11α ΘΒΘ: Μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις τόσο στα δρώμενα, όσο και στα αποτελέσματα! | Ανταπόκριση Γιώργος Μπαστουνάς

12153 Views
11α ΘΒΘ: Μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις τόσο στα δρώμενα, όσο και στα αποτελέσματα! | Ανταπόκριση Γιώργος Μπαστουνάς 11α ΘΒΘ: Μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις τόσο στα δρώμενα, όσο και στα αποτελέσματα! | Ανταπόκριση Γιώργος Μπαστουνάς

 

Γράφει για την Κουλτουρόσουπα.
 
.
Φωτογραφίες: Γιώργος Ταμπουλίδης
 

Η ολοκλήρωση της θερινής θεατρικής σεζόν και η μετάβαση στη νέα χειμερινή σεζόν έγινε με τον πιο πανηγυρικότρόπο. Συγκεκριμένα μετά από δύο χρόνια αποχής από τη δια ζώσης παρουσίαση, διεξήχθησαν τα 11α ΘΒΘ.

Η συγκεκριμένη βραδιά ήταν γεμάτη εκπλήξεις με το κοινό ήδη από τις 19:00 να συγκεντρώνεται και να κατακλύζει την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Η αθρόα προσέλευση επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των διοργανωτών, αλλά συγχρόνως τους γέμισε με ευθύνη για την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος γεμάτο με εκπλήξεις.
Η βραδιά ξεκίνησε περίπου μισή ώρα μετά τις 20:00 με την παρουσιάστρια Ελένη Σκάρπου να δίνει ήδη από την αρχή το στίγμα της βραδιάς. Η ίδια παρά το αρχικό τρακ φάνηκε γρήγορα να αποκτά πατήματα και να διαχειρίζεται πιο παιχνιδιάρικα το γεμάτο εικόνες και αναφορές κείμενο της δικιάς μας Πίτσας Στασινοπούλου. Δεν έλειψαν οι χιουμοριστικές της απευθύνσεις, καθώς και οι προτροπές για ορθή διαχείριση του χρόνου στους απονεμητές, που πολλές φορές «ξέφυγαν» από τα χρονικά όρια.


Τα βραβεία άρχισαν να δίνονται με πλήθος χαμόγελων και χειροκροτημάτων να κατακλύζουν τον θεατρικό χώρο. Πέραν των βραβεύσεων για τις οποίες θα μιλήσουμε σε λίγο αναλυτικότερα, αξίζει να αναδειχθεί ο μεγάλος συμβολισμός αυτής της βραδιάς. Το διετές θεατρικό διάστημα, στο οποίο αφορούσαν τα βραβεία μας έδωσε την τεράστια χαρά να ξαναθυμηθούμε και πάλι πλήθος παραστάσεων και συντελεστών. Όμορφες παραστάσεις και ενδιαφέροντα πρόσωπα που διακρίθηκαν για το έργο, τη σύνεση και τη δυναμική τους.

Το ότι αυτή η εκδήλωση έλαβε χώρα σε ένα από τα ωραιότερα θέατρα της πόλης με μακρόπνοη παράδοση και μνήμες αναβάθμισε την βραδιά, δεδομένης και της συμπλήρωσης των 60 χρόνων λειτουργίας του ΚΘΒΕ.


Στα δρώμενα της βραδιάς που ξεχώρισαν, αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις, ήταν πρωταρχικά η βράβευση της σπουδαίας Φιλαρέτης Κομνηνού, η οποία στον ολιγόλεπτο λόγο της συνόψισε πράγματα που όλοι σκεφτόμαστε σχετικά με τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ανάγκη για στήριξη των θεατρικών ομάδων της πόλης, ενώ με ιδιαίτερη συγκίνηση περιέγραψε την «ενηλικίωσή» της στο ΚΘΒΕ. Η ίδια ήταν παρούσα καθόλη τη διάρκεια των απονομών, παρακολουθώντας προσεκτικά τις βραβεύσεις. Την προλόγισε ο Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος κατάφερε ποιητικά να περικλείσει στον λόγο του την πορεία της μεγάλης ηθοποιού, καθώς και κομβικά σημεία του χαρακτήρα της.Τιμητική βράβευση έλαβε και το κολέγιο Ανατόλια, το οποίο διαθέτει δύο ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, που καταφέρουν να συνδέσουν τους μαθητές άρρηκτα με τον πολιτισμό ήδη από τα μαθητικά τους χρόνια, αναθέτοντας στους ίδιους πολλαπλούς ρόλους για τη συνολική διαμόρφωση για τη διαμόρφωση μίας παράστασης. Ομολογούμε, πως εντυπωσιαστήκαμε από το σχετικό βίντεο με το πλήθος και την ποικιλία των παραστάσεων που έχουν «ανέβει».

Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση σε σχέση με τον κυκεώνα καταγγελιών που απασχόλησαν την ελληνική πραγματικότητα με επίκεντρο τον θεατρικό χώρο. Η περφόρμανς της Αλίκης Δουλμάζερ κατάφερε να σωματοποιήσει πολλά λόγια και σκέψεις και να προβάλλει ένα δυναμικό θέαμα με πολλαπλά μηνύματα.
Μία σπουδαία στιγμή της βραδιάς ήταν το αφιέρωμα στο Θέατρο της Σμύρνης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με την Ν. Βυζαντιάδου και την E. Εμμανουήλ, με αναφορά στο «Θέατρο της Σμύρνης». Η αφηγήσεις μαζί με τη μουσική υπόκρουση του Γιώργου Τζιαφέττα μας συγκίνησαν και μας μετέφεραν σε εκείνην την εποχή.


Ακρογωνιαίος λίθος της βραδιάς ήταν η παρουσία του Γιώργου Τζιαφέττα με τους Νίκο Τσακαλίδη, Σταματία Κολωνιάρη και Θάνο Παπαγεωργίου, που εντυπωσίασαν σε ένα υπέροχο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, προσφέροντας σπουδαίες ανάπαυλες στην βραδιά! Αναβάθμισαν ποιοτικά τα βραβεία και σκόρπισαν συγκίνηση και χαμόγελα!


Ως προς τα θεατρικά βραβεία στην κορυφή από άποψη πλήθους βραβείων βρέθηκε η «Δολοφονία του Μαρά», που απέσπασε 5 θεατρικά βραβεία, του β’ ανδρικού και γυναικείου ρόλου, καθώς και τα αναμενόμενα βραβεία των φωτισμών, των σκηνικών και των κοστουμιών (Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Κουσούλης, Στέλιος Τζολόπουλος, Ανδρέας Βαρώτσος, Άννα Μαχαιριανάκη αντίστοιχα). Η παράσταση αυτή μονοπώλησε την περσινή θεατρική σεζόν το ενδιαφέρον, και παρά κάποια αδύναμα σημεία στη σεναριακή ροή, σίγουρα εντυπωσίασε για το πολύ ωραία διαμορφωμένο σύνολο, προσφέροντας μία πλούσια εικόνα -που σπάνια βλέπουμε- σε μία ομολογουμένως ακριβή παραγωγή.Σαρωτική ήταν και η υποψηφιότητα της παράστασης οι «Μάγισσες του Σάλεμ», αποσπώντας 4 βραβεία. Επίσης και εδώ οι νίκες ήταν άκρως αναμενόμενες, με εξέχουσες της υπέροχης μουσικής του Γιάννη Μαθέ και του α’ γυναικείου ρόλου για την Ιωάννα Παππά, η οποία είχε εντυπωσιάσει για τις ερμηνευτικές εναλλαγές της στον αμφιλεγόμενο ρόλο της Άμπιγκεϊλ. Η ίδια κατάφερε να περάσει μπροστά από τις σπουδαίες ερμηνείες των Ρένα Πιττακή (σε ένα πολύ δυνατό κείμενο) και της Κάτιας Δανδουλάκη (σε ένα κείμενο κάτω του μετρίου). Πέραν αυτών απέσπασε και του καλύτερου ερμηνευτικού συνόλου και το πολύ σημαντικό τρίτο βραβείο του κοινού.
Στις εκπλήξεις της βραδιάς ήταν οι νίκες της παράστασης «Πανούκλα», η οποία απέσπασε τα σημαντικότερα βραβεία. Το διαχρονικό έργο του Αλμπέρ Καμύ χρίστηκε ως η καλύτερη παράσταση της διετίας 2020-2022, με την Σοφία Καραγιάννη να κερδίζει την σκηνοθεσία και τον Δημήτρη Μαμιό της καλύτερης αντρικής ερμηνείας.Συνεχίζοντας με τις βραβεύσεις, μία παράσταση που εντυπωσίασε ήταν ο «Ένας σκύλος που τον έλεγαν πιστό», που κέρδιζε το β’ βραβείο κοινού. Ομολογώ, πως την περίμενα να κυριαρχήσει και σε άλλες κατηγορίες, όπως π.χ. στην μουσική, που έγινε κυριολεκτικά «μάχη»!


Σημαντική η διάκριση για την ομάδα 3pleThreat Productions, η οποία κέρδισε το βραβείο της πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας για την παράσταση «Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο» και το β’ βραβείο κοινού. Να ευχηθούμε καλή συνέχεια στα επόμενα βήματα και να διατηρήσουν την ίδια δυναμική και πάθος.


Το βραβείο τοπικού θιάσου κέρδισε η ομάδα «Πρόταση» του ταλαντούχου Στέλιου Βραχνή, που πρωταγωνιστεί στα θεατρικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, σε μία παράσταση («Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας»), που προσωπικά δεν με εντυπωσίασε και δεν έφτασε το εξαιρετικό «Γράμμα στον πατέρα».


Άξια η νίκη της Αλεξάνδρας Σταμούλη στην κατηγορία νέο πρόσωπο με την ίδια να εντυπωσιάζει σε ένα αντικειμενικά δύσκολο έργο, όπως το «Football». Είναι σημαντικό, πως σε αυτήν την κατηγορία βρέθηκαν άξια και ταλαντούχα πρόσωπα, με το κοινό της Θεσσαλονίκης να στηρίζει πάντα τέτοιες αξιόλογες εμφανίσεις και προσπάθειες.Άκρως αναμενόμενη η νίκη της παιδικής παράστασης «Ο Τρελαντώνης» που έχει καταφέρει να αποσπάσει τις θετικές εντυπώσεις μικρών και μεγάλων θεατών!

Ομολογώ, πως με εντυπωσίασε η νίκη του Σάκη Σερέφα σε μία από τις πιο δύσκολες στο να αποφασίσει κανείς νικητή κατηγορίες, και συγκεκριμένα εκείνη του καλύτερου κειμένου. Το γεγονός, πως το κείμενο του «Viral Thess» ήταν πρωτότυπο αναβαθμίζει σίγουρα την υποψηφιότητα και επικυρώνει την νίκη.

Νομίζω αδικήθηκαν οι εξής δύο παραστάσεις: το «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι», που παρά τις 4 υποψηφιότητες δεν απέσπασε κανένα βραβείο και το «Περιμένοντας τον Γκοντό», που ομοίως δεν απέσπασε κανένα βραβείο παρά τις 7 υποψηφιότητες. Δεν θα ξεχάσω τη συγκλονιστική ερμηνεία του Γρηγόρη Βαλτινού στην πρώτη παράσταση σε έναν ρόλο ζωής, αλλά και τις ερμηνείες των Θανάση Παπαγεωργίου και Ορφέα Αυγουστίδη σε μία παράσταση ενός σπουδαίου ερμηνευτικού συνόλου. Πάντα, όμως, σε τόσες πολλές υποψηφιότητες, με πολύ λεπτές διαφορές σε απόδοση και σε εντυπώσεις, κάποια υπερτερεί των άλλων.Αυτή η σπουδαία γιορτή του πολιτισμού, η οποία είχε λείψει από τη Θεσσαλονίκη, απέδειξε περίτρανα πόσο μας έλειψε η δια ζώσης επικοινωνία στους θεατρικούς χώρους χωρίς μάσκες και περιορισμούς με τον ηλεκτρισμό της θεατρικής αίθουσας να διαπερνά κάθε σκέψη και συζήτησή μας. Κρατάμε τις καλές στιγμές, χαμογελάμε με τα απρόοπτα που έχει κάθε τέτοια βραδιά και αναμένουμε σύντομα να απολαύσουμε μία γεμάτη θεατρική σεζόν! 

.

Δείτε και αυτά:

-Ολα τα Βραβεία, όλοι οι νικητές εδώ
-Φωτογραφίες από τη Τελετή Απονομής εδώ

(ακολουθούν νέα άρθρα, ρεπορτάζ, φωτό και βίντεο από τη βραδιά)

 
Χορηγοί:
GRDiscovery, Κέτερινγκ Σαμιωτάκης, TV100, FM100, Ανθή φυτά Στάγκος, ΙΕΚ Δέλτα 360, Studio Μπαιρακτάρη, Aναψυκτικά 'Εψα, Pizza Fun, Kομμώσεις Giorgio, Φούρνοι Αμπεριάδη, Κομμωτήρια Studio 113, biscotti Τσουγκαρης, wine bar restaurant Μονμάρτη, Taxiway, Copy paste, Καταστήματα γυναικείων ενδυμάτων ΓΕΙΑ ΣΟΥ.
 
Χορηγός επάθλων: Ελληνικές Χαράξεις.
-
Ευχαριστούμε θερμά το ΚΘΒΕ για την υποστήριξη και φιλοξενία.
,
Τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κ Αστέριο Πελτέκη και το Δ.Σ. για την παραχώρηση του θεάτρου της ΕΜΣ. Την Κριτική Επιτροπή. Την Ιφιγένεια Μανώλα για την παραχώρηση προβών Metropolitan: The Urban Theatre. Τους: Χρήστος Καραγιαννόπουλο, Νταίζη Λεμπέση, Γιάννης Κεσσόπουλος, Νίκος Κορεξιανός, προσωπικό ΚΘΒΕ.
..
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μπαστουνάς Γιώργος
Μπαστουνάς Γιώργος
Ως απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ και με πολλαπλές… καλλιτεχνικές ανησυχίες, δοκίμασα την πένα μου, συντάσσοντας τηλεοπτικές κριτικές, ορισμένες συνεντεύξεις και ένα αστυνομικό-ψυχογραφικό μυθιστόρημα, και τη φωνή μου, διενεργώντας μία εκπομπή στο ραδιόφωνο. Μετά από έναν χρόνο στην kulturosupa έδειξα δείγματα γραφής σε διάφορες στήλες με κυριότερες τις θεατρικές κριτικές, τις συνεντεύξεις με δημοφιλή θεατρικά πρόσωπα, αλλά και με το νέο θεατρικό αίμα, καθώς και τα τηλεοπτικά σχόλια. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, συνεχίζω με περισσότερο πάθος, θέλοντας να προσεγγίσω κάθε θέμα με απόλυτη ειλικρίνεια! Mail επικοινωνίας: georgebastounas@hotmail.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή