10 χρόνια πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων στο δήμου Νεάπολης-Συκεών.

1058 Views
10 χρόνια πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων στο δήμου Νεάπολης-Συκεών. 10 χρόνια πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων στο δήμου Νεάπολης-Συκεών.

10 χρόνια πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων στο δήμου Νεάπολης-Συκεών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δέκα χρόνια υλοποίησης του Προγράμματος Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων και παρεμβάσεων σε ιδιάζουσες περιπτώσεις που αφορούν οικόσιτα, συμπληρώνει φέτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Η έναρξη είχε γίνει την άνοιξη του 2004, στον τότε δήμο Συκεών, όταν με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και χωρίς την παραμικρή βοήθεια ή έστω κατεύθυνση και συμβουλευτική από την πολιτεία, είχε τεθεί σε εφαρμογή με συγκρατημένα και προσεκτικά, σταθερά βήματα το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα στειρώσεων και φροντίδας αδέσποτων.
    Η κατάσταση εκείνη την εποχή στη χώρα μας ήταν μάλλον τραγική από κάθε άποψη, και κυρίως λόγω της άγνοιας που δυστυχώς επικρατούσε τόσο από πλευράς πολιτείας, δήμων και φορέων, όσο και πολιτών, ζωόφιλων και μη. Ευτυχώς, μέσα στη δεκαετία που έχει πλέον συμπληρωθεί, σημειώθηκε σχετική πρόοδος αναφορικά με τον έλεγχο και την εξυγίανση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, καθώς και με την εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα. Ο εχθρός, όμως, του καλού είναι πάντα το καλύτερο, και στη χώρα μας η δημιουργία μιας κοινωνίας όπου άνθρωποι και ζώα συμβιώνουμε αρμονικά αποτελεί ακόμη ζητούμενο και στόχο προς επίτευξη.
   «Με τον αυτονόητο σεβασμό προς τα ζώα, καλούμαστε να βρούμε κοινό βηματισμό διαγράφοντας οριστικά ακρότητες, λανθασμένες νοοτροπίες και αναποτελεσματικές πρακτικές. Κεντρικό ζητούμενο είναι μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική ευημερίας των ζώων, στο πλαίσιο της οποίας όλοι -αρμόδιοι φορείς και πολίτες- έχουμε το δικό μας τομέα ευθύνης», επισημαίνει ο δήμαρχος Νέαπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Κεντρικό σύνθημα της δράσης μας στον τομέα της φροντίδας των ζώων είναι ότι κάθε αλλαγή που επιθυμούμε πρέπει πρώτα ν’ αρχίζει από εμάς. Όλοι εμείς, ο δήμος, οι συμπολίτες μας, οι γιατροί και επιστημονικοί μας συνεργάτες, οι εθελοντές των ζωοφιλικών σωματείων, όλοι οι δήμοι, πρέπει να αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας και να συνεργαζόμαστε αρμονικά και αποτελεσματικά. Και φυσικά η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συνοδεύεται και από τους αναγκαίους πόρους, καθώς και ότι απαιτείται μεγαλύτερος εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει την προστασία των ζώων όχι μόνο των αδέσποτων, αλλά και των κατοικίδιων, των ζώων εκτροφής, των πάσης φύσεως κακοποιημένων, κ.ά. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία ένα προς ένα πρέπει να κλείσουν. Δυστυχώς υστερούμε σε πολλά και πρέπει να επισπεύσουμε για να προλάβουμε κράτη που εδώ και δεκαετίες έχουν εισαγάγει τη ζωοφιλία στα σχολεία και υλοποιούν ολοκληρωμένες εθνικές πολιτικές δημιουργώντας τις πόλεις και τις κοινωνίες στις οποίες όλοι θέλουμε να ζούμε».
Έμφαση στις στειρώσεις
   Σήμερα ο νόμος που διέπει την προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς είναι ο 4039 του 2012, στον οποίοεντάσσεται και η υποχρέωση των δήμων στην περισυλλογή αδέσποτων και τη διαχείριση των θεμάτων που τα αφορούν.
   Προς την κατεύθυνση αυτή και με αποκλειστική χρηματοδότηση από το δημοτικό ταμείο, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μέσω της Υπηρεσίας Προστασίας Ζώων δρα με σκοπό την καταγραφή και τη σταδιακή μείωση του αριθμού τους μέσω της στείρωσης, της σήμανσης και της υιοθεσίας τους, με τη διασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας.
   Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζεται με κτηνιάτρους, ιδιώτες μεταφορείς και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ζώων, εθελοντές-μέλη ζωοφιλικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου και η συμβολή τους είναι εξαιρετικά καθοριστική και απαραίτητη, καθώς και με μεμονωμένους πολίτες που αγαπούν τα ζώα και βοηθούν με ποικίλους τρόπους.
    Όπως τονίζει ο επικεφαλής από το 2004 κτηνίατρος του προγράμματος Στέφανος Στεφανίδης, οι βασικοί άξονες δράσης αφορούν τον εντοπισμό και την περισυλλογή των αδέσποτων, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση και τον εμβολιασμό τους, την καταγραφή και τη σήμανση με μικροτσίπ και περιλαίμια (κόκκινα για τα θηλυκά, μπλε για τα αρσενικά) με δημοτική κονκάρδα των στειρωμένων και εμβολιασμένων ζώων, καθώς και την επανένταξη στο αρχικό περιβάλλον ή την υιοθεσία τους.
   Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις στειρώσεις και τον εμβολιασμό τους ειδικά κατά της λύσσας την τρέχουσα περίοδο με προτεραιότητα στην περιοχή του Σέιχ-Σου και τη Δημοτική Ενότητα Πεύκων, στην υποστήριξη του σπουδαίου έργου των ζωοφιλικών σωματείων της περιοχής μας και την ορθή ζωοφιλική εκπαίδευση και εξοικείωση των παιδιών, ώστε να μάθουν να προσεγγίζουν και να φροντίζουν σωστά τα ζώα. 
   Επίσης, βαρύτητα δίνεται στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, καθώς και την υποχρέωσή τους (άρθρο 5) να στειρώνουν τα κατοικίδιά τους, δεδομένου ότι τα σημερινά αδέσποτα στην πλειονότητά τους είναι εγκαταλειμμένα πρώην οικόσιτα, καθώς και την υποχρέωσή τους να απομακρύνουν τα περιττώματα των ζώων τους από πάρκα και κάθε κοινόχρηστο χώρο,
   Ενδεικτικά σημειώνεται ότι μόνο στη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών (Μάιος-Ιούνιος) και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Πεύκων, Νεάπολης και Αγίου Παύλου, έγιναν 21 στειρώσεις θηλυκών και αρσενικών σκύλων, 14 στειρώσεις θηλυκών και αρσενικών γατιών, 14 άμεσες παρεμβάσεις και παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά, 45 τοποθετήσεις μικροτσίπ, 50 εμβολιασμοί σκύλων και γατιών και 8 εξετάσεις σε λυσσύποπτους σκύλους.
   Επίσης, εντός των επομένων ημερών ο δήμος τοποθετεί 12 ποτίστρες σε κοινόχρηστους χώρους, όπου θα μπορούν τα αδέσποτα να έχουν συνεχή πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό.
 
Διαδημοτική συνεργασία
   Επιπλέον, πρόσφατα, με πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιδημάρχου Διοικητικού-Οικονομικού Τάσου Τσακιρίδη και του επικεφαλής κτηνιάτρου Στέφανου Στεφανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή κτηνιάτρων και αρμόδιων διευθυντικών στελεχών και υπαλλήλων από τους όμορους δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
   Συγκεκριμένα πήραν μέρος οι κτηνίατροι του δήμου Θεσσαλονίκης Μάξιμος Πετρακάκης και Αναστασία Παπαγεωργίου, η διευθύντρια της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Μάγδα Ρουσσέτη και η προϊσταμένη Κατερίνα Πασχαλίδου, οι υπεύθυνοι του δήμου Παύλου Μελά Αλέξανδρος Χατζηηλιάδης και Μαρία Κουρουξού, καθώς και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών Θεόδωρος Ιωαννίδης και Φίλιππος Παπαδόπουλος.
   Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων μεγάλο, αφού λίγο ως πολύ οι δήμοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, για τα οποία προσπαθούν να βρίσκουν τις ενδεδειγμένες λύσεις στηριζόμενοι σχεδόν πάντα στις δικές δυνατότητες.
   «Το θέμα είναι επιτακτικό. Ο νόμος ισχύει, αλλά αφήνει ακάλυπτους τους δήμους σε πολλά κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία προσπαθούμε μόνοι μας να βρίσκουμε τις ενδεδειγμένες λύσεις χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη από την Πολιτεία. Θεωρούμε ότι πρέπει να προωθήσουμε άμεσα μια πιο ουσιαστική διαδημοτική συνεργασία, με σαφείς προτεραιότητες και στόχους, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στο έργο μας», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τάσος Τσακιρίδης.
   Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις και προτάσεις, αποφασίζοντας ομόφωνα να δρομολογήσουν μια στενότερη διαδημοτική συνεργασία, ξεκινώντας σε πρώτη φάση από την ανταλλαγή στοιχείων από τις τράπεζες ηλεκτρονικών δεδομένων (μικροτσίπ) που διατηρούν και αφορούν τον πληθυσμό και τα χαρακτηριστικά των αδέσποτων που ζουν σε κάθε δήμο.
 
Ας γίνουμε εθελοντές
   Η Υπηρεσία Προστασίας Ζώων του δήμου Νεάπολης-Συκεών εδρεύει στο πρώην εργοτάξιο στην περιοχή Στρεμπενιώτη της Νεάπολης και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά στο τηλέφωνο 2310 671100 (εσωτερικά 163 και 181) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση adespota.neapoli.sykies@gmail.com.
   Η δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών εκφράζει τις ευχαριστίες προς όλους τους συμπολίτες μας που στηρίζουν το έργο του δήμου και των ζωοφιλικών σωματείων, προσκαλώντας κι άλλους να ενταχθούν εθελοντικά στις ομάδες του.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή