«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» παρουσιάζει ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια

898 Views
«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» παρουσιάζει ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» παρουσιάζει ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια

 


Ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια παρουσιάζει το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου
 
Πρεμιέρα: Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, ώρα: 21:00
Θέατρο «Παππάς», Κολλέγιο Ανατόλια
 
Στις 10, 11, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021 ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια παρουσιάζει το αριστούργημα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου. Στην παράσταση συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες του Anatolia High School υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους και συμβούλου του Ομίλου Θανάση Φωτιάδη. 


Το έργο διαδραματίζεται σε ένα αφιλόξενο σπίτι, χτισμένο σ’ ένα από τα πολλά μικρά, απομακρυσμένα και φτωχικά χωριά της αγροτικής Ισπανίας των αρχών του εικοστού αιώνα, όπου ζουν η τυραννική εξηντάχρονη Μπερνάρντα, η μισότρελη ογδοντάχρονη μητέρα της, οι πέντε μαραζωμένες κόρες της και δύο υπηρέτριες. Ύστερα από τον θάνατο του συζύγου της, Αντόνιο Μαρία Μπεναβίδες, η Μπερνάρντα επιβάλλει στις κόρες της οκταετές πένθος και τον εγκλεισμό τους μέσα στο σπίτι, υπακούοντας στους αυστηρούς κοινωνικούς και ηθικούς κανόνες της συντηρητικής ισπανικής υπαίθρου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Θανάσης Φωτιάδης που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και την οργάνωση της παραγωγής: «Πατριαρχία, γυναικοκτονίες, εγκλεισμός, αδικαίωτοι και ανεκδήλωτοι έρωτες, με τον ποιητικό χρωστήρα του Ανδαλουσιάνου νεομάρτυρα και την αξεπέραστη μετάφραση του Γκάτσου. Δεν ψάξαμε άλλο λόγο, για να ασχοληθούμε με το σπουδαίο θεατρικό κείμενο του κακορίζικου του Λόρκα, του δολοφονηθέντος υπό των φασιστών».
 
 
Παραστάσεις: 10, 11, 18, 19 Δεκεμβρίου 2021
Ώρα έναρξης: 21:00 
Θέατρο «Παππάς», Κολλέγιο Ανατόλια
Για πληροφορίες και κράτηση θέσεων: Γραφείο Εξωδιδακτικών Δραστηριοτήτων 2310 398 328 και 2310 398 373.  
 
Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα
  • H είσοδος σε κλειστούς χώρους θεάτρων επιτρέπεται μόνο με επίδειξη εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του) ή νόσησης (30 ημέρες μετά τον 1ο θετικό έλεγχο και έως 6 μήνες).
  • Η είσοδος των ανηλίκων από 4 έως 17 ετών επιτρέπεται με την επίδειξη αυτοδιαγνωστικού αρνητικού ελέγχου που έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα  https://self-testing.gov.gr/
  • Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο σας στον χώρο του Κολλεγίου Ανατόλια και καθ’ ολη τη διάρκεια της παράστασης.
 
Το ελληνικό και ελληνόφωνο θέατρο στο Κολλέγιο Ανατόλια…
Η ιστορία του ελληνικού και ελληνόφωνου θεάτρου στο Κολλέγιο Ανατόλια είναι μακρά, και κάποιες αμυδρές όσο και αβέβαιες φανερώσεις του ανιχνεύονται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σχολείου, στα τέλη του 19ου αιώνα, στη Μερζιφούντα του Πόντου. Βεβαιωμένες θεατρικές παραστάσεις έργων του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου στην ελληνική γλώσσα, υπό την καθοδήγηση σημαντικών Δασκάλων του σχολείου, γνωρίζουμε από τη δεκαετία του ’50, όταν το «Ανατόλια» βρισκόταν πλέον σε ασφαλές ελληνικό έδαφος.
,
… και ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου

Το 1985, με πρωτοβουλία των φιλολόγων καθηγητών Παναγιώτη Αντωνίου και Βενετίας Ευσταθίου, ιδρύεται ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου. Η ομάδα συνεχίζει την αδιάλειπτη παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα του σχολείου υπό την καθοδήγηση του φιλολόγου καθηγητή Θανάση Φωτιάδη.

Τη δράση του Ομίλου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εξωσχολικών δραστηριοτήτων του Κολλεγίου Ανατόλια, υποστηρίζουν με την αδιάκοπη όσο και πολύτιμη συμμετοχή τους απόφοιτοι-παλαιά μέλη της θεατρικής ομάδας.

Σκοπός του Ομίλου είναι η διάδοση της θεατρικής παιδείας στο σχολείο, η επαφή των μαθητών με το θεατρικό είδος, αρχαίο και σύγχρονο, και η ανάπτυξη της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της ευθύνης των μελών του, παράλληλα με την επαφή τους με το θέατρο.
 
Παραστασιολόγιο Ομίλου Ελληνικού Θεάτρου:
Νεφέλες (1986-1987 και 2003), Πλούτος (1988), Θεσμοφοριάζουσες (1990), Λυσιστράτη (2006) και Εκκλησιάζουσες (2007) του Αριστοφάνη, Δύσκολος του Μένανδρου (1989), Τρωάδες του Ευριπίδη (1999), Η αυλή των θαυμάτων (1991 και 2001), Παραμύθι χωρίς όνομα (1993 και 2011), Γράμμα στον Ορέστη, Δείπνος και Ποιος ήταν ο κύριος (1998) και Ο μπαμπάς ο πόλεμος (2009) του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Θανασάκης ο πολιτευόμενος του Αλέκου Σακελλάριου (1992), Δον Καμίλλο του Σωτήρη Πατατζή (1994), Ζητείται ψεύτης (1995), Η χαρτοπαίχτρα (1996), Ξύπνα Βασίλη (2004) και Ο αχόρταγος (2008) του Δημήτρη Ψαθά, Το φιόρο του Λεβάντε (1997) και Δεν είμαι εγώ! -Η λογική (2002) του Γρηγορίου Ξενόπουλου, Η κόμισσα της φάμπρικας των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη (2000), Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά της Διδώς Σωτηρίου (2005), Κλάξον, τρομπέτες και… πλάκες του Ντάριο Φο (2010), Η Φαύστα του Μποστ (Μέντη Μποσταντζόγλου) (2012), Η πινακοθήκη των ηλιθίων του Νίκου Τσιφόρου (2013), Αντιγόνη του Μπέρτολτ Μπρεχτ (2014), Η τρικυμία του Ουίλιαμ Σέξπιρ (2015) και Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές του Μαξ Φρις (2016), Μαρία Πενταγιώτισσα του Μποστ (2017), Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ του Μπέρτολτ Μπρεχτ (2018), και Επείγοντα Περιστατικά του Αρκά (2020).


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η μυθιστορηματική ζωή του Γιανούλη Χαλεπά μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή στο Τελλόγλειο
Η μυθιστορηματική ζωή του Γιανούλη Χαλεπά μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή στο Τελλόγλειο
με 0 Σχόλια 1389 Views

Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά του σημαντικού Έλληνα γλύπτη.Νέα έκθεση. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή