Τέλος εποχής για τον Ζωολογικό Κήπο στην Θεσσαλονίκη; Mακάρι.

388 Views
Τέλος εποχής για τον Ζωολογικό Κήπο στην Θεσσαλονίκη; Mακάρι. Τέλος εποχής για τον Ζωολογικό Κήπο στην Θεσσαλονίκη; Mακάρι.

Τέλος εποχής για τον Ζωολογικό Κήπο στην Θεσσαλονίκη; Mακάρι.

Νέο «σπίτι», μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, αναμένεται να αποκτήσουν οι δύο αρκούδες και οι δύο λύκοι που ζούσαν για χρόνια στον Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, μετά την μετατροπή του σε Κήπο Οικόσιτων Ζώων.

Πρόκειται για πρόταση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, που αναμένεται να συζητηθεί, το απόγευμα της Δευτέρας, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αίτημα την μεταφορά των ζώων στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Το αίτημα εκκρεμούσε από τον Αύγουστο του 2011, οπότε και πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και ΑΝΙΜΑ, είχαν καταθέσει σχετικό υπόμνημα στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, αλλά και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Γιάννη Μπουτάρη.

Όπως είχαν αναφέρει οι οργανώσεις, «για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ζωολογικού Κήπου, πρώτα από όλα απαιτείται η αλλαγή φιλοσοφίας, με βασικό άξονα τον αποκλεισμό μόνιμης φιλοξενίας ζώων, που είναι δυνατή η επανένταξή τους στη φύση και την εξασφάλιση της ευζωίας τους, με τη φιλοξενία τους σε χώρους που ικανοποιούν τις βιολογικές τους ανάγκες και τα βασικά δικαιώματά τους».

Μάλιστα, οι οργανώσεις είχαν κάνει μνεία σε τριετή, πανευρωπαϊκή έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι χιλιάδες ζώα, σε εκατοντάδες ζωολογικούς κήπους, κρατούνται σε κακές έως αποκρουστικές συνθήκες, ενώ σε καμία από τις 20 χώρες, όπου διεξήχθη η έρευνα, δεν βρέθηκε ζωολογικός κήπος που να πληροί τις προϋποθέσεις.

Στη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος προτείνεται η απομάκρυνση των άγριων ζώων να γίνει στις 5 Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η επιχείρηση νάρκωσης και μεταφοράς των ζώων θα πραγματοποιηθεί από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης.

«Οι δύο λύκοι προέρχονται από αναπαραγωγή και είναι 10 και 12 χρόνων αντίστοιχα και οι αρκούδες -η μία θηλυκή και η άλλη αρσενική- είναι αδέρφια και ήταν δωρεά του Ζωολογικού Κήπου του Βελιγραδίου στις 30 Νοεμβρίου του 1993, όταν στον πόλεμο η μητέρα τους είχε σκοτωθεί σε ναρκοπέδιο» εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και Ζωολογικού Κήπου, Μάξιμος Πετρακάκης.

«Όταν είχαμε παραλάβει τότε τις αρκούδες ήταν πολύ μικρές, ζύγιζαν μόλις 40 κιλά η καθεμία αφού ήταν μόλις λίγων μηνών», προσθέτει, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει και η μεταφορά των 27 ελαφιών σε άλλο χώρο που αναζητείται. Σημειώνεται ότι οι αρκούδες αναμένεται να μεταφερθούν στο καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στο Νυμφαίο, όπου ζουν άλλες 9 αρκούδες και οι λύκοι σε προστατευμένο χώρο, στην Αγραπιδιά Φλώρινας όπου βρίσκονται άλλοι οχτώ.

Η νέα φιλοσοφία της λειτουργίας του Ζωολογικού Κήπου ως Φάρμα Οικόσιτων Ζώων θα προβλέπει την ανάπλαση και διαμόρφωση του χώρου, ύστερα από μελέτη και θα αφορά τη φιλοξενία ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων και τη συνέχιση λειτουργίας και αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που υπάρχει στον χώρο.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η μυθιστορηματική ζωή του Γιανούλη Χαλεπά μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή στο Τελλόγλειο
Η μυθιστορηματική ζωή του Γιανούλη Χαλεπά μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή στο Τελλόγλειο
με 0 Σχόλια 1389 Views

Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά του σημαντικού Έλληνα γλύπτη.Νέα έκθεση. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή