10α ΘΒΘ: Μια σεμνή εκδήλωση με μεγάλο νικητή τον πολιτισμό

5900 Views
10α ΘΒΘ: Μια σεμνή εκδήλωση με μεγάλο νικητή τον πολιτισμό 10α ΘΒΘ: Μια σεμνή εκδήλωση με μεγάλο νικητή τον πολιτισμό

 

 
Την Τρίτη 2 Ιουνίου  παρακολουθήσαμε  διαδικτυακά τα 10ο Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε, παρά τις αντίξοες λόγω κορονοϊού συνθήκες, η Κουλτουρόσουπα. Η απονομή των βραβείων έγινε στο άδειο, δυστυχώς, Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, με παρουσιαστές τον ηθοποιό Σπύρο Σαραφιανό και την δημοσιογράφο Ελένη Σκάρπου,που γέμισαν την αίθουσα με την ευχάριστη διάθεση και το χαμόγελό τους. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο σπουδαίος καλλιτέχνης Αντώνης Καραγιάννης και την οργάνωση  και τα κείμενα ο πολυτάλαντος Κρίτωνας Ζαχαριάδης.
 
 
Και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε μια λαμπρή τελετή με συμμετοχή πολλών αγαπημένων καλλιτεχνών, εξαιτίας των μέτρων απαγόρευσης, περιορίστηκε σε μια απλή και σύντομη ανακοίνωση των υποψηφίων και των νικητών, με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και, αρχικά, υπό την προστασία μασκών των «Μοδιστρών Άμεσης Ανάγκης».

Η εν τοις πράγμασι απονομή των βραβείων, τα οποία φιλοτέχνησε η εικαστικός Σάντρα Λεπτοκαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί  σε μεταγενέστερο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο πρώτα θεατρικά βραβεία δηλαδή αυτό της «Καλύτερης Παράστασης της χρονιάς» και το βραβείο «Σκηνοθεσίας της χρονιάς 2020», ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.


Όσον αφορά τις υποψήφιες παραστάσεις, μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς, αναδείχθηκε η «Ιστορία δίχως όνομα» του Στέφανου Δάνδολου σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, που κέρδισε τέσσερα συνολικά βραβεία και συγκεκριμένα το βραβείο «Καλύτερη παράσταση της χρονιάς», το βραβείο «Σκηνοθεσίας»,  το βραβείο «Σκηνικών»που απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Ζαμάνη για το λιτό αλλά εξαιρετικά λειτουργικό και συμβολικό σκηνικό της παράστασης, αλλά και το βραβείο «Καλύτερου ερμηνευτικού συνόλου» για την εξαιρετική απόδοση του θιάσου ως σύνολο, την αλληλεπίδραση μεταξύ τους αλλά και με το κοινό. Μια από τις πολύ καλές παραστάσεις της φετινής χρονιάς που άφησε το αποτύπωμά της στον θεσμό των βραβείων αλλά και στις καρδιές μας.


Η δεύτερη παράσταση που ξεχώρισε είναι το «Παλτό» του Νικολάι Γκογκόλ σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη , το οποίο απέσπασε πέντε συνολικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο «Ανδρικής Ερμηνείας της χρονιάς 2020», που δικαίως κέρδισε ο αγαπημένος μας Κρίτωνας Ζαχαριάδης. Στο «Παλτό» ο Κρίτωνας ήταν απλά… συγκλονιστικός. Ακόμα τον θυμάμαι να τρέμει ολόκληρος, ένα τέταρτο μετά το τέλος της παράστασης, όταν πήγα να τον συγχαρώ, και εκείνος «ζούσε» ακόμη τον ρόλο του… ήταν ο Κρίτωνας στο σώμα του Ακάκιου Ακακίεβιετς ή το αντίθετο.
.
Το βραβείο «Β’ Ανδρικού Ρόλου της χρονιάς» απέσπασε ο εξαιρετικός Βασίλης Κανελλόπουλος που με τους πολλαπλούς ρόλους που ερμήνευσε στο «Παλτό» ανέδειξε το πολύπλευρο ταλέντο του. Και στους δυο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Το βραβείο «Καλύτεροι φωτισμοί της χρονιάς» απονεμήθηκε στον Ανέστη Ατακτίδη για την εξαιρετική δουλειά του στην παράσταση και το βραβείο «Καλύτερη μουσική της χρονιάς 2020», απονεμήθηκε στον Γιώργο Καζαντζή, που πέρα από την εξαιρετική λοιπή μουσική επένδυση, έγραψε ένα ιδιαίτερα αισθαντικό τραγούδι για το τέλος, το οποίο  ερμήνευσε η Ναντίνα Κυριαζή, απογειώνοντας συναισθηματικά το κοινό. Τέλος, για το «Παλτό», η σύμπραξη της Καλλιτεχνικής εταιρίας θεάτρου (θέατρο Σοφούλη) και του Κ. Ζαχαριάδη τιμήθηκε με το βραβείο «Τοπικού θιάσου της χρονιάς 2020».

.
Μια από τις τελευταίες παραστάσεις που απολαύσαμε στις θεατρικές αίθουσες, πριν το κλείσιμό τους λόγω του κορονοϊού, ήταν η «Φωνή της Λουντμίλα», με την εξαιρετική Ηρώ Μουκίου που δικαίως τιμήθηκε με το βραβείο «Γυναικείας Ερμηνείας της χρονιάς 2020». Η Ηρώ, για όσους είδαν την παράσταση, ήταν εμφανές πως έδωσε όλο της τον εαυτό σε αυτό τον ρόλο. Μίλησε στις ψυχές μας, στην ευαισθησία μας και πραγματικά μας συγκλόνισε. Ανυπομονούμε να την απολαύσουμε στις καινούριες της δουλειές.

Ένα βραβείο, όχι από τα αναμενόμενα, ήταν αυτό του «Β΄ Γυναικείου ρόλου» που απονεμήθηκε στην Χριστίνα Σαχινίδου για την συμμετοχή της στην παράσταση «Ομμάτα Δακρωμένα» του Δήμου Αβδελιώδη. Κι ενώ υπήρχαν και άλλες αξιόλογες υποψηφιότητες θεωρώ ότι η Χριστίνα Σαχινίδου κέρδισε αυτό το βραβείο γιατί, πέρα από την εξαιρετική ερμηνεία της σε μια σκηνή στο τέλος της παράστασης που συγκίνησε αφάνταστα, οι κριτές τίμησαν  στο πρόσωπο της τον ελληνισμό του Πόντου, τον  πόνο και την δυστυχία του, που μετέφερε στην σκηνή με εξαιρετική επιτυχία ο σκηνοθέτης αλλά και η ίδια η ηθοποιός.


Από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν για την μοναδικότητα και την πρωτοτυπία τους, τη χρονιά που μας πέρασε, ήταν το Lemon. Ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας ή αλλιώς EXPERIMENTO γοήτευσαν με το ταλέντο τους και δικαίως τιμήθηκαν με το βραβείο «Πρωτοεμφανιζόμενη θεατρική ομάδα της χρονιάς 2020». Τους συγχαίρουμε, τους ευχαριστούμε και περιμένουμε  σύντομα να τους ξαναδούμε στην πόλη μας.


Το βραβείο «Καλύτερο κείμενο της χρονιάς 2020»,απονεμήθηκε στην  «Καθαρίστρια» του Αντώνη Τσιπιανίτη, για το πρωτότυπο κείμενό της που επάξια γοήτευσε κοινό και κριτές, ενώ το πολυσυζητημένο «Έγκλημα στο OrientExpress», τιμήθηκε με το Βραβείο «Κουστούμια της χρονιάς 2020», καθώς η Ιωάννα Τσάμη, ξεχώρισε με τα κοστούμια εποχής που δημιούργησε για την παράσταση.

Ένας νέος ηθοποιός, ο Περικλής Σιούντας, ήταν ο νικητής στην κατηγορία «Νέο πρόσωπο της χρονιάς 2020» . Τον γνωρίσαμε μέσα από την παράσταση «Παραμύθι για δύο» του ΚΘΒΕ, όπου ανέδειξε το ταλέντο, την ζωντάνια του και την τεράστια αγάπη του για το θέατρο και την υποκριτική. Σίγουρα περιμένουμε πολλά από αυτόν στο μέλλον.


Άφησα για το τέλος μια από τις αγαπημένες μου παραστάσεις της σεζόν, το «Καπλάνι της βιτρίνας» της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, που κέρδισε επάξια το βραβείο «Παιδική Παράσταση της χρονιάς 2020». Μια εξαιρετική παράσταση για όλη την οικογένεια, στην οποία συμμετείχε και ο παρουσιαστής των βραβείων Σπύρος Σαραφιανός.


Μια ξεχωριστή κατηγορία βραβείων, τα «Βραβεία κοινού», ανακοινώθηκαν από τον δημοσιογράφο Χρήστο Καραγιαννόπουλο, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, που επίσης τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Πρόκειται για τρία στον αριθμό βραβεία που απονεμήθηκαν βάσει ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των θεατρόφιλων και είναι τα εξής: «Α’ Βραβείο κοινού» το οποίο απονεμήθηκε στην παράσταση «100» των D.Petterle - N.Monaghan – C.Heinmann, «Β΄Βραβείο κοινού» το οποιο απονεμήθηκε στην παράσταση «Πλανώδιοι έρωτες» του Άγγελου Κολοκοτρώνη και «Γ’ Βραβείο κοινού» το οποίο απονεμήθηκε στην παράσταση «Εφημερίς των κυριών, τ΄όνειρο», της Έλενας Παλαιολόγου.

Αναλογιζόμενη τα όσα ζήσαμε τους τελευταίους μήνες καταλήγω ότι τελικά, αναμφισβήτητος νικητής των φετινών θεατρικών βραβείων ήταν ο πολιτισμός, ήταν η αγάπη των ανθρώπων για το θέατρο και την τέχνη γενικότερα. Έννοιες που κανένας ιός, όσο ισχυρός και αν είναι δεν μπόρεσε να βλάψει.


Αυτά λοιπόν ήταν τα θεατρικά βραβεία 2020. Συγχαρητήρια στους νικητές, αλλά και σε όλους τους υποψηφίους, για την εξαιρετική δουλειά τους στις αξιόλογες  παραστάσεις που μας προσέφεραν, για τις υψηλού επιπέδου θεατρικές στιγμές που μοιράστηκαν μαζί μας αλλά και  την συμβολή τους στην τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα. Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι απαλλαγμένη από την απειλή του κορονοϊου και ότι τα επόμενα θεατρικά βραβεία θα απονεμηθούν με την αίγλη και την λαμπρότητα που τους ταιριάζει. 
.
Δείτε ρεπορτάζ + φωτογραφικό υλικό εδώ
.
Δείτε την Τελετή Απονομής από το Βασιλικό Θέατρο, εδώ
.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Άννια Κανακάρη
Άννια Κανακάρη
Αγαπώ το θέατρο και όπως συνηθίζω να λέω όταν αγαπάς κάτι το απολαμβάνεις περισσότερο όταν το μοιράζεσαι. Κάθε εβδομάδα λοιπόν, ή και όποτε άλλοτε προκύψει, θα μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις μου από τις παραστάσεις που παρακολουθώ, αλλά και από διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο... Email επικοινωνίας : kanakariourania@hotmail.com EMAIL επικοινωνίας : kanakariourania@hotmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
με 0 Σχόλια 2792 Views

Πρόκειται άραγε για αδιάφορη, τυπική χαιρετούρα κλεισίματος; Ποιοι λόγοι επιβάλλουν «πρωτόκολλο ιεραρχίας» στην υπόκλιση; Κατά πόσο δικαιούται κάποιος να το παραβιάζει «τιμής ένεκεν»; Από τη στήλη «Στον παλμό των φουαγιέ» της Πίτσας Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή