Ν. Γιατρομανωλάκης: Μέτρα στήριξης του κλάδου του Πολιτισμού, ύψους 448 εκατ. ευρώ

1720 Views
Ν. Γιατρομανωλάκης: Μέτρα στήριξης του κλάδου του Πολιτισμού, ύψους 448 εκατ. ευρώ Ν. Γιατρομανωλάκης: Μέτρα στήριξης του κλάδου του Πολιτισμού, ύψους 448 εκατ. ευρώ

Τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.


Στην Επιτροπή συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές και την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας, σχετικά με το έργο μετάφρασης και έκδοσης έργων του λόγου της κλασικής και σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής Κίνας και Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο υφυπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου ύψους 448 εκατ. ευρώ, με εργαλεία πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως για παράδειγμα το Μητρώο Καλλιτεχνών μέσω του οποίου έχουν διατεθεί περισσότερα από 106 εκατ. ευρώ σε εργαζομένους και επαγγελματίες του πολιτισμού».

Τόνισε, παράλληλα, ότι «η μέριμνα για τον κλάδο συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσο θα πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας», με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποζημίωση ειδικού σκοπού Ιανουαρίου 2022 των μουσικών και συναφών ειδικοτήτων που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχουμε εισηγηθεί μέτρα, όπως εξάλλου κάνουμε διαρκώς, γιατί η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία».

Ως προς το Μητρώο, το οποίο δημιουργήθηκε ως εργαλείο χαρτογράφησης, αλλά και στήριξης του κλάδου εν μέσω της πανδημίας, ο υφυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι «παρότι η αντιπολίτευση στην αρχή λειτουργίας του Μητρώου αντέδρασε αρνητικά και απαξιωτικά, πλέον αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και χρησιμότητά του».

Επισημαίνοντας ότι πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος «δεν οφείλονται στην πανδημία, αλλά στην ανυπαρξία οποιασδήποτε στρατηγικής τα τελευταία χρόνια, και οξύνονται από την πανδημία», ο κ. Γιατρομανωλάκης προανήγγειλε την «Εργασιακή Χάρτα για τον Πολιτισμό», έργο που αφορά τη θεραπεία χρόνιων εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων των εργαζομένων του κλάδου, και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με τη συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς του πολιτισμού. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε πόρους ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για τον πολιτισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, σε ειδικότερη μνεία για τον κλάδο του βιβλίου, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε πως η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6% σε ηλεκτρονικά βιβλία και audiobooks, ενώ έκανε ειδική μνεία και στο πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων Greeklit, που ξεκίνησε το 2021 και στοχεύει στην προώθηση των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό. Υπογράμμισε, παράλληλα, «την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης και ενιαίας πολιτικής στον τομέα του βιβλίου, η οποία θα διασφαλίζεται από σχετικό σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα βγει σε διαβούλευση το προσεχές διάστημα».

Τέλος, τόνισε ότι δρομολογούνται από το υπουργείο Πολιτισμού δράσεις για την ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου, ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την συναυλία των Γιάννη Κότσιρα & Γιώτας Νέγκα στο θέατρο Δάσους.
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την συναυλία των Γιάννη Κότσιρα & Γιώτας Νέγκα στο θέατρο Δάσους.
με 9 Σχόλια 1359 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την συναυλία Γιάννη Κότσιρα & Γιώτας Νέγκα στο θέατρο Δάσους 1 Ιουνίου

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή