Χωρίς πουλιά μένουν οι ουρανοί της Ευρώπης και μη ρωτάτε ποιος φταίει…

127 Views
Χωρίς πουλιά μένουν οι ουρανοί της Ευρώπης και μη ρωτάτε ποιος φταίει… Χωρίς πουλιά μένουν οι ουρανοί της Ευρώπης και μη ρωτάτε ποιος φταίει…

Χωρίς πουλιά μένουν οι ουρανοί της Ευρώπης... και μη ρωτάτε ποιος φταίει…

   Κοινά είδη πουλιών που κάποτε πετούσαν στους ουρανούς της Ευρώπης αφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς όπως δείχνουν στοιχεία από 25 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Περισσότερο πλήττονται συνηθισμένα πουλιά όπως το σπουργίτι, ο κορυδαλλός, το ψαρόνι και η πέρδικα, ενώ άλλα, πιο σπάνια είδη παρουσιάζουν άνοδο στους πληθυσμούς τους χάρη στα μέτρα προστασίας. Αναλυτικότερα, από τη μείωση του πληθυσμού των πουλιών κατά 421 εκατομμύρια από το 1980 ως το 2009, τα 350 εκατομμύρια κατατάσσονται σε ένα μικρό αριθμό κοινών ειδών, αντιστοιχώντας σε ποσοστό περίπου 80% επί της συνολικής μείωσης.
   Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ σε συνεργασία με την βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών μελετήθηκαν 144 είδη ευρωπαϊκών πτηνών από 25 χώρες. Η ανάλυση έδειξε ότι η συνολική αφθονία των πτηνών και η βιομάζα τους έχουν μειωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
   Αντίθετα, τα σπανιότερα είδη καταγράφουν αύξηση 21.000 μελών στον πληθυσμό τους. Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στους πληθυσμούς του πτηνού μαυροσκούφη (114%, Sylvia atricapilla), του δενδροφυλλοσκόπου (76%, Phylloscopus collybita) και του τρυποφράκτη (56%, Troglodytes troglodytes).
   Η τελευταία μελέτη «είναι μια προειδοποίηση για τα πτηνά στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι η διαχείριση του περιβάλλοντος είναι μη βιώσιμη για πολλά από τα πιο γνώριμα είδη»δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ρίτσαρντ Γκρέγκορι της . «Οι προσπάθειες διατήρησης και η νομική προστασία για όλα τα πτηνά και τα ενδιαιτήματά τους είναι απαραίτητες για να αναστρέψουμε τις απώλειες» τόνισε.
   Η παρακμή αποδίδεται κυρίως στην εντατικοποίηση και εκβιομηχάνιση της γεωργικής παραγωγής η οποία συνεπάγεται καταστροφή των ενδιαιτημάτων των πουλιών. Μια ακόμα αιτία είναι η επέκταση των αστικών κέντρων και των οικιστικών περιοχών.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η προστασία των σπανιότερων πουλιών ίσως αποτελεί ευκολότερη υπόθεση δεδομένου ότι ο αριθμός τους επιτρέπει στοχευμένες δράσεις. Αντίθετα, η προστασία διαδεδομένων ειδών από τη μαζική εξαφάνιση απαιτεί πιο διευρυμένες ενέργειες σε μεγάλη κλίμακα.
Μάλιστα, τα κοινά είδη πουλιών διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο σε διαδικασίες όπως η αποσύνθεση, ο έλεγχος του πληθυσμού των τρωκτικών, η επικονίαση και η διασπορά των σπόρων.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ecology Letters».
econews

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σας άρεσε ή όχι ο «Δον Ζουάν»; Ψηφίστε τώρα. Θέατρο – gallop
Σας άρεσε ή όχι ο «Δον Ζουάν»; Ψηφίστε τώρα. Θέατρο – gallop
με 0 Σχόλια 558 Views

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ (δοκιμαστική περίοδος). Η Κουλτουρόσουπα απευθύνεται στο θεατρόφιλο κοινό και δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσει παραστάσεις βαθμολογώντας αλλά και σχολιάζοντας τες. Την αρχή κάνει η παράσταση «ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ» του Μολιέρου. Και η ερώτηση είναι:  Σας άρεσε ή όχι ο ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ; Απαντήστε όσοι παραβρεθήκατε στη χθεσινοβραδινή πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο Δάσους.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή