11 φωτογραφίες από την πρεμιέρα της «Ελένης» στο Θέατρο Δάσους +σχόλιο «Κ».

2701 Views
11 φωτογραφίες από την πρεμιέρα της «Ελένης» στο Θέατρο Δάσους +σχόλιο «Κ». 11 φωτογραφίες από την πρεμιέρα της «Ελένης» στο Θέατρο Δάσους +σχόλιο «Κ».

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΚΘΒΕ

 (σχόλιο ", στο τέλος)
 

Μια μεγαλειώδης γιορτή αισθήσεων και συναντήσεων, τεχνών κι ανθρώπων, συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό που χθες βράδυ βρέθηκε στο Θέατρο Δάσους, επιβραβεύοντας με το παρατεταμένο του χειροκρότημα την πρώτη μεγάλη θεατρική έξοδο του ΚΘΒΕ, για το φετινό καλοκαίρι.
 
Στην «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, θεατές, κριτικοί, ηθοποιοί και συντελεστές, βίωσαν, τηρώντας απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα, τη χαρά της ελευθερίας έκφρασης και δημιουργίας, συνθήκη που είχε λείψει πολύ.

 
01ada239-71ae-67b7-a302-b44c03d42fda

 
Οι πολύπειροι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου εμψύχωσαν κορυφαία τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
 
Συνοδεία ζωντανής ορχήστρας και ενός Χορού- αποκάλυψη, συμπαρέσυραν τους θεατές σε ένα νοητό ταξίδι απ’ τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Σπάρτη και την Τροία κι απ’ την Αίγυπτο, ως την Επίδαυρο όπου θέατρο συνεπάγεται αγωγή ψυχής και ίαση ταυτόχρονα.
 
Αριστοτεχνική η συνομιλία του σκηνοθέτη με τον συγγραφέα επί σκηνής έφερε όλα τα είδη θεάτρου σε αρμονική συνύπαρξη και από χθες αποτελεί ήδη ηχηρή αναφορά στη σύγχρονη μελέτη του αρχαίου λόγου.
 
Οι ερμηνείες που υποστηρίχθηκαν από πρωτότυπα σκηνικά, εξαιρετικά κοστούμια, εύστοχη μουσική, δημιουργώντας μια ευχάριστη συνθήκη, κωμωδίας μέσα στο δράμα, ανέδειξαν στο έπακρο το βαθύτερο αντιπολεμικό μήνυμα του έργου.
 
Η παράσταση που καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες, συνεχίζει στο θέατρο Δάσους απόψε και αύριο (08 και 09/07). Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021) θα παρουσιαστεί στις 06, 07 και 08 Αυγούστου ενώ το κοινό θα τη συναντήσει και σε άλλες σημαντικές διοργανώσεις πολιτισμού της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στην αγγλική γλώσσα.
 
Ταξίδι και φυγή, ένα αέναο ερωτηματικό, ένα αίνιγμα άλυτο ακόμη και για την Σφίγγα, μεταξύ αίσθησης και παραίσθησης και ατέλειωτων μαχών σώμα με σώμα στην οριογραμμή ενός και μόνο βλέμματος… Της δισυπόστατης πολυθρύλητης Ελένης, συμβόλου πάθους και πόθου, των αφορμών για την αιτία, των διαδράσεων ανάμεσα σε είναι και σε φαίνεσθαι, της πολύχρονης κατακραυγής, της καιροφύλακτης αξιοπρέπειας, της σθεναρής αντίστασης σε κελεύσματα απατηλής ευκολίας, της αναζήτησης ομιχλοσκόνιστου μισεμού και κραταιάς παλινόστησης.
.
.
.
.
.
.
.
.

 
14343674-9847-4a78-ff2a-58fb74817cb6
.
ba8119f5-bb7b-6a0d-baf7-5f8b51155f39
.
Η Κουλτουρόσουπα δεν έχει την ίδια άποψη με το γραφείο Τύπου του Οργανισμού καθώς… τα δικά μας συναισθήματα μετά το τέλος της παράστασης ήταν ανάμικτα… μπερδεμένα κάπως χαοτικά! Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά...
 
Ωστόσο αναγνωρίσαμε μια «τολμηρή» σε σύλληψη …παρωδοτραγωδία που από το ξεκίνημα είχε μια «καθαρή» ματιά στο τι είδους παράσταση θέλει να είναι..
 
Για όλα αυτά θα αναφερθούμε πολύ σύντομα με αναλυτική κριτική.
 

-k-

.
ΤΕΤΑΡΤΗ 7, ΠΕΜΠΤΗ 8 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
«ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη  
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Ο Ηρόδοτος, ιστορώντας τα σχετικά με την Ελένη, ισχυρίζεται ότι πήγε όντως στην Τροία και ότι το ίδιο λέει και ο Όμηρος, ο οποίος στην Οδύσσεια παρουσιάζει την Ελένη να προσφέρει στον Τηλέμαχο το φάρμακο της λησμονιάς· της το είχε δώσει η Πολύδαμνα, γυναίκα του Θόωνα, όχι πάντως στις συνθήκες που αναφέρει ο Ευριπίδης.
 
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου.
Ερμηνεύουν: Έμιλυ Κολιανδρή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Καύκας, Έφη Σταμούλη, Δημήτρης Κολοβός κ.ά.
.  
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 7, Πέμπτη 8 & Παρασκευή 9 Ιουλίου, στις 21:15, θέατρο Δάσους.
    

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή