10 ΘΒΘ: Στο «καυτό» θέατρο Δάσους αποδόθηκε το βραβείο στο «Lemon» (pics+vids)

8224 Views
10 ΘΒΘ: Στο «καυτό» θέατρο Δάσους αποδόθηκε το βραβείο στο «Lemon» (pics+vids) 10 ΘΒΘ: Στο «καυτό» θέατρο Δάσους αποδόθηκε το βραβείο στο «Lemon» (pics+vids)

 
Σχόλια + βίντεο από τη Τελετή Απονομής Βραβείου, χθες βράδυ.
 
Το «καυτό» δεν είναι σχήμα λόγου καθώς έβραζαν κυριολεκτικά τα τσιμέντα μετά από το ολοήμερο λιοπύρι των 40 βαθμών, δεύτερης μέρας του καύσωνα που πλήττει τη χώρα, αλλά πρώτης φοράς στο θέατρο Δάσους για την παράσταση «Lemon» της ομάδας Experimento.
 
Ευτυχώς, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο αποτρεπτικές με αρκετούς θεατές να ανηφόρισαν στον Κέδρινο λόφο ώστε να απολαύσουν την πολυσυζητημένη παράσταση που τελικά πρόσφερε νότες δροσιάς και πρωτοτυπίας. Έτσι λίγο πριν τις 21:30 εμφανίστηκαν οι δυο πρωταγωνιστές, Μελαχρινός Βελέντζας και Γιώργος Δρίβας για να μας διηγηθούν την ιστορία του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού, του επονομαζόμενου 1900, που έζησε όλη τη ζωή του μέσα σ’ ένα καράβι -έγκλειστος από επιλογή-, και ως πρώτη ματιά φαντάζει συγκλονιστικά επίκαιρη δεδομένης της ιστορικής συγκυρίας της πανδημίας, συνίσταται σε όλους εμάς που αφήνουμε (;) τον υποχρεωτικό εγκλεισμό πίσω μας. 
 
 
Μια χειροποίητη θεατρική πρόταση που φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές μας ανάγκες συνδυάζοντας εύστοχα μουσική, κίνηση, χορό, τραγούδι, ενέργεια, χιούμορ και συγκίνηση. Και στο ερώτημα αν «Φοβόμαστε να κατέβουμε από το καράβι στο οποίο γεννηθήκαμε;» ή «Πού νιώθουμε πραγματικά ευτυχισμένοι;» το κοινό έδειχνε να προβληματίζεται μαζί τους… 
 
 
Μετά την θερμή υπόκλιση (και με πολλά μπράβο) όπως είχε ανακοινωθεί, θα ακολουθούσε βράβευση της παράστασης από τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Ως γνωστόν, τα βραβεία για τη σεζόν 2020/21 ακυρώθηκαν καθώς ελάχιστες παραστάσεις δόθηκαν, κυρίως το περσινό καλοκαίρι, ενώ όλο τον περασμένο χειμώνα τα θέατρα ήταν κλειστά. Η βράβευση αφορούσε τη θεατρική περίοδο 2019/20, όπου στο τσακ πρόλαβε το «Lemon» να δώσει μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Αυλαία.Η πρώτη καραντίνα ανάγκασε την Οργανωτική Επιτροπή των 10ων ΘΒΘ 2020 να ακυρώσουν την Τελετή Απονομής και να απονεμηθούν και μεταδοθούν χωρίς κοινό, διαδικτυακά από το Βασιλικό θέατρο (δείτε βίντεο εδώ, ανακοίνωση αποτελεσμάτων εδώ). Τα έπαθλα υπήρχαν στη διάθεσή μας αλλά δεν υπήρχε τρόπος να αποδοθούν στους νικητές. Λίγο πριν από το δεύτερο «κλείσιμο» (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2020) κάποιες παραστάσεις επανήλθαν στη Θεσσαλονίκη, όπου σε ειδικές τελετές αποδόθηκαν δια ζώσης τα βραβεία στους κατόχους των παραστάσεων «Το Παλτό» (16/10/2020) και «Ιστορία χωρίς όνομα» (17/10/2020).
 

 
Το σημαντικό βραβείο που είχε κερδίσει το «Lemon» έπειτα από μυστική ψηφοφορία 40 προσωπικοτήτων του πολιτισμού, ήταν το «Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας της Χρονιάς 2020» και με την ευκαιρία που η παραγωγή το φετινό καλοκαίρι περιόδευε στην Ελλάδα, κάνοντας μια στάση και στη Θεσσαλονίκη, ήταν η χθεσινοβραδινή βραδιά της 29ης Ιουλίου να αποδοθεί επιτέλους το έπαθλο στους νικητές.
 

 
Στη σκηνή ανέβηκε ο Πρόεδρος των ΘΒΘ και επικεφαλής του Kulturosupa.gr κος Γιάννης Τσιρόγλου όπου συνεχάρη την ομάδα τονίζοντας πως είναι αξιοθαύμαστο μια ανεξάρτητη μικρή παραγωγή με νέους μη προβεβλημένους ηθοποιούς, με τόλμη,  θάρρος, πίστη και βέβαια πολλή δουλειά να περιοδεύουν την Ελλάδα επί ισοις οροις με τα μεγαθήρια των εμπορικών θιάσων. Για αυτή τους την προσπάθεια συν του ότι παράγουν καλλιτεχνικό έργο αξίζει να στεκόμαστε δίπλα τους.
 


Η Άννια Κανακάρη, θεατρική συντάκτρια του Kulturosupa.gr, αναφέρθηκε στη σημασία του βραβείου «Πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας» που αφορά ομάδες που έκαναν το ντεμπούτο τους τη χρονιά αυτή παρουσιάζοντας ένα αξιόλογο  αισθητικό, καλλιτεχνικό και εμπορικό αποτέλεσμα, όπως ήταν και η παράσταση σε μετάφραση Σταύρου Παπασταύρου και διασκευή – σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκη της ομάδας Experimento.
 
Σε πιο προσωπικό τόνο συναισθάνθηκε την απόφαση της Κριτικής Επιτροπής συνδυάζοντας το εμπειρικά όταν και η ίδια (μαζί με τους δεκάδες θεατές που την παρακολούθησαν στο θέατρο Αυλαία), ένιωσαν κι αυτοί την ενέργεια, το πάθος που εκπέμπαν, γέλασαν, συγκινήθηκαν και σίγουρα ταξίδεψαν μαζί τους μαζί με τους δύο χαρακτήρες σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον ναυτικό παραμύθι που ζωντάνεψαν επί σκηνής.
 


Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος των ΘΒΘ κάλεσε στη σκηνή τον τελευταίο κάτοχο του ίδιου βραβείου, κο Νίκο Κορεξιανό ο οποίος το 2019 τιμήθηκε για την παράσταση «(Μ)Παρωδύσσεια», να αποδώσει τα έπαθλα στους νικητές. Στην σύντομη παρουσία του συνεχάρη τους ηθοποιούς για την εξαίρετη παράσταση και την προσπάθεια που κάνουν και χαριτολογώντας τους ενημέρωσε να είναι προσεκτικοί με το χειροποίητο έπαθλο καθώς είναι εύθραυστο στις μετακομίσεις…
 

 
Συγκινημένοι οι δυο πρωταγωνιστές από την αποδοχή του κόσμου και το δυνατό χειροκρότημα με τα βραβεία τους στα χέρια ευχαρίστησαν θερμά το κοινό του θεάτρου Δάσους. Το λόγο πήρε ο ηθοποιός Μελαχρινός Βελέντζας όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ωραία θεατρική περιπέτεια που ζούνε τα τελευταία 4 χρόνια και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει παίζοντας έξω από συμβατικούς θεατρικούς χώρους, σε πλοία, λιμάνια, προβλήτες, κάτω από πλατάνια, όπως στην μικρή πλατεία στις Σταγιάτες του Πηλίου κ.ά. καθώς και για τον πρωταγωνιστή θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές.
 

 
Ταυτοχρόνως επισήμανε ότι για να επιτευχθεί αυτή η περιοδεία οι δυνατότητες του θιάσου ξεπερνούν τις συνθήκες ενός συμβατικού σχήματος όπου όλοι τους βοηθούν στο στήσιμο και ξεστήσιμο σκηνικού, μεταφέροντας οι ίδιοι όλα τα «σύνεργα» της παράστασης σε ένα βαν καθώς και ότι άλλο χρειαστεί… Τόνισε τη σημασία της θεατρικής πράξης και την ευθύνη που φέρουν οι ηθοποιοί όσο και οι θεατές παρακολουθώντας μια παράσταση, ενώ υποσχέθηκε να ξαναφέρει το «Lemon» στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας το ως μία ατόφια θεατρική εμπειρία  μέσα σε ένα καράβι…
 
Από πλευράς του ο Γιώργος Δρίβας ευχαρίστησε το κοινό δίνοντας ραντεβού σε μια μελλοντική συνάντηση.
 


Βίντεο από τη βραδιά Απονομής (29.07.21 – Θέατρο Δάσους)


Βίντεο Υπόκλιση

.
Το εξαίρετο «Lemon» συνεχίζει την καλοκαιρινή περιοδεία! Πρόγραμμα παραστάσεων, εδώ

 .

-Τα χειροποίητα έπαθλα είναι δημιουργία της κεραμίστριας Σάντρας Λεπτοκαροπούλου.

-Ευχαριστούμε το ανθοπωλείο Στάγκος Άνθη-Φυτά (Παύλου Μελά 34, Θεσσαλονίκη) για τα υπέροχα μπουκέτα που συνόδευσαν τα έπαθλα.

 .

Δείτε αυτά:

 

-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.

-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
11α ΘΒΘ: Μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις τόσο στα δρώμενα, όσο και στα αποτελέσματα! | Ανταπόκριση Γιώργος Μπαστουνάς
11α ΘΒΘ: Μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις τόσο στα δρώμενα, όσο και στα αποτελέσματα! | Ανταπόκριση Γιώργος Μπαστουνάς
με 0 Σχόλια 3697 Views

 Μία βραδιά γεμάτη με πολιτισμό, αξιόλογες παρουσίες και πολλαπλές εκπλήξεις, που θα μας μείνει αξέχαστη! Γράφει ο Γιώργος Μπαστουνάς για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή