στο χαμένο ρομαντισμό και την όποια μαγεία διαθέτει αυτό που λέγεται άνθρωπος.

Είδαμε στο θέατρο 'Ανετον -  Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ και εδώ

3.

«ΕΓΩ Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, ΕΝΑΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ» Την παράσταση σκηνοθέτησε η Άννα Κοκκίνου, με τη συνεργασία του Νίκου Φλέσσα.

Θαυμάσαμε την ευρηματικότητα μιας παράστασης ιδιαίτερης που  υπηρετεί ένα σπουδαίο στόχο: να συγκεράσει Ιστορία και Τέχνη, μεταφέροντας μέσα από μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία ιστορικά διδάγματα και παναθρώπινες αξίες, όπως αυτές εκφράστηκαν προ αιώνων από φωτεινά ελληνικά πνεύματα που σήμερα  αναζητούμε εναγωνίως… Τόσο τις αξίες, όσο και τα πνεύματα!

Είδαμε στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς - Αναλυτική γνώμη παράστασης
εδώ .

4. 

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» του Αισχύλου
Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Κώστας Φιλίππογλου για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Για την πολυτέλεια της λιτότητας και πως ο σκηνοθέτης διαχειρίστηκε  συναισθηματικά και αισθητικά την παράσταση ως μια αέναη χορογραφία προσώπων, γεγονότων και πραγμάτων. Η θεσπέσια μουσική, η κίνηση, οι επιβλητικοί φωτισμοί τα λειτουργικά σκηνικά.
.

Η παράσταση στα 5α Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης ήταν υποψήφια σε 4  κατηγορίες: καλύτερου θεατρικού συνόλου, σκηνικά, φωτισμοί, μετάφραση.
.
Είδαμε στο Θέατρο Δάσους - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ
.
5.

«ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ» του Ερρίκου Ιψεν. Την παράσταση σκηνοθέτησε η Γλυκερία Καλαϊτζή σε μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με το θέατρο Τ.

Αξιοποίησε εξαιρετικά την «τοπογραφία» του χώρου, πάνω, κάτω και γύρω από τη σκηνή, τόνισε πολύ εύστοχα στο «φωτισμένο» προσκήνιο κάποιους καθοριστικούς μονολόγους της ηρωίδας, κορύφωσε ιδανικά τη δραματοποίηση, κράτησε για το φινάλε ένα εξαιρετικό σκηνικό εύρημα/ συμβολισμό… Πάντα στο πνεύμα ενός κλασικού ανεβάσματος- με συμπυκνωμένη ουσία, εξαιρετικές ισορροπίες και  αίσθηση του μέτρου ακόμη και στις εντάσεις, υποβλητική ατμόσφαιρα και πλεόνασμα συναισθήματος.

.Είδαμε στο θέατρο Τ-  Αναλυτική γνώμη παράστασηςεδώ

6.

«Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ» του Μάρτιν Μακ Ντόναν. Το σκηνοθέτησε η πολυτάλαντη, πια δεν χωρά αμφιβολία, Χριστίνα Χατζηβασιλείου για το θίασο της Πειραματικής Σκηνής της "Τέχνης".

Εξαίρετη σκηνοθεσία, σαγηνευτικές ερμηνείες, απόδοση έργου, σκηνικά, φώτα, εν ολίγοις άλλη μια  σπουδαία παράσταση απο την Πειραματική.
.
Η παράσταση στα 5α Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης κέρδισε 2 βραβεία, δεύτερου γυναικείου ρόλου (Έφη Σταμούλη) και  νέου προσώπου (Σοφία Βούλγαρη), ενώ ήταν υποψήφια σε άλλα 4: Καλύτερης παράστασης, τοπικού θιάσου, μετάφραση, μακιγιάζ.
.
Είδαμε στο Δημοτικό Θέατρο της Καλαμαριάς - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ
.

7.

«Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ». Απόδοση κειμένου και στίχων στα ελληνικά και σκηνοθεσία από την Θέμιδα Μαρσέλλου. Με τους Νάντια Κοντογεώργη, Άκη Σακελλαρίου, Ζέτα Δούκα, Αργύρη Αγγέλου και πολλά αξιολάτρευτα πιτσιρίκια.
Ενα από τα αρτιότερα και φροντισμένα μιούζικαλ που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από το θεατρικό σανίδι. Δουλεμένοι καλλιτέχνες, εξαιρετική απόδοση των φημισμένων τραγουδιών, σκηνοθεσία εύστοχη, εντυπωσιακά σκηνικά, κέφι, ζωντάνια, χαρά σε ένα θέαμα τριών ωρών για όλη την οικογένεια! Και μια Τζούλι Άντριους... Νάντια Κοντογεώργη… χάρμα οφθαλμών.
.
Η παράσταση στα 5α Θεατικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας (Κοντογεώργη Νάντια) ενώ ήταν υποψήφια σε άλλα 2 (άρτιας παράστασης, κοστούμια).
.
Είδαμε στο Θέατρο Ράδιο Σίτυ - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ.
.

8.

«ΑΧΑΡΝΗΣ» του Αριστοφάνη
Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας για την Φιλοθέατον με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

Είχε χιούμορ, πικάντικες βωμολοχίες, χαρακτήρες με “ιδιαιτερότητες”, καυστικό πολιτικό λόγο, συγκίνηση, τρυφερότητα, φιλοσοφικό υπαρξισμό δια μέσω γνώσεως δημιουργώντας μια αριστοφανική επιθεώρηση με σπουδαίες ερμηνείες.
.
Είδαμε στο θέατρο Δάσους - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ
.
9.

«Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ» του Παύλου Μάτεσι. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Σταύρος Τσακίρης με τη Δήμητρα Χατούπη στο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κατάφερε να μεταφέρει απολύτως πειστικά το κλίμα μιας ιδιαίτερης εποχής δίνοντας από τα πρώτα λεπτά με πλήρη συνέπεια μέχρι το τέλος, ένα στίγμα δυνατό και πεντακάθαρο με έντονα στοιχεία συναισθηματισμού, ευφυή ευρήματα, υπέροχη ατμόσφαιρα.

Είδαμε στο θέατρο Αυλαία -  Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ 


.10.

«ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑ - ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ» του Γ. Βέλτσου. Το σκηνοθέτησε ο Γιάννης Λεοντάρης και το ερμήνευσαν 3 νέα παιδιά που μας συνεπήραν: Ηλέκτρα Νικολούζου, Κώστας Βασαρδάνης και  Αιμιλία Βάλβη.

Ποιητικό, βαθιά υπαρξιακό, μίλησε τη γλώσσα «εκείνων που τραβούν τη σκανδάλη» με τρόπο σπαρακτικό και συγχρόνως ανατρεπτικό, με δόσεις «ασεβούς» χιούμορ αλλά και πλήρη σεβασμό στο «μύθο». Βραδιά ευφορίας, με την αίσθηση δικαίωσης της θεατρικής αποστολής.
.
Είδαμε στο θέατρο «Τ» - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ
.

11.

«ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ Η ΠΩΣ ΞΕΜΑΘΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΩ». Σκηνοθεσία Δανάης Τίκου από την Ομάδα Art Vouveau.

Μια ιδιαίτερη παράσταση, χωρίς καθόλου λόγο, που λατρέψαμε για πολλά: για την υπέροχη αλληγορία του θέματος, την εξαιρετική εκφραστικότητα του σώματος, την ευφάνταστη σκηνοθεσία, την αυθεντική ατμόσφαιρα προπολεμικού βωβού κινηματογράφου. Μια πρωτότυπη, διαφορετική προσέγγιση και μια ευλογημένη πραγματικά, θεατρική στιγμή!
.
Η παράσταση στα 5α Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης κέρδισε το βραβείο, φωτισμών (Περικλής Μαθιέλλης), ενώ ήταν υποψήφια σε άλλα 2 πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας (art vouveau) και μουσικής.
.
Είδαμε στο θέατρο Φαργκάνη - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ
.

12.

ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ»
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Δουμανίδου Βαρβάρα, για το
Θεάτρο του Άλλοτε.

Μια οπτικοακουστική εμπειρία όπου κάποιες στιγμές κλείνεις τα μάτια κι αφήνεσαι στο μεγαλείο της ποίησης, και άλλες ρουφάς τις έντονες εικόνες που εκτυλίσσονται σε απόσταση αναπνοής, εκεί όπου η δραματουργική απεικόνιση είναι τόσο δυνατή που σχεδόν «αχρηστεύει» κάθε λεκτική περιγραφή.

.Είδαμε στο Μπενσουσάν Χαν - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ
.

«ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ» της Λένας Κιτσοπούλου. Σκηνοθεσία Ειρήνη Φαναριώτη από την ομάδα T. d. S (Terrede Semis: Γη της Σποράς).

Τόσο από άποψη περιεχόμενου και θεματολογίας, όσο και ως τρόπος γραφής/κείμενο με ευφυείς συλλήψεις ιδεών και φαντασία, με βαθιά ανατομία στην ανθρώπινη φύση απολαύσαμε μια ευτυχισμένη θεατρική στιγμή, από τις σπάνιες που μας λαχαίνουν και νιώθουμε ευγνωμοσύνη γι αυτό! Κάποιες φορές ο «Θεός του Θεάτρου» σε στιγμές γενναιοδωρίας χαρίζει ακριβά δώρα…
.
Είδαμε στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ
.
.
14.
 «ΈΞΟΔΟΣ»
 Σκηνοθεσία - Διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, για την ομάδα Anima.

Για την σύλληψη της ιδέας, την ευρηματική σκηνοθεσία  με όλη τη σημασία της λέξης, με φαντασία και συμβολισμούς, με άψογο συγχρονισμό και ακρίβεια, στηριγμένη κατά βάση στην προσέγγιση ρόλων και δρώμενων μέσω της σωματικότητας.

Είδαμε στο Θέατρο Φαργκάνη - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ

.
15.

«Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ» του Αλμπέρ Καμύ. Το σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Οικονόμου για  την ομάδα «ριSκο».

Μια υπέροχη παράσταση που μας πρόσφερε μια «ευτυχισμένη θεατρική στιγμή», που άγγιξε καταλυτικά την ψυχή και διέγειρε το μυαλό, θα πούμε απλά ένα μεγάλο «ΜΠΡΑΒΟ» στους συντελεστές της.
.
Η παράσταση στα 5α Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης ήταν υποψήφια σε 3  κατηγορίες: ανδρικής ερμηνείας (Ορέστης Παλιαδέλης), γυναικείας ερμηνείας (Αγγελα Μπολέτση) και τοπικού θιάσου. 
.
Είδαμε στο Δημοτικό της Καλαμαριάς - Αναλυτική γνώμη παράστασης εδώ 
.

ΟΙ 15 ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015 ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Έχετε δει ντοκιμαντέρ με κινούμενα σχέδια; Θα τα δείτε στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Έχετε δει ντοκιμαντέρ με κινούμενα σχέδια; Θα τα δείτε στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
με 0 Σχόλια 898 Views

 Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5/3 – 15/3/2020) διοργανώνει το πρώτο παγκοσμίως πλήρες και ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο animated ντοκιμαντέρ, ένα απρόσμενο αφιέρωμα στο υβριδικό υπο-είδος που αναπτύσσεται ραγδαία.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή