Πρόγραμμα για τη μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες

134 Views
Πρόγραμμα για τη μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες Πρόγραμμα για τη μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες

 Πρόγραμμα για τη μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες

Τη δυνατότητα να επιδοτηθούν προκειμένου να εφαρμόσουν την πρακτική της ψευδοσποράς για την καταπολέμηση των ζιζανίων στους ορυζώνες θα έχουν οι ρυζοκαλλιεργητές στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Η δράση 10.1.7 με τίτλο «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» αφορά την κατάκλυση των αγροτεμαχίων με νερό πριν από την περίοδο σποράς, προκειμένου να φυτρώσουν τα ζιζάνια, και εν συνεχεία την καταπολέμησή τους με μηχανική κατεργασία. Πρόκειται για εγκεκριμένο πρόγραμμα, διάρκειας πέντε ετών.
 
Ο τρόπος εφαρμογής της προτεινόμενης δράσης καθώς και άλλες προτεινόμενες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, στη Χαλάστρα, με τη διοργάνωση του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ). Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Χαλάστρας και των Σερρών, της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας, του ΓΟΕΒ Λαγκαδά-Θεσσαλονίκης, του Ινστιτούτου Σιτηρών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΠΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τεχνικά θέματα ως προς την εφαρμογή της δράσης και έγιναν προτάσεις για την επίλυση ζητημάτων που ενδεχομένως να αποτελέσουν εμπόδιο στην επιτυχή εφαρμογή της. Η πλειοψηφία των φορέων τοποθετήθηκαν θετικά ως προς τα πιθανά αποτελέσματα, ενώ και οι εκπρόσωποι των αγροτών έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρακτική αυτή η οποία, όπως είπαν, ήδη εφαρμόζεται από κάποιους παραγωγούς. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ίδιων, ενδέχεται σε ορίζοντα πενταετίας η εν λόγω πρακτική να επιφέρει μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων στα χωράφια σε ποσοστό έως και 50%. Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη από τη μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων, η εφαρμογή της πρακτικής αυτής αναμένεται να επιφέρει μείωση του κόστους παραγωγής, συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης.
 
Ο σημαντικότερος «εχθρός» των ορυζοκαλλιεργητών είναι το πολύ ανθεκτικό κόκκινο ρύζι και εν συνεχεία η μουχρίτσα και η κύπερη. Τα ανεπιθύμητα αυτά φυτά υποβαθμίζουν την παραγωγή και μάλιστα με τα χρόνια αποκτούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα χημικά προϊόντα καταπολέμησης.
 
Προτεραιότητα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν οι καλλιεργητές εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκην. Δημήτρη Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο.
«Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκην. Δημήτρη Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο.
με 0 Σχόλια 902 Views

 Ο πόθος για εξουσία, ο φόβος, ο φόνος, η οσμή του αίματος, οι δαίμονες και τα σκοτάδια των δύο φύλων κι από την άλλη η μαύρη κωμωδία του έργου που λέγεται «ζωή» συναντιούνται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή