Η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία στην παράσταση «Εμφύλια Έπη» στο Θέατρο Αυλαία.

1751 Views
Η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία στην παράσταση «Εμφύλια Έπη» στο Θέατρο Αυλαία. Η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία στην παράσταση «Εμφύλια Έπη» στο Θέατρο Αυλαία.

 
   Μετά από τις καλοκαιρινές παραστάσεις στα Φεστιβάλ Νάξου και Σάμου, το θεατρικό έργο Εμφύλια Έπη του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου παρουσιάζεται τώρα για πρώτη φορά σε πλήρη μορφή στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο «Αυλαία».  
 
Για το έργο
   Δύο μεγαθέματα κυριαρχούν στις τέσσερις ενότητες που συναποτελούν το έργο: η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία. Τα μεγαθέματα αυτά αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα τεσσάρων πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας που αναπτύσσονται σε ισάριθμες ενότητες με κοινό φόντο τον εμφύλιο πόλεμο: Αλκιβιάδης (5ος αι. π.Χ.) – Δημήτριος Παλαιολόγος (15ος αι.) – Οδυσσέας Ανδρούτσος (19ος αι.) – Νίκος Ζαχαριάδης (20ός αι.). Οι τέσσερις πρωταγωνιστές δρουν σε συνάρτηση με διεθνή πρόσωπα και κινήματα της εποχής του ο καθένας. Όλοι τους είναι θύτες και θύματα μαζί, σαν πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας, στα οποία αναγνωρίζουμε σύμβολα με παγκόσμια ισχύ και οικουμενικό ενδιαφέρον. Το κάθε αφήγημα αρχίζει με την ραδιοφωνική αναγγελία του θανάτου του εκάστοτε πρωταγωνιστή και τον επιμνημόσυνο λόγο που μία ανώνυμη γυναίκα εκφωνεί ιερατικά. Καθώς το πνεύμα του εκλιπόντος αναλαμβάνεται, η γυναίκα συνδιαλέγεται μαζί του σαν κορυφαία αρχαίου χορού που εκπροσωπεί την μέση έκφραση της κοινότητας, ή σαν τη συνείδηση που ελέγχει ένα μοντέρνο πρόσωπο συνοψίζοντας τις πράξεις του βίου του.  
 
   Η εξέλιξη της αφήγησης και της δράσης είναι σπειροειδής και αναπτύσσεται σε κύκλους, αντίθετα προς την φυσική ροή του χρόνου: από τον θάνατο προς την γέννηση, από τον 20ό αιώνα και τον Νίκο Ζαχαριάδη, προς τον 5ο π.Χ. αιώνα και τον Αλκιβιάδη. Αποκαλύπτεται έτσι η καταγωγική αφετηρία των δεινών που ταλανίζουν με τον ίδιο κυκλικό τρόπο τον βίο των ανθρώπων από το απώτατο παρελθόν ως τις μέρες μας. Ο εντοπισμός στις πράξεις των ανθρώπων και η περιγραφή αυτού του αρχέγονου μηχανισμού που ορίζει τους κανόνες της Ιστορίας λειτουργεί λυτρωτικά, θέτοντας ερωτήματα και γονιμοποιώντας την συζήτηση γύρω από σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τα οποία, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά και στην εποχή μας, είναι προβλήματα αρχαία που διαρκώς επανέρχονται.
 
   Τα Εμφύλια Έπη είναι η Ελλάδα στον καθρέφτη. Μία παράσταση στοχασμός πάνω στην Ιστορία. Μια παράσταση για την μνήμη. Μια παράσταση που ο κυνισμός, η πρόκληση, ο ναρκισσισμός, το γελοίο, η πτώση, ο σπαραγμός, διαπνέουν τον αφηγηματικό της τρόπο. Μια παράσταση με πολλή μουσική που προκαλεί την φαντασία του θεατή με το ηχητικό της περιβάλλον, υποστηρίζοντας και χρωματίζοντας τα δρώμενα με τραγούδια και μουσικά όργανα ζωντανά επί σκηνής.  
 
Σκηνοθετική γραμμή
   Μία ηθοποιός που χρησιμοποιώντας επιλεγμένα σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια, αφηγείται και ερμηνεύει όλους τους ρόλους του έργου.
   Ένας μουσικός με πνευστά, κρουστά, αυτοσχέδια και ηλεκτρονικά όργανα, παίζει πάνω σε προηχογραφημένα μουσικά μοτίβα, αλλά δημιουργεί και ηχητικά περιβάλλοντα σε συνεργασία με την ηθοποιό.
   Ένας κάμεραμαν που βρίσκεται πάνω στην σκηνή και κινείται γύρω από τους ερμηνευτές και οι λήψεις του προβάλλονται σε οθόνη που καλύπτει τον τοίχο του βάθους της σκηνής, σε συνδυασμό με προμαγνητοσκοπημένες εικόνες. Αξιοποιείται με αυτόν τον τρόπο η δύναμη του πολύ κοντινού πλάνου.
   Οι τρεις προαναφερόμενοι καλλιτέχνες είναι οι μοναδικοί επί σκηνής.
   Μέσα σε ένα φαινομενικά λιτό περιβάλλον, η παράσταση αξιοποιεί την δύναμη της τεχνολογίας που παρέχεται σε φωτιστικό και ηχητικό επίπεδο με στόχο να δημιουργήσει μια θεατρική, βιωματική, εμπειρία.
   Η αφήγηση της ιστορίας και η ερμηνεία των προσωπικοτήτων συνοδεύεται με την διαμέσου ήχων και εικόνων πρόκληση της φαντασίας του θεατή. Περιβάλλοντα ηχητικά και εικονικά, που δημιουργούν ένα διάλογο με τις διαφορετικές εποχές που διαδραματίζεται η ιστορία, παράγονται μπροστά στα μάτια και τα αυτιά του θεατή. Ζητούμενο πάντα η νοητική και συναισθηματική διεργασία για την ιστορική αλλά και ποιητική προσέγγιση, που θέλουμε και ελπίζουμε να οδηγεί σε αναφορές στον παρόντα χρόνο.
 
ΕΜΦΥΛΙΑ ΕΠΗ
του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου
 
Με την Χρυσάνθη Δούζη
 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
Σχεδιασμός ήχων και όργανα επί σκηνής: Τάσος Φωτίου
Επιμέλεια κοστουμιών: Ελένη Μανωλοπούλου
Βίντεο: Χρυσούλα ΚοροβέσηΜάριος Γαμπιεράκης
Δημιουργική ηχοληψία: Παμείνος Κυριαζής
 
Πολυχώρος Τέχνης «Αυλαία»
Πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή)
Τηλ.: 2310 237700
Ε: info@avlaiatheatre.gr
 
Τετάρτη 6/12, ώρα 8 μ.μ.
Πέμπτη 7/12, ώρα 9 μ.μ.
 
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Κανονικό: 12 € - Προπωλήσεις: 10 € *
Παιδικό, φοιτητικό, κάρτα ΟΑΕΔ: 8 €
   * μέχρι 1 ημέρα πριν την παράσταση 
.
------------------------------------------------
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 20/9/2017 έως 31/05/2018 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 8α Θεατρικά (Κουλτουρο) Βραβεία Θεσσαλονίκης 2018 που θα πραγματοποιηθούν πρώτο 15νθήμερο Ιουνίου 2018
– Πληροφορίες για τα 8α ΘΒΘ θα βρείτε εδώ - Facebook pages εδώ
==========================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
=========================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==============================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το ΦΝΘ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με 3 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ σε πανελλήνια πρεμιέρα.
Το ΦΝΘ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με 3 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ σε πανελλήνια πρεμιέρα.
με 0 Σχόλια 744 Views

 Ταξίδια θάρρους, ελπίδας, γενναιοδωρίας με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους που παλεύουν και καταφέρνουν να φέρουν την αλλαγή στη ζωή τους και φόντο το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή