Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης στηρίζουν τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» φορώντας τις θαυμάσιες μάσκες τους.

2498 Views
Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης στηρίζουν τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» φορώντας τις θαυμάσιες μάσκες τους. Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης στηρίζουν τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» φορώντας τις θαυμάσιες μάσκες τους.

 

Δείτε οnline τα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης
- 2.6.2020 στις 21:00 ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
10α ΘΒΘ 2020: 
.
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ: 
.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
.
ΤΡΙΤΗ 2  ΙΟΥΝΙΟΥ ΩΡΑ: 21:00
 
Η πανδημία που έπληξε τον πλανήτη μας έδωσε την δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε, μεταξύ άλλων, πως η ομαδική προσπάθεια, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός, ακόμα και στις πλέον δύσκολες στιγμές, μπορούν να κάνουν θαύματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, της αφιλοκερδούς βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, γεννήθηκε στα μέσα Μαρτίου στην πόλη μας μια αξιέπαινη εθελοντική κίνηση από τον εικαστικό Μάριο Ελευθεριάδη και τον βιοτέχνη Κωνσταντίνο Τεκτονίδη, μια κίνηση που   έγινε γνωστή ως «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης».
 
Οι δυο αυτοί συμπολίτες μας εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατασκευής υφασμάτινων μασκών, όχι προς πώληση αλλά με στόχο την ενίσχυση των μονάδων υγείας της χώρας μας, στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Η εν λόγω πρωτοβουλία, που αρχικά στηρίχθηκε σε δικά τους έξοδα, βρήκε με τη βοήθεια του διαδικτύου υποστηριχτές σε όλη την Ελλάδα. Εθελοντές μόδιστροι και μοδίστρες από διάφορα μέρη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν οι εμπνευστές της κίνησης, επιστράτευσαν τις ραπτομηχανές τους και ανέλαβαν αφιλοκερδώς με τα υφάσματα που τους αποστέλλονταν να ράψουν τις μάσκες. Έθεσαν άμεσα τον εαυτό τους και την εργασία τους στη μάχη κατά του αόρατου εχθρού, κατασκευάζοντας ένα από τα πλέον απαραίτητα μέσα για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Μοναδική τους απολαβή η ικανοποίηση της προσφοράς, της συμμετοχής σε κάτι μεγάλο και σημαντικό, η γνώση και η ανάμνηση του «ήμουν και εγώ εκεί, βοήθησα κι εγώ…».
 .
.
Η δουλειά που ανέλαβαν οι εθελόντριες ήταν συγκεκριμένη: αφού δήλωναν πρόθεση συμμετοχής στο όλο εγχείρημα και τον αριθμό των τεμαχίων που μπορούσαν να ράψουν, λάμβαναν από τους διοργανωτές κομμένα βαμβακερά υφάσματα σε διάφορες αποχρώσεις (άλλα απλά και μονόχρωμα και άλλα ζωηρά και πολύχρωμα), τα οποία και έραβαν με βάση ειδικό πατρόν, αφήνοντας θήκη για ειδικό φίλτρο που θα τοποθετούνταν από τις ειδικές μονάδες υγείας που θα τις παραλάμβαναν τελικά. Μετά τη ραφή  περνούσαν τα λάστιχα και τέλος έπλεναν τις μάσκες,  τις σιδέρωναν και τις συσκεύαζαν, ώστε να είναι έτοιμες προς αποστολή. Μέχρι τις 10 Απριλίου σαράντα χιλιάδες μάσκες ήταν κιόλας έτοιμες χάρη στην ακούραστη προσπάθεια των εθελοντών, αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό στόχο των εμπνευστών. Μια δουλειά εξαιρετικά σημαντική, καθώς η έλλειψη μασκών ήταν αισθητή από την αρχή της εμφάνισης του ιού και το πρόβλημα απαιτούσε άμεση αντιμετώπιση με κάθε δυνατό μέσο.
 .
.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στις 5 Μαίου παραδόθηκαν 20 χιλιάδες υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες με θήκη για φίλτρο, από τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης ως δωρεά στο Υπουργείο Υγείας. Οι μάσκες προορίζονται για νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Αρωγός στην όλη προσπάθεια η ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Βοήθειας, η οποία διέθεσε τα οχήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της ώστε να περισυλλεγούν οι μάσκες από τις μοδίστρες και να παραδοθούν στο νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης. Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε στις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» και ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας για την σημαντική προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
 
Παρά το τεράστιο αυτό κατόρθωμα, οι εμπνευστές της ιδέας δεν εφησυχάζουν. Νέος στόχος τους να ραφτούν επιπλέον 100.000 μάσκες για κάλυψη των αναγκών υπηρεσιών και δομών υγείας και όχι μόνο. Συγκεκριμένα οι νέες μάσκες προορίζονται για γιατρούς, νοσηλευτές και μητέρες στα παιδικά χωριά SOS Πλαγιαρίου, Βάρης Αττικής, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου Κρήτης αλλά και στους ξενώνες βρεφών SOS σε Μαρούσι και Πεντέλη, στη «Στέγη Νέων» στο Παλαιό Φάληρο, στη «Στέγη Νέων» στη Θεσσαλονίκη, στους «Γιατρούς του Κόσμου» αλλά και σε άλλες δομές που έχουν ανάγκη.
 
Η σημαντικότητα της προσφοράς και η ανιδιοτελής στάση όλων των συμμετεχόντων έγιναν παράδειγμα προς μίμηση και συνεχώς νέοι συνεργάτες τάσσονται στο πλευρό των μοδιστρών ώστε να βοηθήσουν στην επίτευξη του νέου αυτού στόχου. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Αντιμετώπιση παιδικού τραύματος» και το «Give & Fund», τάχθηκαν στο πλευρό των μοδιστρών σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων ώστε να αγοραστούν τα απαραίτητα υφάσματα και λάστιχα για τις νέες μάσκες. Πρεσβευτής της εθελοντικής κίνησης  ο ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης που με ένα διαδικτυακό  μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης καλεί όποιον επιθυμεί να συμβάλλει οικονομικά στο όλο εγχείρημα.
 .
.
Αυτές είναι λοιπόν οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης». 346 μοδίστρες και μόδιστροι από 137 πόλεις σε 37 νομούς της χώρας, που συντονίστηκαν, οργανώθηκαν από μια μικρή ομάδα ανθρώπων και δούλεψαν με ψυχή και πάθος για το κοινό καλό, για ένα κοινό σκοπό, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
 .
.
Αν μη τι άλλο τους αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ», τόσο για την προσφορά τους αυτή καθ’ εαυτή, τις μάσκες δηλαδή που κατασκεύασαν, όσο και για το παράδειγμα αλληλεγγύης, ενότητας και ομοψυχίας που έδωσαν σε όλους εμάς. Η προσπάθεια τους ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και κατόρθωσε να αντικαταστήσει τον φόβο και την τρομοκρατία που κατέλαβε τις ψυχές μας με αισιοδοξία, με πίστη στις δυνάμεις μας και κυρίως με ελπίδα για ένα καλύτερο, προστατευμένο και ασφαλές μέλλον.
 
Η Οργανωτική Επιτροπή των 10ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης και η διοργανώτρια Kulturosupa.gr ευχαριστεί θερμά τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης», για την συμβουλή τους στη Τελετή Απονομής Βραβείων καθώς οι παρουσιαστές, Σπύρος Σαραφιανός και Ελένη Σκάρπου θα τις φορούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ μάσκες θα φορά και όλο το συνεργείο της την ημέρα της μαγνητοσκόπησης.
 
Για την κοινωνική τους προσφορά και για το νέο στόχο που έχουν βάλει, η Οργανωτική Επιτροπή θα συμβάλλει οικονομικά.
 
Συμβάλλεται και εσείς, Crowdfunding ΕΔΩ 
h
 
Κείμενο: Ανια Κανακάρη.
.

.

Τα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020, [Βραβεία Κριτικής Επιτροπής και Κοινού], θα ανακοινωθούν διαδικτυακά τη Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 και ώρα 21.00 μέσω Kulturosupa.grYouTube και Facebook

.
Δείτε & αυτά:
-10 ΘΒΘ 2020: Αφίσα, συντελεστές, υποστηρικτές, κλικ εδώ
-10α ΘΒΘ 2020:  Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απονέμει τα κορυφαία βραβεία, κλικ εδώ 
-10α ΘΒΘ 2020:Αυτά είναι τα Νέα Πρόσωπα των 10ων ΘΒΘ 2020 - Οι υποψήφιοι μιλούν στην "Κ", κλικ εδώ
-10α ΘΒΘ 2020: Τα ΘΒΘ στηρίζουν τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» φορώντας τις θαυμάσιες μάσκες τους, κλικ εδώ
-10α ΘΒΘ 2020: Ας γνωρίσουμε καλύτερα τις πρωτοεμφανιζόμενες υποψήφιες ομάδες, κλικ εδώ
-10αΘΒΘ 2020: Ο Σπύρος Σαραφιανός και η Ελένη Σκάρπου παρουσιάζουν τη σεμνή Τελετή Απονομής  από το Βασιλικό Θέατρο, κλικ εδώ
-10α ΘΒΘ 2020: Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής & Κοινού, κλικ εδώ
-10α ΘΒΘ 2020: Ακυρώνεται η Τελετή Απονομής - Ψηφιακά θα απονεμηθούν τα φετινά Βραβεία (Δ.Τ), κλικ εδώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Όσο ακόμα επιτρέπεται! Μουσικές προτάσεις εξόδου (ή από τον καναπέ) 26/10-8/11/2020.
Όσο ακόμα επιτρέπεται! Μουσικές προτάσεις εξόδου (ή από τον καναπέ) 26/10-8/11/2020.
με 0 Σχόλια 298 Views

 Είτε από τον καναπέ σου είτε ζωντανά, ετοιμάσου να απολαύσεις τις μουσικές εκδηλώσεις για τις επόμενες 14 ημέρες! Προτείνει η Βάνια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.    

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή