«Α. Κάλβος- Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς»: Διαδικτυακά και δωρεάν από το ΚΘΒΕ για την 25η Μαρτίου

1014 Views
«Α. Κάλβος- Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς»: Διαδικτυακά και δωρεάν από το ΚΘΒΕ για την 25η Μαρτίου «Α. Κάλβος- Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς»: Διαδικτυακά και δωρεάν από το ΚΘΒΕ για την 25η Μαρτίου


Από την Πέμπτης 24/3 ως τη Δευτέρα 28/3
 
 

«Δε με θαμβώνει πάθος κανένα,
εγώ την λύραν κτυπάω,
κι ολόρθος στέκομαι σιμά
εις του μνήματός μου
τ’ ανοικτόν στόμα»

 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γιορτάζει την 25η Μαρτίου με την προβολή της διαδικτυακής παράστασης «Ανδρέας Κάλβος- Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς», δωρεάν στην επίσημη ιστοσελίδα του www.ntng.gr και στο https://vimeo.com/showcase/free, από την Πέμπτη 24 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 28/3.
 
Το επετειακό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δια χειρός Κώστα Χαλκιά,που υπογράφει τη σκηνοθεσία, βασίζεται σε κείμενα του Κ. Πορφύρη για τον Ανδρέα Κάλβο. Πρόκειται για μια παρουσίαση των Ωδών που έγραψε για την Ελευθερία.
 
Η συγκεκριμένη παραγωγή, στην πρώτη της διαδικτυακή προβολή αλλά και στη δια ζώσης παρουσίασή της είχε συγκινήσει το κοινό.
 


Σκηνοθετικό σημείωμα Κώστα Χαλκιά
«Ερευνώντας στοιχεία εικαστικής και μουσικής επιμέλειας και συνθέτοντάς τα, με τη συνολική σκηνική σύνθεση του όντος ηθοποιού – υποκριτή, Σώμα-Κίνηση, Συνθήκη-Κατάσταση, Λόγος, οδηγηθήκαμε όλοι οι συντελεστές σ’ ένα τελετουργικό σκηνικό κώδικα, καταθέτοντας στο «…Βωμό της Πατρίδας…» τη διαχρονική Καλβική Ιεροτελεστία της Επανάστασης. Ο τίτλος του σκηνικού μας δρώμενου-χορικού, κατά τα πρότυπα του Αρχαίου Δράματος, «Ανδρέας Κάλβος- Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς», συνθέτει κωδικά, την τραγικότητα της μυθιστορηματικής βιογραφίας του και την ιδεολογική αφετηρία του, που αντλείται από τον επαναστατικό απόηχο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού που κι αυτός, μετά από αιώνες σκοταδιού, γεννήθηκε ιδεολογικά με βάση τη διαλεκτική του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Ελπίζουμε στο τελικό σκηνικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας, να καταφανεί η διαφωνία μας με όποια νεοκαντιανή σκόπιμη αντιεπιστημονική ιδεοληψία – άποψη για τον Έλληνα Επαναστάτη Καρμπονάρο Ποιητή Ανδρέα Κάλβο. Ο Πινδαρικός Ποιητικός Νεορομαντισμός του δεν διακατέχεται σε καμιά περίπτωση από μια μονοδιάστατη ηθοπλαστική φιλοσοφία. Οι Ωδές του είναι το ποιητικό αντίστοιχο της Ελληνικής Νομαρχίας και ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο κύριος λόγος, βέβαια, για τον οποίο ο Κάλβος μας ενδιαφέρει σήμερα, είναι η πολιτική του διάσταση και η ποιητική του εμβέλεια, η ζωντάνια των στίχων του, που εμποτίζει τις πολιτικές του τοποθετήσεις με μια διαχρονική επικαιρότητα. Κι επιπλέον όπως λέει ο Κ. Θ. Δημαράς η γλώσσα του Α.Κ. είναι μια σφύζουσα δημοτική ενδεδυμένη με αρχαίους κανόνες. Ένα υποτιθέμενο «εμπόδιο» ανάγνωσης και θεώρησης της ποίησής του, αλλά συμφωνώντας και με τη γνώμη πολλών μελετητών, είναι και η πύλη προς τη Νεοελληνική Γλώσσα. Με δέος και τιμή ελπίζουμε να υπερασπίσαμε με την απαιτούμενη σκηνική συνέπεια αυτήν την πρώτη συμμετοχή του ΚΘΒΕ στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021, μην ξεχνώντας τη ρήση του Δασκάλου Κάρολου Κουν: «Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία»».
 


Συντελεστές
Σύνθεση κειμένων:Ακταίων Χαλκιάς
Σκηνοθεσία, Εικαστική- Μουσική επιμέλεια:Κώστας Χαλκιάς
Κινησιολογική επιμέλεια:Εύα Σωφρονίδου
Φωτισμοί:Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική διδασκαλία/ Ενορχήστρωση:Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη:Γιάννης Γκρέζιος
Οργάνωση παραγωγής:Μαρλέν Βερσιούρεν (Marleen Verschuuren)

Διανομή
Νεφέλη Ανθοπούλου
Ελένη Γιαννούση
Ηλέκτρα Γωνιάδου
Νατάσσα Δαλιάκα
Γιώργος Κολοβός
Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη
Νίκος Μήλιας
Δημήτρης Μορφακίδης
Χριστίνα Ζαχάρωφ
Μαριάννα Πουρέγκα
Θανάσης Ραφτόπουλος
Κατερίνα Σισίννι
Βασίλης Σπυρόπουλος
Θάνος Φερετζέλης
Κωνσταντίνος Χατζησάββας
*Στις δια ζώσης παραστάσεις του έργου συμμετείχαν επίσης οι ηθοποιοί: Κώστας Χαλκιάς και Γιάννης Γκρέζιος
 
Aπό την Πέμπτη 24 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 28/3 δωρεάν στην επίσημη ιστοσελίδα του www.ntng.gr και στο https://vimeo.com/showcase/free


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
Ο Γιώργος Τζιαφέττας στην «Κ»: «Η μουσική αποτελεί ένα ολόκληρο σύμπαν για εμένα» | Interview
Ο Γιώργος Τζιαφέττας στην «Κ»: «Η μουσική αποτελεί ένα ολόκληρο σύμπαν για εμένα» | Interview
με 0 Σχόλια 1862 Views

Mε αφορμή την καταλυτική παρουσία του στα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης μιλά  ο αξιαγάπητος συνθέτης Γιώργος Τζιαφέττας μιλά στην Μαρία Γρηγοριάδου αποκλειστικά για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή